direct naar inhoud van 5.3 Toelichting op de bestemmingen en aanduidingen
Plan: Bestemmingsplan Woonwijken Zwartewaterland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1896.BP0002-VS01

5.3 Toelichting op de bestemmingen en aanduidingen

5.3.1 Bestemmingen en bijbehorende aanduidingen

Agrarisch met waarden - Landschap (AW-L)

Deze bestemming is gehanteerd voor gronden die vanwege een logische begrenzing meegenomen zijn in het bestemmingsplan voor de woonwijken maar gezien hun aard en gebruik agrarisch zijn met landschappelijke waarden. Het betreft hier vooral gronden die de overgang vormen naar natuurgebied de Wieden bij Zwartsluis.

Bedrijf (B)

Deze bestemming is gehanteerd voor individuele bedrijven. De bestaande bedrijven in het plangebied hebben een positieve bestemming gekregen. Binnen deze bestemming kunnen alleen categorie 1 en 2 bedrijven worden toegestaan zoals benoemd in de VNG-handreiking 'Bedrijven en milieuzonering' en bijlage 1 van de regels.

Bedrijf – Nutsvoorziening (B-NV)

Deze bestemming is specifiek gegeven aan de grotere (bebouwde) nutsvoorzieningen (tot 15 m2 is bouwvergunningvrij). Deze nutsvoorzieningen hebben ruimtelijk mogelijk invloed op de omgeving maar zodanig specifiek qua gebruik en functie dat ze niet onder een 'normale' bestemming bedrijf thuishoren. De zogenaamde 'kleine' nutsvoorzieningen zoals trafokastjes worden direct toegestaan binnen de openbare bestemmingen, zoals 'Verkeer', 'Verkeer-verblijfsgebied' en 'Groen'.

Detailhandel (DH)

Deze bestemming is gebruikt voor bestaande winkels (die ook als winkel zijn

gebouwd) buiten het centrumgebied. Boven de winkel mag worden gewoond. Bebouwing buiten het bouwvlak (bijgebouwen) is alleen toegestaan na ontheffing.

Dienstverlening (DV)

De bestemming 'Dienstverlening' is bedoeld voor kantoren, dienstverlening en bijbehorende voorzieningen. Een bedrijf- of dienstwoning is alleen toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfwoning'. Bebouwing buiten het bouwvlak (bijgebouwen) is alleen toegestaan na ontheffing.

Gemengd (GD)

Dit is een bestemming voor gronden met twee of meer gelijkwaardige bestemmingen, zoals bijvoorbeeld kantoren en wonen, zonder dat deze een beperking voor elkaar hoeven te betekenen.

Groen (G)

De bestemming 'groen' is gegeven aan het structurele en te handhaven/te beschermen groen in het plangebied. Binnen de bestemming groen zijn plantsoenen, groenstroken, fiets- en voetpaden, uitritten, bermen met beplanting, water en speelvoorzieningen toegestaan.

Binnen de bestemming 'Groen' zijn de specifieke functieaanduidingen 'kinderboerderij' en 'ijsbaan' gebruikt vanwege de specifieke ruimtelijke invloed van de betreffende activiteiten. De functies zijn elders binnen de bestemming niet toegestaan.

Horeca (H)

De bestemming 'Horeca' is bestemd voor horeca-activiteiten voor zover deze zijn genoemd in de aan de bijlage van de regels toegevoegde specifieke lijst. Het betreft vooral de wat lichtere horeca-activiteiten zoals een café, restaurant of snackbar. Alleen ter plaatse van de specifieke functieaanduiding 'horeca tot en met horecacategorie 3' zijn zwaardere horeca-activiteiten toegestaan. Discotheken zijn niet toegestaan. Een dienst- of bedrijfswoning is alleen toegestaan wanneer dat specifiek is aangegeven.

Maatschappelijk (M)

Dit is een brede bestemming waarbinnen de verschillende maatschappelijke functies (onderwijs, zorg, medisch, openbaar, sociaal, cultureel en religieus) zonder verdere procedure uitwisselbaar zijn. Voor een begraafplaats en een verzorgingstehuis zijn vanwege de specifieke functie, verschijningsvorm en bijbehorend ruimtebeslag specifieke bestemmingen opgenomen. Bebouwing buiten het bouwvlak (bijgebouwen) is alleen toegestaan na ontheffing.

Maatschappelijk – Begraafplaats (M-BP)

Vanwege de specifieke verschijningsvorm en functie hebben de begraafplaatsen een specifieke bestemming gekregen. Binnen de bestemming 'Maatschappelijk – Begraafplaats' is ook maar in zeer beperkte mate bebouwing toegestaan, in tegenstelling tot de andere maatschappelijke bestemmingen.

