1.1 Aanleiding
Initiatiefnemer en eigenaar van het perceel Oudendijkseweg 10 in Woubrugge is voornemens op deze locatie een hoveniersbedrijf te starten. In een eerder stadium zijn reeds de kassen verwijderd, nu is het voornemen om de huidige schuur te vervangen door een nieuwe loods met een agrarisch karakter. Daarnaast zal de bestaande bedrijfswoningen worden opgeknapt en opnieuw in gebruik genomen worden als bedrijfswoning.
Ten behoeve van het initiatief heeft de initiatiefnemer op 20 april 2017 een principeverzoek ingediend bij de gemeente Kaag en Braassem. De gemeente heeft aangegeven een positieve grondhouding te hebben ten opzichte van het verzoek om een hoveniersbedrijf te realiseren op het perceel Oudendijkseweg 10, onder de voorwaarden dat het plan voorziet in een goede landschappelijke en functionele inpassing in de directe omgeving. Daarnaast moeten, in het kader van de participatie, de reacties van omwonenden worden weergegeven en welke invloed deze reacties hebben gehad op het plan.
Om de gewenste herbestemming naar 'Bedrijf' mogelijk te maken is een herziening van het bestemmingsplan ter plaatse van Oudendijkseweg 10 noodzakelijk. Voorliggend bestemmingsplan, dat betrekking heeft op het perceelsgedeelte aan de zijde van de Oudendijkseweg, voorziet hierin. Het achterste deel van het perceel Oudendijkseweg 10 maakt geen deel uit van dit bestemmingsplan; dat perceelsgedeelte behoudt de agrarische functie en bestemming.
Bestaande situatie Oudendijkseweg 10 (Bron: Funda)
1.2 Geldend bestemmingsplan
Het plangebied ligt binnen de plangrenzen van het bestemmingsplan 'Buitengebied Jacobswoude'. Dit bestemmingsplan is op 6 maart 2008 vastgesteld door de raad van de toenmalige gemeente Jacobswoude. Op 1 januari 2009 is de gemeente Jacobswoude opgeheven. Samen met de eveneens opgeheven gemeente Alkemade vormt het nu de nieuwe gemeente Kaag en Braassem.
In dit bestemmingsplan is het gehele perceel aangewezen voor 'Agrarische doeleinden'. Het voorste gedeelte heeft de subbestemming als 'glastuinbouw'. Binnen deze bestemming zijn bouwvlakken opgenomen waarbinnen een schuur en een bedrijfswoning is toegestaan. Het overige gronden hebben de subbestemming 'grondgebonden veehouderij, akkerbouw en vollegrondstuinbouw'. Ter plaatse van deze bestemming is geen bouwvlak opgenomen. De volgende afbeelding toont een fragment van de verbeelding van het geldende bestemmingsplan.
Fragment verbeelding geldend bestemmingsplan 'Buitengebied Jacobswoude' (perceel van initiatiefnemer rood omlijnd)
Ook het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Buitengebied Oost gaat uit van een bestemming voor glastuinbouw. Het initiatief past niet binnen de mogelijkheden van het geldende en het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan. Daarom is voorliggend bestemmingplan opgesteld, om het hoveniersbedrijf planologisch mogelijk te maken.
1.3 Leeswijzer
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De toelichting is opgebouwd uit zes hoofdstukken. Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 het initiatief beschreven. In hoofdstuk 3 wordt een overzicht gegeven van het ruimtelijke beleidskader van de verschillende overheden. Hoofdstuk 4 bevat de milieu- en omgevingsaspecten. Tot slot bevat de toelichting hoofdstukken over de opbouw, verantwoording en uitleg van de planregels (hoofdstuk 5) en de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan (hoofdstuk 6).
2.1 Bestaande situatie
Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is gelegen in het buitengebied van Kaag en Braassem, aan de Oudendijkseweg 10 nabij de kern Woubrugge. De directe omgeving wordt gekenmerkt als een agrarisch gebied. Aan de overzijde van de weg bevinden zich een glastuinbouwbedrijf en de begraafplaats, Direct ten zuiden van het onderhavige perceel is een agrarisch bedrijfspand aanwezig, zonder (bedrijfs)woning.
Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op een deel van het kadastrale perceel sectie B nummer 3512. Hierbij is aan de zijde van de Oudendijkseweg het kadastrale perceel van derden, sectie B nummer 3511, buiten het plangebied gelaten.
Het onderhavige perceel heeft een oppervlakte van ongeveer 5.000 m², waar voorheen een glastuinbouwbedrijf was gevestigd. In 2008 zijn de glasopstanden (ongeveer 3.150 m²) verwijderd en in 2009 is de met glas verontreinigde toplaag schoongemaakt/verwijderd. Dat perceelsgedeelte is nu in gebruik als grasland/weide, in aansluiting op de rest van het perceel. Op het perceel zijn thans een leegstaande agrarische schuur en bedrijfswoning aanwezig. Op een enkele struik na, aan de voorzijde van de bedrijfswoning, is er geen opgaande beplanting op het perceel aanwezig. De onderstaande afbeeldingen tonen de ligging van het plangebied in de context en de bedrijfswoning.

Topografische kaart uit 2010 (bron: Kadaster-Tijdreis), met de destijds bestaande glasopstanden (plangebied is rood omcirkeld)
Ligging plangebied in het buitengebied van de kern Woubrugge (plangebied is rood omkaderd)
Bestaande bedrijfswoning
2.2 Toekomstige situatie
Op de locatie wordt een hoveniersbedrijf gevestigd. Daarvoor wordt de bestaande schuur verwijderd en vervangen door een nieuwe loods, die volledig ingericht is voor de nieuwe functie. De loods wordt geschikt voor de stalling van auto's/busjes en aanhangwagens en werktuigen. Ook wordt voorzien in een verblijfsruimte voor het personeel en een sanitaire voorziening.
De loods wordt in de lengterichting op het perceel geplaatst, waarmee de lange lijnen van het landschap benadrukt worden. De ontwikkeling zal plaatsvinden op een duurzame manier wat betreft het gebruik van materialen, het plaatsen van zonnepanelen, etc.
Op het bijbehorende erf heeft opslag van tuinmaterialen plaats. Naast bijzondere tuinmaterialen, betreft het uitsluitend de dagvoorraad; al het overige materiaal wordt rechtstreeks vanuit de leveranciers aan de opdrachtgevers van het hoveniersbedrijf geleverd. Ook worden er opslagunits geplaatst voor een gescheiden afvalverwerking. Het voornemen is om het erf ter hoogte van de nieuwe loods, deels uit te voeren met een open verharding.
In de navolgende afbeeldingen is een impressie opgenomen van de nieuwe loods:
Voor- en zijaanzicht nieuwe loods
De bestaande bedrijfswoning blijft behouden. Deze wordt gerenoveerd en opnieuw in gebruik genomen als bedrijfswoning.
Tevens wordt voorzien in parkeren op eigen terrein. Hiervoor is een ruimte aan de straatzijde bedoeld. Het gaat daarbij uitsluitend om parkeren voor het personeel. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met bezoekersparkeren. Dat houdt verband met het feit dat op de voorliggende locatie geen showroom of iets dergelijks is opgenomen. Het betreffende hoveniersbedrijf behoudt namelijk op een andere locatie haar kantoor- en ontvangstruimte.
Terreinindeling (Bron: Hoveniersbedrijf Van den Akker BV, d.d. 17 oktober 2017)
Landschappelijk inpassing
Er is een schetsontwerp (zie afbeelding terreinindeling) vervaardigd waarin de intenties ten aanzien van de landschappelijke inpassing zijn weergegeven. Voorgesteld wordt om de noordelijke perceelsgrens te voorzien van een windsingel met een bomenstructuur (Alnus) en een onderbeplanting van Meidoorn, Liguster, Gelderse roos e.d.. De zuidelijke perceelsgrens wordt voorzien van een rij knotwilgen, een streekeigen beplanting waarmee ook de lange lijnen van het landschap benadrukt worden. Direct langs de sloten is, in verband met het onderhoud, een grasstrook opgenomen. Verder wordt voorgesteld om het parkeerterrein te omzomen met groen, in samenhang met de tuin van het woonhuis, zodat ook aan de straatzijde sprake zal zijn van een passende groene aankleding.
