Plan: | Koolenkampen-Iepenlaan, reparatie Iepenlaan 16 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1948.VHL001BP0012018P-VG01 |
Naar aanleiding van een vraag over de herbouw van een verouderde garage bij Iepenlaan 16, is in 2016 geconstateerd dat het kadastrale perceel VHL K 1558 waar zich deze garage bevindt (en tevens een gedeelte van de woning) een bestemming 'Verkeer' heeft. Deze bestemming is ontstaan bij de vaststelling van bestemmingsplan 'Koolenkampen - Iepenlaan'. Voorheen is daar altijd een woonbestemming geweest en er is geen aantoonbare feitelijke of beleidsmatige reden die aanleiding heeft gegeven tot een bestemmingswijziging. Vermoedelijk ligt een gebrekkige inventarisatie van de bestaande situatie ten grondslag aan de geldende bestemming.
In 2017 is ambtelijk geconstateerd dat een correctie van de bestemming op zijn plaats is. Deze reparatie zou dan bij de eerstvolgende algemene herziening plaats kunnen vinden. Het bestemmingsplan 'Koolenkampen - Iepenlaan' is op 11 juni 2009 onherroepelijk geworden. De wet geeft nu nog aan dat bestemmingsplannen iedere 10 jaar herzien dienen te worden, dus in dit geval voor 11 juni 2019. De voorbereidingen van deze actualisatie zouden derhalve in 2018 gestart worden.
Er komt echter momenteel nieuwe wetgeving aan, de Omgevingswet, waarmee het instrument bestemmingsplan als zodanig komt te vervallen en er een gemeentebreed Omgevingsplan voor in de plaats komt. Op dit moment is de regering -gezien deze komende wetgeving- bezig om de verplichting om de nu nog geldende bestemmingsplannen te actualiseren af te schaffen. Naar verwachting zal de actualisatieplicht voor de gemeente in de loop van 2018 komen te vervallen.
De gemeente Meierijstad zal naar verwachting niet meer aan de slag gaan met een actualisering van het bestemmingsplan Koolenkampen-Iepenlaan in aanloop naar de Omgevingswet. Omdat het niet redelijk en billijk geacht wordt de eigenaren van de woning op te laten draaien voor de reparatie van de bestemming, of nog een aantal jaren te laten wachten op het Omgevingsplan van Meierijstad, is een losse herziening opgesteld.
Figuur 1.2.1: luchtfoto van het plangebied 'Koolenkampen - Iepenlaan, reparatie Iepenlaan 16'
Ter plaatse van het plangebied is het bestemmingsplan “Koolenkampen-Iepenlaan” van de voormalige gemeente Veghel, de huidige gemeente Meierijstad, het vigerende bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 2 april 2009. Dit bestemmingsplan is op 11 juni 2009 onherroepelijk geworden. In het bestemmingsplan is het plangebied bestemd als ‘Wonen’ met een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' en zijn de aanduidingen ‘erf’ en ‘tuin’ en een bouwvlak opgenomen. Een deel van het kavel (perceel VHL K 1558), waar de garage en een deel van de uitbreiding van de woning van 2007 aanwezig zijn, is bestemd als 'Verkeer'.
Figuur 1.3.1: uitsnede van het geldende bestemmingsplan 'Koolenkampen - Iepenlaan' met in rode contour het plangebied
Het doel van het bestemmingsplan is het wijzigen van de bestemming Verkeer naar de bestemming Wonen ter plaatse van perceel VHL K 1558. Verder het wijzigen van het bouwvlak van Iepenlaan 16, zodat het bestaande hoofdgebouw daar weer binnen komt te liggen. Het bouwvlak komt daarmee (weer) op 3 meter van de zijdelingse perceelsgrens van Iepenlaan 14 te liggen.
Aan de hand van de ruimtelijke en de functionele structuur wordt in hoofdstuk 2 de visie op het plangebied beschreven. In hoofdstuk 3 wordt een toelichting gegeven op de regels en worden de keuzes en gedachten die ten grondslag liggen aan de bestemmingsplanregeling toegelicht.
Hoofdstuk 4 gaat in op de maatschappelijke uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan.
Dit hoofdstuk bevat een beschrijving van de huidige ruimtelijke en functionele situatie in het plangebied en de directe omgeving. Vervolgens wordt de beoogde ontwikkeling toegelicht.
