Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Parapluplan 'Witte vlekken en reparaties'
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1904.BPParapluplanSV-VG01

Toelichting

 
hoofdstuk 1 Inleiding
1.1 Aanleiding
Voorliggend parapluplan heeft betrekking op enkele locaties binnen de gemeente Stichtse Vecht, zogenaamde 'witte vlekken' waarvoor op dit moment nog geen bestemmingsplan is gepubliceerd op ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast heeft dit parapluplan betrekking op divers reparaties van verschillende geldende bestemmingsplannen.
 
Tijdens de actualisatie van bestemmingsplannen zijn bepaalde gronden niet meegenomen, hierdoor zijn witte vlekken ontstaan op ruimtelijkeplannen.nl. Het gaat hierbij om locaties die vaak op de grens van verschillende bestemmingsplannen zijn gelegen waardoor deze gronden onbedoeld niet zijn meegenomen. In enkele gevallen is bewust gekozen de gronden niet mee te nemen in de geactualiseerde bestemmingsplannen. In feite geldt voor deze witte vlekken nog het onderliggende verouderde bestemmingsplan dat niet gepubliceerd is op ruimtelijkeplannen.nl.
Daarnaast heeft dit bestemmingsplan betrekking op diverse reparaties van geldende bestemmingsplannen. Het betreft locaties waarvoor een beoogde regeling niet is opgenomen, of per abuis is overschreven. Ook gaat het om locaties die niet conform de feitelijke (legale) situatie zijn bestemd. Verder gaat het om het herstellen van foute verwijzingen e.d.
  
Onderhavig parapluplan heeft als doel een nieuw en actueel planologisch-juridisch kader te bieden dat een correct beeld geeft van de zogenaamde 'witte vlekken' en waarmee onvolkomenheden en fouten worden gerepareerd van geldende bestemmingsplannen.
 
1.2 Ligging plangebied
Het plangebied van het parapluplan ‘witte vlekken en reparaties’ omvat diverse locaties verspreidt over het grondgebied van de gemeente Stichtse Vecht. De locaties die betrekking hebben op de witte vlekken worden nader beschreven in paragraaf 2.1. De locaties die betrekking hebben op de reparaties worden in paragraaf 2.2 beschreven. Overigens is niet elke reparatie echter specifiek aan een locatie toe te wijzen; het gaat namelijk deels om reparaties of toevoegingen in de regels.
  
 
1.3 Geldende planologische regimes
Onderhavig parapluplan heeft betrekking op verschillende bestemmingsplannen binnen de gemeente Stichtse Vecht. In onderstaand tabel is een overzicht weergegeven van de relevante bestemmingsplannen. In toelichting hoofdstuk 2 zal specifiek benoemd welk bestemmingsplan van toepassing is.
 
Planologische regime
Vastgesteld
Bestemmingsplan 'Corridor'28 mei 2014
Bestemmingsplan '1e herziening bestemmingsplan Corridor'
1 maart 2013
Bestemmingsplan 'Maarssenbroek Woongebied' 31 oktober 2012
Bestemmingsplan 'Herenweg - Gageldijk e.o. partiële herziening 2002'2 februari 2004
Bestemmingsplan 'Rondom de Vecht'
19 november 2019
Bestemmingsplan 'Breukelen Centrum'26 februari 2013
Bestemmingsplan 'Breukelen Woongebied'7 juli 201
Bestemmingsplan 'Landelijk gebied Noord' 3 december 2015
Bestemmingsplan 'De Kwekerij'27 juli 2011
Bestemmingsplan 'Vreeland'6 april 2011
Bestemmingsplan 'Beschermd dorpsgezicht Vreeland'10 september 2009
Bestemmingsplan 'Oud Zuilen en op Buuren'26 april 2016
Bestemmingsplan 'Maarssendorp Woongebied'17 juni 2015
Bestemmingsplan 'Nieuwersluis' 24 maart 2009
Bestemmingsplan 'Bergseweg 6 Vreeland'
18 november 2015
Bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Maarssen'
17 december 2013
Bestemmingsplan 'Stationsweg - Noord'3 juli 2017
Bestemmingsplan 'Maarssen aan de Vecht'1 juli 2008
Bestemmingsplan 'Maarssen aan de Vecht, partiële herziening’21 juni 2010
Uitwerkingsplan '
Vechtoever 11, 12 en 13'
1 september 2009
  
1.4 Leeswijzer
In hoofdstuk 2 worden de verschillende nieuwe ontwikkelingen en reparaties beschreven. In hoofdstuk 3 is een uiterst beknopte beschrijving van het relevante beleid opgenomen. In hoofdstuk 4 wordt aangegeven hoe om wordt gegaan met de haalbaarheidsaspecten. Hoofdstuk 5 bevat de juridische planbeschrijving, terwijl in hoofdstuk 6 en 7 wordt ingegaan op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid. 
hoofdstuk 2 Planbeschrijving
2.1 Witte vlekken
 
2.1.1 Percelen langs de Haarrijn, Maarssenbroek
Langs de Haarrijn, ingeklemd tussen A2 aan de westzijde en het Amsterdam-Rijnkanaal aan de oostzijde van het plangebied zijn diverse locaties ten noorden van de kern Maarssenbroek gelegen waar witte vlekken zijn ontstaan. De locaties zijn gelegen op de grens tussen de bestemmingsplannen 'Maarssenbroek Woongebied' en '1e herziening bestemmingsplan Corridor'.
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de verschillende locaties langs de Haarrijn.
 
Ligging witte vlekken langs Haarijn (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
    
Vertaling naar het bestemmingsplan
Voor alle locaties wordt aangesloten op het bestemmingsplan '1e herziening bestemmingsplan Corridor'.
 
Locatie 1 en 2 (zie verbeelding blad 1)
De eerste twee locaties grenzen aan de zuidoostzijde aan de Haarrijn en aan de noordwestzijde aan agrarisch gebied. Beide locaties worden bestemd met de enkelbestemming 'Agrarisch met waarde' en de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 5' en 'Waterstaat - Waterkering'. Aan de westzijde, grenzend aan de A2 worden verder de dubbelbestemmingen met bijhorende hartlijnen 'Leiding - Water', 'Leiding - Gas' en 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' overgenomen uit het bestemmingplan '1e herziening bestemmingsplan Corridor'.
 
