direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Oude-Tonge, herziening Capelleweg 70
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1924.OFLcapelleweg70-BP30

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

De eigenaren van de gronden ter hoogte van de Capelleweg 70 te Oude-Tonge willen de maximaal toelaatbare milieucategorie verlagen van 3.2 naar 2, omdat dit bij verkoop van de naastgelegen percelen is afgesproken met de kopende partij. Het voorheen aanwezige aannemersbedrijf is opgeheven.

In verband daarmee is de aanpassing van de bestemmingsregeling noodzakelijk. De voorliggende bestemmingsplanherziening biedt een passende juridisch-planologische regeling voor de beoogde verlaging van de milieucategorie en voorziet in de daarvoor benodigde onderbouwing.

Het betreft een partiële herziening, die in samenhang met het moederplan (het bestemmingsplan Oude-Tonge) moet worden gelezen.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied is gelegen in de gemeente Goeree-Overflakkee in Oude-Tonge. Het plangebied is aan de noordzijde van de kern gelegen en ligt ten zuiden van de N59. Voor een weergave van de ligging van het plangebied zie figuur 1.1.

afbeelding "i_NL.IMRO.1924.OFLcapelleweg70-BP30_0001.png"

Figuur 1.1 Ligging van het plangebied ten opzichte van de omgeving

1.3 Vigerend bestemmingsplan

In het plangebied vigeert het bestemmingsplan Oude-Tonge, zoals vastgesteld op 13 december 2012 door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Oostflakkee. Op basis van het vigerende bestemmingsplan vigeert de bestemming Bedrijf met de aanduiding specifieke vorm van bedrijf - 1. Ter plaatse van deze aanduiding is (met het oog op het destijds aanwezige aannemersbedrijf) toegestaan een bouwbedrijf (b.o. > 2.000 m2) uit ten hoogste categorie 3.2. Op het perceel is een bouwvlak opgenomen waarvoor een maximum goothoogte geldt van 6 m. Daarnaast is er een bebouwingspercentage van 55% opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1924.OFLcapelleweg70-BP30_0002.png"

Figuur 1.2 Uitsnede vigerend bestemmingsplan Oude-Tonge

1.4 Leeswijzer

In het volgende hoofdstuk, hoofdstuk 2, wordt het vigerende beleidskader behandeld. In hoofdstuk 3 volgt een beschrijving van de effecten op alle relevante omgevingsaspecten. Hoofdstuk 4 beschrijft vervolgens de juridische opzet van het plan. Hoofdstuk 5 toont tot slot aan op welke wijze het plan op economische en maatschappelijke wijze uitvoerbaar is.

Hoofdstuk 2 Beleidskader

Alle ontwikkelingen die mogelijk gemaakt worden met een nieuw bestemmingsplan dienen te worden getoetst aan de relevante beleidskaders. De wijziging die dit bestemmingsplan mogelijk maakt, een inperking van de reeds bestaande milieucategorie, is een wijziging waarbij nauwelijks relevant beleid van toepassing is.

De Omgevingsverordening Zuid-Holland bepaalt het volgende (zie artikel 6.12 lid 1): 'Een bestemmingsplan dat betrekking heeft op een bedrijventerrein laat bedrijven toe uit de hoogst mogelijke milieucategorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten passend bij de omgeving van het bedrijventerrein, waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen die zijn opgenomen in een onherroepelijk bestemmingsplan of het Programma ruimte.'

Ter plaatse is sprake van gemengd dorpsgebied en niet zozeer van een bedrijventerrein an sich (dit blijkt ook uit het feit dat solitaire bedrijfslocaties als deze niet zijn aangewezen op de kaart met bedrijventerreinen behorende bij het Programma ruimte). Op korte afstand van het perceel zijn woningen aanwezig. De toelichting op het vigerende bestemmingsplan zegt het volgende over de toelaatbaarheid van bedrijven (zie paragraaf 7.2.1): 'Vanwege het gemengde karakter van het plangebied worden hier bedrijven uit de categorieën 1 en 2 van de SvB algemeen toelaatbaar geacht ter plaatse van de bedrijfslocaties. Categorie 1- en 2-bedrijven kunnen, gelet op hun aard en invloed op de omgeving, worden toegelaten naast en tussen woningen. (...) Er is slechts één bedrijf dat niet binnen de algemene toelaatbaarheid past. Dit betreft aannemersbedrijf AVK BV aan de Capelleweg 70. Omdat er geen reden is om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen of te verplaatsen wordt continuering van de bestaande bedrijfsactiviteiten mogelijk gemaakt door middel van een specifieke bedrijfsbestemming (sb).'

