1.3 Geldende bestemmingsplannen
Het plangebied ligt binnen de plangrenzen van het vigerende bestemmingsplan 'Zuidwest'. Dit bestemmingsplan is door de raad van de voormalige gemeente Bussum vastgesteld op 11 januari 2012. Een klein deel van de planlocatie is gelegen in het bestemmingsplan 'Zuidwest - MOB - Complex', vastgesteld door de raad van de voormalige gemeente Bussum op 18 juni 2014. Tevens gelden voor de planlocatie de bestemmingsplannen 'Paraplubestemmingsplan parkeernormen Gooise meren', vastgesteld door de raad van de gemeente Gooise meren op 3 april 2019 en het Paraplubestemmingsplan Archeologie Gooise Meren, vastgesteld door de raad van de gemeente Gooise Meren op 21 december 2022'.
Zuidwest
In het bestemmingsplan 'Zuidwest' zijn de gronden van het plangebied voorzien van de enkelbestemmingen 'Bedrijf', 'Wonen', 'Verkeer', 'Groen' en 'Tuin'. Navolgende afbeelding toont een uitsnede van dit bestemmingsplan.
Uitsnede bestemmingsplan 'Zuidwest' (2012) (plangebied rood omkaderd)
De bestemming 'Bedrijf' kent een royaal bouwvlak dat voor 75 % bebouwd mag worden, waarbij de bouwhoogte maximaal 9 m mag bedragen. Tevens kent een deel van het bouwvlak een maximale bouwhoogte van 11,5 m. In het meest noordwestelijke deel mag een deel voor ten hoogste 50% bebouwd worden en geldt een maximum goothoogte van 3 m, terwijl er aan de zuidzijde nog een bouwdeel is met een maximum goothoogte van 5 m. Er zijn bedrijven uit ten hoogste categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein' toegelaten. In het zuidoostelijke deel is voorts nog een nutsvoorziening aangeduid.
De (voormalige) paardenstallen hebben in het geldende bestemmingsplan een woonbestemming, voor 3 wooneenheden met een maximum goothoogte van 6 m. De bestaande woning aan de Franse Kampweg 24 geldt ter plaatse van het bouwvlak een maximale goothoogte van 6 m.
In het zuiden van het plangebied heeft het plangebied de aanvullende bestemming 'Leiding - Gas'. Het noordelijk deel van het plangebied is voorzien van de gebiedsaanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 6'. Het wijzigingsgebied geeft de mogelijkheid om de bestemmingen te wijzigen ten behoeve van een manege. Tevens heeft een deel van het plangebied hier de bouwaanduiding 'antennemast'.
Zuidwest - MOB-complex
Een deel van de gronden bij Franse Kampweg 24 beschikken in het bestemmingsplan 'Zuidwest - MOB-Complex' over de enkelbestemming 'Natuur'. Deze gronden zijn mede bestemd voor het behoud, herstel en ontwikkeling van natuur-, landschaps- en cultuurhistorische waarden.
Paraplubestemmingsplan parkeernormen Gooise Meren
Daarnaast is ook het 'Paraplubestemmingsplan parkeernormen Gooise Meren' (vastgesteld 3 april 2019) van toepassing. Hierin is opgenomen dat een nieuwe ontwikkeling moet voorzien in voldoende parkeergelegenheid conform de normen die zijn neergelegd in het parkeerbeleid van de gemeente Gooise Meren.
Paraplubestemmingsplan Archeologie Gooise Meren
Tevens is het 'Paraplubestemmingsplan Archeologie Gooise Meren' vastgesteld (21 december 2022). Hierin is het gehele gemeentelijke grondgebied van de gemeente Gooise Meren van één passende, actuele archeologieregeling voorzien. De gronden van het plangebied hebben hierin de bestemmingen 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Archeologie 7'. Dit betreft een actualisatie ten opzichte van de archeologische waarden van het geldende bestemmingsplan.
2.2.6 Inrichting openbare ruimte
Het plangebied wordt ontwikkeld als een duurzame en natuurinclusieve buurt. Dat betekent dat de waarde voor natuur, plant en dier in het gebied wordt verhoogd ten opzichte van de huidige situatie. Natuurinclusief bouwen heeft als doel om de biodiversiteit (de variatie aan soorten in een leefgebied) te behouden en te versterken. Het gebied ligt op de overgang van droge en hogere zandgronden naar lagere natte meentgronden in het westen. De inrichting van de openbare ruimte benut deze gradiënt en maakt deze beleefbaar. Dit levert een gevarieerd en voor de natuur interessante groene buitenruimte op. Zo wordt met de ontwikkeling een natte verbinding langs het water aan de oostzijde van het plangebied en een droge verbinding via boomkronen aan de oostzijde gerealiseerd. De beplanting zal aansluiten bij het gebied en een aantrekkelijk habitat vormen voor insecten en kleine zoogdieren.