Het gebied in de omgeving van de Iepenlaan is begin jaren '60 van de vorige eeuw gebouwd op grond van het 'uitbreidingsplan in onderdelen (1959)'. Dit gebied wordt begrensd aan de westzijde door de Stationsstraat/Molenstraat en aan de oostzijde door de Populierlaan.
Het plangebied van Koolenkampen-Iepenlaan, reparatie Iepenlaan 16 bevindt zich ten noorden van de oorspronkelijke kern van Veghel en wordt in opzet gekenmerkt door een mengeling van vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen en grote gebouwen voor maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening en kantoren. Iepenlaan 10 t/m 22 heeft ook voorheen al een woonbestemming gehad in het bestemmingsplan dat gold voor 2009. Bestemmingsplan 'Iepenlaan' uit 1986 was het eerste bestemmingsplan dat na het 'Uitbreidingsplan in onderdelen' van 1959 vastgesteld werd.
Figuur 2.3.1: uitsnede van bestemmingsplan Iepenlaan (onherroepelijk geworden op 16-09-1986). Het plangebied is weergegeven als een rode contour.
In dit hoofdstuk wordt een toelichting gegeven op de planvorm voor het bestemmingsplan. Tevens wordt uiteengezet welke gedachten aan de juridische regeling ten grondslag liggen en welke regeling wordt voorgesteld.
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) bepaalt dat ruimtelijke plannen digitaal en analoog beschikbaar moeten zijn. Dit brengt met zich mee dat bestemmingsplannen digitaal uitwisselbaar en op vergelijkbare wijze moeten worden gepresenteerd. Met het oog hierop stellen de Wro en de onderliggende regelgeving eisen waaraan digitale en analoge plannen moeten voldoen. Zo bevatten de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) bindende afspraken waarmee bij het maken van bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden. SVBP kent (onder meer) hoofdgroepen van bestemmingen, een lijst met functie- en bouwaanduidingen, gebiedsaanduidingen en een verplichte opbouw van de planregels en het renvooi.
3.2.1 Planvorm
Het bestemmingsplan is een juridisch plan, dat bindend is voor de burgers en voor de overheid. Bij de overwegingen over de gewenste opzet van het bestemmingsplan staat men voor het dilemma dat er enerzijds een duidelijke behoefte is aan minder regelgeving. Daarnaast moet het plan flexibel zijn om op toekomstige ontwikkelingen in te spelen. Om de flexibiliteit te waarborgen is ervoor gekozen om globaal te bestemmen en slechts de hoofdlijnen van de planopzet vast te leggen in regels. Dit zijn:
3.2.2 Plankaart en regels
Op de verbeelding zijn alle functies zodanig bestemd dat het mogelijk is om met behulp van het renvooi direct te zien welke bestemmingen aan de gronden binnen het plangebied zijn gegeven en welke regels daarbij horen. Uitgangspunt daarbij is dat de verbeelding zoveel mogelijk informatie geeft over de in acht te nemen maten en volumes. De regels geven duidelijkheid over de bestemmingsomschrijving, de bouwregels en de specifieke gebruiksregels. In de regels zijn verder afwijkings- en wijzigingsregels opgenomen.
3.2.3 Aanduidingen
Op de plankaart zijn maatvoerings-aanduidingen voor de goot- en bouwhoogte. Ook is er een aanduiding opgenomen die de bouw van een poort van maximaal 2 meter hoog toestaat binnen de aanduiding 'tuin' grenzend aan de Kruisstraat.
3.2.4 Opbouw planregels
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:
3.3.1 Begrippen
Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.
3.3.2 Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe de lengte, breedte, hoogte, diepte en oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwerken wordt gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.
Dit onderdeel bevat de bepalingen die direct verband houden met de op de plankaart aangewezen bestemmingen. De artikelen zijn steeds opgebouwd uit:
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor:
3.4.1 Wonen
Binnen deze bestemming worden de woonfuncties mogelijk gemaakt.
3.4.2 Waarde - Archeologie
In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De algemene regels bestaan uit de volgende artikelen.
3.5.1 Antidubbeltelbepaling
Een antidubbeltelbepaling wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
De formulering van de antidubbeltelbepaling wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).