Het ontwerp past hiermee binnen het principe van 'groene eilanden' in de openheid, zoals bedoeld in het Regionaal Landschaps Ontwikkelings Plan (zie
toelichting paragraaf 3.4.3.).
3.1.1 Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) is op 13 maart 2012 in werking getreden. In deze visie schetst het Rijk de ambities tot 2040 en de doelen, belangen en opgaven tot 2028. Daarmee moet Nederland concurrerend, bereikbaar en veilig worden. De structuurvisie gaat uit van het adagium 'decentraal, tenzij'. Het rijk kiest voor een selectievere inzet van rijksbeleid op slechts 13 nationale belangen. Voor deze belangen is het Rijk verantwoordelijk en wil het resultaten boeken. Buiten deze 13 belangen hebben decentrale overheden beleidsvrijheid. Afspraken over verstedelijking, groene ruimte en landschap laat het Rijk over aan de provincies en gemeenten. Gemeenten krijgen ruimte voor kleinschalige natuurlijke groei en voor het bouwen van huizen die aansluiten bij de woonwensen van mensen. Bij het beheren en ontwikkelen van natuur krijgen boeren en particulieren in het landelijk gebied een grotere rol.
Om zorgvuldig ruimtegebruik te bevorderen heeft het Rijk enkel nog een 'ladder voor duurzame verstedelijking’ opgenomen. Hierdoor neemt de bestuurlijke drukte af en ontstaat er ruimte voor regionaal maatwerk.
Planspecifiek
De SVIR is niet specifiek van toepassing op het plangebied.
3.1.2 Besluit algemene regels ruimtelijke ordening
De wetgever heeft in de Wro, ter waarborging van de nationale of provinciale belangen, de besluitmogelijkheden van lagere overheden begrensd. Indien provinciale of nationale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, kunnen bij of krachtens provinciale verordening respectievelijk bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld omtrent de inhoud van bestemmingsplannen. In het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) zijn nationale belangen opgenomen die in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) zijn herbevestigd. Voor deze belangen is het Rijk verantwoordelijk en wil het resultaten boeken. Buiten deze nationale belangen hebben decentrale overheden beleidsvrijheid.
Planspecifiek
De voorgenomen ontwikkeling in het plangebied raakt niet aan één van de nationale belangen en is dus ook niet specifiek van toepassing op het plangebied.
3.1.3 Ladder voor duurzame verstedelijking
In het Besluit ruimtelijke ordening is de verplichting opgenomen om in het geval van nieuwe stedelijke ontwikkeling in de toelichting een onderbouwing op te nemen van nut en noodzaak van de nieuwe stedelijke ruimtevraag en de ruimtelijke inpassing. Hierbij wordt uitgegaan van de 'ladder voor duurzame verstedelijking'.
De 'stappen van de ladder' worden in artikel 3.1.6, lid 2 Bro als volgt omschreven:
- voorziet de voorgenomen stedelijke ontwikkeling in een actuele regionale behoefte;
- kan binnen bestaand stedelijk gebied van de betreffende regio in de behoefte worden voorzien door benutting van beschikbare gronden door herstructurering, transformatie of anderszins;
- wanneer blijkt dat de stedelijke ontwikkeling niet binnen het bestaand stedelijk gebied kan plaatsvinden, wordt beschreven in hoeverre wordt voorzien in die behoefte op locaties die, gebruikmakend van verschillende middelen van vervoer, passend ontsloten zijn of als zodanig worden ontwikkeld (m.a.w. zorgen voor optimale inpassing en bereikbaarheid).
Planspecifiek
Conform artikel 1.1.1, eerste lid onder i van het Bro wordt onder een stedelijke ontwikkeling verstaan: een 'ruimtelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein of zeehaventerrein, of van kantoren, detailhandel, woningbouwlocaties of andere stedelijke voorzieningen.' In het plangebied wordt een bestaand glastuinbouwbedrijf omgevormd naar een hoveniersbedrijf, waarbij het aantal woningen niet toeneemt. Het plan begeeft zich onder de grens van wat als stedelijke ontwikkeling wordt gezien. Nadere toetsing aan de ladder voor duurzame verstedelijking is dan ook niet nodig.