Van nat (rood) naar droog (groen) (bron: Beeldkwaliteitsplan april 2023)
Het plangebied is omsloten door bos. Walden is daarmee een natuurpark-achtige open plek in deze bosomzoming. De open plek heeft een hoge natuurlijke waarde, die wordt gevormd door de contrasten van dicht en open, licht en schaduw, warm en koel. Met ander woorden: de open plek kent vele gradiënten. Het plangebied loopt flauw af van oost naar west. Het bestaat uit drogere en nattere, deels vergraven dekzanden. Het oostelijk deel van het park wordt gekenmerkt door meer droogte minnende soorten als eik, beuk en den. Meer richting ’t Luye Gat komen soorten voor als vlier, els, zachte berk en wilg.
De bestaande volwassen bomen aan de wegzijde worden behouden en ingepast in het plan. Daarnaast zullen er ook bomen ingeplant worden. Deze vormen als het ware 'stepping stones' in het ontwerp. Ten oosten van de Gamma ligt een kronenroute tussen noord en zuid. Hierbij is het van belang dat de boomkronen over de weg zoveel mogelijk sluitend zijn. Verder wordt gedacht aan hazelnoten, walnoten en allerhande bessen, die een waardevolle voedselbron zijn. Daarnaast wordt bij de inrichting van het openbaar gebied gekozen worden voor besvrucht- en bloemrijke soorten die insecten en vlinders aantrekken en vogelbosjes. Ook zijn bijvoorbeeld hagen voorzien, met een gemengde sortiment wat door het jaar heen zorgt voor voedsel en schuilplekken. Tevens wordt uitgegaan van paden met halfverharding, nestplekken in gevels, insectenhotels, erfafscheidingen aan de bosrand met gestapelde stammetjes of takkenrillen waarmee een ruime bijdrage wordt geleverd aan de biodiversiteit.
Verder wordt er aan gedacht om zo veel mogelijk woningen een groen dak te geven. Deze absorberen water, een deel verdampt en het overschot wordt vertraagd afgevoerd naar de groengebieden. De groene daken zorgen daarnaast voor extra koeling en een hoger rendement van de zonnepanelen en het creëert een interessant milieu voor insecten. Op het maaiveld wordt het merendeel van het hemelwater tijdelijk opgevangen in het glooiende centrale middengebied, waar het kan inzijgen en waaruit het via greppels en poelen naar het Luye Gat wordt afgevoerd. De greppels worden beplant met speciale inheemse wadi-beplanting.
Suggesties ecologische inrichting (HaverDroeze, 03-10-2022, uit Stedenbouwkundig plan, vastgesteld juli 2023)
Bij de oude zanderijvaart 't Luye Gat wordt een natuurstrook met een minimale breedte van 6 meter gerealiseerd, met een deels verlaagde oever en aanplant van struweel. Deze zone is in het voorliggende bestemmingsplan voorzien van de bestemming 'Natuur'.
Voor deze ecozone is een notitie opgesteld (SVP/HaverDroeze, 19 oktober 2022, d.d.
bijlagen bij toelichting, bijlage 2). De zone wordt gezien als potentiële migratieroute voor kleine landzoogdieren. Een natuurvriendelijke oever met voorgreppel met een flauwe talud zorgt hierbij voor een beschutte leefomgeving voor insecten, kikkers, padden, kleine zoogdieren en vissen. Om deze oeverzone daadwerkelijk in ecologisch opzicht functioneel te laten zijn, is het noodzakelijk om de bestaande faunabarrières tussen de Bantam/Spanderswoud en de Zanderij te verzachten door het aanbrengen van faunapassages bij zowel de N236, als bij de bestaande brug van de Melkstraat over het Luye Gat. Het aanleggen van de oeverzone als ecologische verbinding binnen het Hocras-terrein heeft anders geen nut. Dit geldt ook voor het vis passeerbaar maken van de houten stuw ten noorden van het Hocras-terrein. Zowel van de zijde van Natuurmonumenten als GNR is toegezegd dat alles in het werk wordt gesteld om deze barrières op te heffen.

Inrichtingsvoorstellen ecozone langs Het Luye Gat (bron: SVP/HaverDroeze, 19 oktober 2022)
3.4.1 Omgevingsvisie Gooise Meren
In de 'Omgevingsvisie Gooise Meren - Samen wonen, werken, ondernemen en recreëren in een groen en historisch gebied' (vastgesteld d.d. 20 september 2023) wordt beschreven hoe er naar de toekomst van Gooise Meren wordt gekeken. De omgevingsvisie is één van de instrumenten van de Omgevingswet.
