Plan: | Joure - Geert Knolweg 52 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1940.BWJRE20GTKNOLWEG52-VA01 |
Aan Geert Knolweg 52b te Joure is een LPG-tankstation aanwezig. Het LPG-vulpunt en de opslagtank bevindt zich op circa 80 meter ten zuiden van het tankstation. In het geldende bestemmingsplan is rondom het LPG-vulpunt en opslagtank een veiligheidszone van 45 meter opgenomen, middels de aanduiding 'Veiligheidszone - lpg'.
Volgens de huidige veiligheidsafstanden uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen en Regeling externe veiligheid inrichtingen geldt voor het vulpunt een contour met een straal van 35 meter rondom het LPG-vulpunt. De gemeente wil de veiligheidscontour van 35 meter daarom overnemen in het bestemmingsplan. In het geldende bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om de aanduiding 'Veiligheidszone - lpg' te verkleinen.
De gemeente De Fryske Marren geeft toepassing aan deze wijzigingsbevoegdheid. Dit wijzigingsplan geeft hieraan invulling.
Het plangebied ligt ten zuiden van het perceel Geert Knolweg 52b te Joure. In figuur 1 is de ligging van het plangebied op een luchtfoto weergegeven.
Figuur 1 Ligging plangebied
Het vigerende bestemmingsplan Joure - Zuid, is op 11 november 2013 onherroepelijk in werking getreden. In dit bestemmingsplan heeft het perceel de bestemmingen 'Bedrijf', 'Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen', 'Gemengd' en 'Verkeer - Verblijf' en is voorzien van de functie aanduidingen 'specifieke vorm van bedrijf - opslagtank lpg' en 'vulpunt lpg' en 'verkooppunt motorbrandstoffen met lpg'.
Het vulpunt en de opslagtank voor de lpg is gesitueerd op de gronden met de bestemming 'Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen'. Vanwege het feit dat een tankstation dat LPG verkoopt een risicovolle inrichting op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is, zijn rond de afleverzuil, het vulpunt en het opslagpunt veiligheidszones opgenomen. Deze zones zijn aangeduid als 'veiligheidszone - lpg'. Rondom het vulpunt en de opslagtank heeft de gebiedsaanduiding 'Veiligheidszone - lpg' een contour van 45 meter.
Binnen artikel 29: Algemene aanduidingsregels is een wijzigingsbevoegdheid (artikel 29 lid 2) opgenomen om de aanduiding "Veiligheidszone - lpg" te wijzigen, mits:
Figuur 2 Fragment geldend bestemmingsplan Joure - Zuid
Aan de Geert Knolweg 52b te Joure is een LPG-tankstation aanwezig. De afleverzuil bevindt zich langs de weg. Achterop het perceel bevindt zich de opslagtank en het vulpunt met een doorzet van maximaal 1.000 m3 jaar. Het tankstation bevindt zich in een gebied waar detailhandelsbedrijven en bedrijven uit milieucategorie 1 en 2 gevestigd zijn.
Rondom de opslagtank en het vulpunt is op basis van het geldende bestemmingsplan een veiligheidscontour van 45 meter opgenomen. Volgens het Besluit externe veiligheid inrichtingen en Regeling externe veiligheid inrichtingen geldt momenteel echter een contour met een straal van 35 meter rondom het LPG-vulpunt. Dit op basis van de huidige risicoafstanden die voor vulpunten met een doorzet van maximaal 1.000 m3 jaar gelden. De veiligheidscontour is in figuur 3 weergeven. De gemeente wil deze nieuwe veiligheidscontour van 35 meter overnemen in het bestemmingsplan. Dit kan met toepassing van de in paragraaf 1.3 genoemde wijzigingsbevoegdheid.
Figuur 3 Veiligheidscontouren LPG-tankstation
Binnen artikel 29: Algemene aanduidingsregels is een wijzigingsbevoegdheid (artikel 29 lid 2) opgenomen om de aanduiding 'Veiligheidszone - lpg' te wijzigen, mits:
Met dit wijzigingsplan wordt toepassing gegeven aan de wijzigingsbevoegdheid uit artikel 29 lid 2. Hiermee wordt de contour van de aanduiding 'Veiligheidszone - lpg' verkleint naar 35 meter. Aan de voorwaarden die hieraan verbonden zijn wordt voldaan. Voor de risicovolle inrichting is namelijk een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer verleend en is de ligging van de zone afgestemd conform de veiligheidsafstand die voor het vulpunt van toepassing is. Paragraaf 2.3 gaat hier nader op in. Tot slot bevinden zich binnen de gewijzigde zone geen kwetsbare objecten of beperkt kwetsbare objecten anders dan op basis van het geldende bestemmingsplan is toegestaan.
