direct naar inhoud van 2.3 Nieuwe ontwikkelingen
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

2.3 Nieuwe ontwikkelingen

In het kader van het revitaliseren van de dorpskern van Moerkapelle zijn ten tijde van de vaststelling van dit bestemmingsplan, in het plangebied enkele nieuwe ontwikkelingen te verwachten. Uitgangspunt bij alle nieuwe ontwikkelingen vormt het behoud en waar mogelijk versterking van het dorpse karakter van Moerkapelle. De nieuwe ontwikkelingen die binnen het plangebied aanwezig zijn, zijn:

  • 1. Schapenweide;
  • 2. Moerkapelse zijde/Dorpstraat;
  • 3. Pieter Posthof/BAC;
  • 4. Bedrijventerrein Julianastraat-Zuidplasstraat;
  • 5. Oranjestraat tussen 41 en 43;
  • 6. Moerkapelse Zijde 40;
  • 7. Industriestraat 9-15;
  • 8. Pak-locatie.

Schapenweide

Op de locatie, tussen Kerkplein en Dorpsstraat, is momenteel een schapenweide, met een agrarische bestemming, gelegen. Door middel van het bestemmingsplan Moerkapelle Dorp wordt hier de bouw van 10 grondgebonden woningen mogelijk gemaakt. In het tot dusver vigerende bestemmingsplan was op deze gronden een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor de bouw van 30 woningen. Omwonenden hechten aan zoveel mogelijk handhaving van de schapenweide. De gronden krijgen in het voorliggende bestemmingsplan daarom slechts deels een woonbestemming. De grondopbrengsten van de woningen zijn mede kostendragers voor de revitaliseringplannen voor de dorpskern. Daarnaast is ISV-subsidie voor deze plannen in het vooruitzicht gesteld. Het bedrijf Van der Spek-Palsgraaf wordt aan de achterzijde uitgebreid met een schuur, mede ter vervanging van een schuur die moet wijken voor de bouw van een kleine supermarkt. De gronden van het bedrijf behouden de agrarische bestemming.

Moerkapelse Zijde/Dorpsstraat

Op de locatie Moerkapelse Zijde hoek Dorpsstraat wordt de bouw van een winkel (op de hoek) mogelijk gemaakt met daarnaast een negental startersappartementen. Door de kredietcrisis in 2009/2010 is de realisering van dit complex vertraagd.

Pieter Posthof/BAC

Hier wordt de bouw van 7 appartementen mogelijk gemaakt met winkelruimte 'in de plint'. De winkelruimte is bedoeld voor kleinschalige bedrijven als een drogist, bakker, enzovoorts. Tevens wordt de bouw mogelijk gemaakt van twee zalen ten behoeve van de Hervormde Gemeente van Moerkapelle. Deze zalen zijn onder meer bedoeld voor jeugdactiviteiten. Het perceel heeft momenteel deels een centrumbestemming (waaronder wonen) en deels een maatschappelijke bestemming. In het nieuwe bestemmingsplan wordt de centrumbestemming uitgebreid en vervalt de maatschappelijke bestemming.

Bedrijventerrein Julianastraat-Zuidplasstraat

Het bedrijventerrein tussen de Julianastraat en de Zuidplasstraat wordt reeds aan twee zijden geflankeerd door woningen. In het bestemmingsplan Moerkapelle Dorp is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ter plaatse van de bedrijfsbestemmingen. In de algemene wijzigingsregels is opgenomen dat het gebied woningen en lichte bedrijvigheid mag gaan herbergen.

Oranjestraat tussen 41 en 43

Op het perceel tussen Oranjestraat 41 en 43 ligt reeds een woonbestemming. Er is echter geen bouwvlak opgenomen. In het bestemmingsplan Moerkapelle Dorp is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee in de toekomst een bouwvlak mogelijk kan worden gemaakt.

Moerkapelse Zijde 40

Op het perceel Moerkapelse Zijde 40 is reeds een woonbestemming gevestigd. In het bestemmingsplan Moerkapelle Dorp worden op het achterste deel van dit perceel 2 woningen mogelijk gemaakt middels het opnemen van twee bouwvlakken.

Industriestraat 9-15

Op het perceel tussen Industriestraat 9 en 15 ligt in het bestemmingsplan Dorpsgebied Moerkapelle een verkeersbestemming. In het bestemmingsplan Moerkapelle Dorp is voor deze percelen een bedrijfsbestemming beoogd.

Pak-locatie

Aan de Dorpsstraat 19 en Moerdijkstraat 1 is momenteel een supermarkt van 300 m² gesitueerd. Via een vergunning is het planologsich mogelijk gemaakt om de supermarkt naar de overzijde van de Dorpsstraat (locatie Supermarkt) te verplaatsen. In het bestemmingsplan Moerkapelle Dorp wordt deze vergunning verwerkt. Op de percelen die de supermarkt achterlaat worden enkele grondgebonden woningen en een winkel mogelijk gemaakt.