Locatie 3 (zie verbeelding blad 2)
De derde locatie is gelegen tussen het bedrijf aan de Parallelweg 7 en de woning aan de Parallelweg 6. Aan de noordwestzijde wordt het onderhavige gebied voor een deel toegevoegd aan woonbestemming horende bij de woning aan de Parallelweg 6. Aan de zuidoostzijde wordt voor een deel aangesloten op de bedrijfsbestemming horende bij de Parallelweg 7. Verder is een deel van de woonbestemming gelegen binnen de kadastrale perceelnummers 1256 en 1257, waar de bestemming 'Bedrijf' en 'Verkeer' logischer zijn. Dit zal tegelijkertijd worden gecorrigeerd.
Voor wat betreft de bestemming 'Bedrijf' worden tevens de functieaanduiding 'gemaal' opgenomen, conform het aanliggende bestemmingsvlak in het bestemmingsplan 'Maarssenbroek Woongebied'. Tevens zijn bouwmogelijkheden geboden, in samenhang met het aangeduide ’maximum oppervlakte (m²)’ van het bijbehorende perceelsgedeelte en met een maximum bouwhoogte van 8 m.
Tevens zijn de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 5' (alleen binnen de bestemming 'Wonen') en 'Waterstaat - Waterkering' overgenomen. In aansluiting op het bestemmingsplan '1e herziening bestemmingsplan Corridor' is de woonbestemming voorzien van de aanduiding ‘Veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen’.
 
Locatie 4 (zie verbeelding blad 3)
Dit betreft eveneens een locatie aan de Kanaaldijk West, op de grens tussen de bestemmingsplannen 'Maarssenbroek Woongebied' en '1e herziening bestemmingsplan Corridor'. Ter plaatse is de spoorlijn Utrecht - Amsterdam gelegen en het Amsterdam-Rijnkanaal. De bestemmingen uit het bestemmingsplan '1e herziening bestemmingsplan Corridor' worden doorgetrokken. De spoorlijn wordt voorzien van de bestemming 'Verkeer - Railverkeer', het Amsterdam-Rijnkanaal krijgt de bestemming 'Water'. Tussen het spoor en het Amsterdam-Rijnkanaal is een groenstrook en een weg gelegen, hiervoor wordt de bestemming 'Groen' en 'Verkeer' opgenomen. Verder zullen de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 5' en 'Waterstaat - Waterkering' en de gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen' worden overgenomen.
 
2.1.2 Percelen langs de A2, Maarssenbroek
Aan de westzijde van de A2 zijn op verschillende locaties witte vlekken gelegen op grens van de gemeente Utrecht en gemeente Stichtse Vecht. Deze witte vlekken zijn zowel binnen het grondgebied van de gemeente Utrecht als Stichtse Vecht gelegen. Aan de ene kant geldt het bestemmingsplan 'Haarzuilens' van de gemeente Utrecht. Aan de andere kant geldt het bestemmingsplan 'Maarssenbroek Woongebied'.
 
Onderstaande afbeelding toont de ligging van de witte vlekken aan rijksweg A2.
  
Ligging witte vlekken langs de A2 (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
 
In aanvulling hierop is ook nog een uiterst smalle strook tussen de A2 en de Thematerkade meegenomen, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Stichtse Vecht. Dit betreft een 'witte vlek' tussen bestemmingsplan 'Landelijk Gebied West, 1e herziening' (gemeente Stichtse Vecht) en bestemmingsplan 'Haarzuilens' (gemeente Utrecht).
 
Vertaling naar het bestemmingsplan (zie verbeelding bladen 4, 5 en 6)
Voor alle locaties langs de A2 wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Maarssenbroek Woongebied'. Ter plaatse van de A2 zal de bestemming 'Verkeer' worden opgenomen, met een nuancering dat hier lichtmasten met een hoogte van 20 m zijn toegelaten en geluidwerende voorzieningen met een maximum hoogte van 15 m.
De overige gronden zullen de bestemming 'Groen' krijgen. Binnen die bestemming wordt specifiek geregeld dat de bouwhoogte van reclamemasten in deze zone niet meer mag bedragen dan 10 m. Aan de smalle strook tussen de A2 en de Thematerkade zijn de bestemmingen 'Verkeer' en Agrarisch met waarden' toegekend, alsmede dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 4' en 'Waterstaat - Waterkering'.
2.1.3 Percelen achter Gageldijk 95A, Maarssen
Op de percelen achter de Gageldijk 95A en 97 zijn gronden ten behoeve van volkstuintjes gelegen, echter zijn deze gronden niet dusdanig bestemd. Bovendien is een deel van de gronden op dit moment niet als volkstuin in gebruik maar is op een deel van de percelen sprake van permante bewoning . Dit wordt gedoogd door de gemeente Stichtse Vecht doordat er zowel object- als persoonsgebonden gedoogbeschikkingen zijn afgegeven.
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de witte vlek op het perceel achter de Gageldijk 95A.
   
Ligging witte vlek Gageldijk 95A Maarssen (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
 
Een persoonsgebonden gedoogbeschikking (Algemene wet bestuursrecht, artikel 1:3) is een schriftelijk besluit van het bevoegde bestuursorgaan dat het ter zake van de geconstateerde overtreding (in dit geval illegale permanente bewoning) afziet van handhaving. Het gedogen geldt alleen voor de persoon waarop de beschikking zich richt en is niet overdraagbaar. De beschikking is ook objectgebonden, aangezien ook moet worden aangegeven voor welk recreatieverblijf de beschikking geldt. De onderstaande tabel toont een overzicht van voor welke percelen een gedoogbeschikking is afgegeven.
 
AdresKadastraal
Gageldijk 95A C1Perceelnummer: 531, sectie H
Gageldijk 95A C2
Perceelnummer: 530, sectie H
Gageldijk 95A C3
Perceelnummer: 546, sectie H
Gageldijk 95A C5
Perceelnummer: 547, sectie H
Gageldijk 95A C6
Perceelnummer: 527, sectie H
Gageldijk 95A C7
Perceelnummer: 554, sectie H
Gageldijk 95A C8
Perceelnummer: 555, sectie H
Gageldijk 95A C9
Perceelnummer: 556, sectie H
Gageldijk 95A C10
Perceelnummer: 542, sectie H
Gageldijk 95A C11
Perceelnummer: 557, sectie H
Gageldijk 95A C12
Perceelnummer: 558, sectie H
Gageldijk 95A C13
Perceelnummer: 783, sectie H
Gageldijk 95A C14
Perceelnummer: 532, sectie H
 
Overzicht en situatie Gageldijk 95A (bron; gemeente Stichtse Vecht)
 