De omgevingsvisie vervangt onder andere de structuurvisie en beschrijft: de kwaliteit van de leefomgeving; de gewenste ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van de leefomgeving; en de hoofdzaken van het beleid voor de leefomgeving.
De doelen voor de toekomst van de leefomgeving heeft de gemeente samengebracht in de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf geeft richting aan een gezonde toekomst. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf ambities:
- Samen werken en veilig op weg in de regio;
- Samen leven in buurt, wijk en gemeente;
- Natuur- en erfgoedparels;
- Verduurzaming als vliegwiel voor de toekomst;
- De leefomgeving (nog) mooier en gezonder maken.
Planspecifiek
In de omgevingsvisie is het plangebied aangegeven als 'Bedrijventerreinen'. Daarnaast wordt het plangebied aangegeven als 'kleinschalige, versnipperde bedrijventerreinen in de bebouwde kom omvormen naar inbreidingslocaties voor woningbouw'. Met de beoogde ontwikkeling wordt het plangebied herontwikkeld ten behoeve van onder andere woningbouw. Derhalve is gekeken naar de ambities van de gemeente op het gebied van woongebieden. In woongebieden worden in totaal acht ambities nagestreefd. De beoogde ontwikkeling heeft raakvlaak met meerdere ambities.
Met de beoogde ontwikkeling vormt het Landschap en erfgoed een belangrijk onderdeel van de inrichting van het plangebied. De historie van het plangebied wordt herkenbaar en voelbaar gemaakt, zoals in
toelichting paragraaf 4.7 is toegelicht. Tevens wordt het plangebied groen ingericht. Alle gebouwen worden omzoomd door groen. De buurt wordt ingericht als duurzaam en natuurinclusief. Er wordt een tweetal natuurverbindingen in het gebied gerealiseerd. Een natte verbinding langs het water aan de oostzijde van het plangebied en een droge verbinding via boomkronen aan de oostzijde. Met de groene inrichting wordt ook hittestress in het plangebied voorkomen en kan water langer worden vastgehouden.
De omgevingsvisie geeft aan dat zon op dak als eerst benut dient te worden, als een praktische, onmisbare en binnenkort zelfs verplichte maatregel. Binnen de gemeente Gooise Meren wordt hieraan gewerkt via de uitwerking van de RES 1.0 en het duizenddakenplan in samenwerking met energie coöperatie WattNu. Vanuit de RES 1.0 is er binnen de regio Noord-Holland Zuid een ambitie voor 2,7 TWh duurzame opwek. Het voorliggende voorziet in zonnepanelen, bij voorkeur geïntegreerd in het dakvlak.
In het oosten van het plangebied worden meerdere bedrijfsunits gerealiseerd. Op de begane grond komen bedrijfsunits, op de verdiepingen erboven komen kantoorruimtes en appartementen. Dit past in het beeld van de gemeente om meer woon-werkcombinaties in de woongebieden te realiseren. Met de komst van de school in combinatie met de bedrijfsunits en de verschillende type woningen ontstaat er een dynamische gemeenschap.
Gezien het bovenstaande kan daarmee geconcludeerd worden dat de beoogde ontwikkeling in lijn is met de Omgevingsvisie Gooise Meren.
4.2.4 Bedrijven en milieuzonering
Het aspect bedrijven en milieuzonering gaat in op de invloed die bedrijven kunnen hebben op hun omgeving. Deze invloed is afhankelijk van de afstand tussen een gevoelige bestemming en de bedrijvigheid. Milieugevoelige bestemmingen zijn gebouwen en terreinen die naar hun aard bestemd zijn voor het verblijf van personen gedurende de dag of nacht of een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld woningen). Daarnaast kunnen ook landelijke gebieden en/of andere landschappen belangrijk zijn bij een zonering tot andere, minder gevoelige, functies zoals bedrijven.
Bij een ruimtelijke ontwikkeling kan sprake zijn van reeds aanwezige bedrijvigheid en van nieuwe bedrijvigheid. Milieuzonering zorgt er voor dat nieuwe bedrijven een juiste plek in de nabijheid van de gevoelige functie krijgen en dat de (nieuwe) gevoelige functie op een verantwoorde afstand van bedrijven komen te staan. Doel hiervan is het waarborgen van de veiligheid en het garanderen van de continuïteit van de bedrijven als ook een goed klimaat voor de gevoelige functie.