Nu het betreffende aannemersbedrijf ter plaatse is opgeheven, is er geen aanleiding ter plaatse nog steeds bedrijvigheid uit milieucategorie 3.2 toe te staan.

Hoofdstuk 3 Sectorale aspecten

3.1 Inleiding

In dit hoofdstuk worden de sectorale aspecten beschreven waarop dit plan van invloed is.

3.2 Omgevingsaspecten

Doordat de bebouwingsmogelijkheden niet wijzigen en de mogelijkheden qua bedrijvigheid worden ingeperkt, heeft het plan geen nadelige effecten. Per aspect wordt dit hierna kort gemotiveerd.

  • waterhuishouding
    Dit aspect is niet relevant. Er wordt geen extra bebouwing of verharding mogelijk gemaakt, er wordt niet in de grond geroerd.
  • ecologie
    Dit aspect is niet relevant. De aanpassing heeft geen gevolgen voor de soorten- en gebiedsbescherming.
  • bodem
    Dit aspect is niet relevant. De gronden houden een bedrijfsfunctie.
  • kabels en leidingen
    Dit aspect is niet relevant. Er liggen geen planologische relevante leidingen die van invloed zijn op het plangebied.
  • luchtkwaliteit
    De luchtkwaliteit verbetert, doordat er minder zware milieucategorieën aanwezig mogen zijn.
  • archeologie
    Dit aspect is niet relevant. Er zijn geen archeologische waarden aanwezig.
  • cultuurhistorie
    Dit aspect is niet relevant. De bouwmogelijkheden wijzigingen niet.
  • verkeer en parkeren
    De parkeerbehoefte en verkeersaantrekkende werking nemen niet toe.
  • verkeerslawaai
    Dit aspect is niet relevant. De ontwikkeling betreft geen nieuwe geluidsgevoelige functie in de zin van de Wet geluidhinder.
  • externe veiligheid
    Dit aspect is niet relevant. Er is geen sprake van een nieuw kwetsbaar object of een toename van het groepsrisico.
  • bedrijven en milieuzonering
    De ontwikkeling leidt niet tot nadelige effecten op bedrijven in de omgeving. De effecten op naastgelegen woningen zijn positief.

Hoofdstuk 4 Juridische planbeschrijving

In het vigerende bestemmingsplan zijn de gronden voorzien van de maatbestemming 'specifieke vorm van bedrijf - 1'. Hiermee zijn op het perceel (bij wijze van uitzondering op de algemene regel dat binnen de bedrijfsbestemming bedrijven tot en met milieucategorie 2 zijn toegestaan) tevens specifiek genoemde bedrijfsactiviteiten uit milieucategorie 3.2 toegestaan.

De verbeelding wordt aangepast, in die zin dat de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - 1' wordt vervangen door de aanduiding 'bedrijf tot en met categorie 2'. Voor het overige blijft de verbeelding hetzelfde.

In deze herziening worden enkele planspecifieke bepalingen (ten aanzien van naamgeving en dergelijke) opgenomen. Voor het overige wordt in de planregeling verwezen naar de planregels van het bestemmingsplan Oude-Tonge. Deze blijven onverkort gelden.

Voor de toelichting op de planregeling wordt verwezen naar de toelichting op het moederplan.

Hoofdstuk 5 Economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid

5.1 Economische uitvoerbaarheid

De inhoud van deze herziening noodzaakt niet tot onderzoek inzake de economische uitvoerbaarheid of het opstellen van een exploitatieplan.

5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Gegeven de beperkte inhoud van deze herziening heeft de gemeente besloten af te zien van inspraak en overleg en direct over te gaan tot het opstellen van een ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan zal vanaf 20 februari 2019 voor een periode van zes weken ter inzage liggen. In deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend door eenieder.

5.3 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 20 februari 2019 tot en met 2 april 2019. Gedurende deze periode konden zienswijzen worden ingediend door een ieder. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.