direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Streek 30
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1940.BWSJO22STREEK30-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Planbeschrijving

1.1 Doel van het plan

Initiatiefnemers willen de bestemming van het adres Streek 30 Sintjohannesga wijzigen ten behoeve van de woonfunctie. Met het voorliggende wijzigingsplan wordt de bestemming 'Agrarisch' gewijzigd in de bestemming 'Wonen - Voormalig boerderij'.

afbeelding "i_NL.IMRO.1940.BWSJO22STREEK30-VA01_0001.png"

Kaart 1 plangebied en omgeving

1.2 Plangebied

Het plangebied is aangegeven met een onderbroken lijn op kaart 1. Het betreft de kadastrale percelen gemeente Sint Johannesga, sectie E, nummers 3686 en 3689.

1.3 Geldende bestemmingsplan

Het geldende bestemmingsplan is het bestemmingsplan Buitengebied Noord - 2017, dat is vastgesteld op 28 juni 2017.

1.4 Planbeschrijving

Het agrarisch bedrijf wordt nu bewoond door familie van de initiatiefnemers. Voor de huidige bewoners zal een mantelzorgwoning op het erf worden gerealiseerd, waarna initiatiefnemers in de voormalige boerderij gaan wonen. De agrarische bedrijfsactiviteiten worden gestaakt. De mantelzorgwoning komt op de plaats van de huidige kuilplaten. Op kaart 1 is de nieuwe mantelzorgwoning met een rood blokje indicatief weergegeven. Op afbeelding 1 is het ontwerp van de te plaatsen mantelzorgwoning te zien. Voor de mantelzorgwoning is een WMO-indicatie afgegeven. De mantelzorgwoning kan op deze locatie dan ook vergunningsvrij worden opgericht.

Alle bestaande gebouwen worden gehandhaafd. De voormalige bedrijfsgebouwen worden benut voor opslag en stalling van boten en caravans. Het voormalige boerderijpand (aangegeven met een marker op kaart 1) zal worden bewoond door initiatiefnemer. De bewoning zal al dan niet worden gecombineerd met een aan huis verbonden beroep of kleinschalige bedrijfsmatige activiteit, zoals genoemd in bijlage 5 lijst met toelaatbare beroepen en bedrijvigheid.

afbeelding "i_NL.IMRO.1940.BWSJO22STREEK30-VA01_0002.png"

Afbeelding 1 te plaatsen mantelzorgwoning

Hoofdstuk 2 Beleid in het geldende bestemmingsplan

Het geldende bestemmingsplan is het bestemmingsplan Buitengebied Noord - 2017, dat is vastgesteld op 28 juni 2017. De huidige bestemming is 'Agrarisch' en deze is voorzien van een bouwvlak. Op grond van artikel 3 lid 3.8.9 'Hergebruik vrijkomende agrarische bebouwing' zijn burgemeester en wethouders bevoegd de bestemming van gebouwen van (voormalige) agrarische bedrijven met de bijbehorende erven te wijzigen in (o.a.) de bestemming 'Wonen – Voormalig boerderij'. Daarbij is de functie wonen met zorg toegestaan. Afbeelding 2 geeft de betreffende regels weer.

Aan de gestelde voorwaarden kan worden voldaan. Het voormalige boerderijpand blijft behouden. Ook de andere bebouwing blijft gehandhaafd. Een mantelzorgwoning wordt toegevoegd. Daarmee komt de bestaande functie van de kuilplaten te vervallen.

De opgaande beplanting op het voorerf van de boerderij blijft gehandhaafd. Er stond een haag tussen het voor- en het achtererf, deze was verouderd en is verwijderd. Ter vervanging zal in de herfst 2022 een nieuwe haag (beuk) worden aangeplant. Deze haag onttrekt straks de te plaatsen mantelzorgwoning aan het oog.

