Plan: | Vierambachtsweg achter 35d |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1884.bpvierambachtsweg-VAS1 |
Het gemeentelijk beleid ten aanzien van het handhaven en zo mogelijk versterken van de voorzieningen in Woubrugge is gericht op het realiseren van woningbouw binnen de door de provincie in het Streekplan Zuid-Holland Oost bepaalde bebouwingscontouren en het benutten van zogenaamde inbreidingslocaties. Daarnaast is het geleidelijk aanpassen van de huidige woningvoorraad aan de veranderde woonbehoeften een speerpunt van beleid. Er is een grote behoefte aan woningen die geschikt zijn voor senioren. Tevens zullen er woningen voor starters en jongeren beschikbaar moeten komen om de vergrijzing van de kernen te beperken.
Nota inbreidingslocaties (2009)
De Nota inbreidingslocaties (in 2009 vastgesteld door de voormalige gemeente Jacobswoude) heeft betrekking op de gebieden die vallen binnen de kernen. Het beleid is gericht op het open houden van het platteland en de bestaande ruimte binnen de contouren zorgvuldiger te benutten.
Bouwplannen die passen binnen het geldende bestemmingsplan kunnen binnen de uitgangspunten van dat plan behandeld worden. Hiervoor hoeft geen afzonderlijk beleidskader te worden vastgesteld. Voor verzoeken die niet passen binnen de voorschriften van het bestemmingsplan is een incidentele planherziening of vrijstelling noodzakelijk. Deze aanvragen moeten, naast het beleid, voldoen aan stedenbouwkundige en planologische randvoorwaarden, zoals een minimale oppervlakte, breedte en diepte van het bouwperceel.
Bij de bouw van vrijstaande woningen gelden ten minste de volgende randvoorwaarden:
Nota inbreidingslocaties (concept 2010)
De verwachting is dat de gemeente Kaag en Baassem eind december 2010 de nieuwe Nota inbreidingslocaties vaststelt. Het plangebied valt onder de kernbeschrijving van Woubrugge (hoofdstuk 4 van de nota). Woubrugge is typologisch in te delen in bebouwingslinten en planmatige uitbreidingen. Ten zuiden van de Kruisweg/Kerkweg heeft Woubrugge een landelijk karakter. Alleen de oevers van de wetering zijn redelijk intensief bebouwd. Gezien het landelijke karakter dient in het dit gebied zeer terughoudend te worden omgegaan met het toevoegen van bebouwing.
Voor de linten langs de wetering is in principe geen tweedelijnsbebouwing toegstaan. Nabij Kruisweg is in specifieke gevallen echter wel tweedelijnsbebouwing toegestaan.
Duurzaamheid
De gemeente Kaag en Braassem vindt het duurzaam ontwikkelen van het stedelijke gebied belangrijk. Daarom streeft de gemeente Kaag en Braassem ernaar bij elke ruimtelijke ontwikkeling de schade aan het milieu en de menselijke gezondheid op korte en lange termijn zoveel mogelijk te beperken. Zij wil daarmee de kwaliteit en duurzaamheid van de stedelijke ontwikkeling op een zo hoog mogelijk niveau brengen.
De gemeente hanteert als uitgangspunt bij bouwprojecten de Regionale DuBoPlus Richtlijn 2008 als maatlat voor duurzaam bouwen. De nagestreefde kwaliteit en duurzaamheid van het project dienen op basis van een overeenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelaar geborgd te worden. Voor kleine bouwprojecten zoals het onderhavige bouwproject informeert de gemeente initiatienemers over duurzaam bouwen via het Infoblad “Milieuvriendelijk bouwen en verbouwen voor particulieren”.