De regels van het voorliggende bestemmingsplan zijn afgestemd op de gemeentelijke standaarden en sluiten aan op recente bestemmingsplannen van de gemeente Zuidplas. Daarnaast wordt uiteraard rekening gehouden met de rechten op basis van de nu geldende bestemmingsplannen. Voorliggend bestemmingsplan bevat de volgende (dubbel-)bestemmingen:
Enkelbestemmingen
Agrarisch
Enkele locaties zijn voorzien van de bestemming 'Agrarisch'. Er is op een locatie een plattelandswoning toegestaan, waarvoor de gebruikelijke bouw- en gebruiksmogelijkheden van toepassing zijn. De maximum goot- en bouwhoogten zijn aangegeven op de verbeelding. Tevens is ten behoeve van de situatie aan de Rottedijk in Moerkapelle bebouwing toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bijgebouwen', waarbij de maximale goot- en bouwhoogten in de regels zijn weergegeven. Verder zijn uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde toegelaten.
Agrarisch - Glastuinbouw
Hierbij zijn voor wat betreft de locatie Van Hasseltweg 1-3 / Bredeweg 55-61 in Moerkapelle verbijzonderingen opgenomen in de vorm van de aanduidingen 'specifieke vorm van bedrijf - agrogerelateerd bedrijf' en 'specifieke vorm van bedrijf - overslag agrarische producten'. Voorts zijn de reguliere bouw- en gebruiksmogelijkheden en afwijkingsmogelijkheden e.d. opgenomen.
Tevens is op een locatie een plattelandswoning toegestaan, waarbij de gebruikelijke bouw- en gebruiksmogelijkheden van toepassing zijn, aangevuld met een bepaling voor die situaties waarin reeds sprake is van meer legaal aanwezige bebouwing.
Bedrijf
Een perceel aan de Bredeweg, bedoeld voor de warmtehub, is voorzien van de bestemming 'Bedrijf'. Hierbij is de regeling uit het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Zuidplas Noord' overgenomen, waarbij een bebouwingspercentage en een bouwhoogte zijn toegekend aan het bouwvlak op de verbeelding. Tevens is het perceel Herenweg 56 in Moerkapelle voorzien van de bestemming 'Bedrijf'. Dit plangebied is voorzien van de functieaanduiding 'hovenier', waarbij geregeld is dat daar uitsluitend een hoveniersbedrijf/aannemingsbedrijf is toegelaten.
Voor de locatie achter Bredeweg 55 in Moerkapelle is door middel van de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf – warmtehub' aangegeven dat hier uitsluitend een warmtehub is toegelaten.
Bedrijventerrein
Voor de locatie aan Hoofdweg-Noord is de bestemming 'Bedrijventerrein' gehanteerd. Deze is ontleend aan het geldende bestemmingsplan 'Kleine Vink en omgeving', waarbij de regeling is afgestemd op het onderhavige initiatief.
Op basis van het bestemmingsplan 'Parapluherziening Flitsbezorging' is een generiek verbod op het gebruik van gronden ten behoeve van flitsbezorging en/of het gebruik van panden als zogenaamde 'darkstores' opgenomen, met een afwijkingsregeling. Onder voorwaarden ten aanzien van o.a. ontsluiting, ligging, inrichting, het gebouw en het gebruik van de locatie, wordt ruimte geboden aan flitsbezorgdiensten op het bedrijventerreinen.
Groen
De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor groenvoorzieningen en extensieve dagrecreatie, met de daarbij behorende wegen en paden, speelvoorzieningen, objecten van beeldende kunst e.d.
Binnen de bestemming mogen slechts gebouwen worden gebouwd ten dienste van de bestemming met een maximale bouwhoogte van 4 m en een oppervlakte van maximaal 25 m². Tevens zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegelaten, waarvan de maximale maatvoeringen in de regels zijn opgenomen.
Daarnaast is voor de locatie naast Kortenoord 100 in Nieuwerkerk aan den IJssel voorzien in een aanduiding 'bijgebouwen', met een passende bebouwingsregel voor de bestaande situatie. In betreffende bijgebouw is uitsluitend opslag toegelaten.
Lintzone
De locaties waar de functieaanduiding 'bedrijfswoning' van toepassing was, zijn voorzien van de bestemming 'Lintzone'. Hierbij is, naast de aanduiding 'bedrijfswoning, de nadere aanduiding 'specifieke vorm van wonen - plattelandswoning' toegevoegd. Tevens zijn delen voorzien van de aanduidingen 'specifieke vorm van bedrijf - agrogerelateerd bedrijf' en 'specifieke vorm van bedrijf - overslag agrarische producten'.
