Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Correctieve herziening Zilvervakschool Schoonhoven Noord
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1931.BP1509DK003-VG01

Toelichting

1 Inleiding
1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan
De gemeente Krimpenerwaard beschikt met het bestemmingsplan 'Schoonhoven-Noord' over een actuele planologisch/ juridische regeling voor Schoonhoven Noord. Naar nu blijkt is per abuis voor het grootste gedeelte van het bestaande gebouw van de Zilvervakschool aan de Mr. Kesperstraat een te lage bouwhoogte van maximaal 5,0 m opgenomen. Daarom wordt de bouwhoogte voor dit deel van de bebouwing aangepast naar maximaal 9,0 m. Dat is ongeveer de bouwhoogte van het bestaande gebouw. Ook valt een deel van de toren van de school buiten het gedeelte van het bouwvlak waar een maximale bouwhoogte is toegestaan van 21,0 m. De verbeelding wordt hierop aangepast. Voor het overige blijft de huidige bestemmingsregeling ongewijzigd.
1.2 Plangebied
Het plangebied betreft het bestemmingsvlak 'Maatschappelijk' zoals opgenomen voor de zilvervakschool aan de Mr. Kesperstraat 10 in het bestemmingsplan 'Schoonhoven-Noord'. Hieronder is de globale ligging van het plangebied weergegeven.
    
Globale ligging plangebied (rode omcirkeling)
 
1.3 Vigerende bestemmingsplannen
Voor het plangebied geldt op dit moment het bestemmingsplan 'Schoonhoven-Noord'. Dit bestemmingsplan is vastgesteld op 30 mei 2013. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Maatschappelijk' met de functieaanduiding 'onderwijs'. Binnen het grootste deel van het bouwvlak is per abuis een maximale bouwhoogte van 5,0 m toegekend, terwijl het bestaande gebouw voor het overgrote deel een bouwhoogte heeft van circa 9,0 m. Ook valt een deel van de toren buiten het gedeelte van het bouwvlak waar een maximale bouwhoogte van 21,0 m is toegestaan. Daarom moet het geldende bestemmingsplan wat betreft de toegestane bouwhoogtes binnen het bouwvlak worden herzien ex artikel 3.1 Wet ruimtelijke ordening.
 
Begrenzing plangebied (bruin bestemmingsvlak)
    
1.4 Leeswijzer
Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 de bestaande situatie in het plangebied beschreven.  In hoofdstuk 3 wordt kort ingegaan op het beleidskader en de haalbaarheid van het plan. In hoofdstuk 4 wordt vervolgens een juridische planbeschrijving gegeven. De economische uitvoerbaarheid zal in hoofdstuk 5 worden aangetoond. Tot slot bevat hoofdstuk 6 de maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan, waarbij de uitkomsten van de inspraak en overlegmomenten zijn opgenomen.
  
2 Gebiedsprofiel
In het plangebied is de zilvervakschool in Schoonhoven gesitueerd. Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid kunt worden tot goud- en zilversmid, juwelier of uurwerkmaker.
 
Hieronder een impressie van de bestaande bebouwing van de zilvervakschool waarbij duidelijk te zien is dat het gebouw uit meerdere delen bestaat en er sprake is van verschillende bouwhoogten:
 
Overzichtsfoto bestaande situatie zilvervakschool (bron: http://maps.google.nl)
 
Uit onderstaande foto's valt duidelijk op te maken dat de maximale bouwhoogte van 5,0 m zoals opgenomen in het bestemmingsplan voor de noordzijde van het schoolgebouw te laag is voor de bestaande bebouwing.
 
Impressie noordzijde schoolgebouw langs de Mr. Kesperstraat in zuidelijke richting (bron: http://maps.google.nl)
 
Impressie noord- en westzijde schoolgebouw vanaf de hoek Mr. Kesperstraat/ Carillionstraat in zuidoostelijke richting (bron: http://maps.google.nl)
 
Op onderstaande foto is duidelijk te zien dat de toren van het schoolgebouw aan de westzijde een uitstulping heeft.
  
Impressie van de toren van het schoolgebouw vanaf de Carillionstraat in noordelijke richting (bron: http://maps.google.nl)
  
3 Beleidskader & haalbaarheid
 
3.1 Algemeen
Onderhavig plangebied maakt deel uit van het bestemmingsplan 'Schoonhoven-Noord'. Omdat slechts een omissie wordt hersteld wat betreft de bouwhoogten binnen het bouwvlak van de zilvervakschool, leidt dit niet tot significante planologische veranderingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan. De bouwhoogten binnen het bouwvlak worden alleen aangepast aan de hoogte van het bestaande schoolgebouw.
 
