direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Woonzorgvoorziening Adullam
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1896.BP0036-VS01

3.4 Gemeentelijk beleid

Het gemeentelijk beleid wordt gebaseerd op de hoofdlijnen die door het rijk en provincie worden aangegeven en is meest recent verwoord in de structuurvisie "Zicht op Zwartewaterland 2005-2020" welke in 2005 is vastgesteld.

3.4.1 Structuurvisie

Structuurvisie Zicht op Zwartewaterland 2005-2020

Op 7 juli 2005 is de Structuurvisie Zicht op Zwartewaterland 2005-2020 vastgesteld door de gemeenteraad. Dit strategische document bevat de uitgangspunten van het ruimtelijk beleid. Hierin wordt aangegeven hoe de gemeente verwacht het ruimtelijk beleid te gaan uitvoeren in de komende jaren. De Structuurvisie is een richtinggevend document.

Binnen de Structuurvisie wordt specifiek aandacht gevraagd voor het behouden van een gezond voorzieningenniveau (inclusief wonen/medische voorzieningen) in de gehele gemeente. De leefbaarheid van de kernen en buurtschappen is een belangrijke toetssteen bij het maken van keuzes voor ruimtelijke ontwikkelingen. Hierbij moet er op worden ingezet dat Genemuiden en Hasselt het huidige voorzieningenniveau behouden en dat in Zwartsluis de elementaire voorzieningen aanwezig blijven. Daarnaast dient op het niveau van onderwijs en zorgvoorzieningen creatief gezocht te worden naar een verbreding. Het doel is het verkrijgen van meerwaarde door combinaties van functies.De voorgenomen ontwikkeling voldoet aan de uitgangspunten van het gemeentelijk beleid.

3.4.2 Welstand

Welstandsnota

Het plan is op 22 september 2011 aan de welstandscommissie gepresenteerd. De reacties op de plannen vanuit de welstandscommissie waren positief. Inmiddels zijn de plannen formeel goedgekeurd door de welstandscommissie.

3.4.3 Volkshuisvesting

Volkshuisvestingsbeleid gemeente Zwartewaterland

De gemeente Zwartewaterland is bezig met de ontwikkeling van woonservicegebieden. Vanuit verschillende beleidsvoornemens en afspraken zijn er al doelstellingen geformuleerd. Onder andere in de prestatieafspraken Wonen 2010-2015 met de provincie Overijssel, het Woonplan uit 2008, de Nota ouderenbeleid Samen voor wonen, welzijn en zorg uit 2009 en de Provinciale Meerjaren Programma.

De concrete uitwerking en realisatie van woonservicegebieden kan alleen succesvol plaatsvinden als dat op interactieve en slagvaardige wijze wordt vormgegeven. Het ontwikkelen van sterke woonservicegebieden in Zwartewaterland mag daarom niet beperkt blijven tot de overdracht van geld, middelen of tijd van de ene naar de andere partij. Gezamenlijke doelen stellen, duurzame verbindingen aangaan, samen werken en samen leren, zijn essentieel om op langere termijn gezonde woonservicevoorzieningen te kunnen realiseren en exploiteren. Met de belangrijkste belanghouders wil de gemeente afspraken maken om deze vorm van ketensamenwerking op te zetten.

Voor het woonservicegebied Genemuiden wordt in eerste instantie gedacht aan het omvormen van de huidige 11 appartementen voor seniorenhuisvesting naar appartementen voor verstandelijk gehandicapten op de benedenverdieping van De Meente. Hierdoor wordt het mogelijk dat de ouderen en de verstandelijk gehandicapten elkaar ontmoeten, deel kunnen nemen aan elkaars activiteiten, mogelijkheden voor dagbesteding verstandelijk gehandicapten in bijvoorbeeld keuken en postbezorging.

In het visiedocument "ontwikkeling woonservicegebieden in Zwartewaterland 2011-2014" uit 2011 is naast de reeds genoemde ontwikkeling bij De Meente, ook rekening gehouden met een aanvullende woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking tot ongeveer 30 cliënten.