Vertaling naar het bestemmingsplan (zie verbeelding blad 7)
Onderhavig plan voorziet in de enkelbestemming 'Recreatie'. Binnen de bestemming 'Recreatie' zal de locatie worden voorzien van de gebiedsaanduidingen 'volkstuin' en 'recreatiewoning'.
Voor wat betreft de bouwmogelijkheden voor volkstuinen wordt aangesloten bij de regels uit het bestemmingsplan 'Herenweg - Gageldijk' uit 2002.
Voor wat betreft de bouwmogelijkheden van de recreatiewoningen, wordt verwezen naar een bijgevoegde lijst, waarop per recreatiewoning (caravan) de oppervlaktes en inhoudsmaten zijn vastgelegd: zie bijlagen bij de regels, bijlage 2. Ook in het kader van de object- en persoonsgebonden gedoogbeschikkingen wordt verwezen naar dit overzicht. Hiermee wordt in deze specifieke gevallen geregeld dat permanente bewoning (tijdelijk) is toegestaan. Er is ook specifiek overgangsrecht opgenomen.
 
In aansluiting op de aangrenzende bestemmingsplan is het meest noordoostelijke deel van het plangebied voorzien van de bestemming 'Water'. Dit betreft een primaire watergang.
Verder zal de locatie worden voorzien van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3' en 'Waarde - Cultuurhistorie 1'.
 
2.1.4 Hazeslinger, Breukelen
Ingeklemd tussen de Straatweg en de Herenstraat is in het centrum van Breukelen het parkeerterrein de Hazeslinger gelegen. Ten tijden van de vaststelling van bestemmingsplan 'Breukelen Centrum' bestond onvoldoende duidelijkheid over deze locatie. De afgelopen jaren is er geruime tijd sprake geweest van de herinrichting van het parkeerterrein de Hazeslinger ten behoeve van een supermarkt. Dit plan is niet gerealiseerd en door de onduidelijkheid is de locatie niet meegenomen in het bestemmingsplan 'Breukelen Centrum'. Met voorliggend bestemmingsplan wordt daarom de Hazeslinger bestemd zoals het nu feitelijk gebruikt wordt.
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de witte vlek aan de Hazeslinger in Breukelen.
 
Ligging witte vlek Hazeslinger Breukelen (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
  
Vertaling naar het bestemmingsplan (zie verbeelding blad 8)
Voor deze locatie wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Breukelen Centrum' (vastgesteld op 26 februari 2013). De locatie zal worden bestemd met de enkelbestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied', waarbij ook de aanduiding 'centrum' is opgenomen, op grond waarvan ter plaatse tevens evenementen, weekmarkten en terrassen zijn toegestaan. Verder is deze locatie voorzien van de dubbelbestemming 'Waterstaat -Waterkering' en 'Waarde - Archeologie 1' .
2.1.5 Perceel langs het Nigtevechtsepad
Op de grens van de bestemmingsplan 'Landelijk gebied Noord' van de gemeente Stichtse Vecht en het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Weesp' van de gemeente Weesp is een witte vlek ontstaan. Het gebied is in het buitengebied van de gemeente Stichtse Vecht gelegen en in gebruik als agrarisch grasland. Het gebied is gelegen binnen de cultuurhistorische hoofdstructuur van de provincie Utrecht en maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed, de Stelling van Amsterdam.
  
Vertaling naar het bestemmingsplan (zie verbeelding blad 9)
Met onderhavig bestemmingsplan wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Noord'. Hierbinnen worden de gronden voorzien van de enkelbestemmingen 'Agrarisch met waarden' en 'Water' en de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3'. Vanwege de ligging binnen cultuurhistorische hoofdstructuur van de provincie Utrecht en de Stelling van Amsterdam worden tevens de dubbelbestemmingen 'Cultuurhistorie 3' en 'Cultuurhistorie 4' opgenomen.
 
2.1.6 Vechtoever 12 en 13, Vreeland
Aan de Vechtoever 12 en 13 in Vreeland zijn twee vrijstaande burgerwoningen gelegen. De locatie is gelegen binnen de kadastrale percelen 1761, 1797 en 1796, sectie B. Voorheen was de locatie gelegen binnen het bestemmingsplan 'Beschermd Dorpsgezicht Vreeland' (vastgesteld op 10 september 1996) waarbinnen de locatie was voorzien van de bestemming 'Uit te werken bestemming - Wonen'. In 2009 is invulling gegeven aan de uit te werken bestemming middels het uitwerkingsplan 'Vechtoever 11, 12 en 13' (vastgesteld op 1 september 2009 door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Loenen). Vervolgens is op 6 april 2011 het bestemmingsplan 'Vreeland' vastgesteld. Het voornemen was het uitwerkingsplan 'Vechtoever 11, 12 en 13' te verwerken in het bestemmingsplan 'Vreeland', dit is echter niet gebeurd.
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de witte vlek in Vreeland.
 
Ligging witte vlek Vechtoever 12 en 13 Vreeland (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
    
Vertaling naar bestemmingsplan
Voor deze locatie wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Vreeland'. Ter plaatse van de twee vrijstaande woningen zal de bestemming 'Wonen - 1' worden opgenomen met een bouwvlak en de aanduiding 'maximum goot- en bouwhoogte' van respectievelijk 5.5 m en 9.5 m. Middels de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' wordt geregeld dat er maximaal twee woningen zijn toegestaan. Het voor- en achtererf wordt voorzien van de enkelbestemming 'Tuin', net als in het omliggende geldende bestemmingsplan 'Vreeland' (zie verbeelding blad 13).
 
2.1.7 Kleizuwe 103 en 103a, Vreeland
Aan de Kleizuwe 103 en 103a zijn twee burgerwoningen gelegen. De locatie is gelegen binnen de kadastrale percelen 1929 en 1947, sectie A. Ter plaatse geldt het bestemmingsplan 'Beschermd Dorpsgezicht Vreeland' (vastgesteld op 10 september 1996 door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Loenen) waarbinnen de locatie is voorzien van een agrarische bestemming met een agrarisch bouwvlak. De omliggende gronden zijn gelegen binnen het bestemmingsplan 'Vreeland' (vastgesteld op 26 januari 2010). Het voornemen destijds betrof de locatie aan de Kleizuwe 103 en 103a te voorzien van een woonbestemming. Dit is echter niet goedgekeurd in het kader van milieuzonering waardoor gronden niet zijn opgenomen in het bestemmingsplan 'Vreeland'.
 