Milieuzonering beperkt zich tot milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie zoals: geluid, geur, gevaar en stof. De mate waarin de milieuaspecten gelden en waaraan de milieucontour wordt vastgesteld, is voor elk type bedrijvigheid verschillend. De 'Vereniging van Nederlandse Gemeenten' (VNG) geeft sinds 1986 de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' uit. In deze publicatie is een lijst opgenomen, met daarin de minimale richtafstanden tussen een gevoelige bestemming en bedrijven. Indien van deze richtafstanden afgeweken wordt dient een nadere motivatie gegeven te worden waarom dat wordt gedaan.
Het belang van milieuzonering wordt steeds groter aangezien functiemenging steeds vaker voorkomt. Hierbij is het motto: 'scheiden waar het moet, mengen waar het kan'. Het scheiden van milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen dient twee doelen:
- het reeds in het ruimtelijk spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij gevoelige bestemmingen;
- het bieden van voldoende zekerheid aan de milieubelastende activiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) zodat zij de activiteiten duurzaam, en binnen aanvaardbare voorwaarden, kunnen uitoefenen.
Planspecifiek
De beoogde bestemming voor wonen wordt aangemerkt als een gevoelige bestemming. Er dient aangetoond te worden dat er, met betrekking tot bedrijven en inrichtingen in de nabijheid van het plangebied, sprake is van een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van de beoogde woningen.
In de nabijheid van het plangebied zijn enkele bedrijven en inrichtingen gesitueerd. Het plangebied bevindt zich daarmee in gemengd gebied. Ten noorden bevinden zich twee woningen. Ten oosten en ten westen van het plangebied bevinden zich enkele bedrijven. Derhalve kan er worden uitgegaan van een gemengd gebied. Volgens de VNG publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' kunnen de richtafstanden in gemengd gebied met één afstandstap worden verlaagd.
Bedrijfsactiviteiten binnen het plangebied
Met de beoogde ontwikkeling wordt een middelbare school mogelijk gemaakt en er worden 'woonwerk-units' gerealiseerd waar wonen en werken wordt gecombineerd in één gebouw. Er dient gekeken te worden of de bedrijfsactiviteiten omliggende gevoelige functies in hun functie beperken.
Montessori Lyceum Gooise Meren
Voor een middelbare school geldt een milieucategorie 2 met een richtafstand van 10 meter in gemengd gebied (SBI-2008: 8532, 854, 855). Gezien de ligging van de beoogde school nabij woningen is een akoestisch onderzoek uitgevoerd (Adviesbureau van der Boom, d.d. 17 augustus 2023, zie
bijlagen bij toelichting, bijlage 6). Uit het onderzoek blijkt dat de geluidbelasting (langtijdgemiddeld en maximaal) op de nieuw te bouwen woningen t.g.v. activiteiten op de schoolpleinen ligt in 3 punten hoger dan de richtwaarden voor een woongebied.
De langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus (gemiddelde geluidbelasting) t.g.v. alle activiteiten bij de school liggen bij de bestaande niet hoger dan de richtwaarden. Bij de nieuwe woningen ligt de geluidbelasting in de meeste gevallen onder de richtwaarden, behalve nabij de parkwoningen, de drive-in woningen en de woon-werk units. De overschrijdingen bij de drive-in woningen en de woon-werk units zijn het gevolg van de brommers op route I. Bij de parkwoningen is het westelijke schoolplein maatgevend (1 dB(A) boven richtwaarde).
Naar verwachting worden de piekniveaus in de nieuwe Omgevingswet minder zwaar beoordeeld omdat de ervaring leert dat hinder ten gevolge van pieken afhankelijk is van de aard van het geluid (schrikreacties), de associaties en gewenning. Schoolpleinactiviteiten zullen voorspelbare geluiden opleveren waaraan omwonenden kunnen wennen. Een 2 meter hoge afscherming tussen het schoolplein en de woningen zal effectief zijn (toetshoogte 1.5 meter overdag) om aan de richtwaarden te kunnen voldoen.
Aan de eisen uit het Activiteitenbesluit kan ruimschoots worden voldaan, behalve ten aanzien van de brommers (pieken). Bij toetsing aan het Activiteitenbesluit kan stemgeluid immers buiten beschouwing blijven.
Woonwerk-units
Met de beoogde ontwikkeling worden 17 appartementen en 14 bedrijfsunits gerealiseerd onder de appartementen. Omdat de bedrijfsunits niet noodzakelijk aan de woningen gekoppeld zijn en de woningen ook afzonderlijk bewoond kunnen worden, wordt er niet uitgegaan van bedrijfswoningen, maar van reguliere woningen. Voor de beoogde bedrijfsunits geldt ten hoogste milieucategorie 1 met een richtafstand van 0 meter in gemengd gebied. Dit is reeds met de gemeente afgesproken. Aan deze richtafstand zal worden voldaan.
