direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: bestemmingsplan De Zevenster
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BPDeZevenster-Va01

4.4 Gemeentelijk beleid

4.4.1 Beleidsnota wonen 2002 - 2006

De voormalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle heeft met de 'Beleidsnota wonen 2002-2006' de hoofdlijnen van het gemeentelijk woonbeleid beschreven voor de periode van vijf jaar. In het woonbeleid van Zevenhuizen-Moerkapelle worden drie groepen onderscheiden die extra aandacht verdienen:

  • starters (meestal jongeren);
  • senioren;
  • (sociale) doelgroepen, zoals gehandicapten.

De extra aandacht voor deze drie 'prioritaire groepen' betekende toen een belangrijke accentverschuiving ten opzichte van het toenmalige woonbeleid van de gemeente, dat met name gericht was op het bouwen van eengezinswoningen.

Consequentie plangebied

De bouw van De Zevenster past binnen de gedachte van de beleidsnota.

4.4.2 Woononderzoek: bouwen met lokale beleving

De beleidsnota is enigszins gedateerd. In 2009 heeft de voormalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle een nader woononderzoek laten uitvoeren (Woononderzoek: bouwen met lokale beleving).

Bij de kernen Zevenhuizen en Moerkapelle zullen grote uitbreidingen plaatsvinden. Bij Zevenhuizen worden tot 2020 1.200 nieuwe woningen gebouwd, bij Moerkapelle 800. Uitgangspunt voor de uitbreidingen bij Zevenhuizen en Moerkapelle is dat zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de bestaande fysieke en sociale structuren in de kernen. De wensen van de huidige inwoners zijn het vertrekpunt.

Kansmarkten zijn dure rijwoningen en goedkopere en middeldure tweekappers en vrijstaande woningen in de koopsector. Daarnaast is er een behoorlijke additionele vraag naar voor senioren geschikte woningen. In de huursector is er de nodige belangstelling voor zowel gestapelde nultredenwoningen als voor grondgebonden nultredenwoningen, in de koopsector richt men zich sterk op grondgebonden nultredenwoningen. Senioren zoeken kwaliteit. Er is onder senioren vooral extra vraag naar duurdere huurwoningen en naar middeldure en duurdere koopwoningen.

Consequentie plangebied

De bouw van De Zevenster voldoet aan de doelstelling van het woononderzoek.

4.4.3 Woningmarktrapportage. Tussenstap op weg naar een Woonvisie

Met de fusie van de voormalige gemeenten Moordrecht, Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel is het van belang dat er een nieuwe woonvisie wordt opgesteld. Als tussenstap naar een nieuwe woonvisie heeft de gemeente een analyse van de woningmarkt uitgevoerd. Deze analyse beschrijft zo veel mogelijk de feitelijke situatie: de woningvoorraad en vraag naar en aanbod van woningen (en eventuele fricties hiertussen). Het onderzoek is niet gericht op de technische kwaliteit van de woningvoorraad. Onevenwichtigheden op de woningmarkt vragen om een beleidsmatig antwoord. Dit komt aan de orde in de nog te formuleren Woonvisie. Dit betekent dan ook dat hier niet uitvoerig wordt stilgestaan bij het woningvoorraadbeleid van de corporaties voor de komende jaren. De woningmarktrapportage is op 27 september 2011 dor het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld en vormt een bijlage van de (hierna te bespreken) 'visie op hoofdlijnen'.

Voor Zevenhuizen zijn de 'kansmarkten' in zowel de huursector als de koopsector gelegen in het creëeren van geschikte woningen voor senioren met kwaliteit. Uit de rapportage blijkt dat het aantal mensen van 65 of ouder de komende 30 jaar sterk stijgt. In 2010 lag dit aantal op 1058. In 2040 zijn er naar verwachting 3505 mensen van 65 jaar of ouder. Deze tendens vraagt passende woonruimte en de daarbij behorende voorzieningen.

Consequentie plangebied

De ontwikkeling van De Zevenster sluit goed aan bij de verwachtte stijging van het aantal senioren in Zevenhuizen.

4.4.4 Wonen in de dorpen van de gemeente Zuidplas. Visie op hoofdlijnen

De gemeente Zuidplas wil beschikken over een actuele woonvisie, die het volkshuisvestelijk beleid voor de komende jaren uitzet. Dit vanuit een publieke verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een leefbare gemeenschap met voldoende en kwalitatief goede woningen voor haar inwoners. Met deze woonvisie spreken we uit hoe we dit de komende jaren gaan doen. Uiteraard doen we dit samen met bewoners, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Inmiddels is het woningmarktonderzoek afgerond. Nadat de hoofdlijnen zijn vastgesteld door de gemeenteraad, wordt de visie verder uitgewerkt in concretere acties en maatregelen. Begin 2012 moet dit uitvoeringsprogramma gereed zijn.

Gelet op de aanstaande vergrijzing past een bij de schaalomvang behorende infrastructuur van welzijns- en zorgdiensten op het niveau van de dorpen. Op basis van het verrichte woningmarktonderzoek en de gesprekken die we met diverse deskundigen hebben gevoerd, ligt focus mede op 'ouderen' en mensen met een zorgbehoefte. De gemeente Zuidplas kent veel oudere gezinnen tussen 40 en 65 jaar. Dit is de vergrijzing van de toekomst. Vanaf 2020 zal de vergrijzing zich versneld doorzetten. Met de vergrijzing komt ook een toename van het aantal kleine huishoudens en vraagstukken rondom toegankelijkheid van woning en woonomgeving. De gemeente wil zich dan ook de komende jaren actief inzetten voor deze doelgroep. De visie op het voorzieningen-niveau, ten behoeve van de zorgbehoefte, wordt als volgt omschreven: 'mensen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit betekent dat de gemeente samen met burgers, maatschappelijk middenveld en bedrijven ervoor gaat zorgen dat voorzieningen voor zorgbehoevenden binnen de gemeente toegankelijk zijn en blijven. Voor de dorpen Moerkapelle en Zevenhuizen wordt daarnaast een zorgkruispunt gerealiseerd.'

