Inhoudsopgave
Hoofdstuk 1 Planbeschrijving
1.1 Aanleiding
Voorliggend reparatieplan is opgesteld om een omissie te herstellen in het geldende "Bestemmingsplan Terherne – Kom", als vastgesteld op 7 september 2010 door de raad van de toenmalige gemeente Boarnsterhim. In dit plan is in de opgenomen mogelijkheden van de bestemming ‘Recreatie – Jachthaven’ ten behoeve van de woonboten nabij de Terhernsterdyk 2a te Terherne een fout ontdekt.
Abusievelijk is bij het opstellen van het komplan voor Terherne namelijk een maximum aantal van 12 toegelaten woonschepen vastgelegd, terwijl dit er echter 13 ter plaatse van de functieaanduiding “specifieke vorm van recreatie – recreatiewoonschepenligplaats” hadden moeten zijn.
Figuur 1. Kaartfragment luchtfoto met kadastrale informatie en positionering van ligplaatsen in blauw waarbij elke oranje stip een ligplaats representeert (bron: PDOK-viewer)
Uit documentatie en onderzoek naar het voorgaande bestemmingsplan is gebleken dat er in het verleden ook 13 woonboten waren toegestaan. Een verandering van 13 naar 12 woonboten is echter nergens te herleiden en betreft naar alle waarschijnlijkheid een fout in het tellen van het aantal woonboten bij het opstellen van het nu geldende bestemmingsplan. Geconcludeerd is dat de bijstelling naar beneden geen bewuste keuze is geweest. Een herstelactie uit ruimtelijk-functioneel oogpunt is dan ook geoorloofd.
1.2 Probleemstelling
Door het vastleggen van het verkeerde maximum aantal recreatiewoonschepen is één woonboot onbedoeld onder het overgangsrecht komen te vallen. Dit leidt tot problemen bij de eerstvolgende vervanging van een recreatiewoonschip; bij het weghalen van één van de 13 boten kan deze namelijk niet meer bij rechte worden teruggeplaatst.
Het moment doet zich nu voor dat twee booteigenaren willen overgaan tot het vervangen van een recreatiewoonschip. Hierom dient een oplossing te worden gevonden in het toestaan van opnieuw 13 woonboten ter plaatse.
1.3 Oplossingsrichting
De meest pragmatische en juridisch houdbare oplossing betreft het opstellen van een partiële herziening ter plaatse van het als recreatiewoonschepenligplaats aangeduide gebied. Juridisch is enkel een reparatie van de functieaanduiding nodig en ook toegestaan waarbij de maatvoeringsaanduiding voor het maximum aantal toegelaten woonschepen van 12 naar 13 wordt bijgesteld. Omdat het technisch echter niet mogelijk is om alleen deze handeling voor een aanduiding door te voeren, is ook de onderliggende enkelbestemming 'Recreatie - Jachthaven' in het voorliggende reparatieplan betrokken.
1.4 Definiëring plangebied
Voorgaande oplossingsrichting leidt er toe dat het plangebied van dit reparatieplan wordt gevormd door het via de functieaanduiding "specifieke vorm van recreatie - recreatiewoonschepenlig- plaats" omkaderde deel van het geldende bestemmingsplan. Dit plangebied omvat de kadastrale percelen 2539 (geheel), 2540 (deels), 1956 (deels) en 3183 (deels; betreft oever van de Nije Sânsleat).
Figuur 2. Kaartfragment geldend bestemmingsplan Terherne-Kom (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
1.5 Onderzoek
Met voorliggend reparatieplan worden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt, maar wordt een fout in het geldende bestemmingsplan hersteld. Daarnaast gaat het om een bestaande al in het plangebied aanwezige situatie van 13 woonschepen (vergund en legaal). Het uitvoeren van onderzoek naar milieukundige dan wel planologische aspecten is daarom niet noodzakelijk geacht voor dit reparatieplan.
1.6 Juridische vormgeving
Het voorliggende reparatieplan heeft een rechtstreekse doorwerking op het geldende "Bestemmingsplan Terherne - Kom". Met van toepassing verklaringen naar dat plan zijn de noodzakelijke verbindingen gelegd.
De enkelbestemming ‘Recreatie – Jachthaven’ uit het geldende bestemmingsplan is verder in het plangebied gecontinueerd en de maatvoeringsaanduiding "maximum aantal woonschepen" in kwestie - die tot de problemen leidde - is bijgesteld van 12 naar 13. De bijbehorende regels in de bestemmingsregels waarop deze bijstelling betrekking heeft (Artikel 10: Recreatie - Jachthaven), zijn weergegeven in artikel 10.1 onder e en 10.2 onder a, sub 4.
Voor dit reparatieplan is overigens de IMRO2012-standaard gehanteerd terwijl het geldende bestemmingsplan nog was opgesteld onder de IMRO2008-standaard. Het gaat hierbij echter uitsluitend om technische handelingen, bedoeld voor een correcte digitale uitwisselbaarheid, die inhoudelijk voor het reparatieplan verder niet relevant zijn.
1.7 Procedure
De procedure om tot de gewenste herziening van het geldende bestemmingsplan te komen bestaat uit twee fasen waarbij invloed op het plan kan worden uitgeoefend, te weten:
1. Vaststellingsfase
Na aankondiging in de Staatscourant, het Gemeenteblad en de website www.officielebekendmakingen.nl, wordt het ontwerp voor een periode van 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode kan een ieder zienswijzen indienen. Daarbij geldt dat het alleen mogelijk is om een zienswijze in te dienen tegen de reparatie zoals die is opgenomen in voorliggend plan. Na de zienswijzenprocedure neemt de gemeenteraad een besluit over het vaststellen van het plan. Zowel tijdens de tervisielegging als na vaststelling wordt het bestemmingsplan op het landelijke portaal voor ruimtelijke plannen geplaatst en is het voor iedereen in te zien.
2. Beroepsfase
Het besluit waarin het bestemmingsplan is vastgesteld, wordt door de gemeenteraad bekend gemaakt. Het vastgestelde bestemmingsplan wordt ter inzage gelegd. Binnen 6 weken na het bekendmaken van het vaststellingsbesluit kan er beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). Er kan een beroep worden ingesteld door mensen die in de vaststellingsfase een zienswijze hebben ingediend of mensen die kunnen aantonen dat ze daar redelijkerwijs niet toe niet in staat waren. Wanneer de gemeenteraad het plan gewijzigd vaststelt, kunnen alle belanghebbenden tegen de wijzigingen beroep instellen.
1.8 Uitvoerbaarheid
Economische uitvoerbaarheid
Omdat sprake is van het herstellen van een omissie ten aanzien van een bestaande situatie mag worden geconcludeerd dat voorliggend reparatiebestemmingsplan niet door een onvoldoende economische uitvoerbaarheid wordt belemmerd.
Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Als aangegeven in voorgaande onder 1.7 kan bij de tervisielegging van het bestemmingsplan op dit reparatieplan worden gereageerd. Vervolgens staat eventueel nog de mogelijkheid van beroep open.