Bedrijfsactiviteiten buiten het plangebied
In de omgeving van het plangebied bevinden zich meerdere bedrijfsactiviteiten. Ten oosten van het plangebied bevindt zich een bouwmarkt (milieucategorie 2). met een richtafstand van 10 meter in gemengd gebied (SBI-2008: 4752). Ten westen van het plangebied vindt stalling van caravans plaats. Hiervoor geldt een milieucategorie van 2 met een richtafstand van 10 meter in gemengd gebied (SBI-2008: 5221). De afstand van beide bedrijfsactiviteiten tot aan het plangebied bedraagt in beide gevallen meer dan 10 meter.
Ten zuidwesten van het plangebied bevindt zich een tankstation met de bestemming LPG < 1000 m³/jr. Hiervoor geldt een milieucategorie van 3.1 met een richtafstand van 50 meter. In verband met het aspect gevaar kan de richtafstand niet met één stap worden verlaagd. In het kader van het aspect externe veiligheid is een onderzoek externe veiligheid uitgevoerd. Dit is behandeld in
toelichting paragraaf 4.2.5. Het tankstation vormt geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.
Conclusie
Geconcludeerd wordt dat het aspect milieuzonering geen belemmering vormt voor de beoogde ontwikkeling.
4.3 Waterhuishouding
Het aspect water is van groot belang binnen de ruimtelijke ordening. Door verstandig om te gaan met het water kan verdroging en wateroverlast (waaronder ook risico van overstromingen e.a.) voorkomen worden en kan ook de kwaliteit van het water hoog gehouden worden.
Het plangebied valt binnen het beheersgebied van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Het beleid van AGV is verwoord in het Waterbeheerplan en diverse beleidsnota’s. In de keur van het waterschap zijn geboden en verboden opgenomen voor de bescherming van de functionaliteit van waterlopen en waterkeringen. Met de Keur wil het waterschap de waterkwaliteit verbeteren, de doorstroming in sloten veiligstellen en de dijken sterk houden. Bij de Keur horen Keurkaarten met informatie over wateren en waterkeringen.
Het waterschap hanteert het beleid dat bij het aanbrengen van meer dan 1.000 m² verhard oppervlak in stedelijk gebied 10 % daarvan gecompenseerd moet worden in de vorm van oppervlaktewater voor waterberging. Door compensatie wordt voorkomen dat ernstige peilstijging optreedt door afstromend regenwater met wateroverlast tot gevolg.
De gemeente geeft in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) invulling aan de planmatige aanpak van de gemeentelijke watertaken op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater voor de periode 2023-2026. De kwaliteitsdoelstellingen en ambitie vormen de stip op de horizon en door doelstellingen, opgaven en kostendekking met elkaar te verbinden geeft het GRP handvatten en kaders voor de uitvoering van de taken van de gemeente.
Planspecifiek
Watercompensatie
Als een toename van verhard oppervlak van meer dan 1.000 m² aan de orde is, is watercompensatie noodzakelijk. In de huidige situatie is het plangebied vrijwel volledig verhard. Het plangebied bestaat nu immers grotendeels uit de bedrijfsbebouwing, verharding om de bedrijfsbebouwing heen en de bebouwing in het noordelijke deel van de planlocatie. Onderstaande afbeelding en tabel tonen de verhardingsbalans van de beoogde ontwikkeling.
Ruimtegebruik bestaand situatie | | |
Onderdeel | Totaal in m² | Aandeel |
Bebouwing | | |
Groen | | |
Verharding | | |
Water | | |
| | |
| | |
Ruimtegebruik beoogde situatie | | |
Onderdeel | Totaal in m² | Aandeel |
Uitgeefbaar | | |
Groen | | |
Gebouwen | | |
Verharding | | |
Water | | |
| | |
Zoals bovenstaande tabel en afbeelding laten zien is er in de beoogde situatie sprake van een afname in verharding. Het percentage verhard oppervlak neemt met de beoogde ontwikkeling af van 78% naar 50%. Derhalve is watercompensatie niet aan de orde.
Afvalwater
Het afvalwater zal worden aangesloten op het bestaande rioleringssysteem.
Hemelwater
Het hemelwater wordt zo lang mogelijk vastgehouden binnen het plangebied. Dit gebeurt enerzijds in de openbare ruimte, maar ook op het niveau van de bebouwing.
