Plan: | Geluidzone transformatorstation Avermieden (grondgebied Midden-Groningen) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1952.bpmeeavermieden-va01 |
Avermieden B.V. ontwikkelt momenteel infrastructuurvoorzieningen om congestie op het elektriciteitsnetwerk te kunnen vermijden. Congestie is een maatschappelijk probleem dat minimaal het komende decennium zal aanhouden en dat een rem zet op verdere verduurzaming van de regio. Tennet heeft nog capaciteit op het bovenliggende transportnetwerk. De infrastructuur van transformatorstation Avermieden bestaat uit een schakelstation en verbindende ondergrondse kabels. Op dit transformatorstation gaan toekomstige productielocaties van groene stroom aansluiten. Het transformatorstation heeft een bovenregionale functie. Dit nieuw te bouwen station wordt in verbinding gebracht met een bestaand (TenneT) station in Meeden. Daarnaast wordt op de locatie energie-opslag gerealiseerd.
Het te bouwen transformatorstation vormt een schakelpunt tussen spanningen van 33 kV en 220 kV. De realisatie van het station is nodig om een oplossing te bieden in de netcongestie in dit gebied en dient een bovenregionaal belang. Via dit station en aan te leggen kabelverbinding zal transport van elektriciteit plaatsvinden tussen het station Avermieden en het al bestaande TenneT station in Meeden. Vanaf het TenneT station gaat de stroom verder het nationale elektriciteitsnet op. Op de locatie wordt tevens energie opslag gerealiseerd. Het transformatorstation zorgt voor een schakeling tussen de spanningsniveaus 33 kV en 220 kV en zal een capaciteit krijgen van maximaal 660 MVA.
Met de nieuwe transformator overstijgt het totaal opgestelde vermogen de grens van 200 MVA. Het transformatorstation wordt hiermee zoneringsplichtig in het kader van de Wet geluidhinder en de geluidszone dient planologisch-juridisch te worden vastgelegd.
Omdat op grond van de Wet geluidhinder een geluidszone, te baseren op basis van een geluidsonderzoek, rondom het transformatorstation moet worden vastgelegd, kan de afwijking van het bestemmingsplan alleen worden opgelost door een nieuw bestemmingsplan vast te laten stellen door de gemeenteraad. Hierbij hoort een bestemmingsplanprocedure. Daar een gedeelte van de geluidszone ook binnen het grondgebied van de gemeente Midden-Groningen valt, is voor dit gedeelte van de geluidzone ook een apart bestemmingsplan voor de gemeente Midden-Groningen nodig. Dit bestemmingsplan voorziet hierin.
In figuur 1.1 is de ligging van het plangebied weergegeven. De begrenzing van het plangebied is afgestemd op de geluidszone van de toekomstige inrichting van het transformatorstation. De realisatie van het transformatorstation vindt plaats op grondgebied van de gemeente Oldambt. Hiervoor wordt een apart bestemmingsplan opgesteld. Dit bestemmingsplan heeft slechts betrekking op een gedeelte van de geluidzone binnen het grondgebied van de gemeente Midden-Groningen.
Figuur 1.1 Ligging plangebied
Het gedeelte van de geluidszone van het transformatorstation wat betrekking heeft op de gronden van de gemeente Midden-Groningen is geregeld in het bestemmingsplan 'Buitengebied' vastgesteld op 3 februari 2022. Binnen dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemmingen 'Agrarisch - Cultuurgrond', 'Verkeer', 'Water', 'Bos' en 'Groen' en 'de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 4'. Een uitsnede is weergeven in figuur 1.2.
Op basis van de huidige bestemming 'Agrarisch - Cultuurgrond' is de bouw en het in gebruik nemen van het transformatorstation niet toegestaan. De functie is namelijk niet opgenomen in de bestemmingsomschrijving.
Het project wijkt af van het bestemmingsplan, omdat er sprake is van een inrichting die onderdeel is van een elektriciteitsnetwerk. Bovendien is het, gelet op het opgesteld vermogen en de opstelling van het transformators een geluidszoneringsplichtige inrichting. Transformatorstations met – niet – in een gesloten gebouw ondergebrachte transformatoren, met een maximaal gelijktijdig in te schakelen elektrisch vermogen van 200 MVA of meer vallen onder de grote lawaaimakers.
Ook maakt een gedeelte van het plangebied deel uit van het Rijksinpassingsplan Windpark N33.
Omdat op grond van de Wet geluidhinder een geluidszone, te baseren op basis van een geluidsonderzoek, rondom het transformatorstation moet worden vastgelegd, kan de afwijking van het bestemmingsplan alleen worden opgelost door een nieuw bestemmingsplan vast te laten stellen door de gemeenteraad. Hierbij hoort een bestemmingsplanprocedure.
