Type plan: projectbesluit
Naam van het plan: Sotaweg 57
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.PBKBSOTAWEG572011-ONT1

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Geldend bestemmingsplan

Het plangebied is gelegen binnen de plangrenzen van het bestemmingsplan "De Baan en Sotaweg". Dit bestemmingsplan is op 13 september 2005 vastgesteld door de gemeenteraad van Alkemade en op 7 maart 2006 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De volgende afbeelding toont een uitsnede van de verbeelding van het geldende bestemmingsplan.
 
Uitsnede verbeelding geldend bestemmingsplan (plangebied binnen rood kader)
 
Uit raadpleging van de verbeelding blijkt dat de gronden van het plangebied de bestemming 'Glastuinbouw' hebben. Binnen deze bestemming zijn glastuinbouwbedrijven, kassen, glastuinbouw aanverwante bedrijven, bedrijfsgebouwen en bedrijfswoningen toegestaan. De maximale goothoogte voor bedrijfsgebouwen is 5,5 meter en de nokhoogte is ten hoogste de goothoogte vermeerde met 2 meter. Het plan past functioneel dan ook in het geldende bestemmingsplan. De goot- en nokhoogte van de beoogde schuur zijn echter in strijd met het geldende bestemmingsplan. De realisatie van de schuur is op basis van het geldende bestemmingsplan dan ook niet mogelijk. Om de schuur toch te kunnen realiseren is daarom het voeren van een planologische procedure noodzakelijk. Afwijken van het vigerende bestemmingsplan is namelijk mogelijk, mits goed onderbouwd. In het geval van onderhavig plan is er gekozen voor het opstellen van voorliggende ruimtelijke onderbouwing.

3.3.2 Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie

Op 12 december 2011 is de Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie van de gemeente Kaag en Braassem vastgesteld. De Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie is de basis voor nieuw te maken beleid op gebied van wonen, zorg, welzijn, onderwijs, economie, toerisme, landschap en bestemmingsplan.
 
Planspecifiek
Onderhavig plangebied is gelegen in het glastuinbouwgebied van de gemeente Kaag en Braassem. In de Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie wordt het glastuinbouwgebied benoemd als apart landschap. Over de glastuinbouw wordt gezegd dat deze zich ontwikkelt tot een krachtige economische sector. Onderhavig plan voor de realisatie van een nieuwe schuur draagt bij aan deze ontwikkeling.