De verschillende aspecten van het vigerende beleid, evenals de planologische randvoorwaarden zijn reeds beschreven en onderbouwd in het bestemmingsplan 'Schoonhoven-Noord'. Met dit bestemmingsplan wijzigen de conclusies met betrekking tot de beleidskaders en de toetsing aan de milieuaspecten niet. Voor een uitgebreide beschrijving van deze beleidskaders en milieu- en omgevingsaspecten wordt dan ook verwezen naar het bestemmingsplan 'Schoonhoven-Noord'.
3.2 Archeologie
In februari 2012 heeft de gemeenteraad van Schoonhoven haar archeologische waarden- en verwachtingskaart vastgesteld. Dit is een kaart waarop bekende en vermoedelijke archeologische vindplaatsen en terreinen staan weergegeven. De kaart vormt een instrument voor het omgaan met archeologische waarden in ruimtelijke planvorming. De gemeente dient bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening te houden met de in de grond aanwezige en te verwachten archeologische waarden.
 
Uitsnede archeologische waardenkaart
 
Het voorliggende bestemmingsplan valt binnen de gele arcering (nr. 6) en bevat de dubbelbestemming 
Waarde - Archeologie 6 conform de gemeentelijke verwachtings- en waardenkaart.
4 Juridische planbeschrijving
4.1 Algemeen
Voor het bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).     
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
 
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan. Tot slot maakt een eventuele bijlage onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.   
4.2 Verbeelding
Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven met daarbij andere bepalingen als gebiedsaanduidingen, bouwaanduidingen, functieaanduidingen, bouwvlakken etc.. Voor de analoge verbeelding is gebruik gemaakt van een digitale ondergrond (Grootschalige Basiskaart en/of kadastrale kaart).
4.3 Planregels
De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk I bevat de inleidende regels voor het hele plangebied. Hoofdstuk II geeft de bestemmingsregels. Hoofdstuk III geeft vervolgens de algemene regels waaronder (mogelijke) flexibiliteitsbepalingen in de vorm van wijzigings- en afwijkingsbevoegdheden. In dit derde hoofdstuk kunnen belangrijke algemene bepalingen zijn opgenomen die van invloed zijn op het bepaalde in hoofdstuk II. Ten slotte regelt Hoofdstuk IV de overgangs- en slotbepalingen. In de volgende paragraaf worden de afzonderlijke bestemmingen behandeld.
 
Voor de planregels is de gestandaardiseerde opbouw uit de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 gebruikt. In de planregels is een standaard hoofdstukindeling aangehouden die begint met 'Inleidende regels' (begrippen en wijze van meten), vervolgens met de 'Bestemmingsregels', de 'Algemene regels' (de regels die voor alle bestemmingen gelden) en de 'Overgangs- en slotregels'. In het tweede hoofdstuk, de Bestemmingsregels, staan de verschillende bestemming op alfabetische volgorde.
Ook de regels van een bestemming kennen een standaardopbouw en worden als volgt benoemd:
  • Bestemmingsomschrijving (in elk bestemmingsplan);
  • Bouwregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Nadere eisen (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Afwijken van de bouwregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Specifieke gebruiksregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Afwijken van de gebruiksregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (bestemmingsplanafhankelijk).
4.4 Beschrijving van de bestemmingsplanregels
Voorliggend bestemmingsplan bevat de volgende bestemmingen:
   
Maatschappelijk
Met deze bestemming is de maatschappelijke functie binnen het plangebied bestemd. Het betreft hier een onderwijsvoorziening die specifiek is aangeduid.
  
Waarde - Archeologie 6
De dubbelbestemming Waarde - Archeologie 6 beschermd de archeologische waarden in het plangebied. Bij ingrepen in de bodem is in verschillende gevallen een aanvullende omgevingsvergunning nodig. 
5 Economische uitvoerbaarheid
Bij de voorbereiding van een initiatief dient, op grond van artikel 3.1.6 lid 1, sub f van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), onderzoek plaats te vinden naar de (economische) uitvoerbaarheid van het voornemen. In principe dient bij vaststelling van een ruimtelijke besluit tevens een exploitatieplan vastgesteld te worden om verhaal van plankosten zeker te stellen. Op basis van ‘afdeling 6.4 grondexploitatie', artikel 6.12, lid 2 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan de gemeenteraad echter besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien:
  • het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is;
  • het bepalen van een tijdvak of fasering als bedoeld in artikel 6.13, eerste lid, onder c, 4°, onderscheidenlijk 5°, niet noodzakelijk is;
  • het stellen van eisen, regels, of een uitwerking van regels als bedoeld in artikel 6.13, tweede lid, onderscheidenlijk b, c of d, niet noodzakelijk is.
Planspecifiek
Dit bestemmingsplan maakt geen ontwikkelingen direct mogelijk. Voor de gemeente zijn er geen kosten te verhalen. Hiermee kan afgezien worden van het vaststellen van een exploitatieplan.
6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
6.1 Algemeen
Bij de voorbereiding van een (voor)ontwerp bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6 lid 1 Wro sub c overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt overleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan, in overleg, afgezien worden van dit overleg.
 
Omdat in dit geval alleen de maximale bouwhoogte wordt aangepast naar de hoogte van het reeds bestaande schoolgebouw is afgezien van het voeren van vooroverleg.
6.2 Verslag zienswijzen
Het ontwerpbestemmingsplan ‘Correctieve herziening Zilvervakschool Schoonhoven Noord’ heeft gedurende een periode van 6 weken ter visie gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend op het ontwerpbestemmingsplan.