Er kan geconcludeerd worden dat het plan in overeenstemming is met de eisen voortkomend uit de ladder voor duurzame verstedelijking. Daarbij gaat het hier om het benutten van een bestaande glastuinbouwlocatie.
3.2 Provinciaal beleid
Provincie Zuid-Holland heeft voor haar ruimtelijke visie de Visie Ruimte en Mobiliteit, de Verordening Ruimte 2014 en het Programma Ruimte vastgesteld. De Visie Ruimte en Mobiliteit bevat het strategische beleid. Het ruimtelijk-relevante, operationele beleid is opgenomen in het Programma Ruimte. De verplichtingen voor ruimtelijke plannen van de provincie of lagere overheden zijn opgenomen in de Verordening.
3.2.1 Visie Ruimte en Mobiliteit
Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland hebben op 14 december 2016 de actualisering 2016 van de Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM) vastgesteld. Op 12 januari 2017 is deze in werking getreden. In deze visie signaleert de provincie de structurele veranderingen in samenleving, economie en milieu. De voorspelbaarheid van nieuwe ontwikkelingen vermindert, demografische ontwikkelingen verschillen en de regionale economie internationaliseert en is kwetsbaar voor externe schokken. Tegelijkertijd gaan technologische innovaties snel en kunnen oplossingen in beeld brengen die nu nog onhaalbaar lijken. Deze tijd vraagt om maatwerk, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. De economische, technologische en demografische ontwikkelingen werken door in de wijze waarop mensen en bedrijven de ruimte en het mobiliteitsnetwerk gebruiken. De provincie wil aansluiten op de bestaande en toekomstige dynamiek door waar mogelijk flexibiliteit in regelgeving te bieden. De Visie Ruimte en Mobiliteit is opgesteld vanuit de gedachte dat regels en kaders van de overheid nodig blijven, maar niet nodeloos mogen knellen.
De Visie Ruimte en Mobiliteit biedt geen vastomlijnd ruimtelijk eindbeeld, maar wel een perspectief voor de gewenste ontwikkeling van Zuid-Holland als geheel. De gewenste ontwikkeling is verwoord in vier rode draden:
- beter benutten en opwaarderen van wat er is;
- vergroten van de agglomeratiekracht;
- verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit;
- bevorderen van de transitie naar een water- en energie-efficiënte samenleving.
Vanuit het besef dat stad en land één leefomgeving vormen met elkaar aanvullende kwaliteiten, kent deze Visie Ruimte en Mobiliteit een indeling in functionele hoofdstukken. Het hoofdstuk 'Mobiliteit en bebouwde ruimte' geeft uitwerking aan de eerste en tweede rode draad. Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit (derde rode draad) komt hoofdzakelijk tot uiting in het hoofdstuk 'Kwaliteit van landschap, groen en erfgoed’ en het bevorderen van de transitie naar een water- en energie-efficiënte samenleving hoofdzakelijk bij ‘Water, bodem en energie’. De verschillende onderdelen zijn samengevat weergegeven op een kaart met de volgende vier kaartlagen:
- laag van de ondergrond;
- laag van de cultuur- en natuurlandschappen;
- laag van de stedelijke occupatie;
- laag van de beleving.
Planspecifiek
Aan de hand van voorgaande hoofdstukindeling wordt hiernavolgend de relatie tussen beoogde ontwikkeling en de VRM beschreven.
