Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kerk HHG Genemuiden
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1896.BP0020-VS01

2.2 Toekomstige situatie

2.2.1 Nieuwbouw kerk
De Hersteld Hervormde Gemeente Genemuiden is voornemens om op de planlocatie langs de Greenteweg een nieuw kerkgebouw en een parkeerterrein te realiseren. Het Kerkgebouw zal, naast een kerkzaal, voorzien in een opbaarruimte, kinderopvang, consistorie en een bijtrekzaal. De kerkzaal zal ruimte bieden aan 1320 zitplaatsen. Op de gronden rondom de kerk zal worden voorzien in 30 parkeerplaatsen. De totale oppervlakte van het bouwplan van de kerk bedraagt circa 2130 m². De oppervlakte van de omliggende parkeervoorzieningen en de overige verharding zal circa 966 m² bedragen. Onderdeel van voorliggend bestemmingsplan is de realisatie van een parkeerterrein op de buitendijks gelegen kavel. Het parkeerterrein zal ruimte bieden aan 120 tot 150 parkeerplaatsen en heeft een oppervlakte van circa 4445 m².
De afbeeldingen op de volgende pagina's tonen de kerk in zijn omgeving, een 3D impressie van de kerk en de begane grond tekening uit het bouwplan. De inrichting van de buitenruimte van de 3D impressie sluit niet aan bij het inrichtingsplan en zal niet als zoals afgebeeld uitgevoerd worden.      
Situatietekening bouwplan kerkgebouw
 
3D Impressie bouwplan kerkgebouw
 
Bouwplan kerkgebouw
 
2.2.2 Locatiestudie
Locatie
Eind 2007 hebben de HHG en gemeente Zwartewaterland een locatiestudie uitgevoerd om in Genemuiden een geschikte kavel te vinden voor de bouw van een kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente Genemuiden. Er zijn acht verschillende kavels beoordeeld op een aantal factoren als zicht, grondprijs, ontsluiting en grootte (onder andere in verband met benodigde parkeerruimte). Het betreft een aantal kavels in het toekomstige plangebied Binnenveld, een kavel in Tag West, een kavel bij de ijsbaan, een kavel in het buitengebied en de kavel tussen Greente en Tag West waarvoor nu een plan wordt ontwikkeld. In een later stadium is nog gekeken naar de mogelijkheden voor een kerk in de Greente, op het bedrijventerrein en op de plaats van de voetbalvereniging.
 
Het grootste deel van de kavels is niet geschikt bevonden vanwege de hoge grondprijs, omdat voor deze grond woningbouw is voorzien in de exploitatie. De locatie op het bedrijventerrein is uiteindelijk niet geschikt, omdat het nog aan concrete plannen ontbreekt op die locatie. De kavel op de locatie van de voetbalvereniging was een optie, omdat de vereniging zou verhuizen van die plek. Deze verhuizing is echter van de baan en daarmee ook de mogelijkheid voor een kerkgebouw op die locatie. De bouw van de kerk bij de ijsbaan zou onder andere betekenen dat het woonwagenkampje verplaatst moet worden. Dit is prijzig en levert een nieuw locatievraagstuk op voor de woonwagens.
 
De gekozen locatie heeft een aantal pluspunten. Hoewel gelegen in het exploitatiegebied van Tag West, is door een overeenkomst met de eigenaar (Ontwikkel Combinatie Genemuiden) de prijs relatief laag. Voor deze plek waren slechts drie vrijstaande woningen voorzien, omdat de vorm van de kavel niet voldoende geschikt is voor woningbouw. Daarnaast is er sprake van een zichtlocatie waardoor een markant herkenningspunt kan worden gecreëerd.
Tevens bood de locatie globaal gezien voldoende ruimte om het beoogde gebouw met bijbehorende ruimte te herbergen.
 
Parkeren
Bij de stedenbouwkundige invulling van de kavel is echter gebleken dat een complete opvulling van de kavel met alle benodigde parkeerplaatsen zou leiden tot een ernstige aantasting van de ruimtelijke kwaliteit. Omdat een voldoende aantal parkeerplaatsen een harde voorwaarde van de gemeente is om overlast in de naastgelegen woonwijk te voorkomen, is gezocht naar alternatieven voor de parkeerfunctie.
 
De parkeerbehoefte van de kerk is: 
  