De bestemmingsregeling is ontleend aan bestemmingsplan 'Zuidplas Noord', waar nodig aangevuld met regelingen uit het recente bestemmingsplan 'Herziening Zuidplas 1' (2018). De maatvoeringen zijn ontleend aan de geldende mogelijkheden.
Maatschappelijk
De locatie naast het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel en de locatie Burgemeester Snelplein 10-33 in Moordrecht worden voorzien van de bestemming 'Maatschappelijk'. Voor wat betreft Raadhuisplein betreft het het gedeelte ter plaatse van de fietsenstalling. Hierbij zijn maatschappelijke voorzieningen en bijbehorende nutsvoorzieningen toegelaten, evenals onder andere parkeer- en stallingsvoorzieningen. Voorts is de maximum bouwhoogte opgenomen op de verbeelding. Specifiek voor perceel Burgemeester Snelplein 10-33 in Moordrecht is tevens de mogelijkheid voor begeleid wonen met bijbehorende ondersteunende voorzieningen zoals ondergeschikte gemeenschapsruimten opgenomen, conform het bestemmingsplan 'Westeinde-Weteringstraat'.
Recreatie
Voor de oevers en eilanden in het onderhavige deel van de Zevenhuizerplas en voor 'Hennipgaarde’ in de Eendragtspolder is de bestemming 'Recreatie' opgenomen. Er zijn hier uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde toegestaan. Tevens is voor Hennipgaarde de functieaanduiding 'parkeerterrein' opgenomen.
Verkeer
Ten behoeve van de ontsluiting en parkeerplaatsen wordt de bestemming 'Verkeer' gehanteerd. Binnen deze bestemming zijn bijvoorbeeld ook groenvoorzieningen en straatmeubilair e.d. toegelaten. Er zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals lichtmasten e.d. toegelaten.
Water
De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor watergangen met natuurlijke oevers of oeverbeschoeiingen en waterpartijen, voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waterafvoer en waterberging, bermen en groenvoorzieningen en kunstwerken.
Verder mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming.
Wonen
De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen, inclusief aan-huis-verbonden beroepen en aan-huis-verbonden bedrijven tot maximaal 30% van het grondvloeroppervlak van het hoofdgebouw en bijbehorende bouwwerken met een maximum van 50 m². Tevens zijn de daarbij behorende tuinen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, speeltoestellen, water en kunstwerken toegestaan.
Hoofdgebouwen mogen uitsluitend binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken worden gebouwd, waarbij ook de woningtypologie (vrijstaand, twee-aaneen, aaneengebouwd en gestapeld) is vastgelegd. Ook het maximale aantal wooneenheden en de maximale goot- en bouwhoogten zijn aangeduid. De maten zijn afgestemd op de geldende mogelijkheden danwel de bestaande situatie.
Verder wordt standaard een inhoudsmaat van 750 m³ toegestaan. Als op basis van het geldende bestemmingsplan, of afspraken met de gemeente een afwijkende inhoudsmaat van toepassing is, dan is dat aangeduid op de verbeelding. Zoals bepaald in de 'Wijze van Meten' wordt bij het berekenen van de inhoudsmaat een ondergrondse bouwlaag niet meegerekend.
Voorts zijn er bepalingen opgenomen voor bijbehorende bouwwerken (o.a. ook erkers), met een regeling voor die situaties waar afwijkende afstands- en oppervlaktematen legaal aanwezig zijn. Op de locaties aan de Parallelweg-Noord 14/16 bij Nieuwerkerk aan den IJssel en West Ringdijk 43b in Moordrecht zijn ter plaatse van de aanduiding 'bijgebouwen' eveneens bijgebouwen toegestaan. Voor laatstgenoemde perceel is tevens een afwijkende bouwhoogte van 7,5 m geregeld.
Bovendien is ten behoeve van de locatie 's-Gravenweg 121 in Nieuwerkerk aan den IJssel de 'specifieke bouwaanduiding - carport' toegevoegd.
Tevens zijn er bepalingen opgenomen voor de diverse bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Er zijn ook specifieke gebruiksregels opgenomen waarin het strijdige gebruik is vermeld.