Het erf ligt in de tweede lijn op ruime afstand van de weg (ruim 100 meter). De situatie op het erf verandert alleen in zeer marginale zin. Het opstellen van een beeldkwaliteitsparagraaf of inpassingsplan is hierdoor en door de reeds aanwezige en de vervangende beplanting niet nodig.

afbeelding "i_NL.IMRO.1940.BWSJO22STREEK30-VA01_0003.png"

Afbeelding 2 artikel 3 lid 3.8.9

De conclusie is dat het voornemen past binnen het geldende beleid en mogelijk wordt gemaakt door de regels in het geldende bestemmingsplan.

Hoofdstuk 3 Milieuaspecten

3.1 Archeologie, cultuurhistorie, bodem, ecologie en water

Ten behoeve van de uitvoering van het plan worden geen graafwerkzaamheden of sloopwerkzaamheden verricht. Er wordt geen beplanting gekapt, geen watergangen gedempt en er wordt geen nieuwe verharding aangebracht. Er zijn geen gevolgen voor archeologie, cultuurhistorie, bodem, ecologie en water.

Ten aanzien van het aspect archeologie is op basis van de in de Cultuurhistorische kaart Fryslân/FAMKE opgenomen archeologische verwachtingswaarde de dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie 2' toegevoegd.

3.2 Hinder van en voor bedrijven

Ten zuiden van het plangebied is een bedrijf gevestigd. Het betreft de kadastrale percelen 2824, 3390, 2989, 3049, 3048 en 2823. Deze gronden zijn bestemd voor 'Bedrijf'. Behalve de bestaande bedrijven, mogen hier bedrijven in de categorie 1 en 2 van de in bijlage 4 opgenomen 'Staat van bedrijven' worden gevestigd. In bijlage 6 van de planregels is de lijst bestaande niet-agrarische bedrijven in het buitengebied opgenomen, waarop is aangegeven dat het hier gaat om Akkerman landbouwmechanisatie (Streek 34-36).

Tussen een hindergevoelige functie (o.a. woningen van derden) en een bedrijf dient in beginsel een richtafstand te worden gehanteerd om onderlinge hinder te voorkomen. Daarbij wordt de VNG-publicatie “Bedrijven en milieuzonering” (editie 2009) gehanteerd. Door middel van een indeling in milieucategorieën worden de aan te houden afstanden (richtafstanden) tussen bedrijven en gevoelige functies aangegeven. De richtafstand is afhankelijk van het omgevingstype, te weten: rustige woonwijk/rustig buitengebied of gemengd gebied.

Bij het toetsen van het bedrijf Akkerman is in het kader van het geldende bestemmingsplan door de gemeente het volgende overwogen.

Het mechanisatiebedrijf valt in milieucategorie 3.1, waarvoor een richtafstand van 50 meter geldt. Het plangebied wordt gezien als gemengd gebied, waar sprake is van lintbebouwing met meerdere bedrijven. In dergelijke gebieden mag de afstand met één afstandsstap worden verminderd. Daardoor kan 30 meter worden aangehouden tussen dit bedrijf en woningen van derden. De afstand tussen het mechanisatiebedrijf en de bedrijfswoning bij het agrarisch bedrijf Streek 30 is circa 10 meter. Op grond van het feit dat op het achtererf van het mechanisatiebedrijf met name sprake is van opslag wordt deze afstand aanvaardbaar geacht door de gemeente. Daarmee is gemotiveerd dat wordt voldaan aan een goede ruimtelijke ordening.

Het plan van initiatiefnemers is om de voormalige bedrijfswoning te gaan bewonen. Dit plan heeft geen gevolgen voor de situering van de woning (de hindergevoelige functie) in relatie tot het bedrijf Akkerman. In het geldende bestemmingsplan en de milieucategorie-indeling van het bedrijf aan de Streek 34-36 werd al rekening gehouden met de bewoning van het voormalige boerderijpand aan de Streek 30. De activiteiten van het bedrijf zijn toelaatbaar op die afstand. Qua Ruimtelijke ordening verandert er niets. Er was en blijft sprake van een woning van derden.

Het plan van initiatiefnemers betreft ook het oprichten van een mantelzorgwoning op het achtererf. Deze mantelzorgwoning staat op een afstand van ruim 50 meter van het bedrijf aan de Streek 34-36. De afstand tussen het bedrijf Streek 34-36 en de mantelzorgwoning is ruim voldoende voor een goede ruimtelijke ordening.