Consequentie plangebied

De ontwikkeling van De Zevenster sluit goed aan bij de doelstellingen, zoals verwooord in de visie op hoofdlijnen.

4.4.5 Lokaal plan wonen, zorg en welzijn

De gemeenteraad van de voormalige gemeente Zevenhuizen - Moerkapelle heeft op 29 maart 2005 prestatieafspraken over wonen, zorg en welzijn vastgesteld.

Vragers, aanbieders en gemeente wensen gezamenlijk op basis van gelijkwaardigheid invulling te geven aan de ambities voor wonen, welzijn en zorg om te komen tot een levensloopbestendig Zevenhuizen-Moerkapelle. Het doel is dat alle bewoners die dat wensen in Zevenhuizen-Moerkapelle kunnen blijven wonen met een voor ieder gelijkwaardig kwaliteitsniveau. Uitgangspunt hierbij is dat bewoners in een woning en woonomgeving leven die hen uitdaagt zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Realisatie hiervan gebeurt in twee woonzorgzones (in elke kern één) en waar mogelijk met behulp van steunpunten of andere voorzieningen in andere wijken, buitengebieden en nieuw te ontwikkelen delen van Zevenhuizen-Moerkapelle. Partijen maken afspraken over de realisatie van een levensloopbestendig woonaanbod, geïntegreerd product- en dienstenpakket, het publieke domein, vraagsturing en monitoring.

In het Pact van Savelberg is afgesproken dat de ambities tot 2015 in drie tranches worden verdeeld:

  • 1. 2004-2007,
  • 2. 2008-2011,
  • 3. 2012-2015.

In dit plan wordt de eerste tranche uitgewerkt en wordt een doorkijk naar de periode vanaf 2008 geboden. In de kern Zevenhuizen wordt De Zevenster aangewezen als zorgwelzijnskruispunt (een uitvalsbasis voor de zorgverlening) met hieromheen een woonzorgzone. Daarmee wordt aangegeven dat de huidige Zevenster in Zevenhuizen een centrale rol speelt op het gebied van zorg.

Het plan signaleert dat de behoefte aan 'zelfstandig wonen met mogelijkheid tot thuiszorg' en 'verpleegplaatsen' in de toekomst sterk groeit. Met name voor de uitbreiding van het aantal verpleegplaatsen, wordt een belangrijke rol toebedeeld aan de nieuwbouwplannen van De Zevenster.

Na 2004 zijn er geen concrete afspraken meer vastgelegd, conform het Pact van Savelberg.

Consequentie plangebied

De nieuwbouw van De Zevenster is passend binnen de gedachte van de prestatieafspraken, ondanks dat er voor de periode 2010 - 2015 geen prestatieafspraken zijn gemaakt.

4.4.6 Welstandsnota, gemeente Zevenhuizen - Moerkapelle

In mei 2004 heeft de gemeenteraad van de voormalige gemeente Zevenhuizen - Moerkapelle de welstandsnota vastgesteld. De gemeente Zuidplas heeft de welstandsnota, na de fusie van de voormalige drie gemeenten, van toepassing verklaard. In de nota worden verschillende welstandsniveaus onderscheiden. De locatie waar De Zevenster ontwikkeld wordt, heeft deels welstandsniveau 1 en deels welstandsniveau 3.

Welstandsniveau 1

Dit welstandsniveau geldt voor structuurdragers en gebieden die van cruciale betekenis zijn voor het totaalbeeld van de gemeente, de dorpen en het landschap. Dit welstandsniveau kan verder worden toegekend aan ontwikkelingsgebieden en reconstructiegebieden; daar waar nieuwe kwaliteit moet ontstaan. Uitgangspunt voor welstandsniveau 1 is handhaven, herstellen en versterken van gewaardeerde of gewenste ruimtelijke karakteristieken. In beheerssituaties gebeurt dit vooral via regels en toetsing, terwijl in ontwikkelingssituaties het accent ligt op het faciliteren, stimuleren en prikkelen van de kwaliteit. Bij deze beoordeling gelden de volgende aandachtsvelden:

- relatie met de omgeving

- het bouwplan op zich

- de detaillering

Welstandsniveau 3

Deze gebieden kunnen beperkte afwijkingen van de bestaande ruimtelijke structuur en ingrepen in de architectuur van de gebouwen zonder al te veel problemen verdragen. De gemeente stelt in deze gebieden geen bijzondere eisen aan de ruimtelijke kwaliteit en voert conserverend beleid. Het welstandsbeleid richt zich op het handhaven van de basiseigenschappen van het gebied. Bij de beoordeling gelden de volgende aandachtsgebieden:

- relatie met de omgeving ;

- het bouwplan op zich

Consequentie plangebied

Het bouwplan is in een collegiaal overleg besproken met de welstandscommissie. Opmerkingen uit het overleg zijn meegenomen in het ontwerp.