Mobiliteit en bebouwde ruimte
Voor de bebouwde ruimte streeft de provincie naar een compact, samenhangend en kwalitatief hoogwaardig bebouwd gebied. De provincie zet ten eerste in op verdichting, concentratie en specialisatie binnen het bestaand stads- en dorpsgebied, en ten tweede op een hiërarchie van knooppunten en centra met een goede onderlinge bereikbaarheid. De ontwikkeling vindt plaats buiten het bestaand stads- en dorpsgebied, maar bevindt zich wel in een bestaand lint met (agrarische) functies en in de nabijheid van de kern Woubrugge. In gebieden met een eenzijdige samenstelling van functies en bevolking, vormen herstructurering, stedelijke transformatie en functiemenging een belangrijke opgave. De voorgenomen ontwikkeling is een vorm van herstructurering in het landelijk gebied, namelijk het vernieuwen van agrarisch bouwperceel, om plaats te maken voor een hoveniersbedrijf. Dit initiatief wordt gebruikt om te komen tot een ruimtelijke kwaliteitsverbetering, waarbij ook de bestaande bedrijfswoning wordt opgeknapt.
Kwaliteit van landschap, groen en erfgoed
Voor de groene ruimte, bestaande uit de overwegend onbebouwde ruimte buiten de steden, dorpen, linten en kassen en uit de stedelijke groen- en waterstructuur, is het sturen op ruimtelijke kwaliteit leidend voor de keuzes die in dit gebied worden gemaakt. De provincie stuurt middels een kwaliteitskaart en gebiedsprofielen op de ruimtelijke kwaliteit. Aangezien het een herstructurering van een bestaand agrarisch bouwperceel betreft en het verkavelingspatroon ongewijzigd blijven, is een nadere toetsing aan de kwaliteitskaart achterwege gelaten.
Water, bodem en energie
De provincie bevordert de transitie naar een water- en energie-efficiënte samenleving. Essentie van een water- en energie-efficiënte samenleving is dat de beschikbare bronnen, ook in de bodem, beter worden benut. Daarin komt de rode draad van het beter benutten en opwaarderen terug. Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit komt niet alleen terug in de duurzaamheid van de water-, bodem- en energiesystemen, maar ook in de gebruikswaarde en de belevingswaarde. Het initiatief leidt hoofdzakelijk tot een hogere gebruiks- en belevingswaarde door het vernieuwen van de bebouwing en het opknappen van de bestaande bedrijfswoning. Hierbij zal watercompensatie plaats hebben elders op het bijbehorende perceel, in de vorm van het verbreden van een sloot, wat een positief effect heeft op het watersysteem. Daarnaast is de belasting voor water-, bodem- en energiesystemen vergeleken met een glastuinbouwbedrijf aanzienlijk lager. De milieukwaliteit neemt daarmee zeker niet af.
ConclusieDe beoogde ontwikkeling past binnen de VRM en sluit aan op de provinciale ambities met betrekking tot ruimtelijke kwaliteit bij ontwikkelingen buiten het bestaand stads- en dorpsgebied. Daarmee vormt de VRM geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.
3.2.2 Verordening ruimte 2014
Tegelijk met de Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM) hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland ook de Verordening Ruimte 2014 vastgesteld. Op 12 januari 2017 is de laatste geconsolideerde versie van de verordening in werking getreden. In de verordening stelt de provincie regels aan ruimtelijke ontwikkelingen. De Verordening ruimte draagt bij aan het realiseren van de provinciaal ruimtelijke beleid zoals dat benoemd is in de VRM. De verordening omvat in aanvulling op de VRM toetsbare criteria waaraan planvorming moet voldoen.
Ladder voor duurzame verstedelijking
Uitgangspunt van de strategie voor de bebouwde ruimte is betere benutting van het bestaand stads- en dorpsgebied (BSD). Stedelijke ontwikkeling vindt daarom primair plaats binnen BSD. Niet alle vraag naar wonen en werken kan en hoeft te worden opgevangen binnen BSD. De ladder voor duurzame verstedelijking, zoals opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bevat het handelingskader. De provincie heeft de ladder voor duurzame verstelijking ook opgenomen in de verordening, om het provinciaal belang bij toepassing van deze ladder te benadrukken. Dit biedt de provincie de mogelijkheid om enkele begrippen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, te verduidelijken voor de specifieke Zuid-Hollandse situatie.