Het bestemmingsplan voorziet uitsluitend in een juridische regeling voor het planologisch verkleinen van de aanduiding 'Veiligheidszone - lpg'. Deze wijziging in de planologische regeling heeft geen (nadelige) consequenties voor de omgevingsaspecten die in het kader van een goede ruimtelijke ordening moeten worden onderzocht.
Het verkleinen van de veiligheidscontour heeft geen gevolgen voor de veiligheidsrisico's richting de omgeving omdat de aangepaste contour voldoet aan de huidige richtafstanden. Deze staan genoemd in tabel 1 van bijlage 1 van de Revi. Voorheen was de richtafstand 45 meter, maar zijn door de komst van hittewerende bekleding, verkleint naar 35 meter. Met de komst van hittewerende bekleding is de kans op een BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion) verkleind. Hierdoor is het plaatsgebonden risico voor een LPG-tankstation aanzienlijk lager. De maatgevende veiligheidsafstanden voor het plaatsgebonden risico zijn hiermee verkleind. Voor een vulpunt met een doorzet van 500 tot 1.000 m3 geldt een afstand van 35 meter.
Verbeelding
Het wijzigingsplan Joure - Geert Knolweg 52 gaat vergezeld van een verbeelding. Na onherroepelijk worden van het wijzigingsplan maakt de verbeelding deel uit van het Bestemmingsplan Joure - Zuid.
Regels
De regels die deel uitmaken van het Bestemmingsplan Joure - Zuid zijn onverkort van toepassing op dit wijzigingsplan. Op de verbeelding is de aanduiding 'Veiligheidszone - lpg' verkleint van 45 meter naar 35 meter. De wijzigingsbevoegdheid ziet ook alleen op het aanpassen van de contour. De wijzigingsbevoegdheid wijzigt niets aan de onderliggende bestemmingen. Om die reden blijven de regels daarvoor onverkort van toepassing. In de regels is dit expliciet benoemd.
Het wijzigingsplan doorloopt de procedure zoals vastgelegd in artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wro. Door het voeren van de genoemde procedure, met de daar bijhorende zienswijzen-, c.q. beroepsprocedure, wordt de maatschappij betrokken bij het plan.
Er is geen sprake van een provinciaal belang of waterschapsbelang. Het wijzigingsplan voorziet uitsluitend in het planologisch wijzigen van de veiligheidszone van 45 meter naar 35 meter. Overleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is dan ook niet nodig. Het ontwerpbestemmingsplan wordt direct ter inzage gelegd, waarbij de provincie en het waterschap een kennisgeving ontvangen.
Het wijzigingsplan heeft In het kader van de ontwerpprocedure zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode konden belanghebbenden bij het college van Burgemeester en Wethouders zienswijzen indienen. Van deze gelegenheid is geen gebruik gemaakt. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Tegen het vaststellingsbesluit is beroep mogelijk bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Ten behoeve van de uitvoerbaarheid van het wijzigingsplan is het van belang te weten of het wijzigingsplan economisch uitvoerbaar is. De economische uitvoerbaarheid wordt enerzijds bepaald door een financieel haalbaar plan en anderzijds door de wijze van kostenverhaal van de gemeente (grondexploitatie).
Financiële haalbaarheid
De kosten voor het wijzigingsplan zijn voor de gemeente. Hiermee is het plan financieel haalbaar.
Grondexploitatie
De gemeente moet, volgens de grondexploitatieregeling in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), de gemaakte gemeentelijke kosten verhalen op de initiatiefnemers van de ontwikkeling. Dit geldt overigens alleen wanneer sprake is van bouwplannen, zoals opgenomen in het Bro. Er is geen sprake van een bouwplan in de zin van het Bro. Het opstellen van een exploitatieplan is niet aan de orde.