Figuur 1.2 Begrenzing plangebied
De juridisch-planologische regeling van dit bestemmingsplan wordt in de volgende hoofdstukken nader toegelicht en gemotiveerd. Na deze inleiding wordt in hoofdstuk 2 een toelichting gegeven op het plangebied en komt het plan aan de orde. Daarna volgt in hoofdstuk 3 een uiteenzetting van het relevante milieuaspect geluid. Hoofdstuk 4 beschrijft de juridische aspecten van het bestemmingsplan en in hoofdstuk 5 wordt tot slot de uitvoerbaarheid beschreven.
Het nieuw te realiseren transformatorstation wordt gerealiseerd ter hoogte van het windpark N33. De locatie voor het windpark N33 is vanaf 2000 in het Provinciaal Omgevingsplan (POP) opgenomen als concentratiegebied voor het ontwikkelen van grootschalige windenergie.
Het plangebied ligt in de kom van de A7 en de N33. De ligging van het plangebied is weergeven in figuur 1.1. Ten zuiden van het projectgebied is in 2020 een omgevingsvergunning op het grondgebied van Midden - Groningen verleend en omringd voor de bouw van een zonnepark. Te oosten van het projectgebied zijn ook plannen om een zonnepark te realiseren. Het betreft een zonnepark op het grondgebied van de gemeente Oldambt. Het projectgebied is daarmee straks volledig omringt door zonneparken.
Door de toename in opwekking van duurzame energie is de komst van het extra transformatorstation een wenselijke ontwikkeling: het zorgt ervoor dat de opgewekte stroom verder kan worden getransporteerd richting het nationale stroomnet.
Avermieden B.V. ontwikkelt infrastructuurvoorzieningen om congestie op het elektriciteitsnetwerk te kunnen vermijden. Congestie is een maatschappelijk probleem dat minimaal het komende decennium zal aanhouden en daarmee een rem zet op verdere verduurzaming van de regio.
Eén van de nieuw te ontwikkelen infrastructuurvoorzieningen is beoogd in het plangebied. Zie hiervoor figuur 2.1. Het betreft een te bouwen transformatorstation. De infrastructuur van transformatorstation Avermieden bestaat uit een schakelstation en verbindende ondergrondse kabels. Op dit transformatorstation gaan toekomstige productielocaties van groene stroom aansluiten. Het transformatorstation heeft een bovenregionale functie. Dit nieuw te bouwen station wordt in verbinding gebracht met een bestaand (TenneT) station in Meeden. Daarnaast wordt op de locatie energie-opslag gerealiseerd.
Het transformatorstation vormt een schakelpunt tussen spanningen van 33 kV en 220 kV. De plaatsing van de nieuwe transformatoren zorgt ervoor dat er binnenkomende stroom (33 kV) kan worden omgezet in een spanning van 220 KV. Het transformatorstation krijgt een totaal vermogen van meer dan 240 MVA, maar maximaal 660 MVA. Het station wordt in twee 2 fasen gerealiseerd. Fase 1 betreft twee transformatoren met totaal 440 MVA en fase 2 betreft een uitbreiding met nog een transformator van 220 MVA.
De realisatie van het transformatorstation vindt plaats op grondgebied van de gemeente Oldambt. Hiervoor wordt een apart bestemmingsplan opgesteld. Dit bestemmingsplan heeft slechts betrekking op een gedeelte van de geluidzone binnen het grondgebied van de gemeente Midden-Groningen. Het moederplan "Buitengebied", worden met deze partiële herziening slechts beperkt gewijzigd. Ten gevolge van de ontwikkeling neemt de geluidsbelasting toe en is het transformatorstation een zoneringsplichtige inrichting. De partiële herziening van het bestemmingsplan ziet daarom enkel op de toevoeging van een geluidzone rondom het transformatorstation. De geluidszone rondom de inrichting is een zone als bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder buiten welke zone de geluidbelasting vanwege het industrieterrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven mag gaan.
In dit bestemmingsplan wordt de geluidszone als cirkelvormige "omhullende contour" opgenomen.
Figuur 2.1 Tekening situering van de gewenste situatie
In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem, water en geluid.
Voorliggend bestemmingsplan betreft een partiële herziening. Het heeft alleen betrekking op de toevoeging van een aanduiding geluidszone-industrieterrein. In verband met deze beperkte aanpassing heeft alleen een toets in kader van geluid plaatsgevonden.