In 2018 is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld om middels een uitgebreide omgevingsvergunning (art. 2.12 lid 1a onder 3 Wabo) de voormalige bedrijfswoning (Kleizuwe 103) en de het achtergelegen zomerhuis (Kleizuwe 103a) te wijzigen in twee burgerwoningen. Op 6 juli 2018 is de door gemeente Stichtse Vecht een omgevingsvergunning verleend voor het wijzigen van het gebruik tot twee woningen.
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de witte vlek.
 
Ligging witte vlek Kleizuwe 103 en 103a Vreeland (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
 
Vertaling naar het bestemmingsplan    
In onderhavig bestemmingsplan wordt alsnog een woonbestemming toegekend aan de twee burgerwoningen aan de Kleizuwe 103 en 103a. Voor de locatie wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Vreeland' waarbij de gronden met enkelbestemmingen 'Wonen - 1' en 'Tuin' worden bestemd. De twee woningen zullen worden voorzien van een bouwvlak en de aanduiding 'maximum goot- en bouwhoogte'.
Verder wordt de locatie grotendeels voorzien van dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' en de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone - straalpad', waarbij bepaald is dat de bouwhoogte niet meer bedragen dan 88 m ten opzichte van NAP (zie verbeelding blad 14).
 
2.1.8 Percelen langs de Ter Aaseweg
Langs de Ter Aaseweg bij Nieuwer ter Aar, tussen de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal zijn twee witte vlekken ontstaan op de grens van de bestemmingsplan '1e herziening bestemmingsplan Corridor' en 'Landelijk gebied Noord'. Binnen de eerste locatie zijn aan de westzijde twee waterleidingen gelegen. 
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de twee locaties langs de Ter Aaseweg. 
 
Ligging witte vlekken langs de Ter Aaseweg (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
         
Vertaling naar het bestemmingsplan (zie verbeelding bladen 10 en 11)  
Voor beide locaties wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Noord'.
 
Locatie 1
De eerste locatie wordt bestemd met de enkelbestemming 'Verkeer' en de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2'. Ten behoeve van de waterleidingen aan de westzijde van de locatie zal ter plaatse de dubbelbestemming 'Leiding - Water' worden opgenomen.
 
Locatie 2
De tweede locatie wordt bestemd met de enkelbestemming 'Agrarisch met waarden', in aansluiting op het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Noord'. Daarnaast wordt de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' opgenomen.
 
2.1.9 Percelen langs de Kanaaldijk Oost, Breukelen
Langs de Kanaaldijk Oost, grenzend aan het Amsterdam-Rijnkanaal, net buiten de kern Breukelen is een witte vlek ontstaan.
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de locatie langs de Kanaaldijk Oost.
 
Ligging witte vlek langs Kanaaldijk Oost Breukelen (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
 
Vertaling naar het bestemmingsplan 
Met onderhavig bestemmingsplan wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Noord'. Hierbinnen worden de gronden voorzien van de bestemming 'Verkeer' en 'Water' en de dubbelbestemmingen 'Waterstaat - Waterkering', 'Waarde - natuur', 'Waarde - Cultuurhistorie 1' en 'Waarde - Cultuurhistorie 4' (zie verbeelding blad 12).
  
2.1.10 Perceel langs de Kanaaldijk Oost, Loenen aan de Vecht
Langs de Kanaaldijk Oost, grenzend aan het Amsterdam-Rijnkanaal en bedrijventerrein De Werf, ten noordoosten van de kern Loenen aan de Vecht is een witte vlek ontstaan.
 
De onderstaande afbeelding toont de ligging van de locatie langs de Kanaaldijk Oost.
 
Ligging witte vlek langs Kanaaldijk Oost Loenen aan de Vecht (bron: ruimtelijkeplannen.nl)
 
Vertaling naar het bestemmingsplan
Met onderhavig bestemmingsplan wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Noord'. Hierbinnen worden de gronden voorzien van de bestemming 'Agrarisch met waarden' en de dubbelbestemmingen 'Waarde - Cultuurhistorie 1' en 'Waarde - Archeologie 4' (zie verbeelding blad 27).
 
2.2 Reparaties
2.2.1 Bestemmingsplan Maarssendorp Woongebied
Na vaststelling van het bestemmingsplan 'Maarssendorp Woongebied' zijn nog verschillende omissies geconstateerd. Onderstaand worden de omissies kort toegelicht.  
 
Dr. Ariënslaan 6, Maarssen
In 1992 is een vergunning verleend voor de verbouwing van de begane grond naar een praktijkruimte. Dit is niet meegenomen in het bestemmingsplan 'Maarssendorp Woongebied'. Onderhavig bestemmingsplan hersteld deze omissie door binnen de bestemming 'Wonen' de aanduiding 'praktijkruimte' op te nemen. De aanduiding 'praktijkruimte' is afgebakend langs het hoofdgebouw en uitbouw waardoor het bestaande oppervlakte aan bebouwing mogelijk wordt gemaakt. (zie verbeelding blad 15).
 
Albert Cuypstraat, Maarssen
Ten behoeve van de herontwikkeling van de locatie 'Schildershof' in Maarssen is in 2013 het bestemmingsplan 'Schildershof' vastgesteld. Echter bij de vaststelling van het bestemmingsplan 'Maarssendorp Woongebied' is het deel dat valt binnen het bestemmingsplan 'Schildershof' wegbestemd en zijn de gronden herbestemd volgens het daarvoor geldende bestemmingsplan 'Maarssen Dorp woongebied'. Met onderhavig bestemmingsplan wordt de omissie hersteld door de gronden te bestemmen conform het bestemmingsplan 'Schildershof'. De verbeelding en de regeling uit dat bestemmingsplan zijn 1-op-1 overgenomen in het voorliggende bestemmingsplan (zie verbeelding blad 15).
   
Willem van Leusdenlaan 47, Maarssen 
Op het perceel (perceelnummer: 6424) horende bij de woning Willem van Leusdenlaan 47 in Maarssen heeft het zijerf de bestemming 'Verkeer' gekregen terwijl dit deels bestemming 'Tuin' en deels de bestemming 'Wonen' moet zijn. Met onderhavig bestemmingsplan wordt deze omissie hersteld door de bestemming 'Verkeer' te wijzigen in de bestemming 'Wonen' en 'Tuin'. Binnen de bestemming 'Tuin' is gelijk aan de naastgelegen percelen de 'specifieke bouwaanduiding - hogere erfafscheiding' opgenomen. (zie verbeelding blad 16).
   
