2.2 Gewenste situatie
Gelet op het feit dat het agrarisch bedrijf is beëindigd, is het gewenst om de agrarische bestemming te wijzigen naar 'Sport - Manege', zodat de vrijkomende agrarisch bebouwing op een passende wijze hergebruikt kan worden.
Het omzetten van de agrarische bestemming naar de 'Sport - Manege' is mogelijk op basis van artikel 3.7.13 van het geldende bestemmingsplan ‘Bestemmingsplan Bûtengebiet Dongeradeel’. Er vinden als gevolg van dit wijzigingsplan geen fysieke ontwikkelingen plaats. De ontsluiting van het erf wijzigt niet en blijft via de bestaande in- en uitritten plaatsvinden.
Initiatiefnemer start een kleine manege, waaruit niet het hoofdinkomen wordt gegenereerd. De volgende activiteiten zullen hier in de toekomst plaatsvinden:
- Instructie, door middel van privélessen;
- Pensionstalling;
- Training van paarden;
- Wedstrijden.
Er is ruimte voor twaalf boxen in de bestaande jongveestal, waarvan zes bestemd voor eigen paarden, twee voor dressuurpaarden, twee voor menpaarden, één voor een fokmerrie en één voor een pony. Deze trainingen zijn bedoeld om paarden naar een hoger niveau te brengen. Daarnaast wordt er alleen privéles gegeven, dit is dus één leerling per les en gemiddeld vijf leerlingen per week. Deze personen gebruiken geen eigen paarden en komen dus niet met paardentrailers.
De dagelijkse verkeersbewegingen zullen ten opzichte van de oude situatie (grondgebonden agrarisch bedrijf) afnemen en tijdens wedstrijddagen zullen deze toenemen.
Er zullen wedstrijden in de klasse B t/m ZZ-licht, dit valt onder de noemer basissport, worden georganiseerd. Deze deelnemers van de middenklasse maken gebruik van auto's met paardentrailers. Het gewicht van auto + trailer (B-rijbewijs) ligt meestal onder 3500 kilo. Af en toe zal het voorkomen dat iemand met een BE-rijbewijs, die een paardentrailer tot 3500 kilo mag trekken, op wedstrijden afkomen. Dit verkeer zal dan nooit zwaarder dan 5500 kilo zijn.
Het type voertuigen dat aan de orde is bij het vestigen van de manege blijft beperkt tot een tractor om kuil te leveren (maximaal 1 keer per maand) en een vrachtwagen (breedte tussen 2.00 en 2.20) die biks en vlas levert (1 keer per maand).
Op een wedstrijddag mag de jury veertig proeven beoordelen, wat twintig combinaties per jury per dag inhoudt. Alle combinaties rijden namelijk twee proeven. Er kunnen vier combinaties in een uur deze twee proeven rijden. Dat betekent twintig combinaties (auto met trailer) per wedstrijddag verdeeld over ongeveer zes uren, waarbij rekening is gehouden met pauzes. Op de piekmomenten zullen nooit meer dan vier combinaties per uur de Fellingswei/Jaerlawei passeren en/of op het erf parkeren.
De initiatiefnemer wil bij voorkeur één keer per maand een wedstrijd organiseren. De twintig deelnemers worden dan ondersteund door gemiddeld 1 of 2 grooms/familieleden. Daarnaast zal op een wedstrijdag ook twee verkeersregelaars, een jurylid, een schrijver, een ringmeester en een persoon voor het secretariaat aanwezig zijn.
De Fellingswei en Jaerleiwei hebben een breedte van 3.50 meter. De breedte van een 2-paardsrailer bedraagt 2,20 meter, maar deze wordt veel minder gebruikt dan de meest voorkomende 1,5-paardstrailer die 1.70 meter bedraagt. Dat betekent dat de combinaties met 1,5-paardstrailers elkaar kunnen passeren. Combinaties met 2-paardstrailers moeten bij het passeren even op elkaar wachten.
Ten behoeve van de verkeersveiligheid worden twee passeerstroken langs de Fellingswei aangelegd (zie collegebesluit d.d. 25 sep 2018). De aanleg van de passeerstroken wordt door de initiatiefnemer uitgevoerd overeenkomstig de (technische) voorwaarden die zijn gesteld vanuit de afdeling Openbare Werken, zoals maatvoering passeerstroken, soort grasbetontegels, ontgraven bermgrond etc. Dit wordt middels een exploitatieovereenkomst met initiatiefnemer geregeld. Op wedstrijddagen zouden verkeerregelaars één en ander in goede banen kunnen leiden.
Het parkeren ten behoeve van de rijlessen en wedstrijden zal op het eigen erf plaatsvinden.