direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

3.5 Gemeentelijk beleid

Woonvisie Zuidplas

Door de samenvoeging van de drie kernen is nieuw beleid geformuleerd. Een belangrijk document hierin is de gemeentelijke Woonvisie. Als tussenstap naar een nieuwe Woonvisie is medio 2011 een analyse van de woningmarkt uitgevoerd. Deze analyse bestaat uit verschillende onderdelen:

  • in Zevenhuizen en Moerkapelle is in 2009 een woningmarktonderzoek uitgevoerd;
  • in 2007 heeft in Moordrecht een woningbehoefte onderzoek plaatsgevonden.

Van voornoemde gebieden is een geactualiseerd beeld van de woningbehoefte geschetst ter onderbouwing van de op te stellen Woonvisie.

Van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel ontbrak een dergelijk document. Daarom is in mei 2011 in dit dorp een aanvullende woningmarktenquĂȘte gehouden.

Daarnaast heeft onderzoek plaatsgevonden naar de ontwikkelingen in de omgeving van de gemeente Zuidplas en zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van omliggende gemeenten, Ballast Nedam, de Stadsregio Rotterdam en Bouwfonds. De lokaal werkzame woningcorporaties zijn eveneens nauw bij het proces betrokken.

De uit het onderzoek voortvloeiende marktrapportage is een tussenstap op weg naar de Woonvisie en schetst zoveel mogelijk de feitelijke situatie: de woningvoorraad en vraag naar en aanbod van woningen. Na het opstellen van de woningmarktrapportage is in de Visie op Hoofdlijnen ingegaan op de gemeente Zuidplas van nu, alsmede van de toekomst. De Visie op hoofdlijnen omvat 3 thema's:

  • passende huisvesting; doelgroepen van volkshuisvestingsbeleid;
  • de bestaande voorraad en ontwikkeling;
  • vitaliteit; hoe kan de gemeente zorgen voor vitale dorpen?

Nadat de hoofdlijnen zijn vastgesteld, wordt de visie verder uitgewerkt in concrete acties en maatregelen. Begin 2012 moet het uitvoeringsprogramma gereed zijn.

De markt in Moerkapelle

In zijn algemeenheid is het van groot belang dat er wordt gebouwd vanuit en aan het dorp. Dat er gewerkt wordt aan transformatie van de bestaande woningvoorraad daar waar mogelijk en noodzakelijk, en dat er gewerkt wordt aan een aantrekkelijke, levendige dorpskern.

Kwantitatief zijn, door woningbouw in de laatste jaren, de huidige tekorten op de woningmarkt ingelopen. De kwalitatieve frictie is (mede door de economische crisis) verschoven naar een tekort aan huurwoningen, waarbij met name in de nultredensector sprake is van een tekort.

Voorts wordt verwacht dat door de Europese regelgeving een groeiende behoefte is aan huurwoningen in de vrije sector. In de koopsector zou er op dit moment een tekort zijn aan appartementen (gelijkvloerse woningen).

Kansmarkten in de huursector zijn: voor senioren geschikte woningen met kwaliteit in gestapelde woningen en laagbouw.

In de koopsector zijn er kansmarkten voor seniorenwoningen in de hogere prijsklasse en woningen in de laagbouw.