direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk/lokaal beleid
Plan: Lint Oude Leede 2de herziening Onderweg 9
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.he0000090007-4001

4.4 Gemeentelijk/lokaal beleid

Pit! Structuurvisie Pijnacker-Nootdorp anno 2009 (2009)
De structuurvisie is het bestuurlijk document dat richting geeft aan de inzet van gemeentelijke juridische bevoegdheden. Op gemeentelijk niveau wordt de structuurvisie vertaald naar juridisch bindende bestemmingsplannen. Zij geeft handvatten voor de reactie van de gemeentelijke overheid op individuele aanvragen tot het nemen van projectbesluiten of tot het aanpassen van bestemmingsplannen. De structuurvisie is het instrument om de gemeentelijke beleidskeuzen te motiveren. Zij vormt het kader voor verdere planologische ontwikkelingen en legt daarmee de basis voor het overleg met andere overheden.

Na een inventarisatie van de wensen van de bewoners is voor het Lint Oude Leede al in 2008 een gebiedsvisie met ontwikkelingsprincipes opgesteld. In dit gebied bevinden zich veel oude glastuinbouwbedrijven. In het streekplan is dit gebied niet aangewezen als duurzaam concentratiegebied voor de glastuinbouw. Dit betekent dat de glastuinbouw zich hier niet meer kan uitbreiden.

Om de ruimtelijke c.q. de landschappelijke waarde van dit gebied wordt middels de provinciale Ruimte voor Ruimte-regeling gewerkt aan het opruimen van oude en niet rendabele glascomplexen. De aanpak in het lint van Oude Leede is gebiedsgericht, waarbij maatwerkafspraken zijn gemaakt met de eigenaren van de bedrijven. Dit heeft ertoe geleid dat 60% van het verspreid glas op kort termijn wordt gesaneerd. Op basis van de overeenkomsten is het bestemmingsplan opgesteld waarin de ontwikkelingen mogelijk zijn gemaakt. In totaal worden de komende jaren in het gebied ruim 17 ha glas en ruim 6000 m2 bedrijfsbebouwing gesaneerd en worden ter compensatie meer dan 40 woningen gerealiseerd.

Waterplan 2010 - 2013 Helder (over) Water (2009)
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in 2005 samen met de gemeente Pijnacker-Nootdorp een waterplan opgesteld. Het waterplan is een parapluplan, waarin alle (geplande) maatregelen op het gebied van waterbeheer binnen de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn opgenomen. Onder de noemen 'Helder (over) Water' is in 2009 een herziene versie van het waterplan verschenen, met een nieuwe looptijd van 2010-2013.

De visie in het waterplan is als volgt omschreven: "Het integraal waterbeheer moet zorgen voor droge voeten (in 2021), een gezond watersysteem (in 2027) en een optimale beleving van het water zowel in het bebouwd gebied als in het buitengebied (in 2020)".

Het plangebied valt binnen de Polder van Berkel. In het waterplan zijn geen concrete maatregelen opgenomen voor het plangebied.

Beleidsnotitie inhoud (burger)woningen in het buitengebied (2006)
In de beleidsnotitie wordt de maximale inhoudsmaat van burgerwoningen (inclusief erfbebouwing) in het buitengebied vastgesteld op 750 m3. Deze inhoudsmaat voldoet aan de maatschappelijke behoefte aan grotere woningen en geeft invulling aan de beleidsvrijheid die de gemeente heeft gekregen van de provincie. De inhoudsmaat past in de verhouding met omliggende woningen. Een woning van een dergelijke omvang kan goed worden ingepast in de structuur van de bestaande lintbebouwing. Ook bij herbouw of uitbreiding van bestaande woningen blijft verdichting beperkt.

Welstandsnota Pijnacker-Nootdorp (2010)
Het welstandsbeleid van Pijnacker-Nootdorp is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke bebouwde omgeving dient te behartigen. Het doel van het welstandstoezicht is om, in alle openheid, een bijdrage te leveren aan de schoonheid en de aantrekkelijkheid van Pijnacker-Nootdorp.

De welstandscriteria worden gevormd door algemene criteria, gebiedsgerichte criteria, objectgerichte criteria, criteria voor veelvoorkomende kleine bouwwerken, criteria bij (her)ontwikkelingen en criteria bij excessen.

De woning Oude Leede 77 valt binnen een bijzonder welstandsregime van een dorpslint. De woningen Onderweg 9 en 11 vallen ook binnen een bijzonder welstandsregime, maar dan van een buitenlint. De overige woningen in het plangebied vallen binnen het regulier welstandsregime dat voor het kassengebied geldt.

Dorpslinten
Voor de dorpslinten geldt als beeldbepalende structuurdragers een bijzonder welstandsregime. Behoud en versterking van het dorpse karakter is uitgangspunt bij de welstandsbeoordeling. Kleinschaligheid, individualiteit en afwisseling zijn hierbij de belangrijkste aspecten.

Buitenlinten
Voor de linten in het buitengebied geldt een bijzonder welstandsregime, gezien de bepalende plaats die zij innemen in de structuur van de gemeente en de wens het bijzondere karakter van het landelijk gebied te behouden. Er zal worden beoordeeld op het behoud van de doorzichten, de individualiteit van de bebouwing en zorgvuldig materiaal- en kleurgebruik.

Projecten binnen de ruimte voor ruimte-regeling vallen onder de criteria van 'buitenlinten'.