Bestemming Tuin
Binnen de regels van de bestemming 'Tuin', artikel 17 van het bestemmingsplan 'Maarssendorp Woongebied' wordt in artikel 17.2.1 niet duidelijk aangegeven dat de bijbehorende bouwwerken aangebouwd aan het hoofdgebouw moeten zijn. Middels een administratieve bepaling art. 36.1.13 wordt dit verduidelijkt doordat in de omschrijving wordt toegevoegd dat het bouwen van bijbehorende bouwwerken uitsluitend aangebouwd aan het hoofdgebouw mogen worden.
2.2.2 Bestemmingsplan Landelijk Gebied Maarssen
Na vaststelling van het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Maarssen' zijn nog een drietal omissies geconstateerd. Onderstaand worden de omissies kort toegelicht.
  
Recreatieverblijven en schuilgelegenheden/ bergingen aan de Westbroekse Binnenweg in Tienhoven (zie blad 19)
In het natuurgebied Molenpolder achter de percelen aan de Westbroekse Binnenweg in Tienhoven zijn verschillende recreatieverblijven en schuilgelegenheden/ bergingen gelegen.
 
De bouwvlakken van de recreatieverblijven zijn verschoven. Ze liggen nu in sommige gevallen (deels) naast de recreatieverblijven. Daarnaast zijn voor sommige recreatieverblijven geen recreatieve bestemming met bouwvlak opgenomen en ontbraken aanduidingen. Volgens het geldende bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Maarssen' (vastgesteld op 17 december 2013) geldt ter plaatse van de recreatieverblijven de bestemming 'Natuur'. Deze omissie wordt hersteld door ter plaatse van de recreatieverblijven de bestemming 'Recreatie - 4' op te nemen.
Voor de Vereniging Zon en Leven geldt tevens dat verenigingsgebouwen bestemd waren als recreatieverblijf. Deze omissie is hersteld door de bestemming 'Recreatie - 4a' bestemming op te nemen voor de diverse verenigingsgebouwen. Daarnaast hebben enkele verenigingsgebouwen een nieuw bouwvlak gekregen, hiervoor zijn twee bouwvlakken van niet bestaande recreatieverblijven uitgeruild. Voor wat betreft de maatvoering van de gebouwen is een koppeling gelegd met het als bijlagen bij de regels, bijlage 3 opgenomen overzicht.
 
Voor de gronden waar op dit moment de bestemming 'Recreatie - 4' geldt maar geen recreatieverblijf is gelegen, zal de bestemming 'Natuur' worden opgenomen.  
 
Daarnaast zijn er verschillende schuilgelegenheden/ bergingen gelegen in het natuurgebied. In het geldende bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Maarssen' geldt hiervoor de bestemming 'Natuur' met een bouwvlak en de aanduiding 'specifieke vorm van natuur - schuilgelegenheid/berging'. Echter is voor een deel van de schuilgelegenheden/ bergingen is geen bouwvlak met aanduiding opgenomen. Deze omissie wordt hersteld door ter plaatse van de schuilgelegenheden/ bergingen binnen de bestemming 'Natuur' een bouwvlak met de aanduiding 'specifieke vorm van natuur - schuilgelegenheid/berging' op te nemen. Hiervoor is ook een bestemmingsregeling opgenomen.
 
Nedereindsevaart 18 Tienhoven (perceel 1083); zie blad 20
Aan de Nedereindsevaart 18 (kadastrale perceelnummer: 1083) is een burgerwoning gelegen. In het geldende bestemmingsplan heeft de tuin de bestemming 'Natuur' gekregen. Dit moet echter de bestemming 'Tuin' zijn. Met onderhavig bestemmingsplan wijzigt een deel van het kadastrale perceel 1083 van de bestemming 'Natuur' naar de bestemming 'Tuin'. Doordat een aanzienlijk deel van het kadastrale perceelnummer 1083 bestaat uit water zal slechts het gedeelte dat niet bestaat uit water als 'Tuin' worden bestemd. Verder is de locatie voorzien van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3', waarmee inhoudelijk wordt aangesloten op de omliggende archeologische dubbelbestemming.
 
Herenweg 2, Breukeleveen
De tuin behorende bij het perceel Herenweg 2 (kadastrale perceelnummer: 1504), dat zich grotendeels op het grondgebied van de gemeente Wijdemeren bevindt, is per abuis bestemd als 'Water'. In het voorliggende bestemmingsplan wordt dat gecorrigeerd. Voor het kadastrale perceelnummer 1504 wordt de bestemming 'Wonen' opgenomen. Verder zal de geldende dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 5' behouden blijven.
  
Verwijzingen binnen bestemming 'Natuur'
Binnen de bestemming 'Natuur' wordt in artikelen 11.4.2, 11.4.3 onder a en 11.4.4 onder a verwezen naar het artikel 11.3.1 onder a. Deze verwijzing klopt niet, er moet worden verwezen naar artikel 11.4.1 onder a. Daarnaast valt 'extensief recreatief medegebruik' onder 'agrarisch medegebruik'. Dit dient echter los genoemd te worden waardoor er wordt doorgenummerd.
 
Middels een administratieve bepaling in art. 36.1.3. in de 'Overige regels' wordt de verwijzingen binnen de bestemming 'Natuur' gecorrigeerd.
   
2.2.3 Bestemmingsplan Oud Zuilen en op Buuren
Pluimveeslachterij Groeneweg 6 in Oud Zuilen
Eigenaar van de agrarische gronden aan de Groeneweg 6 in Oud Zuilen heeft een pluimveeslachterij. Hiervoor is 30 september 2019 een omgevingsvergunning verleend door de gemeente Stichtse Vecht. Dit is echter nog niet geregeld in geldend bestemmingsplan. Met onderhavig bestemmingsplan wordt via een administratieve bepaling (zie Overige regels) geregeld dat op de locatie Groeneweg 6 in Oud Zuilen tevens een pluimveeslachterij is toegestaan. Daarbij is voorts geregeld dat deze pluimveeslachterij alleen ten behoeve van eigen bedrijf mag slachten (zie art. 36.1.4).
 
