Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: 1e herziening Duurzame Glastuinbouwgebieden
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1926.he0150053-4001

Toelichting

1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doelstelling

Op 24 februari 2011 is door de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’ vastgesteld. In dat plan is een eenduidige en op de toekomst gerichte juridisch-planologische regeling neergelegd ter vervanging van een zeventiental bestemmingsplannen die tot dat moment golden voor het grondgebied van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
 
Na vaststelling van het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’ is op 27 juni 2013 door de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Oostland-Pijnacker’ vastgesteld met als doel het substantieel verbeteren van het woon- en leefklimaat in en rond het bestaande agrarisch glastuinbouwgebied gelegen tussen de kernen van Pijnacker en Berkel. Een verbetering die mede wordt bereikt door het aanleggen van een groenblauwe dooradering door het gebied en een goede ontsluiting van het gebied. In dat bestemmingsplan is een regeling opgenomen die het mogelijk maakt bij glastuinbouwbedrijven (kleinschalige) detailhandel toe te staan en educatieve functies mogelijk te maken. Gelet op enkele initiatieven is het wenselijk gebleken de regeling die in het bestemmingsplan ‘Oostland-Pijnacker’ is opgenomen in de basis gelijk, maar op een enkel onderdeel iets aangepast, tevens op te nemen in het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’. Het onderhavige bestemmingsplan is daartoe als 1e herziening opgesteld.
 

1.2 Beleidsmatige verantwoording en onderzoek

De economische visie die door de gemeente is opgesteld, en dan met name de integrale uitvoeringsstrategie economie ‘Ruimte om te ondernemen creëren’ (vastgesteld 11 februari 2014), is onlosmakelijk verbonden met de Ruimtelijke Structuurvisie Pijnacker-Nootdorp 2040, “Ruimte maken.....ruimte laten” en vormt de opvolger van de Pit! structuurvisie. In de uitvoeringsstrategie van de economische visie wordt voor de glastuinbouwgebieden de focus o.a. gelegd op samenwerking en onderwijs & arbeidsmarkt. Ten aanzien van dit laatste speerpunt wordt vooral ingezet op het vergroten van de arbeidsparticipatie en een betere aansluiting van onderwijs op de wensen vanuit het bedrijfsleven. Daarnaast is – in het kader van deze partiële herziening van het bestemmingsplan – het versterken van de ruimtelijk-economische structuur van belang waarbij meer ruimte aan diversiteit wordt geboden.
 
De voorliggende 1e herziening van het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’ behelst slechts een aanvulling van de planregels. Nader onderzoek naar sectorale belangen is derhalve niet noodzakelijk.
 

1.3 Begrenzing plangebied

Dit bestemmingsplan voorziet in een (partiële) herziening van de planregels. De begrenzing van het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’ is derhalve gelijk aan de begrenzing van het plangebied van onderhavige herziening. De deelgebieden waaruit het plangebied is opgebouwd, staan weergegeven in figuur 1.
 
Figuur 1. Deelgebieden waaruit het plangebied van het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden is opgebouwd.
 

2 Juridische aspecten

Dit bestemmingsplan voorziet in een aanpassing van een deel van de regels van het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’. Voor het overige blijft dit bestemmingsplan ongewijzigd van kracht.
 
Ten behoeve van de leesbaarheid en raadpleegbaarheid door inwoners, ondernemers en overige gebruikers van het bestemmingsplan is ervoor gekozen artikel 4 (Agrarisch - Glastuinbouw) integraal in herziene vorm op te nemen is deze 1e herziening van het bestemmingsplan.
 
De regels van deze herziening zijn als volgt opgebouwd.
 
  1. Inleidende regels waarin onder andere 'het plan' en 'bestemmingsplan' worden gedefinieerd;
  2. Bestemmingsregels, waarin de herziene bestemmingsregels zijn verwoord. Het betreft uitsluitend een aanpassing van de bestemming ‘Agrarisch - Glastuinbouw’;
  3. Algemene regels, waarin de anti-dubbeltelregel is opgenomen.
  4. Overgangs- en slotregels, waarin het verplichte overgangsrecht is opgenomen en de slotregel.
 

3 Uitvoerbaarheid

3.1 Bovengemeentelijke belangen

In het kader van dit bestemmingsplan is naar verwachting geen sprake van een provinciaal belang. Desondanks is het provinciebestuur wel in de gelegenheid gesteld een reactie op het plan te geven. Ook wordt verwacht dat er geen andere bovengemeentelijke belangen aan de orde zullen zijn. In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening heeft derhalve uitsluitend afstemming met het provinciebestuur, het waterschap, de buurgemeenten en belangenorganisaties voor de glastuinbouw plaatsgevonden.
 

3.2 Watertoets

Het voorontwerpbestemmingsplan is met het Hoogheemraadschap van Delfland besproken. Aangezien de waterhuishoudkundige situatie niet verandert en de binnen het plangebied gelegen waterkeringen worden beschermd op basis van het vigerende bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’, heeft de voorliggend 1e herziening – onder verwijzing naar de waterparagraaf in het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’ -  de instemming van Delfland.
 

3.3 Economische uitvoerbaarheid

De herziening betreft een aanpassing van enkele regels van het bestemmingsplan ‘Duurzame Glastuinbouwgebieden’ en verandert niet wezenlijk de bestemming en creëert geen extra bouwmogelijkheden. Van noemenswaardige planschade zal derhalve geen sprake zijn. Aangezien deze planherziening geen ontwikkelingen als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening mogelijk maakt, hoeft geen regeling als bedoeld in afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening te worden getroffen. Het voorliggende bestemmingsplan is derhalve economisch uitvoerbaar te achten.
 

3.4 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het voorontwerpbestemmingsplan ‘1e herziening Duurzame Glastuinbouwgebieden’ heeft met ingang van 18 februari 2016 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn konden inspraakreacties worden ingediend en heeft het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (hierna te noemen Bro) plaatsgevonden. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen in het gemeentekantoor in Pijnacker, op de gemeentelijke internetsite (www.pijnacker-nootdorp.nl) en www.ruimtelijkeplannen.nl. Binnen voornoemde termijn is eenieder in de gelegenheid gesteld op het voorontwerpbestemmingsplan te reageren. Dat kon schriftelijk, mondeling en digitaal via de website van de gemeente.De Nota van beantwoording is als Nota van beantwoording inspraak- en overlegreacties opgenomen.