direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Landelijk Gebied - Ruimte voor Ruimte 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1916.lgrvr2010-0010

6.3 Bestemmingsregels

Agrarisch met waarden - Landschapswaarden

Uitgegaan wordt van handhaving van het bestaande agrarisch gebruik. De bestaande agrarische bedrijven (in dit bestemmingsplan één geval) zijn op de kaart aangegeven. De bestemmingsregeling gaat uit van de bestaande situatie en heeft in eerste instantie een beheerkarakter, waarbij rekening wordt gehouden met de aanwezige waarden van het gebied. Binnen de in de voorschriften gegeven marges kan medewerking worden verleend aan ontwikkelingen.

De bestemming waarbij landschappelijke waarden zijn genoemd hebben betrekking op de delen van het plangebied, waar naast het agrarisch gebruik, sprake is van actuele en te ontwikkelen landschappelijke waarden. De landschappelijke waarde is vooral gelegen in de openheid. Uitgegaan wordt van het gebruik door graasdier- en akkerbouwbedrijven.

Het onderscheid tussen de betreffende bestemmingen ligt met name in de gebruiksmogelijkheden en de inhoud van het aanlegvergunningstelsel.

Wonen

De Ruimte voor Ruimte-woningen zijn bestemd middels de bestemming 'Wonen' (W). Elke burgerwoning heeft een eigen bestemmingsvlak gekregen. De maximale inhoud van een burgerwoning bedraagt 650 m3, inclusief aan- en bijgebouwen. Per bestemmingsvlak is het maximaal te bouwen woningen aangegeven.

Bij een burgerwoning mag maximaal 50 m2 aan bijgebouwen worden gerealiseerd. Bijgebouwen dienen vanaf de weg gezien, tenminste 1 m achter het verlengde van de voorgevel van de betreffende woning te zijn gesitueerd en mogen op ten hoogste 20 m van de betreffende woning worden gebouwd. Deze regeling geldt naast de huidige bouwvergunningvrije bouwmogelijkheden.

In een burgerwoning of in de bij de woning behorende bijgebouwen mag bij recht een beroep aan huis worden uitgeoefend, mits:

  • wonen het hoofddoel blijft;
  • de oppervlakte van de bedrijfsruimte beperkt blijft tot maximaal 30% van de totale vloeroppervlakte van de woning;
  • de oppervlakte van de praktijkruimte in ieder geval niet meer bedraagt dan 50 m2.

Onder beroep aan huis wordt verstaan het beroepsmatig aanbieden van diensten op administratief, juridisch, therapeutisch, medisch, kunstzinning of ontwerp-technisch vlak. Voorbeelden hiervan zijn een atelier, kantoor of kapper. Behalve beroep aan huis is ook 'bedrijf aan huis' mogelijk. Het gaat dan om een lichte bedrijvigheid tot maximaal categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Voor bedrijfsmatige activiteiten aan huis is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen. Behalve de eerder genoemde voorwaarden mag er ook geen onevenredige verkeersdruk ontstaan. Buitenopslag ten behoeve van beroep of bedrijf aan huis is niet toegestaan.

Voor woningen die in het kader van de Ruimte voor Ruimte-regeling nieuw en als compensatie voor geamoveerd glas kunnen worden gebouwd is met de aanduiding ”voorgevelbouwgrens" aangegeven op welke plek dit ongeveer dient te gebeuren. Voor bestaande woningen is de hudige situering maatgevend in geval van herbouw.

Water

Alle hoofdwatergangen krijgen in het plan de bestemming 'Water (Wa)'. Deze bestemming beschermt ook de in en direct langs het water (oevers) voorkomende natuurwaarden. Bruggen en dammen maken onderdeel uit van de bestemming water.

Waterstaat - Waterkering

Ten behoeve van de bescherming van de waterkerende functie van de Stompwijkseweg is ter plaatse de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering" opgenomen, gelet op het belang van de waterkerende functie en de noodzakelijke bescherming daarvan. Hiermee wordt het belang van de waterkering in voldoende mate veilig gesteld.

Verkeer-verblijfsgebied

De niet tot de hoofdverkeersstructuur behorende wegen en overige delen van de openbare ruimte in het plangebied zijn ondergebracht onder de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied. Deze gronden zijn meer gericht op de verblijfs- dan op de verkeersfunctie, ze zijn niet bedoeld voor doorgaand verkeer.