direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsplanbeschrijving
Plan: Regionaal bedrijventerrein Oude-Tonge 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1924.OFLregbedrijvent13-BP40

6.3 Bestemmingsplanbeschrijving

Het bestemmingsplan is opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Hierin zijn regels opgenomen over onder andere de indeling van de planregels en de naamgeving van bestemmingen. De planregels kennen standaard vier hoofdstukken.

6.3.1 Inleidende regels

Artikel 1: Begrippen

In dit artikel is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Dit artikel voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.

Artikel 2: Wijze van meten

In dit artikel is bepaald hoe de voorgeschreven maatvoeringen in het plan gemeten moeten worden. Evenals de begripsbepalingen voorkomen de bepalingen inzake de wijze van meten interpretatieverschillen bij de toepassing van de planregels.

6.3.2 Bestemmingen

Artikel 3: Agrarisch

Deze bestemming is toegekend aan agrarische gronden waarop een agrarisch bedrijf gevestigd is. Tevens is een agrarisch hulp- en nevenbedrijf toegestaan. De locatie van dit bedrijf is op de verbeelding vastgelegd middels een aanduiding. Door middel van een aanduiding is aangegeven waar een bedrijfswoning is toegestaan.

Artikel 4: Bedrijventerrein

In beginsel zijn bedrijven toegelaten, behorende tot categorie 1 tot en met 3 van de Staat van bedrijfsactiviteiten (als opgenomen in bijlage 1) van dit plan. Door middel van een aanduiding is aangegeven waar bedrijven met een hogere milieucategorie zijn toegestaan. De volgende bedrijfsactiviteiten zijn uitgesloten: risicovolle inrichtingen zoals bedoeld in artikel 2 lid 1 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen, inrichtingen zoals bedoeld in onderdeel D van Bijlage I behorende bij het Besluit omgevingsrecht, groothandels in consumentenvuurwerk met opslag van meer dan 10.000 kg consumentenvuurwerk, opslag van goederen in de open lucht en geluidhinderlijke bedrijven als bedoeld in de Wet geluidhinder. Het is binnen dit bestemmingsplan niet mogelijk hiervan af te wijken. Ondergeschikte detailhandel is toegestaan tot een maximum van 50 m2 per bedrijf. Bedrijfswoningen zijn niet toegestaan.

Artikel 5: Groen

Deze bestemming is bedoeld voor groenvoorzieningen, plantsoenen en bermstroken, beplantingen en waterberging. Daarbij horen ook voet- en fietspaden, in- en uitritten, water, nuts- en waterhuishoudkundige voorzieningen. Binnen de bestemming mogen enkel bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd. Afhankelijk van de aard van het bouwwerk, gelden variƫrende bouwhoogtes.

Artikel 7: Water

Deze bestemming is toegekend aan water, waterhuishoudkundige voorzieningen, wateraan- en afvoer en waterberging. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde (waaronder bruggen en duikers) zijn toegestaan met een bouwhoogte van maximaal 5 meter.

6.3.3 Algemene regels

Artikel 8: Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel voorkomt dat dezelfde gronden meerdere keren in aanmerking mogen worden genomen bij het verlenen van (verschillende) bouwvergunningen, waardoor bebouwingsmogelijkheden onbedoeld kunnen worden verruimd. Het opnemen van deze regel is verplicht op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 9: Algemene bouwregels

De algemene bouwregels regelen dat een bestaand gebouw groter is dan de maximale goot- en bouwhoogtes, de maten ter plaatse als maximaal toelaatbaar mogen worden beschouwd en bouwen op een eigen terrein of bouwperceel geen toestand dient te worden op een aangrenzend terrein.

Artikel 10: Algemene gebruiksregels

De algemene gebruiksregels regelen welke vormen van gebruik van onbebouwde gronden respectievelijk bouwwerken in ieder geval moeten worden aangemerkt als een verboden gebruik, zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening respectievelijk de Woningwet.

Artikel 11: Algemene aanduidingsregels

Dit artikel bevat regels ten aanzien van de in het plangebied aanwezige geurzone. Binnen deze zone mogen geen nieuwe geurgevoelige functies worden opgericht. Ook bevat dit artikel regels ten aanzien van hoogwaardige bedrijven. Binnen deze zone mogen alleen bedrijven worden gerealiseerd met een hoogwaardige uitstraling.

Artikel 12: Algemene afwijkingsregels

Behalve de specifieke afwijkingsregels, opgenomen binnen de bestemmingsregels, kent het plan ook een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden. Deze bevoegdheden hebben als doel om flexibel te kunnen inspelen op afwijkingen en overschrijdingen van beperkte aard of omvang.

Artikel 13: Algemene procedureregels

Indien er gebruik gemaakt wordt van het stellen van nadere eisen is hier aangegeven dat de procedure als genoemd in afdeling 3.4 Awb van toepassing is.

6.3.4 Overgangs- en slotregels

Artikel 14: Overgangsrecht

Het overgangsrecht is van toepassing op bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd. Het opnemen van deze regel is verplicht op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 15: Slotregel

De slotregel geeft aan hoe de regels van het plan worden aangehaald.