3.4.1 Structuurvisie Alkemade
In de structuurvisie 20206 is een aantal hoofdkeuzen gemaakt met betrekking tot de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Alkemade. Het bouwplan valt daarbij onder hoofdkeuze 2: ´Alkemade als woongemeente´. Uitgangspunt hierin is zoals reeds is aangegeven in de woonvisie dat Alkemade als woongemeente in zal moeten zetten op doelgroepen en dan met name starters en senioren. Uit het woonwensenonderzoek bleek dat er in bijna alle segmenten van de woningmarkt een vraag is, waarbij Alkemade zich primair zal moeten richten op de doorstroming. De gemiddelde bezetting per woning in de gemeente Alkemade daalt, waardoor het noodzakelijk is dat er meer woningen worden gebouwd om het inwonertal op peil te houden.
De gemeentelijke ambitie gaat echter verder. Alkemade kiest voor een stijging van het aantal inwoners over een periode van 25 jaar met circa 3.500 inwoners. Deze stijging is ook van belang om het voorzieningenniveau op peil te houden.
Daarnaast staat in de structuurvisie vermeld dat de overgang van het stringente contingentenbeleid naar het ruimere contourenbeleid voor Alkemade mogelijkheden biedt om meer aan de vraag naar woonruimte te voldoen. Roelofarendsveen moet zich kunnen ontwikkelen als een vitaal centrum voor de dorpen in de directe omgeving, dus ook voor de dorpen van de voormalige gemeente Jacobswoude, voor Weteringbrug en Abbenes. Het zal voorzieningen moeten bieden als scholen, een verscheidenheid aan winkels en culturele en sport-voorzieningen. Dat is mogelijk als de bevolking in omvang groeit. Vooralsnog is een groei van 100 woningen per jaar in de komende 20 jaar gewenst. Daarmee wordt tevens een bescheiden bijdrage geleverd aan de regionale opvang.
Conclusie
Het bouwplan voorziet ontwikkeling van een woning binnen bestaand stedelijk gebied en is daarmee in lijn met de genoemde groeistelling en derhalve passend binnen de structuurvisie.
6Gemeente Alkemade (juni 2004) Structuurvisie 2020; Alkemade ruim gezien.
3.4.2 Geldend bestemmingsplan
Het perceel is gelegen in het planologische regime van het bestemmingsplan Braassemerland. Het bestemmingsplan Braassemerland is op 1 oktober 2008 door de gemeenteraad van het toenmalige Alkemade vastgesteld en is op 9 juni 2009 door de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland vastgesteld. Uit raadpleging van de plankaart van het bestemmingsplan volgt dat de gronden momenteel bestemd zijn als Woongebied uit werken 5 (WU5). Daarbij geldt voor de locatie de dubbelbestemming 'Archeologisch Onderzoeksgebied'. Onderstaande afbeelding toont een uitsnede van de plankaart uit het bestemmingsplan Braassemerland.
Uitsnede plankaart vigerend bestemmingsplan
Een voorwaarde voor het realiseren van een ruimtelijke ontwikkeling in gebieden met de bestemming WU5, is een uitwerkingsplan. Voor onderhavig plan is een dergelijk uitwerkingsplan niet voor handen. Het plan is derhalve in strijd met het vigerende bestemmingsplan. Om de herontwikkeling en uitbreiding van het bedrijfspand tot een woning mogelijk te maken is het noodzakelijk om af te wijken van de vigerende bestemmingsregels. Op verzoek van de gemeente is besloten middels een bestemmingsplan op aanvraag de herontwikkeling planologisch mogelijk te maken. Het bestemmingsplan beschikt over de nodige ruimtelijke onderbouwing die de bestemming ‘wonen’ mogelijk maakt op het perceel Zuideinde 22A te Roelofarendsveen. Daarbij dient bij onderhavig plan rekening te worden gehouden met de ligging binnen een archeologische onderzoekszone. In het kader van het opstellen van het vigerende bestemmingsplan Braassemerland is een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd. Hierin is aangegeven dat de gebieden rondom de nederzettingsas, te weten het Noord- en het Zuideinde, een zeer hoge archeologische trefkans hebben. Uitgangspunt is dat de historische bebouwingslinten behouden blijven. Indien er werkzaamheden plaatsvinden die een verstoring van de bodem veroorzaken, zal er voorafgaand aan de werkzaamheden een archeologisch vooronderzoek dienen plaats te vinden. Gelet op de beoogde werkzaamheden in het kader van onderhavig plan zal een archeologisch onderzoek niet noodzakelijk zijn.