Behalve het bestaande bedrijf is op het adres Streek 34-36 binnen de regels van het bestemmingsplan vestiging van bedrijven in de categorie 1 en 2 mogelijk. Voor hindergevoelige functies in gemengd gebied is de aan te houden afstand tot bedrijven in categorie 1 nul meter en tot bedrijven in categorie 2 is de afstand 10 meter.

Zoals aangegeven is de bedrijfswoning bij het agrarisch bedrijf Streek 30 is een hindergevoelige functie. Wanneer zich op het adres Streek 34-36 een ander toegelaten bedrijf zou willen vestigen, dan moet dat bedrijf bij de bedrijfsvoering rekening houden met de aanwezigheid van de aanwezige omringende hindergevoelige functies. De wijziging van de bedrijfswoning in een woning heeft geen nadelige gevolgen voor vestiging van een ander bedrijf op het adres Streek 34-36, omdat de mogelijkheden vanwege de aanwezigheid van de bedrijfswoning (woning van derden) reeds beperkt waren.

De op te richten mantelzorgwoning ligt op meer dan 50 meter afstand van het bedrijf en heeft sowieso geen negatieve gevolgen voor vestiging van andere toegelaten bedrijven op het adres Streek 34-36.

In de directe omgeving van het bedrijf op het adres Streek 34-36 zijn meer woningen aanwezig, namelijk aan de Streek 32, 33 en 40. Deze hebben de bestemming 'Wonen' dan wel 'Wonen – Voormalig boerderij'. Een eventueel ander bedrijf moet ook rekening houden met de aanwezigheid van deze bestaande woningen van derden.

3.3 Externe veiligheid

In de wijde omgeving van het plangebied zijn geen risicobronnen op de risicokaart (www.risicokaart.nl) aangegeven.

3.4 Verkeer en luchtkwaliteit

De wijziging van de bestemming heeft gevolgen voor het verkeer. Er zullen minder verkeersbewegingen van en naar het plangebied plaatsvinden. Een agrarisch bedrijf trekt meer verkeer aan (en ook zwaar verkeer) dan een woning. Minder verkeer betekent ook minder belasting van de luchtkwaliteit.

3.5 Conclusie en m.e.r.-beoordeling

De conclusie is dat de wijziging van de bestemming 'Agrarisch' in de bestemming 'Wonen - Voormalig boerderij' niet door milieuaspecten wordt belemmerd. Uitvoering van het plan heeft geen gevolgen voor de bedrijfsvoering van het bestaande bedrijf Akkerman mechanisatie. Ook heeft de wijziging in de bestemming 'Wonen – Voormalig boerderij' geen nadelige gevolgen voor vestiging van een ander bedrijf op het adres Streek 34-36, omdat de mogelijkheden vanwege de aanwezigheid van de bedrijfswoning (woning van derden) reeds beperkt waren. Het plan heeft een (licht) positief effect op de verkeersdruk (het aantal verkeersbewegingen neemt af) en daarmee ook een (licht) positief effect op de luchtkwaliteit.

Uit het milieuonderzoek in dit hoofdstuk, blijkt dat het initiatief geen negatieve effecten heeft op de omgeving. Er is geen sprake van m.e.r.-plichtige activiteiten. Een verdere beoordeling in het kader van een m.e.r.-procedure is niet noodzakelijk.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

De initiatiefnemers hebben de omwonenden en andere mogelijke belanghebbenden geïnformeerd over hun plan om de boerderij over te nemen en er te gaan wonen. De omwonenden/mogelijke belanghebbenden hebben aangegeven blij te zijn met hun komst als nieuwe bewoners. Er is geen bezwaar tegen omzetten van de agrarische bestemming in de bestemming "Wonen - Voormalig boerderij". In de bijlage zijn de ondertekende verklaringen hierover opgenomen.

Er is over plan overleg gevoerd met de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft daarbij aangegeven positief tegenover het voornemen te staan en medewerking te willen verlenen aan een wijzigingsprocedure.