Maatschappelijk – Zorginstelling (M-ZOI)

Deze bestemming is gekozen voor het bestemmen van zorginstellingen, zoals woon-zorgcentra voor ouderen en verpleeginstellingen. De zorginstellingen hebben een maatschappelijke component vanwege hun zorgfunctie, maar tegelijkertijd ook een belangrijke woonfunctie. Omdat de invloed van een zorginstelling op de omgeving anders is door de over het algemeen afwijkende verschijningsvorm qua massa en de verschillende toegestane functies, is voor een specifieke bestemming gekozen. Activiteiten die de bestemming “Maatschappelijk – Zorginstelling” mogelijk maakt zijn medische sociale en culturele voorzieningen, speciale woonvormen met zorgcomponent en bijbehorende voorzieningen.

Recreatie (R)

Deze bestemming is vooral bedoeld voor dagrecreatieve voorzieningen zoals speel- en ligweiden, een picknickplek, wandelparken en speelvoorzieningen. Binnen de bestemming 'Recreatie' zijn de specifieke functieaanduidingen 'jachthaven', 'kampeerterrein' en 'volkstuin' gebruikt vanwege de specifieke ruimtelijke invloed van de betreffende activiteiten. De functies zijn elders binnen de bestemming niet toegestaan. Ter plaatse van de functieaanduidingen 'jachthaven' en 'kampeerterrein' is ook verblijfsrecreatie toegestaan. De bestemming laat onder voorwaarden bebouwing toe buiten het bouwvlak.

Sport (S)

De bestemming 'Sport ' is gebruikt voor de sportvoorzieningen binnen de gemeente zoals velden, het zwembad en sporthallen en ondersteunende en ondergeschikte voorzieningen. Voor bebouwde sportvoorzieningen is een bouwvlak opgenomen, sportvelden zijn buiten het bouwvlak toegestaan.

Tuin (T)

Deze bestemming is gebruikt voor de (voor)tuin bij een woning. Binnen de tuinbestemming is geen bebouwing toegestaan, met uitzondering van erkers, erfafscheidingen en tuinmeubilair. Schuren, garages, carports, en ander bij de woning behorende gebouwen moeten op het erf bij de woning worden gebouwd (binnen de bestemming 'Wonen').

Verkeer (V)

Deze bestemming is gebruikt voor de gebiedsontsluitingswegen uit het gemeentelijk verkeer- en vervoersplan, waarbij de hoofdfunctie 'verkeer' is. Binnen de bestemming kunnen wegen, voet- en fietspaden, parkeerplaatsen, bermen, groenstroken, bermsloten en andere voorzieningen van waterhuishoudkundige aard worden gerealiseerd.

Verkeer – Verblijfsgebied (V-VB)

Deze bestemming is gebruikt voor de erftoegangswegen en overige wegen (woonstraten) in het plangebied, waarbij de hoofdfunctie 'verblijf' is. Binnen de bestemming kunnen wegen, voet- en fietspaden, parkeerplaatsen, speelvoorzieningen, kunstwerken, bermen, groenstroken, bermsloten en andere voorzieningen van waterhuishoudkundige aard worden gerealiseerd. Zogenaamd 'snippergroen' is zo veel mogelijk binnen deze bestemming opgenomen om flexibiliteit te behouden voor een eventuele herinrichting van de openbare ruimte.

Binnen de bestemming zijn bestaande garageboxen specifiek aangeduid als 'garage'.

Water (WA)

Deze bestemming is gebruikt voor structurerend water, zoals het Zwarte Water en het Meppeler Diep. Naast 'Water' zijn binnen de bestemming ook bermen, groenstroken, bermsloten en andere voorzieningen van waterhuishoudkundige aard toegestaan, alsmede wegverkeer ter plaatse van bruggen en duikers.

Wonen

Binnen de bestemmingshoofdgroep 'Wonen' is een vierdeling gemaakt voor een verdere specificatie van wonen:

  • Wonen – Aaneengebouwd (W-AEG);
  • Wonen – Gestapeld (W-GS);
  • Wonen – Vrijstaand (W-VRIJ);
  • Wonen – Woonwagenstandplaats (W-WP).

De bestemmingshoofdgroep 'Wonen' wordt zelf niet gebruikt, hieronder worden de verschillende 'woonbestemmingen' apart toegelicht.

Voor bijgebouwen binnen de verschillende bestemmingen voor wonen is zo veel mogelijk aangesloten op de bestaande bijgebouwenregeling voor het Tag.

Wonen – Aaneengebouwd (W-AEG)

De bestemming 'Wonen – Aaneengebouwd'(W-AEG) is gebruikt voor alle grondgebonden rijwoningen, dubbelwoningen en/of twee-onder-één kapwoningen. Voor dit woningtype is op de verbeelding een specifieke diepte van het bouwvlak aangehouden van 10 meter voor rijwoningen en 12 meter voor dubbelwoningen en twee-onder-één kapwoningen. Op dit uitgangspunt is een uitzondering gemaakt indien de specifieke diepte van het bouwvlak gezien de directe omliggende bebouwing niet wenselijk is.