Conclusie
Op de locatie waar volgens het plan woningbouw wordt voorzien is volgens de huidige bestemming geen woningbouw mogelijk. Daarom is voor de realisatie van het plan het voeren van een planologische procedure (bestemmingsplanprocedure of projectbesluit) onvermijdelijk. Afwijken van het vigerende bestemmingsplan is mogelijk mits goed ruimtelijk onderbouwd. In het geval van onderhavig plan is er gekozen voor het opstellen van voorliggend bestemmingsplan.
3.4.3 Welstandsnota
De gemeenteraad van Alkemade heeft op 11 september 2006 de herziene "Welstandsnota Alkemade 2006" vastgesteld. De welstandsnota bevat de basisvoorwaarden, waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst zullen worden en het legt voor bepaalde gebieden beoordelingskaders vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er zijn criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. De gemeentelijke welstandsnota richt zich dus op bestaande karakteristieken van bestaand stedelijk gebied en buitengebied.
Er worden algemene -, gebiedsgerichte -, sneltoets - en thematische criteria onderscheiden waaraan bouwplannen worden getoetst, afhankelijk van het soort gebied en type bouwwerk .
Conclusie
De welstandscommissie van de gemeente Kaag en Braassem heeft het bouwplan aan de hand van welstandscriteria getoetst. De commissie gaat akkoord met het plan.
3.4.4 Woonvisie Alkemade (actualisatie 2008)
De toenmalige gemeente Alkemade heeft in 2001 de gemeentelijke woonvisie vastgesteld. In 2008 is de visie geactualiseerd. De ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en volkshuisvesting hadden de afgelopen jaren toegenomen en het beleid uit de oorspronkelijke visie werd achterhaald. Met de actualisatie wilde de gemeente twee doelen bereiken:
- het maken van een verdiepingsslag op een aantal onderwerpen en daarmee de visie weergeven op de richting waarin de gemeente zich de komende jaren op het gebied van woningbouw en volkshuisvesting wil ontwikkelen;
- zichzelf actief opstellen en kaders vaststellen voor de bij punt 1 genoemde ontwikkelingen.
De gemeente heeft twee stukken opgesteld die een gedegen onderbouwing leveren tijdens het nastreven van de eerder genoemde doelstelling, te weten het 'Aanvalsplan Starterhuisvesting' en het Prestatiecontract Alkemade 2008-2013 dat samen met Woningbouwvereniging Alkemade is opgesteld. Ondanks dat de stukken voor de oude gemeente Alkemade zijn opgesteld, zijn de stukken nog wel toepasbaar op de huidige situatie.
Het woningbouwprogramma van de woonvisie zorgt voor een extra groei van de gemeente. De gemeente zou met de huidige plannen groeien tot een gemeente van circa 20.000 inwoners in 2020. Om te kunnen voorzien in de woonvraag presenteert de gemeente Alkemade een aantal ambities op het gebied van woningbouw:
- Bevolkingsontwikkeling: de gemeente kiest voor een groeiende bevolking waarbij een evenwichtige samenstelling een voorwaarde is.
- Woonmilieus: de gemeente kiest voor een divers aanbod aan woonmilieus.
- Doorstroming: de gemeente kiest voor een gedifferentieerd bouwprogramma waarbij doorstroming de hoofdrichting zal zijn.
- Kwaliteit van de woningen: de gemeente kiest voor kwalitatief hoogstaande woningen waarbij duurzaamheid centraal staat.
- Sociale woningbouw: 30 procent van de woningbouw wordt gerealiseerd in de categorie sociale woningbouw.
Onderhavig plan voorziet in de herontwikkeling van een bedrijfspand tot 1 woning. Gelet op de aard en omvang sluit dit initiatief in beperkte mate aan bij de groei ambitie van de gemeente.
Conclusie
Het bouwplan sluit aan bij de ambities van de geactualiseerde woonvisie en is passend in de woonvraag van de gemeente. Het plan is niet in strijd met het beleid uit de woonvisie.