Hemelwater wordt in eerste instantie opgevangen en vastgehouden op de daken. Groene daken absorberen water, een deel verdampt en het overschot wordt vertraagd afgevoerd naar de groengebieden. De concrete maatregelen aan de bebouwing komen in het kader van de omgevingsvergunningen nader aan bod.
Op het maaiveld wordt het merendeel van het hemelwater tijdelijk opgevangen in het glooiende centrale middengebied, waar het kan inzijgen en waaruit het via greppels en poelen naar het Luye Gat wordt afgevoerd. Verder wordt het oppervlak verharding zoveel mogelijk beperkt. Een aantal parkeerplaatsen wordt met grasstenen uitgevoerd waardoor regenwater hier kan infiltreren. Paden in het centrale middengebied worden uitgevoerd in halfverharding. Dit wordt in het vervolgtraject nader uitgewerkt, bijvoorbeeld in de vorm van een inrichtingsplan voor de openbare ruimte.
Het aspect water vormt geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.
4.4.2 Parkeren
Voor het plangebied is het bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan parkeernormen Gooise Meren van toepassing. In dit bestemmingsplan zijn de betreffende gronden voorzien van een parkeerregeling. Bij een omgevingsvergunning wordt beoordeeld of sprake is van voldoende parkeergelegenheid aan de hand van de normen die zijn neergelegd in het parkeerbeleid van de gemeente Gooise Meren. Het meest recente parkeerbeleid van de gemeente Gooise Meren is vastgelegd in de 'Uitgangspunten en werkwijze parkeereis Gooise Meren 2023'. Deze is vastgesteld op 18 juli 2023. Hierin heeft de gemeente parkeernormen opgenomen om te voorkomen dat nieuwe functies leiden tot parkeertekorten of parkeeroverlast in bestaande centrum- en woongebieden.
Planspecifiek
De parkeernormen van het plangebied zijn berekend aan de hand van de 'Uitgangspunten en werkwijze parkeereis Gooise Meren 2023'. Voor de planlocatie is afgesproken dat uitgegaan mag worden van de categorie 'Rest buitengebied', aangezien de Franse Kampweg een 50 km/uur weg wordt en er geen sprake meer is dat dit gebied buiten de bebouwde kom valt. Voor de verschillende type woningen is een vergelijkbare type woning gezocht uit de genoemde nota. Voor de bedrijfsunits is gekozen voor een bedrijfsverzamelgebouw.
Onderstaande tabel toont de benodigde parkeerplaatsen van de ontwikkeling.
Parkeren (bron: SVP architectuur en stedenbouw, d.d. september 2023)
Bovenstaande tabel toont aan dat de normatieve parkeerbehoefte voor de beoogde ontwikkeling 354 parkeerplaatsen bedraagt. Voor de beoogde ontwikkeling is de parkeernorm gesplitst over het parkeren in het openbaar gebied en het parkeren op eigen terrein. De parkeerplaatsen voor 52 sociale huurwoningen, 20 appartementen midden duur, deels de parkwoningen, het bezoekersparkeren, de school en deels de bedrijfsunits worden in het openbare gebied opgelost. De rest van de parkeervraag wordt op eigen terrein opgelost. Normatief zijn er op eigen terrein 140 parkeerplaatsen en 214 in het openbaar gebied benodigd.
Parkeren eigen terrein
Op eigen terrein wordt met de beoogde ontwikkeling in 156 parkeerplaatsen voorzien. Daarmee wordt ruim voldaan aan de parkeernorm van 140 parkeerplaatsen. Dit betreft een halfverdiepte parkeergarage onder de luxe woningen aan de noordzijde van het plangebied en twee parkeerplaatsen per twee-onder-één-kapwoningen. De parkwoningen beschikken over parkeerplekken op de kop van het gebouw, met extra parkeerplekken aan de overzijde van de weg (dubbelgebruik met de school). Ook de bedrijfsunits krijgen parkeergelegenheid op eigen terrein.
Parkeren openbaar gebied
Indien met een ontwikkeling verschillende functies worden gerealiseerd, is het mogelijk rekening te houden met dubbelgebruik van parkeerplaatsen, bijvoorbeeld overdag door werkers en ’s avonds door bewoners. Omdat dit bij de beoogde ontwikkeling het geval is, is voor de beoogde ontwikkeling het dubbelgebruik berekend. Dit is in onderstaande tabellen weergegeven. De parkeerplaatsen die op eigen terrein worden gerealiseerd zijn niet in deze berekening meegenomen.