De voorgenomen ontwikkeling sluit dan ook goed aan bij de ontwikkeling en versterking van het woonservicegebied in de kern Genemuiden.

3.4.4 Waterplan Zwartewaterland

Gelet op de ligging van de gemeente te midden van veel water is een goede waterhuishouding van dit gebied van essentieel belang. Diverse woonwijken hebben te maken met relatief hoge grondwaterstanden en relatief hoge oppervlaktewaterstanden. Dit vergt een goede afstemming. In het waterplan zijn met de waterpartners in dit gebied afspraken gemaakt ten aanzien van het beleid en de uitvoering van maatregelen. Het beleid en maatregelen zijn geformuleerd rondom de peilers waterkwantiteit, waterkwaliteit en waterveiligheid.

3.4.5 Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan

Het verbreed gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP), zoals in 2009 is vastgesteld beschrijft het beleid op het gebied van de riolering, grondwater en hemelwater voor de gemeente Zwartewaterland. Een belangrijk element uit het vGRP is het hemelwater en afvalwater op een verantwoorde wijze te scheiden. Voor woonwijken en nieuwe gebieden geldt dan ook dat bij ontwikkelingen gekeken moet worden naar mogelijkheden om het hemelwater gescheiden in te zamelen van het afvalwater. Naast duurzaamheid wordt in het vGRP ingestoken op thema's als bewustwording en communicatie.

3.4.6 Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan – Inventarisatie, beleidsnota en actieplan

Het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) is opgesteld met als doel het creëren van een doelmatig, veilig en duurzaam verkeers- en vervoerssysteem waarvan de kwaliteit voor de individuele gebruiker in een goede verhouding staat tot de kwaliteit voor de samenleving als geheel. Het beleidskader wordt gevormd voor de volgende punten:

  • duurzaam veilig;
  • garanderen bereikbaarheid;
  • optimaal leefmilieu;
  • realiseerbaar, betaalbaar en handhaafbaar

3.4.7 Stadsrandvisie Genemuiden

In december 2011 hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland de Stadsrandvisie voor Genemuiden vastgesteld. De visie beschrijft een reeks inrichtingsmaatregelen waarmee de gemeente in staat is om de kwaliteit van de stadsranden over de gehele linie te verbeteren en nieuwe ontwikkelingen in te passen. De Stadsrandvisie is met een grote betrokkenheid van ondernemers, bewoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties tot stand gekomen.

De visie onderscheidt vier ‘gezichten’ van Genemuiden: de noordrand aan het Zwarte Water, de westrand aan de Zuiderzeepolders, de zuidrand aan de Polder Mastenbroek en de oostrand aan de dijk van Cellemuiden. In ieder van de vier gezichten worden concrete maatregelen voorgesteld om de stadsrand te verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om het verbeteren van het aanzicht van de stadsranden, maar ook om bijvoorbeeld het versterken van recreatiemogelijkheden en het vergroten van de veiligheid. Niet alleen mooi, maar ook functioneel en beleefbaar. De ingrepen lopen uiteen van het opknappen van een dijk en het aanbrengen van bomenrijen en waterpartijen langs de achterkanten van bedrijfsterreinen tot het toegankelijk maken van de uiterwaarden en het aanleggen van fietspaden. Een rondje Genemuiden fietsen moet mogelijk worden.

In deze visie is de voorgenomen ontwikkeling van de Woonzorgvoorziening Adullam opgenomen. De architect van de Standsrandvisie heeft meegewerkt aan de ruimtelijke inpassing van de kavel.

3.4.8 Externe Veiligheid

Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico's die ontstaan voor de omgeving bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Sinds oktober 2004 is het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) van kracht. Bij aanwezigheid van gevaarlijke activiteiten moet rekening worden gehouden met bepaalde afstanden tot andere functies.

In het kader van Externe Veiligheid heeft de gemeente Zwartewaterland een "Externe Veiligheidsvisie" opgesteld d.d. 6 maart 2007. In deze visie zijn de uitgangspunten voor nieuwe situaties voor externe veiligheid opgenomen.

De verantwoording van de externe veiligheid vind plaats in paragraaf 4.1.5.