3.5.2 Algemene bouwregels
Dit artikel bevat een algemene regeling voor een geringe overschrijding van bouwgrenzen door ondergeschikte onderdelen van gebouwen. De overschrijding van de bouwgrenzen dient wel beperkt te zijn, zijnde 2,5 meter voor stoepen, entrees, veranda's, balkons en dergelijke, 2 meter voor erkers en serres en 1,5 meter voor andere ondergeschikte onderdelen.
In deze regels is ook de voorwaardelijke verplichting opgenomen voor de aanleg en instandhouding van voldoende parkeergelegenheid.
3.5.3 Algemene gebruiksregels
Ten behoeve van de handhaafbaarheid van de in het bestemmingsplan opgenomen bestemmingen is expliciet aangegeven wat er onder strijdig gebruik verstaan wordt.
3.5.4 Algemene afwijkingssregels
In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarvan bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken.
In het afsluitende onderdeel van de regels komen de overgangs- en slotregels aan de orde.
3.6.1 Overgangsrecht
De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).
3.6.2 Slotregel
Deze regel bevat de titel van het plan.
Een van de uitgangspunten bij het ontwikkelen van een bestemmingsplan is dat het plan handhaafbaar dient te zijn. Handhaving van het ruimtelijk beleid is een voorwaarde voor het behoud en de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit.
De handhaving van de regelgeving van het bestemmingsplan is de bevoegdheid van burgemeester en wethouders. Het gaat daarbij met name om de planregels inzake het bouwen en het gebruik van gronden en bouwwerken. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bevat een algemeen verbod om gronden en bouwwerken te gebruiken in strijd met het bestemmingsplan.
Handhaving is niet alleen van belang om de ruimtelijke kwaliteit in stand te houden, daarnaast heeft handhaving uiteraard ook een belangrijke functie in het kader van de rechtszekerheid en de rechtsgelijkheid.
De planregels in dit plan zijn voldoende duidelijk, concreet en toepasbaar om te kunnen handhaven. Handhaving van het plan zal in de praktijk primair plaatsvinden via de bestemmingsplantoets in het kader van de omgevingsvergunning en door feitelijk toezicht op de aanwezigheid van bouwwerken en op de gebruiksactiviteiten. Een goede handhaving begint al bij de totstandkoming van het bestemmingsplan. Indien bij het maken van het bestemmingsplan met een aantal factoren rekening wordt gehouden, kan de handhaving van het plan na inwerkingtreding worden vereenvoudigd.
In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de manier waarop bewoners van Veghel en andere overheden zijn betrokken in de voorbereiding van dit plan.
Gezien het karakter van de ontwikkeling ziet de gemeente af van een inspraakmogelijkheid, voorafgaande aan de officiële wettelijke zienswijze termijn.
De gemeente Veghel zal in het kader van de voorbereiding van het bestemmingsplan overleg plegen met het Waterschap Aa en Maas en met de Provincie Noord-Brabant daar deze betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Het ontwerpbestemmingsplan wordt toegezonden in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro). Reacties voortkomend uit het vooroverleg worden in het kader van het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan zorgvuldig afgewogen en verwerkt in voorliggend ontwerpbestemmingsplan.
Onderhavig bestemmingsplan zal gedurende 6 weken ter inzage liggen op grond van artikel 3.8 Wro. Gedurende deze periode is een ieder in de gelegenheid een schriftelijke of mondelinge zienswijze naar voren te brengen bij de gemeenteraad. Binnen 12 weken na terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan stelt de gemeente Veghel in principe het bestemmingsplan vast. De vaststelling van het bestemmingsplan dient in principe binnen 2 weken na de vaststelling bekend te worden gemaakt.
8.4.1 Resultaten uit de zienswijzen termijn
Het ontwerpbestemmingsplan "Koolenkampen-Iepenlaan, reparatie Iepenlaan 16" heeft gedurende zes weken, van 20-04-2018 t/m 31-05-2018, ter inzage gelegen met daarbij de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Na vaststelling van onderhavig bestemmingsplan kan binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit beroep worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er staat echter geen beroep open als geen zienswijze is ingediend, tenzij het beroep zich richt tegen een wijziging die gedaan is bij de vaststelling van het bestemmingsplan.