Parkeren (bron: SVP architectuur en stedenbouw, d.d. september 2023)
Uit de bovenstaande tabel blijkt dat er op de werkdagmiddag de meeste parkeerplaatsen benodigd zijn. Op de werkdagmiddag is er een parkeerbehoefte van 133 parkeerplaatsen. Met de beoogde ontwikkeling worden er in het openbaar gebied in totaal 176 parkeerplaatsen gerealiseerd. Derhalve wordt ruim aan de parkeernorm voldaan. Het parkeren van de sociale huurwoningen bevindt zich in de openbare ruimte rondom het appartementenblok. De school heeft een eigen parkeervoorziening. Op twee plekken aan weerszijden van de school zijn parkeerterreinen voorzien. De overige parkeerplekken liggen aan de noordzijde van de school langs de weg.
De onderstaande afbeelding toont het aantal parkeerplaatsen dat gerealiseerd zal worden.
Met de beoogde ontwikkeling worden in totaal 332 parkeerplaatsen gerealiseerd. Rekening houdend met dubbelgebruik zijn er op het piekmoment 273 (140+133) parkeerplaatsen benodigd. Daarmee is er sprake van een overschot van 59 parkeerplaatsen ten aanzien van de parkeereis. Gesteld kan worden dat aan de parkeereisen van de gemeente Gooise Meren wordt voldaan.
Conclusie
Gezien het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat de beoogde ontwikkeling geen belemmering zal ondervinden ten aanzien van het aspect parkeren.
5.4 Wijze van bestemmen
Voor de planregels is zo veel mogelijk aangesloten op de standaard welke binnen de gemeente Gooise Meren gangbaar is, in het bijzonder bij het onlangs vastgestelde bestemmingsplan 'Zuidwest'. Voorliggend bestemmingsplan bevat de bestemmingen 'Gemengd', 'Groen', 'Maatschappelijk', 'Verkeer' en 'Wonen' en de dubbelbestemmingen 'Leiding - Gas- en 'Waarde - Archeologie 1 en 'Waarde - Archeologie 2'. Hieronder wordt de inhoud van de bestemmingen doorgenomen.
Bestemming 'Gemengd'
Voor het gebouw in het noordoosten van het plangebied wordt de bestemming 'Gemengd' opgenomen. Op de begane grond en eerste verdieping worden uitsluitend bedrijfsactiviteiten toegestaan. Het gaat om bedrijfsactiviteiten in categorie 1 van de Staat van bedrijfsactiviteiten, met de bijbehorende kantoorruimten. Deze kantoorruimten zijn ook op de tweede verdieping toegestaan, als onderdeel van de bedrijfsactiviteiten op de begane grond en op eerste verdieping.
Op de tweede verdieping en het zuidelijk deel waar ook een derde verdieping is toegestaan, wordt wonen toegestaan. Hierbij worden ook de reguliere mogelijkheden voor aan-huis-gebonden beroep en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten geboden.
Er zijn uitsluitend hoofdgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Verder gelden specifieke gebruiksregels, namelijk dat buitenopslag ten behoeve van bedrijven, openbare verkoop in de buitenruimte en vaste vlaggenmasten als strijdig gebruik worden aangemerkt.
Bestemming 'Groen'
Een groot deel van het plangebied zal als 'Groen' worden bestemd. Deze gronden zijn o.a. bestemd voor beplanting, beplantingen, speelvoorzieningen, voet- en fietspaden, bermen en bermsloten, inundatiezones en nutsvoorzieningen.
Bestemming 'Maatschappelijk'
Ter plaatse van de middelbare school wordt de bestemming 'Maatschappelijk' opgenomen. Hierbinnen worden maatschappelijke voorzieningen toegestaan. De maximale bouwhoogte van het beoogde schoolgebouw zal oplopen van het noorden naar het zuiden. In het meest noordelijk deel geldt een maximale bouwhoogte van 4 meter. Dit zal oplopen naar 4, 8, 12 en 17 meter.
Er zijn specifieke gebruiksregels opgenomen ten aanzien van de maximaal toegestane oppervlakte van alle verdiepingen samen. Zoals overeengekomen mag die oppervlakte met maximaal 3% worden overschreden. Verder is de oppervlakte voor alle fietsen en e-bikes begrensd en is aangegeven welk deel onder het schoolgebouw moet worden aangelegd.
Bestemming 'Natuur'
De zone aan het Luye Gat is voorzien van de bestemming 'Natuur'. De bestemmingsregeling is afgestemd op de regeling van het aangrenzende voormalige MOB-complex. De bestemming is gericht op behoud, herstel en ontwikkeling van natuur-, landschaps- en cultuurhistorische waarden. Er zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegelaten ten dienste van de bestemming en voor diverse werken en werkzaamheden is een omgevingsvergunning vereist.
