direct naar inhoud van 4.4 Toekomstige situatie
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

4.4 Toekomstige situatie

In het grootste deel van het plangebied vinden geen ontwikkelingen plaats. De consoliderende delen van het bestemmingsplan bieden daarom weinig of geen mogelijkheden om het watersysteem en -beheer te verbeteren. In dit bestemmingsplan worden een aantal ontwikkelingen mogelijk gemaakt, zoals in paragraaf 2.3 beschreven.

Voor de ontwikkelingen en eventuele toekomstige ontwikkelingen, is het van belang om een aantal uitgangspunten toe te passen.

Waterhuishoudkundige randvoorwaarden ontwikkelingen

Concreet is het belangrijk om bij bouwwerkzaamheden duurzame, niet-uitloogbare bouwmaterialen toe te passen (geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen) om diffuse verontreiniging van water en bodem te voorkomen. Indien desondanks uitloogbare materialen worden gebruikt, dienen deze te worden voorzien van een coating om uitloging tegen te gaan.

Conform de Leidraad Riolering West-Nederland en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Voor hemelwater zijn er twee mogelijkheden. Indien open water in de directe omgeving aanwezig is, wordt hemelwater afgevoerd naar dat oppervlaktewater. Indien infiltratie mogelijk is, dan wordt schoon hemelwater geïnfiltreerd.

Daarnaast is het van belang om bij een toename van het verhard oppervlak, dit te compenseren in de vorm van nieuw oppervlaktewater. Hierbij dient een percentage van het brutoplangebied te worden ingericht als oppervlaktewater dat in verbinding staat met het bestaande watersysteem. Het gaat om de volgende percentages:

  • woonstedelijke functie : 8%;
  • bedrijventerrein : 12%;
  • glastuinbouw : 6% (bij voldoende gietwaterberging).

Beheer en onderhoud

In zijn algemeenheid geldt dat voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem bij het waterschap vergunning dient te worden aangevraagd op grond van de Keur. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het dempen en het aanleggen van nieuwe watergangen, het werken in of nabij waterkeringen etc.

Bestemmingslegging

Hoofdwatergangen zijn direct als 'Water' bestemd. Waterkeringen hebben een dubbelbestemming, namelijk 'Waterstaat - Waterkering'.