1. De gemeente stelde als eerste de voorwaarde aan de HHG om te parkeren op eigen terrein. Om de stedenbouwkundige kwaliteit rond het kerkgebouw te waarborgen, is een groene aankleding van belang. Hierdoor blijkt er op maaiveldniveau onvoldoende ruimte te zijn voor de benodigde parkeercapaciteit.
2. Daarom moest HHG de mogelijkheden beoordelen om onder de kerk een parkeerkelder te realiseren. Dit vraagt echter een aanzienlijke investering en gezien het relatief extensieve gebruik van de parkeergelegenheid, met name op zondag, is dit een te dure oplossing. De kerk heeft hiervoor onvoldoende middelen.
3. Als derde optie gold het vinden van een aantrekkelijke parkeerlocatie binnendijks en op korte afstand van de kerk. Hieruit kwamen drie locaties naar voren:
  • haaks parkeren langs de Koppel
  • parkeerterrein op het speelveldje achter de Eben Haëzerschool
  • parkeren ter plaatse van het bosje bij de ijsbaan aan de Koppel.
De eerste optie verviel vanwege de hoge kosten voor aankoop van de grond. De derde optie ligt dichtbij de kerk in het centrum en zou dus met deze kerkbezoekers moeten worden gedeeld. Ook een nadeel van deze locatie is de grote loopafstand (ongeveer 400m) tot de HHG-kerk. Het aanleggen van een parkeerterreintje voor ca. 40 auto’s op een deel van het speelveldje is de meest voorde hand liggende oplossing. Hiermee wordt voldaan aan een binnendijkse oplossing voor de doordeweekse parkeervraag.
4. Vervolgens heeft HHG onderzocht of medegebruik van het parkeerterrein van het buitendijks gelegen tuincentrum een mogelijkheid is. Er is echter een bouwvergunning verleend voor een woning aan de voorzijde van dat terrein waardoor het niet meer geschikt is om als aanvullend parkeerterrein dienst te doen.
5. Uiteindelijk is daarom gekeken naar een parkeerlocatie direct aan de andere zijde van de Greentedijk. De grond is in het bezit van de gemeente en zou kunnen worden ingericht voor parkeren. Het betreft echter grond in het buitengebied en Nationaal Landschap. Na diverse malen overleg met de provincie is een akkoord tot stand gekomen over parkeerplaatsen op de buitendijkse locatie, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden zijn in een brief d.d. 11 januari 2010 gesteld aan de kerkelijke gemeente:
  • Het totale aantal parkeerplaatsen moet in ieder geval 1 pp per 10 zitplaatsen zijn (conform de norm ASVV). Hiermee worden voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd om parkeeroverlast in de woonwijken te voorkomen;
  • Er moeten minimaal 25 parkeerplaatsen binnendijks worden gerealiseerd op eigen terrein. Deze parkeerplaatsen zijn bedoeld voor doordeweekse bijeenkomsten en waarborgen dat het buitendijkse parkeerterrein alleen wordt gebruikt tijdens de erediensten;
  • Het buitendijkse parkeerterrein moet landschappelijk verantwoord worden ingericht, zeker omdat het om een locatie in het Nationaal Landschap IJsseldelta gaat. 
In het kader van het vooroverleg heeft de provincie aangegeven akkoord te zijn met de parkeeraanpak, mits de buitendijkse bestemming voor de parkeerplaatsen niet toestaat dat er nutsgebouwtjes en dergelijke kunnen worden gebouwd. De rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het ministerie van LNV (ELI) waren op basis van het aangeleverde voorontwerp bestemmingsplan nog niet overtuigd van de noodzaak van een buitendijkse parkeerplaats. Het ingediende plan met bijbehorende inrichtingschets voor de parkeerplaats zou teveel een aantasting van de kernwaarden van het Nationaal Landschap betekenen.
 
De gemeente heeft daarop de ervenconsulent van het Oversticht gevraagd een schets te maken die recht zou doen aan de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap. Op basis van deze schets is een overleg gehouden met de vertegenwoordigers van het rijk en de provincie over het buitendijks parkeren. Uit dit overleg is een akkoord voor de buitendijkse parkeerplaatsen gekomen, mits aan strenge inpassingseisen wordt voldaan, waaronder een afscheiding met riet, knotwilgen en water, toepassen van een verharding die past bij de uitstraling van het gebied en de opgave om nog aanvullende binnendijkse parkeerplaatsen te zoeken op de kavel van de kerk, zodat voldoende verzekerd is dat binnendijks genoeg parkeerplaatsen aanwezig zijn voor doordeweekse activiteiten.
 
Aanvullend is derhalve gezocht naar de mogelijkheid om extra parkeergelegenheid te creëren om zodoende de buitendijkse parkeerdruk zo klein mogelijk te houden. Uit dit onderzoek is gebleken dat het in de directe omgeving van de kerk mogelijk is om extra parkeerplaatsen te realiseren. Bij de realisatie van te veel parkeerplaatsen wordt de ruimtelijke kwaliteit van het binnendijkse gebied echter ernstig aangetast. Enerzijds gaat het hier om de parkachtige kwaliteit van de entree van de woonwijk en anderzijds om de groene overgang tussen de woningen en het kerkgebouw. Zonder deze kwaliteit teniet te doen is ruimte gevonden voor circa 10 extra parkeerplaatsen boven op de 30 die in eerste instantie waren voorzien. Voor de 10 extra parkeerplaatsen is het geplande parkeerterrein tegenover de kerk uitgebreid. Hiermee wordt ruim voldoende parkeergelegenheid gecreëerd ten behoeve van het doordeweekse gebruik van de kerk en is het buitendijkse parkeerterrein alleen in gebruik bij grote bijeenkomsten.
  
2.2.3 Inrichtingschets buitenruimte
Voor de realisatie van de kerk is een inrichtingsplan buitenruimte opgesteld. De inrichtingsschets geeft een beeld hoe de buitenruimte rondom de kerk en het buitendijks parkeren uitgewerkt gaat worden. Met name de inpassing van het buitendijks parkeren verdient extra aandacht omdat het hier het nationaal landschap IJsseldelta betreft. Het uitwerkingsplan is als bijlage toegevoegd aan het bestemmingsplan. Voor nadere details voor de inrichting wordt dan ook verwezen naar de bijlage.
 
Uitsnede Inrichtingschets