Indien bij de vaststelling van een bestemmingsplan aan gronden een zodanige bestemming wordt gegeven dat daardoor een industrieterrein (waarop zoneringsplichtige activiteiten zijn toegestaan) ontstaat, wordt daarbij tevens een rond het betrokken terrein gelegen zone vastgesteld, waarbuiten de geluidbelasting vanwege de representatieve bedrijfssituatie op dat terrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven mag gaan. Geluidzonering is een belangrijk ruimtelijke ordeningsinstrument om geluidbelastende functies te scheiden van geluidgevoelige bestemmingen.
In dit geval is sprake van een geluidzoneringsplichtige inrichting. Dit omdat de transformatoren worden ondergebracht in een niet gesloten gebouw, waarbij het elektrisch vermogen meer is dan 200 MVA. Om te voorkomen dat er nieuwe geluidsgevoelige functies worden gerealiseerd in de nabijheid van een geluidzoneringsplichtige inrichting wordt voor zo'n inrichting conform artikel 41 van de Wet geluidhinder voorzien van een geluidzone. Buiten deze geluidzone mag de geluidsbelasting niet meer dan 50 dB(A) bedragen.
Vanwege de zoneringssystematiek blijft de geluidbelasting bij geluidgevoelige bestemmingen buiten de zone beperkt tot ten hoogste 50 dB(A). Binnen de zone gelden de voorwaarden zoals opgenomen in de Wet geluidhinder en het Besluit geluidhinder.
Het doel van het vaststellen van een geluidzone is tweeledig. Enerzijds worden geluidgevoelige functies (zoals woningen) beschermd tegen een te hoge geluidbelasting vanwege industrielawaai. Anderzijds wordt door het vastleggen van een geluidzone de maximale geluidruimte gedefinieerd waarover het transformatorstation op het gezoneerde industrieterrein kan beschikken. Zowel bij de vaststelling van ruimtelijke plannen als bij het verlenen van omgevingsvergunningen dient rekening te worden gehouden met de geluidzone.
Om de geluidzone te bepalen is een geluidsonderzoek uitgevoerd. Zie hiervoor bijlage 1. Op basis van het geluidsonderzoek is de toekomstige situatie vastgesteld. Hieruit komt naar voren dat de ten gevolge van het transformatorstation optredende geluidsniveaus in de omgeving voldoen aan de redelijkerwijs te stellen criteria op grond van de Wet milieubeheer en de Wet geluidhinder in zowel de huidige als de toekomstige situatie (transformatorstation met een vermogen van 660 MVA). Gelet hierop kan worden gesteld dat er sprake is van een toelaatbare en inpasbare situatie.
In figuur 3.1 wordt een voorstel voor de zonegrens aangegeven gebaseerd op de genoemde geluidcontour voor de toekomstige situatie. Hierbij is de berekende geluidcontour enigszins gestileerd. Tevens is rekening gehouden met de toekomstige batterijopslag. Bij de opslag van energie in batterijen kan geluid worden geproduceerd door de noodzakelijke koelinstallaties. In figuur 4.1 is de berekende 50 dB(A)-etmaalwaardecontour gegevens (groen) op basis van de geluidemissie vanwege het transformator-/schakelstation Avermieden inclusief de mogelijke geluidemissie vanwege batterijopslag (koeling). De 50 dB(A)-contour vanwege alleen het transformator-/schakelstation is rood weergegeven.
Binnen de voorgestelde zone zijn geen woningen of andere geluidgevoelige bestemmingen gelegen. Het vaststellen van de voorgestelde geluidzone ontmoet op grond hiervan geen overwegende bezwaren van geluidstechnische aard.
Het terrein rondom het transformatorstation is momenteel nog niet gezoneerd in het kader van de Wgh. De resultaten van het akoestisch onderzoek dienen als basis voor de vast te stellen zonegrens. De zonegrens dient ten minste de contour van de 50 dB(A) etmaalwaarde te omvatten van alle mogelijke bedrijfssituaties. Op de zonegrens mag de geluidbelasting van de gezoneerde inrichting nooit meer bedragen dan 50 dB(A) etmaalwaarde. Het terrein tussen de zonegrens en de inrichting geldt als de zone. Het vaststellen van de geluidzone wordt in dit bestemmingsplan geregeld. De contour van de berekende geluidszone is in figuur 3.1 weergeven.
In dit bestemmingsplan wordt de geluidszone als "omhullende contour" opgenomen. In figuur 3.2 is de daadwerkelijk vast te stellen geluidszone weergeven.
Figuur 3.1 overzicht van de berekende 50 dB(A) en 55 dB(A) etmaalwaardecontouren vanwege het nieuwe transformator-/schakelstation Avermieden (berekende waarden exclusief 5 dB straffactor voor tonaal geluid).
Figuur 3.2 Vast te stellen geluidszone (blauwe cirkel)
Dit plan is een partiële herziening van het bestemmingplan 'Buitengebied'. Zodra voorliggende herziening onherroepelijk is, maakt dit plan als zodanig onderdeel uit van dit bestemmingsplan.