Dubbelbestemmingen
Leiding - Hoogspanning en Leiding - Hoogspanningsverbinding
Binnen het plangebied bevinden zich een ondergrondse en bovengrondse hoogspanningsverbinding. Aan de ondergrondse hoogspanningsverbinding is de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanning' toegekend, gericht op de aanleg, het beheer en instandhouding van een hoogspanningsleiding met de daarbij behorende belemmerde strook en voorzieningen.
De bovengrondse hoogspanningsleiding is voorzien van de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding'. Deze gronden zijn bestemd voor het bovengronds transport van elektrische energie door een hoogspanningsleiding. De hoogte van de masten van 55 meter is in de regels opgenomen, terwijl een eventuele afwijkende hoogte op de verbeelding is aangeduid.
Deze bestemmingen gelden primair aan de onderliggende bestemmingen: in geval van strijdigheid van bepalingen gaan de regels van dit artikel vóór de bepalingen die ingevolge andere artikelen op de desbetreffende gronden van toepassing zijn.
Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming worden gebouwd. Hiervan kan worden afgeweken nadat er advies is ingewonnen is bij de beheerder. Voor het verrichten van bodemwerkzaamheden dient er een omgevingsvergunning verkregen te worden. Deze wordt afgegeven nadat er een positief advies verkregen is van de netbeheerder.
Leiding-Rivierwatertransport
Deze dubbelbestemming is opgenomen voor de in de deelgebieden Hennipgaarde Eendragtspolder in Zevenhuizen en Zevenhuizerplas gelegen leiding waardoor rivierwater wordt getransporteerd. De dubbelbestemming beoogt graafschade aan de leiding te voorkómen. Bij werkzaamheden die de bodem verstoren is een omgevingsvergunning nodig.
Leiding - Water
Ter plaatse van de ontsluiting van het bedrijfsperceel Hoofdweg-Noord 5 in Nieuwerkerk aan den IJssel is een waterleidingtracé aanwezig. Met de dubbelbestemming 'Leiding - Water' zijn de belangen van die leiding gewaarborgd. Deze wijkt af van het geldende bestemmingsplan, omdat de meest actuele ligging van de leiding gebruikt is.
Waarde - Archeologie - 2,Waarde - Archeologie - 3 en Waarde - Archeologie - 4
De belangen vanuit archeologie zijn veiliggesteld middels de dubbelbestemmingen voor Waarde - Archeologie. De regelingen zijn overgenomen uit de Parapluherziening Archeologie (2018).
Waterstaat - Waterkering
Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden binnen de beschermingszone van de waterkering. Op deze gronden mogen ten behoeve van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Bouwwerken ten behoeve van samenvallende bestemmingen mogen - op enkele uitzonderingen na - uitsluitend met een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag worden gebouwd. Alvorens te beslissen op een aanvraag om een omgevingsvergunning wint het bevoegd gezag schriftelijk advies in bij de beheerder van de betreffende waterkering, omtrent de vraag of de belangen van de waterkering niet onevenredig worden geschaad. Verder is op een vergelijkbare wijze een omgevingsvergunning vereist voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Algemeen
Algemene gebruiksregels
Hierin is onder andere een algemeen gebruiksverbod ten aanzien van flitsbezorging opgenomen.
Overige regels
In de Overige regels zijn bepalingen opgenomen over het benodigde parkeren. Deze zijn ontleend aan de 'Parapluherziening Parkeren' (2018), waarbij ook ingegaan wordt op laden en lossen. Tevens zijn hier regels opgenomen over ondergronds bouwen en ondergrondse werken.
Aanduidingsregels
Tevens zijn hier de regelingen voor de gebiedsaanduidingen 'geluidszone - spoor', 'geluidszone - weg', 'veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen', ‘veiligheidszone – vervoer gevaarlijke stoffen – weg’, 'veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen - weg - risicozone 1' en 'veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen - weg - risicozone 2', 'veiligheidszone - leiding - gas - risicozone 2', ‘veiligheidszone – lpg 2’ en 'milieuzone'. De regelingen zijn ontleend aan de geldende bestemmingsplannen, vooral het bestemmingsplan 'Zuidplas West' en 'Zuidplas Noord'.
Overige zones.
Een tweetal administratieve bepalingen is opgenomen in de Overige regels, waarmee geldende regels worden aangepast/aangevuld. Het betreft 'Overige zone - Beeldkwaliteit Gouwe Park' en 'Overige zone - bouwhoogte geluidscherm'.