Voorziening partyschepen
Op de verbeelding is binnen de bestemming ‘Verkeer’ een bouwvlak met de aanduiding ‘specifieke vorm van cultuur en ontspanning – voorziening partyschepen’ opgenomen. Echter, in de bestemmingsregels is deze aanduiding in de bestemming ‘Recreatie’ opgenomen. In het voorliggende bestemmingsplan wordt dat gerepareerd door het betreffende bouwvlak te voorzien van de bestemming 'Recreatie', met behoud van de diverse aanduidingen en dubbelbestemmingen.
2.2.4 Bestemmingsplan De Kwekerij
De percelen van de voormalige Kwekerij Scholten zijn herontwikkeld tot een nieuwe woonwijk in de kern van Maarssen. Hiervoor is op 27 juli 2011 het bestemmingplan 'De Kwekerij' vastgesteld. Na realisatie van de nieuwe woonwijk blijkt dat een deel van de kadastrale percelen 4870 en 4871, sectie A bestemd zijn als 'Water'. Deze gronden zijn echter in gebruik als tuin. Met onderhavig bestemmingsplan wordt deze omissie hersteld door de bestemming 'Water' te wijzigen in de bestemming 'Wonen'.
  
2.2.5 Bestemmingsplan Breukelen Woongebied
Straatweg naast 185a in Breukelen
Deze reparatie heeft betrekking op een dierenverblijf in de dierenweide ten noorden van het perceel Straatweg 185a. De gronden hebben in het geldende bestemmingsplan de bestemming 'Groen', waarbij het betreffende dierenverblijf per abuis is aangeduid met 'specifieke bouwaanduiding - monument'. Deze aanduiding dient te worden verwijderd. Er is hierbij een maximum goot- en bouwhoogte opgenomen van resp. 3 en 7 m, alsmede de dubbelbestemming ‘Waarde - Archeologie 4’ (zie verbeelding blad 25).
 
Wilhelminastraat 39 a t/m u in Breukelen
Aan de Wilhelminastraat 39 a t/m u is aan appartementencomplex gevestigd met daarin 18 appartementen. Voorheen was ter plaatse een bedrijfspand gesitueerd. Door de gemeente Stichtse Vecht is op 12 november 2014 een omgevingsvergunning verleend voor de verbouwing van het bedrijfspand en de realisatie van 18 appartementen. Doordat in het geldende bestemmingsplan voor de locatie nog steeds een bedrijfsbestemming geldt voorziet onderhavig bestemmingsplan in de wijziging van de bestemming 'Bedrijf' naar de bestemming 'Wonen' (zie verbeelding blad 17). 
  
Broekdijk Oost 11 in Breukelen
In het geldende bestemmingsplan is de bebouwing aan Broekdijk Oost voorzien van de bestemming 'Wonen-1' met bouwvlakken. Per abuis valt een deel van de garage van Broekdijk Oost 11 binnen het bouwvlak van de naastgelegen woning Broekdijk Oost 9. Dit wordt hersteld door het bouwvlak aan te passen en ter plaatse de bestemming 'Wonen' toe te kennen zonder bouwvlak (zie verbeelding blad 18). Hierbij is in de regels ook een wijzigingsbevoegdheid overgenomen.
 
Omissie in de regels
De tekst van artikel 29.3 van de regels van het bestemmingsplan 'Breukelen Woongebied' loopt niet helemaal goed waardoor de 'afwijking van de bouwregels' lastig leesbaar is. Middels een administratieve bepaling wordt artikel 29.3 'afwijking van de bouwregels' leesbaarder gemaakt. Hierbij wordt aangesloten bij de gemeentelijke standaardregels. (zie art. 36.1.6.).
 
2.2.6 Bestemmingsplan Nieuwersluis
Omissie in de regels 
Bij Wonen artikel 15.2.2.h. staat: 'maximaal 50 % van het bouwvlak bijgebouwen mag worden bebouwd, onverminderd het bepaalde onder g.' Dit is niet correct doordat er geen bouwvlak bijgebouwen aanwezig is. Middels een administratieve bepaling wordt dat gecorrigeerd (zie art. 36.1.9.).
 
2.2.7 Bestemmingsplan Landelijk Gebied Noord
Slotlaan 10 in Loenersloot
Aan de Slotlaan 10 in Loenersloot is een agrarisch bedrijf gevestigd. Voorheen was ter plaatse één bedrijfswoning en zomerhuis gevestigd. Op 9 april 1996 is echter een omgevingsvergunning verleend voor de verbouwing van het zomerhuis ten behoeve van een tweede bedrijfswoning. Inmiddels geldt ter plaatse het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Noord', vastgesteld op 3 december 2015. Echter is de vergunde situatie niet verwerkt in dit bestemmingsplan. In artikel 3.1 onder L wordt gesteld dat er per bouwvlak maximaal één bedrijfswoning is toegestaan tenzij op de verbeelding anders staat aangegeven. Met voorliggend bestemmingsplan wordt de vergunde situatie alsnog verwerkt door een administratieve bepaling waarmee voor het betreffende perceel wordt geregeld dat ter plaatse het maximum aantal woonheden twee bedrijfswoningen mag bedragen. 
 
Alambertskade in Vreeland (verbeelding blad 24) 
De gronden aan de Alambertskade zijn gelegen op de grens van het grondgebied van de gemeente Stichtse Vecht en de gemeente Wijdemeren. Hierdoor zijn een deel van de gronden per abuis op dit moment niet bestemd op ruimtelijkeplannen.nl en is een witte vlek ontstaan. Verder is de woning aan de Alambertskade 5 in Vreeland bestemd binnen het bestemmingsplan 'Wijde Blik' (vastgesteld op 3 februari 2005 door de gemeenteraad van de gemeente Wijdemeren). Echter zijn de gronden gelegen binnen het grondgebied van de gemeente Stichtse Vecht. In voorliggend bestemmingsplan wordt de woning aan de Alambertskade 5 meegenomen en wordt de locatie voorzien van de enkelbestemming 'Wonen - 2'. De begrenzing sluit aan bij de woonbestemming uit het bestemmingsplan 'Wijde Blik'. De resterende gronden krijgen de bestemming 'Natuur'. Verder wordt aangesloten op de bestemmingen uit het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Noord' waarbinnen de naastgelegen gronden zijn voorzien van de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie 1',  'Waarde - Cultuurhistorie 4' en 'Waarde - Natuur'.
 