Bestemming 'Verkeer'
De gronden bestemd met 'Verkeer' zijn mede bestemd voor wegen, alsmede opstelstroken, busstroken, voet- en fietspaden en voor de bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, reclame-uitingen en water.
Bestemming 'Wonen'
Ter plaatse van de beoogde woningen en appartementen wordt de bestemming 'Wonen' opgenomen, met de gebruikelijke mogelijkheden voor aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten geboden.
Per woonblok is een maximale bouwhoogte aangegeven en een maximum aantal wooneenheden. Voor de bestaande woning Franse Kampweg 24 zijn de maximale goot- en bouwhoogten opgenomen, conform het geldende bestemmingsplan.
Verder zijn de in de gemeente gebruikelijk bouwmogelijkheden opgenomen. Daarbij is maatwerk toegepast voor het onderhavige initiatief, waarbij bij de twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woning aan 't Luye Gat en bij de park- en drive-in-woningen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen alleen binnen het bouwvlak toegestaan. Hiertoe is de aanduiding 'bijgebouwen uitgesloten' opgenomen.
Tevens worden bij de park- en drive in-woningen centraal in het plangebied slechts lage bouwwerken geen gebouwen zijnde (maximaal 1 m gemeten vanaf bovenkant vloer van het hoofdgebouw) mogelijk gemaakt, gelet op de gewenste openheid in relatie tot de aangrenzende groenzones. Daartoe is de functieaanduiding 'specifieke vorm van wonen - openheid' opgenomen. Ook worden hier om die reden geen mogelijkheden geboden voor vergunningsvrij bouwen, met een bepaling dat deze gronden niet aangemerkt worden als 'erf', zoals bedoeld in artikel 1 bijlage 2 van het Besluit omgevingsrecht.
Verder is geregeld dat bij de twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woning aan 't Luye Gat iets hogere bouwwerken geen gebouwen zijnde aan de voorzijde (1,2 m) en iets lagere aan de achterzijde (maximaal 1,25 m) zijn toegestaan.
Dubbelbestemming 'Leiding - Gas'
De voor 'Leiding - Gas ' aangewezen gronden zijn bestemd voor de aanleg en instandhouding van ondergrondse hoge druk gastransportleidingen (inclusief voorzieningen) met de daarbij behorende belemmeringenstroken. De regels van deze dubbelbestemming gelden primair ten opzichte van de regels van iedere andere bestemming, waarmee deze dubbelbestemming samenvalt.
Dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 1'
Voor delen van het plangebied is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 1' opgenomen, waarbij de regels ontleend zijn aan het 'Paraplubestemmingsplan Archeologie Gooise Meren'.
Er wordt op de betreffende gronden nog vervolgonderzoek uitgevoerd in de vorm van een proefsleuvenonderzoek. Op basis van dat onderzoek kan het zijn dat de dubbelbestemming in het plangebied komt te vervallen of hierop nog wordt aangepast.
Dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2'
Ter plaatse van de woning aan de Franse Kampweg 24, dat niet nader is onderzocht, wordt de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' opgenomen, zoals deze geldt in het 'Paraplubestemmingsplan Archeologie Gooise Meren'. Ook hier zijn de regels ontleend zijn aan dit paraplubestemmingsplan.
Algemene regels
De Algemene regels bevat allereerst de gebruikelijke anti-dubbeltelbepaling. In de 'Algemene bouwregels' zijn bepalingen opgenomen voor geringe overschrijdingen van bouwgrenzen en bouwhoogten. Tevens is in de 'Algemene bouwregels' een voorwaardelijke verplichting beeldkwaliteit opgenomen waarin het oprichten van bouwwerken en het gebruik van gronden en bouwwerken uitsluitend is toegestaan indien uitvoering wordt gegeven aan de aanleg en instandhouding van de beeldkwaliteitsrichtlijnen uit het Beeldkwaliteitsplan dat als bijlagen bij de regels bijlage 2 is gevoegd. In de 'Algemene gebruiksregels' is een bepaling over strijdig gebruik opgenomen.
In de 'Algemene afwijkingsregels' is een bepaling opgenomen waarmee bij een omgevingsvergunning bouwgrenzen kunnen worden overschreden en kan worden afgeweken van maten met ten hoogste 10%. Het genoemde percentage geldt niet voor bebouwing binnen de bestemming 'Maatschappelijk': daarvoor is een maximale uitbreiding met 3% overeengekomen. Dat is ook als zodanig vastgelegd in
artikel 5 lid 3.1 sub b.
In de 'Overige regels' is een bepaling opgenomen teneinde veilig te stellen dat blijvend voorzien wordt in voldoende parkeergelegenheid. Ook het laden en lossen is hier geregeld.