direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Rjochthússtrjitte 1 te Rinsumageast
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1891.BPRiRjochthusstr1-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding

Het voorliggende bestemmingsplan vormt de planologische regeling voor het (opnieuw) toekennen van de aanduiding 'horeca' en 'bed & breakfast' aan het perceel Rjochthússtrjitte 1 te Rinsumageast. Het voorliggende bestemmingsplan betreft een partiële wijziging van het 'Bestemmingsplan Rinsumageast', vastgesteld door de gemeenteraad op 7 mei 2020.

afbeelding "i_NL.IMRO.1891.BPRiRjochthusstr1-VG01_0001.png"

Figuur 1. Weergave geldend bestemmingsplan.


In het vigerend bestemmingsplan is het adres Rjochthússtrjitte 1 bestemd als 'Wonen' zonder de bovengenoemde aanduidingen. Pas nadat huidige pandeigenaren een omgevingsvergunningaanvraag indienden, werd duidelijk dat sprake is van een abusievelijk wegvallen van mogelijkheden zoals die in het voorgaande bestemmingsplan Rinsumageest (vastgesteld 26 juni 2007) aan de orde waren. Met voorliggend bestemmingsplan wordt dit hersteld.


Uit voorgaande blijkt dat het hier gaat om een bescheiden herijking van het vastgesteld bestemmingsplan. Er wordt dan ook aangesloten op de systematiek van het vigerende 'Bestemmingsplan Rinsumageast'. De wijziging heeft betrekking op het toevoegen van de aanduidingen 'horeca' en 'bed & breakfast' binnen de enkelbestemming 'Wonen'. Voor het overige blijft het geldende bestemmingsplan, dus ook inclusief de dubbelbestemming, van toepassing.

Plangebied

Het plangebied van voorliggende herziening betreft een deel van het kadastrale perceel 2666, sectie I kadastrale gemeentecode BDD00 aan de Rjochthûsstrjitte 1 te Rinsumageast. Het hierbij om alleen de gronden die als 'Wonen' zijn bestemd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1891.BPRiRjochthusstr1-VG01_0002.png"

Figuur 2. Weergave ligging plangebied.

Leeswijzer
Aangezien het nu voorliggende plan vrijwel volledig past binnen de opzet van het recente 'Bestemmingsplan Rinsumageast', vormt laatstgenoemd plan de inhoudelijke onderbouwing. In deze toelichting wordt daarom volstaan met het onderbouwen van de herijking. Dat leidt ertoe dat een kort hoofdstuk volgt met de formele verwijzing naar de toelichting van het bestemmingsplan Rinsumageast, vervolgens het nu voorliggende plan inhoudelijk wordt toegelicht en daarna een hoofdstuk volgt over de juridische vormgeving. In een laatste hoofdstuk wordt ingegaan op de uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Aan de Rjochthûsstrjitte 1 bevinden zich al geruime tijd horeca-activiteiten en een bed&breakfast. Hoewel in het voorgaande bestemmingsplan deze activiteiten wel bestemd waren, zijn deze bij actualisatie van het geldend plan weggevallen. Het planvoornemen bestaat uit het voortzetten van de aanwezige activiteiten en het herstellen van de bijbehorende juridisch-planologische regeling. Het gaat om een feitelijk bestaande situatie.

Op de verbeelding van het voorliggend plan wordt op het opgenomen bouwvlak een aanduiding 'bed & breakfast' en 'horeca' opgenomen.

Hoofdstuk 3 Toetsing

In het kader van het bestemmingsplan Rinsumageast heeft al een toetsing van het planvoornemen aan de geldende beleidskaders plaatsgevonden.

Omdat het hier gaat om een feitelijk bestaande situatie heeft voorliggende herziening geen gevolgen voor de omgevingsaspecten. Daarom wordt kortshalve verwezen naar het bestemmingsplan 'Rinsumageast'.

Hoofdstuk 4 Juridische vormgeving

4.1 Inleiding

Het voorliggend plan is een partiële herziening van het bestemmingsplan 'Rinsumageast'. Het plan bestaat uit een verbeelding en regels. In de volgende paragrafen wordt hierop nader ingegaan.


Voor deze herziening zijn de regels van de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2012 (SVBP 2012) toegepast. Met deze standaard worden de regels en de verbeelding zodanig opgebouwd en ingericht dat ruimtelijke plannen goed met elkaar kunnen worden vergeleken.

De herziening wordt in digitale vorm vastgesteld, tegelijk met een verbeelding van het bestemmingsplan op papier. Als de digitale en papieren verbeelding tot interpretatieverschillen leiden, is de digitale verbeelding beslissend.

4.2 Toelichting op de planregels

De regels zijn opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Deze indeling ziet er als volgt uit:

Het plan kent twee bestemmingen, te weten 'Wonen' en 'Waarde - Archeologie'. In de woonbestemming is een bouwvlak opgenomen, evenals de aanduidingen 'bed & breakfast' en 'horeca'. In Artikel 2 zijn de regels van het vigerende 'Bestemmingsplan Rinsumageast' van toepassing verklaard op voorliggend bestemmingsplan.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

Op basis van artikel 3.1.6 lid 1f Bro bestaat de verplichting om inzicht te geven in de uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan. In dat verband wordt een onderscheid gemaakt tussen de maatschappelijke en de economische uitvoerbaarheid.

5.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In het kader van de te voeren planologische procedure is het voornemen het bestemmingsplan te herzien, gepubliceerd in de gemeentelijke krant. Aansluitend is het ontwerp van het bestemmingsplan voor zes weken ter inzage gelegd in het gemeentehuis. Het plan was ook raadpleegbaar op de website van de gemeente en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Tijdens de genoemde periode kon iedereen een zienswijze op indienen over het bestemmingsplan. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het plan is ongewijzigd vastgesteld.

5.2 Economische uitvoerbaarheid

5.2.1 Onderzoeks- en plankosten

De kosten van de planvorming vanwege dit bestemmingsplan worden door de gemeente gedragen. Daarnaast worden door de gemeente kosten voor de ambtelijke planbegeleiding.

5.2.2 Planschade

Door het opstellen van dit nieuwe bestemmingsplan voor de betreffende gronden is er de kans dat door eigenaren van gronden in de directe omgeving van het plangebied bij de gemeente op grond van artikel 6.1 Wro een verzoek tot tegemoetkoming in planschade wordt ingediend. Diegenen die schade lijden door de bestemmingsplanherziening, omdat hun onroerend goed in waarde vermindert, kunnen de schade verhalen (voor zover deze redelijkerwijs niet voor de aanvrager behoort te blijven). Gemeente is initiatiefnemer van het voornemen. Eventuele planschade komt dan ook voor rekening van de gemeente.

5.2.3 Exploitatieplan

Op grond van artikel 6.12 Wro stelt de gemeenteraad een exploitatieplan vast voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen. Wat onder een bouwplan moet worden verstaan, is in artikel 6.2.1 Bro aangegeven. Dit bestemmingsplan ziet niet toe op een bouwplan maar betreft slechts een functiewijziging het betreft daarmee geen bouwplan op grond van artikel 6.2.1 Bro. Een exploitatieplan is dan ook niet noodzakelijk.