Omissie in de regels 
  • Bestemming 'Water' wordt in artikel 14.1 onder f is aangegeven dat er ter plaatse van de aanduiding 'aanlegsteiger' de hiervoor aangewezen gronden zijn bestemd voor een aanlegplaats voor recreatievaartuigen. Dit is niet correct omdat aanduiding 'aanlegsteiger' niet klopt, dit moet namelijk de aanduiding 'aanlegplaatsen' zijn. Middels een administratieve bepaling in art. 36.1.10. wordt dat gecorrigeerd.
  • Tekst bij artikel 15.2.1.e en f. is moeilijk leesbaar. Dit is aangepast middels een administratieve bepaling in art. 36.1.10. In samenhang hiermee zijn, waar nodig, ook verwijzingen elders in die bestemming aangepast.
2.2.8 Bestemmingsplan Vreeland
Omissie in de regels 
Binnen de bestemming 'Wonen', uit het bestemmingsplan 'Vreeland' (vastgesteld op 6 april 2011), wordt in artikel 20.2.2 aangegeven dat aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij de bedrijfswoning aan de kenmerken uit artikel 20.2 onder a t/m j moeten voldoen. Doordat dit tevens betrekking heeft op overkappingen dient dit te worden toegevoegd aan het kopje en de omschrijving van artikel 20.2. Middels een administratieve bepaling in art. 36.1.11. wordt deze omissie in de regels gecorrigeerd, waarbij zowel in het kopje als in de omschrijving wordt toegevoegd dat het artikel tevens betrekking heeft op overkappingen.
 
2.2.9 Bestemmingsplan Bergseweg 6 Vreeland
Omissie in de regels
Binnen de bestemming 'Bedrijf', uit het bestemmingsplan 'Bergseweg 6 Vreeland' (vastgesteld op 18 november 2015), wordt in artikel 4.2.2 aangegeven dat aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij de bedrijfswoning aan de kenmerken uit artikel 4.2.2 onder a t/m j moeten voldoen. Doordat dit tevens betrekking heeft op overkappingen dient dit te worden toegevoegd aan het kopje en de omschrijving van artikel 4.2.2. Middels een administratieve bepaling in art. 36.1.12. wordt deze omissie in de regels gecorrigeerd, waarbij zowel in het kopje als in de omschrijving wordt toegevoegd dat het artikel tevens betrekking heeft op overkappingen.
 
2.2.10 Bestemmingsplan Maarssenbroek Woongebied
Safariweg 200 t/m 391 in Maarssen (verbeelding blad 23)
Vanaf de tweede verdieping van het pand aan de Safariweg in Maarssen zijn woningen toegestaan. Dit is in het bestemmingsplan 'Maarssenbroek Woongebied' geregeld binnen de bestemming 'Centrum' middels de aanduiding 'wonen'. Voor de woningen aan de Safariweg 200 t/m 391 ontbreekt echter de aanduiding 'wonen', waardoor de woningen niet zijn toegestaan volgens het geldende bestemmingsplan. Deze omissie wordt hersteld door op de verbeelding ter plaatse van de woningen aan de Safariweg 200 t/m 391 de aanduiding 'wonen' op te nemen binnen de bestemming 'Centrum'. 
 
Reigerskamp 232
Aan de Reigerskamp 232 in Maarssen is een tennisvereniging gevestigd. De gronden hebben de bestemming 'Sport' gekregen. Onderdeel van de locatie is een zelfzelfstandige horecavoorziening. Ter plaatse van deze horecavoorziening is de functieaanduiding 'horeca' opgenomen. In de regels van de bestemming 'Sport' is deze functieaanduiding niet verder geregeld. De betreffende functieaanduiding is middels een administratieve bepaling opgenomen binnen de bestemming 'Sport'. Hierbij is geregeld dat ter plaatse van de aanduiding 'horeca' een zelfstandige horeca(onderneming) in categorie h7 is toegestaan (zie art.36.1.1.).
 
Bloemstede 223 in Maarssen
Ter plaatse van de Bloemstede 223 in Maarssen is een zelfstandige horecagelegenheid gevestigd. Hiervoor geldt de bestemming 'Maatschappelijk' waarbinnen de locatie is voorzien van een bouwvlak. Verder is op de verbeelding de functieaanduiding 'horeca' opgenomen. Deze functieaanduiding is echter in de regels van de bestemming 'Maatschappelijk' niet opgenomen. De betreffende functieaanduiding is middels een administratieve bepaling opgenomen binnen de bestemming 'Maatschappelijk'. Hierbij is geregeld dat ter plaatse van de aanduiding 'horeca' een zelfstandige horeca(onderneming) in categorie h7 is toegestaan (zie art.36.1.1.).
 
Omissie in de regels 
  • Binnen de bestemming 'Groen - 1' wordt verwezen naar artikel 9. Dit is niet correct er moet namelijk worden verwezen naar artikel 10. Middels een administratieve bepaling (zie art. 36.1.2 van regels) wordt dat gecorrigeerd.
  • Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' geldt volgens artikel 12.1 sub b dat ter plaatse van de aanduiding ‘kinderboerderij’ een kinderboerderij, milieu-educatief centrum en een zelfstandige horeca(onderneming) in categorie h4 is toegestaan. Dit is alleen niet correct, er is namelijk een zelfstandige horeca(onderneming) in categorie h1 toegestaan. Middels een administratieve bepaling (zie art. 36.1.8 van regels) wordt dat gecorrigeerd.
 
2.2.11 Bestemmingsplan Stationsweg - Noord
Bestemming Tuin
Binnen de regels van de bestemming 'Tuin', artikel 5 van het bestemmingsplan, wordt in artikel 5.2.1 niet duidelijk aangegeven dat de bijbehorende bouwwerken aangebouwd aan het hoofdgebouw moeten zijn. Middels een administratieve bepaling wordt dit verduidelijkt doordat in de omschrijving wordt toegevoegd dat het bouwen van bijbehorende bouwwerken uitsluitend aangebouwd aan het hoofdgebouw mogen worden (zie art.36.1.13.).
 
2.2.12 Bestemmingsplan Rondom de Vecht
Binnen het bestemmingsplan 'Rondom de Vecht' (vastgesteld 19 november 2019) is in de bestemming 'Wonen - 2' een maximum inhoudsmaat voor hoofdgebouwen (600 m³) en een afwijkingsbevoegdheid voor het afwijken van die inhoudsmaat (tot een maximum van 800 m³) opgenomen. Bedoeld was dat deze maat zou gelden voor hoofdgebouwen inclusief de aangebouwde bijbehorende bouwwerken. Het bestemmingsplan wordt op dit punt gerepareerd in de artikelen 20.2.1.e en 20.3.1 onder a (zie artikel 36.1.14). In samenhang hiermee wordt ook artikel 19 (bestemming 'Wonen - 1') aangepast.
 
