Plan: | Landelijk Gebied - Ruimte voor Ruimte 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1916.lgrvr2010-0010 |
Structuurvisie Ruimte voor Wensen
Het gemeentelijke ruimtelijke beleid is geformuleerd in de structuurvisie Ruimte voor Wensen, vastgesteld door de gemeenteraad in december 2006. Centraal uitgangspunt is het realiseren van een groene woongemeente met een evenwichtige bevolkingsopbouw. Door vraag en aanbod van het wonen beter op elkaar af te stemmen, verbetert de woonkwaliteit.
In de structuurvisie komen de verschillende ruimtelijke disciplines bij elkaar. Op dit niveau bepaalt de gemeente waar de meerwaarde van ruimtelijke kwaliteit kan worden behaald.
In de structuurvisie is het buitengebied benoemd als regiopark. Om het buitengebied in stand te kunnen houden, moet er een meerwaarde aan gegeven worden. Dit kan door nieuw recreatief gebruik en een verbeterde bereikbaarheid. Ook moet gedefinieerd worden waar de open ruimte ophoudt en waar er dus eventueel gebouwd kan worden. In dit cultuurlandschap is het zelfs mogelijk om op bepaalde plekken woningen toe te voegen, zonder aantasting van de intrinsieke waarden waaruit het landschap is opgebouwd. Het bestemmingsplan zoals dat nu voorligt, levert een belangrijke bijdrage aan dit uitgangspunt.
Afbeelding 3. structuurvisie Ruimte voor Wensen
Gebiedsvisie Stompwijk
De gebiedsvisie Stompwijk, vastgesteld in oktober 2007, schetst een beeld van de gewenste ontwikkelingen voor onder andere het verbeteren van de bereikbaarheid, het versterken van het landschap en het behouden en versterken van de vitaliteit van het dorp, Stompwijk. In deze gebiedsvisie is uitvoerig ingegaan op de kwaliteiten van het landelijk gebied. Het versterken van het open en groene karakter van het landschap speelt een belangrijke rol voor het gewenste groene imago.
Tevens is een duidelijke visie neergelegd waar het gaat om de toekomst van de glastuinbouw in het gebied en meer in het bijzonder de verspreid gelegen glastuinbouwbedrijven. De verschillende kassencomplexen die een grote ruimtelijk visuele impact hebben op het landschap liggen verspreid aan de linten. In de gebiedsvisie is benadrukt dat verplaatsing of sanering van deze bedrijven voor de landschappelijke waarde wenselijk is. Met het voorliggende bestemmingsplan wordt dan ook niet alleen gebruik gemaakt van één van de doelstellingen van de gebiedsvisie Stompwijk, maar wordt ook rechtstreeks uitvoering gegeven aan de provinciale regeling Ruimte voor Ruimte.
Afbeelding 4. Gebiedsvisie Stompwijk
Welstandsbeleid
Vanaf 1 juli 2004 is het toetsen van bouwplannen aan 'redelijke eisen van welstand' alleen nog mogelijk op grond van een door de gemeenteraad vastgestelde welstandsnota: de gemeentelijke Welstandsnota Leidschendam-Voorburg. In deze nota wordt aangeven op welke aspecten gelet wordt bij het beoordelen van een aanvraag tot verlening van een bouwvergunning. De redelijke eisen van welstand zijn geobjectiveerd door de gemeente te verdelen in een aantal gebiedstypen.
Het landelijk gebied van Stompwijk is deel van het Groene Hart van de Randstad en inmiddels ook opgenomen in het rijksbeleid voor Belvedère gebieden. Een evenwicht of combinatie van gezonde bedrijfsvoering en recreatief-landschappelijke beleving bepaalt daarmee de huidige agenda voor ruimtelijke kwaliteit in dit gebied. Het vigerende bestemmingsplan is daarentegen nogal restrictief. Met de eerdergenoemde gebiedsvisie wordt een passende invulling gegeven aan een dergelijke gewenste kwaliteitsverbetering. Tevens wordt gewerkt in lijn met de gedachtes van de "nota Ruimte" van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (hierna: Ministerie van VROM).