direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Woonwijken Zwartewaterland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1896.BP0002-VS01

2.4 Gemeentelijk beleid

Het planologische beleid voor de woonwijken van Zwartewaterland ziet toe op het consolideren van het bestaande en waar mogelijk verbeteren van situaties die voor verbetering vatbaar zijn. Middels vervangende nieuwbouw worden oudere woningen vervangen door nieuwbouw. De gemeente vervult hierin echter geen actieve rol. Voor het overige wordt uitgegaan van consoliderend beleid en worden de bestaande structuren in tact gelaten.

Structuurvisie Zicht op Zwartewaterland 2005-2020

De structuurvisie heeft als doel het ruimtelijke beleid van de gemeente te formuleren voor de periode tot 2020 en behelst in het kort het geleiden van ruimtelijke ontwikkelingen en het sturen en begeleiden van ruimtelijke veranderingen.

Pijlers voor de structuurvisie zijn de volgende ontwikkelingen:

  • het Zwartewaterlint - ontwikkeling van oeverlocaties aan het Zwarte Water;
  • ruimtelijke ontwikkeling van Hasselt - ontwikkeling Hasselt-Oost en de rondweg;
  • zuidelijke rand van Genemuiden - ontwikkeling van de zuidelijke rand van Genemuiden;
  • herstructurering, inbreiding en aanleg van bedrijventerreinen;
  • Nationaal Landschap - totstandkoming van het Nationaal Landschap voor het Zwarte Water en de polder Mastenbroek en de Buitenpolders;
  • aanpak van de historische kernen in Zwartsluis en Hasselt.

Masterplan Hasselt om de Weede

In het Masterplan wordt de ambitie voor Hasselt om de Weede (een nieuwbouwlocatie ten noordoosten van de huidige woonwijken) verwoord. Het belooft een uniek woonlandschap te worden dat gebaseerd is op de rijke geschiedenis van de locatie en krijgt tegelijkertijd een eigentijdse invulling door een combinatie van woningbouw, recreatieve ontwikkelingen, waterberging en natuurontwikkeling.

Milieubeleidsplan Gemeente Zwartewaterland 2005 – 2008

Uitgangspunt van het milieubeleidsplan is onder andere de duurzame inrichting van het stedelijk en landelijk gebied. Het gaat hierbij om onderwerpen als een duurzaam ontwerp voor stad en dorp, intensief ruimtegebruik, natuur, landschap, veiligheid, verkeer en vervoer.

Een ander uitgangspunt van het milieubeleidsplan is duurzaam ondernemen. Het betreft hierbij de integratie van milieu en economie. Onderwerpen zijn onder andere duurzame bedrijfsterreinen, het vestigingsbeleid, de bedrijfsvoering, wet- en regelgeving en toerisme.

Ook gaat het milieubeleidsplan uit van duurzaam wonen en consumeren. Het gaat hierbij om de integratie van milieu in de woonomgeving en het dagelijkse leven van mensen.

Duurzaam beheer van de stedelijke en natuurlijke omgeving maakt eveneens deel uit van het milieubeleidsplan. Het betreft hierbij onderwerpen als wijkbeheer, milieuzorg, afval, water, energie en bodem, et cetera.

Welstandsnota Gemeente Zwartewaterland, 2004

Het beleid op het gebied van Welstand voor de woonwijken in Zwartewaterland is vastgelegd in de Welstandsnota uit 2004. Voor het plangebied 'Woonwijken' gelden de sneltoetscriteria uit de Welstandsnota. Momenteel wordt er gewerkt aan de voorbereiding van de wijziging van de welstandsnota.

Strategische ontwikkelingsvisie voor het stroomgebied van het Zwarte Water

Deze ontwikkelingsvisie is opgesteld om ruimte te creëren voor ontwikkelingen langs het Zwarte Water. Deze ontwikkelingen dienen ervoor te zorgen dat het stroomgebied door de gemeente één samenhangend geheel wordt.

Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan – Inventarisatie, beleidsnota en actieplan

Het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) is opgesteld met als doel het creëren van een doelmatig, veilig en duurzaam verkeers- en vervoerssysteem waarvan de kwaliteit voor de individuele gebruiker in een goede verhouding staat tot de kwaliteit voor de samenleving als geheel.

Het beleidskader wordt gevormd voor de volgende punten:

  • duurzaam veilig;
  • garanderen bereikbaarheid;
  • optimaal leefmilieu;
  • realiseerbaar, betaalbaar en handhaafbaar.

Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan

Het verbreed gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP), zoals in 2009 is vastgesteld beschrijft het beleid op het gebied van de riolering, grondwater en hemelwater voor de gemeente Zwartewaterland. Een belangrijk element uit het vGRP is het hemelwater en afvalwater op een verantwoorde wijze te scheiden. Voor woonwijken geldt dan ook dat bij ontwikkelingen in de woonwijk gekeken moet worden naar mogelijkheden om het hemelwater gescheiden in te zamelen van het afvalwater. Naast duurzaamheid wordt in het vGRP ingestoken op thema's als bewustwording en communicatie.

Waterplan Zwartewaterland

Gelet op de ligging van de gemeente te midden van veel water is een goede waterhuishouding van dit gebied van essentieel belang. Diverse woonwijken hebben te maken met relatief hoge grondwaterstanden en relatief hoge oppervlaktewaterstanden. Dit vergt een goede afstemming. In het waterplan zijn met de waterpartners in dit gebied afspraken gemaakt ten aanzien van het beleid en de uitvoering van maatregelen. Het beleid en maatregelen zijn geformuleerd rondom de peilers waterkwantiteit, waterkwaliteit en waterveiligheid.