2.2.13 Parkeernormen
In de bestemmingsplannen 'Maarssen aan de Vecht' (vastgesteld 1 juli 2008), 'Maarssen aan de Vecht, partiële herziening’ (vastgesteld op 21 juni 2010), 'Corridor' (vastgesteld op 28 mei 2014) en 'Corridor 1ste herziening' (vastgesteld op 1 maart 2015) is geen verwijzing naar de tabel parkeernormen waardoor de normen juridisch gezien niet afdwingbaar zijn. Voor nu wordt een administratieve bepaling opgenomen (zie art. 36.1.5.), waarmee het betreffende bestemmingsplan voorzien wordt van de in het voorliggende plan opgenomen parkeerregeling (zie art. 34.1.). Voor de langere termijn wordt dit wellicht integraal aangepakt in de vorm van een Parapluplan Parkeren.
 
hoofdstuk 3 Beleidskader
Onderhavig parapluplan betreft het regelen van 'witte vlekkén' die per abuis zijn ontstaan en reparaties waarmee bestaande planologische regelgeving wordt bestendig. Dit heeft geen gevolgen voor het beleid zoals dat is vastgelegd door het rijk of de provincie. Evenmin ontstaat er strijdigheid met gemeentelijk beleid.
 
hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid
Het bestemmingsplan dient binnen de planperiode uitvoerbaar te zijn. De uitvoerbaarheid wordt mede onderzocht door het plan te toetsen aan de regelgeving, het beleid van de gemeente en van andere overheden en de uitkomsten van onderzoeken.
 
Het onderhavige bestemmingsplan regelt enkele 'witte vlekken' en legt een regeling vast zoals deze nu van toepassing is volgens vigerende bestemmingsplannen en verleende vrijstellingen. Er vinden geen nieuwe ontwikkelingen plaats.
 
Gezien de aard van de herziening zijn er geen aspecten in het geding die nader onderzoek vereisen op het gebied van geluid, bodem, milieuzonering, luchtkwaliteit, externe veiligheid, verkeer, water, cultuurhistorie, archeologie, flora en fauna of privaatrechtelijke aspecten.
 
hoofdstuk 5 Juridische planbeschrijving
 
5.1 Algemeen
Voor het bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).
 
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
 
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.
 
Tot slot maakt een eventuele bijlage onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.
5.2 Toelichting op de planregels
De planregels van het bestemmingsplan bestaan uit vier hoofdstukken, waarin achtereenvolgens de inleidende regels, de bestemmingsregels, de algemene regels en de overgangs- en slotregels aan de orde komen. Voor de systematiek is aangesloten op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2012, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de geldende bestemmingsplannen. In onderstaande paragrafen zullen de regels nader worden uiteengezet.
5.3 Bestemmingen
De regelingen voor de 'witte vlekken' en de reparaties sluiten aan op de geldende regelingen zoals die ter plaatse (hadden moeten) gelden. Deels is ook aangesloten op de nieuwe standaardregels van de gemeente Stichtse Vecht. In enkele gevallen is er voor gekozen om e.e.a. te repareren via een administratieve bepaling.
In hoofdstuk 2 is per casus reeds beschreven hoe het wordt geregeld, welke bestemmingen gehanteerd worden en welke eventuele verbijzonderingen daarbij gehanteerd zijn. Kortheidshalve wordt verwezen naar dat hoofdstuk.
 
hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid
Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan dient, op grond van artikel 3.1.6 lid 1, sub f van het Bro, onderzoek plaats te vinden naar de (economische) uitvoerbaarheid van het plan. In principe dient bij vaststelling van een ruimtelijk besluit tevens een exploitatieplan vastgesteld te worden om verhaal van plankosten zeker te stellen. Op basis van ‘afdeling 6.4 grondexploitatie', artikel 6.12, lid 2 van de Wro kan de gemeenteraad bij het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan echter besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien:
  • het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is;
  • het bepalen van een tijdvak of fasering als bedoeld in artikel 6.13, eerste lid, onder c, 4°, onderscheidenlijk 5°, niet noodzakelijk is;
  • het stellen van eisen, regels, of een uitwerking van regels als bedoeld in artikel 6.13, tweede lid, onderscheidenlijk b, c of d, niet noodzakelijk is.
 
Planspecifiek
Met onderhavig bestemmingsplan worden, in planologische zin, geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt waarvoor een kostenverhaalsverplichting geldt. Het bestemmingsplan betreft een actualisering van een aantal verouderde bestemmingsplannen. Daarnaast worden er enkele reparaties van verschillende geldende bestemmingsplannen geregeld. Aan de reparaties zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente verbonden.
 
hoofdstuk 7 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6 lid 1 Wro sub c overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt overleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. 
 
Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door de Raad wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld. Is er wel beroep ingesteld dan treedt het bestemmingsplan ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
7.1 Vooroverleg
In het kader van vooroverleg ex artikel 3.1.1. Bro is het voorontwerpbestemmingsplan toegezonden aan de volgende instanties:
  1. Provincie Utrecht
  2. Waternet als uitvoeringsorganisatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek
  3. Gemeente Wijdemeren
  4. Gasunie
  5. Rijkswaterstaat Midden Nederland
  6. Veiligheidsregio Utrecht
Provincie Utrecht, Waternet en Veiligheidsregio Utrecht hebben een reactie ingediend. In de als bijlagen bij toelichting bijgevoegde 'Nota overlegreacties' zijn de ingekomen reacties samengevat en voorzien van een beantwoording. Op enkele punten zijn naar aanleiding hiervan aanpassingen doorgevoerd. Bovendien zijn enkele ambtshalve wijzigingen aangebracht; ook die zijn vermeld in de eerder genoemde 'Nota overlegreacties'.
 
7.2 Zienswijzen
Het ontwerpbestemmingplan Parapluplan 'Witte vlekken en reparaties' heeft vanaf vrijdag 8 april 2022 tot en met donderdag 19 mei 2022 voor een periode van 6 weken ter inzage gelegen. Gedurende de periode van 6 weken is een ieder in de gelegenheid gesteld met een zienswijze te reageren op de inhoud van het ontwerpbestemmingsplan. Er zijn vijf zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn binnen de bovengenoemde termijn ingediend en in behandeling genomen.
 
In de ‘Nota zienswijzen’ zijn de zienswijzen samengevat en beantwoord. Daarnaast is per reactie aangegeven of en in welke mate de reactie aanleiding geeft tot een wijziging van het bestemmingsplan. De ‘Nota zienswijzen’ is in bijlagen bij toelichting als bijlage opgenomen bij dit plan.