Hoofdgebouwen mogen alleen binnen het bouwvlak worden opgericht. Voor het bouwen van een hoofdgebouw gelden de bouw- en goothoogtes zoals aangegeven op de verbeelding. De bouw- en goothoogtes van de hoofdgebouwen corresponderen met de bestaande (bouw)hoogtes.

De woning mag, onder voorwaarden die er op gericht zijn om de hoofdfunctie te behouden, mede worden gebruikt voor de uitoefening van een beroep aan huis.

De bouwmogelijkheden bij de woning (buiten het bouwvlak) worden onder meer gelimiteerd door een maximum bebouwingspercentage van het bij de woning behorende zij- en achtererf. Voor de hoogte van bijgebouwen en aan- en uitbouwen is onderscheid gemaakt tussen vrijstaande bijgebouwen en aangebouwde bijgebouwen/aan- en uitbouwen.

Binnen deze bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen met als doel om tevens horeca-activiteiten toe te staan. Dit is alleen mogelijk ter plaatse van de daarbij behorende aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied' en onder voorwaarden. Deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen door middel van een amendement.

Wonen - Gestapeld (W-GS)

Voor een afzonderlijke bestemming 'Wonen-Gestapeld' is gekozen omdat

appartementengebouwen (met gestapelde zelfstandige wooneenheden) een ander ruimtelijk effect hebben dan grondgebonden woningen. Zo zijn de gebouwen in de regel hoger en is het gebruik van de gronden intensiever.

Hoofdgebouwen mogen alleen binnen het bouwvlak worden opgericht. Voor het bouwen van een hoofdgebouw gelden de bouw- en goothoogtes zoals aangegeven op de verbeelding. De bouw- en goothoogtes van de hoofdgebouwen corresponderen met de bestaande (bouw)hoogtes.

De woningen binnen de bestemming mogen, onder voorwaarden die er op gericht zijn om de hoofdfunctie te behouden, mede worden gebruikt voor de uitoefening van een beroep aan huis.

De bouwmogelijkheden bij het woongebouw (buiten het bouwvlak) worden onder meer gelimiteerd door een maximum bebouwingspercentage van het bij het woongebouw behorende zij- en achtererf. Voor de hoogte van bijgebouwen en aan- en uitbouwen is onderscheid gemaakt tussen vrijstaande bijgebouwen en aangebouwde bijgebouwen/aan- en uitbouwen.

Wonen - Vrijstaand (W-VRIJ)

De bestemming 'Wonen – Vrijstaand'(W-VRIJ) is gebruikt voor alle grondgebonden vrijstaande woningen. Voor dit woningtype is op de verbeelding een specifieke diepte van het bouwvlak aangehouden van 15 meter. Op dit uitgangspunt is een uitzondering gemaakt bij een incidentele vrijstaande woningen in een wijk met overwegend rijtjeswoningen en dubbele woningen.

Hoofdgebouwen mogen alleen binnen het bouwvlak worden opgericht. Voor het bouwen van een hoofdgebouw gelden de bouw- en goothoogtes zoals aangegeven op de verbeelding. De bouw- en goothoogtes van de hoofdgebouwen corresponderen met de bestaande (bouw)hoogtes.

De woning mag, onder voorwaarden die er op gericht zijn om de hoofdfunctie te behouden, mede worden gebruikt voor de uitoefening van een beroep aan huis.

De bouwmogelijkheden bij de woning (buiten het bouwvlak) worden onder meer gelimiteerd door een maximum bebouwingspercentage van het bij de woning behorende zij- en achtererf. Voor de hoogte van bijgebouwen en aan- en uitbouwen is onderscheid gemaakt tussen vrijstaande bijgebouwen en aangebouwde bijgebouwen/aan- en

uitbouwen.

Een afwijkende regeling voor vrijstaande woningen is opgenomen ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouw aanduiding - bouwoppervlakte'. Hier mag maximaal 450 m2 aan hoofdgebouwen en bijgebouwen worden gebouwd binnen het (qua grootte afwijkende) bouwvlak. Een maximaal aantal te bouwen woningen is aangegeven met een bouwaanduiding.

Wonen - Woonwagenstandplaats (W-WP)

De bestemming 'Wonen – Woonwagenstandplaats' (W-WP) is gebruikt specifiek voor de bestaande woonwagenstandplaats in Genemuiden. Woonwagens mogen binnen het bestemmingsvlak worden opgericht met voldoende onderlinge afstand.

De woonwagens mogen, onder voorwaarden die er op gericht zijn om de hoofdfunctie te behouden, mede worden gebruikt voor de uitoefening van een beroep aan huis.