Algemeen
Op 1 juli 2008 zijn de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden. In artikel 1.2.5 van het Bro is onder meer bepaald dat bestemmingsplannen en partiële herzieningen daarvan digitaal beschikbaar gesteld dienen te worden. Vanaf 1 juli 2013 is daarbij toepassing van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012) verplicht. Deze partiële herziening is opgesteld volgens die standaard.
Partiële herziening
Het digitale bestemmingsplan "Geluidzone transformatorstation Midden-Groningen (grondgebied Midden-Groningen" is de verzameling geometrisch bepaalde planobjecten dat is vervat in een GML-bestand (NL.IMRO.1952.bpmeeavermieden-on01) met bijbehorende regels. Dit bestemmingsplan is via elektronische weg uitwisselbaar en raadpleegbaar. Het geeft de bestemming en de bebouwingsmogelijkheden van de gronden aan. De digitale partiële herziening treedt gedeeltelijk in de plaats van het bestemmingsplan "Buitengebied" en het Rijks inpassingsplan 'Windpark N33'.
Regels
In artikel 1 is een aantal begrippen opgenomen, zodat duidelijk wordt wat onder het plan, het moederplan en de partiële herziening wordt verstaan. Hierin zijn verder de begrippen opgenomen die volgens het SVBP 2012 verplicht zijn.
In de regels van de herziening is voorts een algemene regel opgenomen conform het Besluit ruimtelijke ordening. Het gaat hierbij om de in artikel 2 opgenomen anti-dubbeltelregel.
In artikel 3 is de gebiedsaanduiding geluidzone - industrieterrein opgenomen. Hierin is ook de verhouding tussen het moederplan vastgelegd. De regels behorende bij het bestemmingsplan Buitengebied zijn onverminderd van toepassing voor de onderhavige partiële herziening, tenzij in deze partiële herziening anders wordt bepaald.
Tot slot zijn in hoofdstuk 3 van de regels het op grond van het Besluit ruimtelijke ordening voorgeschreven overgangsrecht (artikel 4) en de slotregel (artikel 5) opgenomen.
Verbeelding
Op de verbeelding bij deze partiële herziening is het deel van het vigerende bestemmingsplan waar de geluidzone op grond van deze herziening wordt doorgevoerd, weergegeven. De overige bestemmingen en eventuele aanduidingen uit het moederplan blijven onverminderd van kracht.
Wettelijk bestaat de verplichting om inzicht te geven in de uitvoerbaarheid van een ruimtelijk plan. Deze is gedeeltelijk aangetoond in de voorgaande paragrafen. Ook spelen de maatschappelijke en de economische uitvoerbaarheid een rol.
Deze partiële herziening ziet op een geluidzone behorend bij een zoneringsplichtige inrichting. Het plan voorziet niet in een aangewezen bouwplan als bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening. Het opstellen van een exploitatieplan is dan ook niet vereist.
Overleg
Het voorontwerpbestemmingsplan is voorgelegd aan de overlegpartners en is verder voor inspraak ter inzage gelegd. Daarnaast zijn de dorpsverenigingen van Zuidbroek en Meeden geïnformeerd over de planvorming. Ten aanzien van de inspraakperiode zijn er geen inspraakreacties ontvangen.
De provincie heeft in haar vooroverlegreactie aangegeven dat het voorontwerp bestemmingsplan, dat betrekking heeft op het grondgebied van de gemeente Midden-Groningen haar geen aanleiding geeft tot opmerkingen. Van het waterschap is geen vooroverlegreactie ontvangen. De overlegreactie van de provincie is in bijlage 2.
Provincie en waterschap hebben wel opmerkingen geplaatst op het voorontwerp 'Transformatorstation Avermieden' binnen het grondgebied van de gemeente Oldambt.
Voor de inhoud en beantwoording van die reacties wordt kortheidshalve verwezen naar paragraaf 5.1 van de toelichting van het bestemmingplan voor het gebied in Oldambt.
Zienswijze
Het ontwerpbestemmingsplan volgt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure die is beschreven in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het ontwerpplan heeft daarom voor 6 weken ter inzage gelegen. Eenieder is daarbij in de gelegenheid gesteld schriftelijk en/of mondeling zienswijzen op het plan naar voren te brengen. Van deze gelegenheid is geen gebruik gemaakt. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Vaststelling
Het bestemmingsplan is vervolgens op 22 december 2022 ongewijzigd vastgesteld. Het besluit tot vaststelling wordt gepubliceerd en het bestemmingsplan ligt zes weken ter inzage. Tijdens die periode bestaat de mogelijkheid beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in te dienen tegen het besluit en het plan.