direct naar inhoud van Regels
Plan: Paradyske 4, Kollum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1970.BpKoParadyske4-VA01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan:

het bestemmingsplan Paradyske 4, Kollum als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1970.BpKoParadyske4-VA01 van de gemeente Noardeast-Fryslân.

1.2 bestemmingsplan:

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen;

1.3 Bestemmingsplan Buitengebied 2012

het Bestemmingsplan Buitengebied 2012 met identificatienummer NL.IMRO.0079.BpBg10-Vg02 van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.

1.4 Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012

De Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 met identificatienummer NL.IMRO.0079.PChBg15-Vg02 van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.

1.5 verbeelding:

de verbeelding van het bestemmingsplan 'Paradyske 4, Kollum', bestaande uit kaart met identificatienummer NL.IMRO.1970.BpKoParadyske4-VA01.

Artikel 2 Wijze van meten

De wijze van meten behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied 2012 en het Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 blijven onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Wonen - 1

De verbeelding van Bestemmingsplan Buitengebied 2012 en de Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 is gewijzigd in die zin dat ter plaatse van het plangebied de bestemming gedeeltelijk is gewijzigd van 'Tuin' naar 'Wonen - 1' en dat het bouwvlak en de functieaanduiding 'erf' zijn verplaatst en aangepast.

Voor het overige blijven de bestemmingsregels voor 'Wonen - 1', behorend bij het Bestemmingsplan Buitengebied 2012 en Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 onverkort van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. tot een met de bestemming strijdig gebruik in elk geval wordt gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van nieuwe bouwwerken zonder de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 1 opgenomen Landschapsplan teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing;
  • b. tot een met de bestemming strijdig gebruik in elk geval wordt gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van nieuwe bouwwerken zonder de sloop van de bestaande woning;
  • c. in afwijking van het bepaalde onder a mogen nieuwe bouwwerken overeenkomstig de bestemming 'Wonen - 1'' worden gebruikt onder de voorwaarde dat binnen 18 maanden na verlening van de omgevingsvergunning bouwen uitvoering wordt gegeven aan de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 1 opgenomen Landschapsplan, teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing;
  • d. in afwijking van het bepaalde onder b mogen nieuwe bouwwerken overeenkomstig de bestemming 'Wonen - 1'' worden gebruikt onder de voorwaarde dat binnen 18 maanden na verlening van de omgevingsvergunning bouwen uitvoering wordt gegeven aan de sloop van de bestaande woning.

Artikel 4 Tuin

De verbeelding van het Bestemmingsplan Buitengebied 2012 en de Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 is gewijzigd in die zin dat ter plaatse van het plangebied de bestemming gedeeltelijk is gewijzigd van 'Wonen - 2' naar 'Tuin'.

De bestemmingsregels voor Tuin, behorend bij het Bestemmingsplan Buitengebied 2012 en Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 blijven onverkort van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. ter plaatse van de aanduiding "specifieke bouwaanduiding - zonnepanelen" voorzieningen ten behoeve van opwekking van duurzame energie (conform het bepaalde in artikel 9.4.1, sub 1b van de Verordening Romte) zijn toegestaan;
  • b. de bouwhoogte van een bouwwerk, geen gebouw zijnde, ten behoeve van opwekking van duurzame energie bedraagt niet meer dan 1,5 meter en de oppervlakte dient in relatie te staan tot de energiebehoefte van het bijbehorende bouwperceel.

Artikel 5 Waarde - Landschap

Voor de gronden die voor 'Waarde - Landschap', aangewezen zijn, geldt dat de bestemmingsregels van het Bestemmingsplan Buitengebied 2012 en Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 onverkort van toepassing zijn.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

De algemene regels behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied 2012 en het Partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 blijven onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 6 Overgangsrecht

6.1 Overgangsrecht bouwwerken

Voor bouwwerken luidt het overgangsrecht als volgt:

  • a. een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan;
  • b. Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met niet meer dan 10%;
  • c. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
6.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld onder a, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

Artikel 7 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan 'Paradyske 4, Kollum' van de gemeente Noardeast-Fryslân.