Voor de hoogte van bijgebouwen en aan- en uitbouwen is onderscheid gemaakt tussen vrijstaande bijgebouwen en aangebouwde bijgebouwen/aan- en uitbouwen.

5.3.2 Overige aanduidingen

Naast de verschillende aanduidingen die onder specifieke bestemmingen worden benoemd bevat dit bestemmingsplan ook nog een aantal aanduidingen die bij verschillende bestemmingen voorkomen. Deze aanduidingen worden hieronder nader toegelicht.

Functieaanduiding 'zend-/ontvanginstallatie'

Bestaande telecommunicatie en/of antennemasten in het plangebied hebben een specifieke aanduiding gekregen vanwege hun grotere bouwhoogte en specifieke invloed op de omgeving.

Functieaanduiding 'evenementen'

Binnen de gemeente Zwartewaterland zijn een aantal terreinen aangewezen die gebruikt kunnen worden voor evenementen. Het gebruik van gronden voor evenementen is niet gekoppeld aan een specifieke bestemming, waardoor aan deze gronden een specifieke aanduiding voor evenementen is toegekend.

Functieaanduiding 'speelvoorziening'

De gemeente Zwartewaterland kent een aantal specifiek aangewezen openbare trapveldjes die niet allemaal binnen openbare bestemmingen zijn gelegen. Onder een trapveldje wordt verstaan een verhard speelterrein met een hek- of kooiconstructie. Om het toegestane gebruik als trapveldje duidelijk vast te leggen is gekozen voor het opnemen van een specifieke functieaanduiding. Alleen ter plaatse van deze aanduiding is een trapveldje toegestaan. Binnen de bestemmingen 'Verkeer-Verblijfsgebied' en 'Groen' zijn andere speelvoorzieningen hoe dan ook toegestaan.

Functieaanduiding 'sporthal'

In het plangebied zijn een aantal sporthallen die binnen de bestemming sport vallen en daardoor niet specifiek zijn aangeduid. Omdat een sporthal een specifieke bouwmassa heeft en een verkeersaantrekkende werking is er voor gekozen de sporthallen die binnen een andere hoofdbestemming zijn gelegen als zodanig specifiek aan te duiden.

De functieaanduiding komt voor binnen de bestemmingen 'Maatschappelijk' en 'Horeca'.

Gebiedsaanduiding 'geluidzone – industrie'

De aanduiding 'geluidzone - industrie' is gebruikt voor de 50 dB(A) grens van het gezoneerde bedrijventerrein “Zwarte Water” in Hasselt en het gezoneerde bedrijventerrein “Meppelerdiep” in Zwartsluis.

Gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone - molenbiotoop'

De aanduiding 'vrijwaringszone - molenbiotoop' is gebruikt voor de molen 'de Zwaluw' aan de Stenendijk 7 te Hasselt. De gronden ter plaatse van deze aanduiding zijn mede bestemd voor de bescherming van de functie van de molen als werktuig en zijn waarde als landschapsbepalend element.

5.3.3 Dubbel bestemmingen

Waarde-archeologie (WR-A)

De dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' is toegekend aan die gronden die een verwachtingswaarde van 50% of meer hebben op archeologische vondsten. De dubbelbestemming is ter bescherming van het cultuurhistorische bodemarchief en legt aanvullende regels op ten opzichte van de basisbestemmingen.

Voor alle andere bouwactiviteiten is een ontheffing nodig waarbij er wordt getoetst op archeologische waarden. Dat betekent dat er vooraf advies moet worden ingewonnen bij een archeoloog die constateert dat:

  • er geen archeologische waarden aanwezig zijn;
  • de aanwezige waarden voldoende kunnen worden beschermd door bijvoorbeeld het bouwplan aan te passen, te bouwen onder archeologische begeleiding en/of de resten op te graven. Het beleid is gericht op het sparen van het cultuurhistorische bodemarchief en, bij verstoring daarvan, de mogelijkheid zeker te stellen om voorafgaande aan of gedurende sloop- en nieuwbouwactiviteiten opgravingen en/of archeologische waarnemingen te doen.

Zonder ontheffing zijn alleen toegestaan:

  • verbouwingen van bestaande bouwwerken waarbij geen uitbreiding plaatsvindt, of;
  • uitbreidingen of nieuwbouw van minder dan 30 m² grondoppervlakte.

Waterstaat-waterkering (WS-WK)

De dubbelbestemming legt aanvullende regels op ten opzichte van de basisbestemmingen. Deze bestemming is gebruikt om de waterkerende functie van diverse kades langs de verschillende wateren, zoals de Buitengracht, Dedemsvaart, het Zwarte Water, veilig te stellen. Zonder toestemming van de beheerder van de waterkering mag in deze zone niet worden gebouwd of gegraven