In lid 1 staat dat: 'Een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, moet voldoen aan de volgende eisen:
- de stedelijke ontwikkeling voorziet in een actuele behoefte, die zo nodig regionaal is afgestemd;
- in die behoefte wordt binnen het bestaand stads- en dorpsgebied voorzien door benutting van beschikbare gronden door herstructurering, transformatie of anderszins, of
indien de stedelijke ontwikkeling niet binnen het bestaand stads- en dorpsgebied van de betreffende regio kan plaatsvinden, wordt gebruik gemaakt van locaties die,
- gebruikmakend van verschillende middelen van vervoer, passend ontsloten zijn of als zodanig worden ontwikkeld,
- passen in de doelstellingen en richtpunten van de kwaliteitskaart van de Visie ruimte en mobiliteit, waarbij artikel 2.2.1 van toepassing is, en
- zijn opgenomen in het Programma ruimte, voor zover het gaat om locaties groter dan 3 hectare.'
Zoals hiervoor reeds is aangehaald, is het omvormen van een agrarisch bouwperceel naar een hoveniersbedrijf geen stedelijke ontwikkeling. Het betreft daarbij een herstructurering, binnen een bestaand bebouwingslint met (agrarische) functies. Om die redenen is het doorlopen van de provinciale ladder voor duurzame verstedelijking niet vereist.
Ruimtelijke kwaliteit
Gebiedsgericht sturen op ruimtelijke kwaliteit betekent voor de provincie richting en ruimte geven aan een optimale wisselwerking tussen ruimtelijke ontwikkelingen en gebiedskwaliteit. Het kwaliteitsbeleid gaat uit van ‘ja, mits’: ruimtelijke ontwikkelingen zijn mogelijk, met behoud of verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.
Binnen het plangebied wordt bestaande verouderde bebouwing gesloopt, wordt een nieuwe loods toegevoegd en wordt de bestaande bedrijfswoning opgeknapt, in samenhang met het versterken van de landschappelijke kwaliteiten, waarmee per saldo een kwaliteitswinst behaald wordt. De ontwikkeling is daarmee in overeenstemming met het provinciaal beleid.
3.3.1 Regionale Structuurvisie Holland Rijnland 2020
De kern Oude Wetering maakt onderdeel uit van de regio Holland Rijnland, waarvoor de betrokken gemeente gezamenlijk een visie hebben ontwikkeld om te werken aan de toekomst van deze regio. De regio wil op de scharnierplek tussen de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad een gebied zijn waar wordt gewerkt aan kwaliteit en waar het goed wonen, werken en recreëren is, met een uitstraling die verder gaat dan de regio- of landsgrenzen.
De Regionale Structuurvisie van Holland Rijnland geeft de grote lijnen weer van de door gewenste richting en duidt de grote projecten aan waar de deelnemende gemeenten aan willen werken. De Regionale Structuurvisie is een product van intensieve samenwerking van de vijftien gemeenten in Holland Rijnland. Ze laat zien hoe sterk de gezamenlijke gemeenten kunnen zijn en hoe belangrijk het is dat deze met elkaar de toekomst ingaan. De visie levert een bijdrage aan het denken over de toekomst van de Randstad.
In deze Regionale Structuurvisie wordt inzicht gegeven in de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2020 (met doorkijk naar 2030). Op basis van deze visie worden de onderstaande zeven kernbeslissingen geformuleerd. Deze kernbeslissingen geven de belangrijkste keuzes weer:
- Holland Rijnland is een top woonregio;
- Leiden vervult een regionale centrumfunctie;
- Concentratie stedelijke ontwikkeling;
- Groen-blauwe kwaliteit staat centraal;
- Het Groene Hart, de Bollenstreek en Duin, Horst en Weide blijven open;
- Twee speerpunten voor economische ontwikkeling: kennis en Greenports;
- Verbetering van de regionale bereikbaarheid.
Planspecifiek
Voorliggend initiatief is met name gerelateerd aan punt d en past binnen deze kernbeslissing. Daarbij gaat de beoogde functieverandering samen met een versterking van de landschappelijke kwaliteiten.
3.4.1 Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie
De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft op 18 december 2017 de geactualiseerde versie van de Maatschappelijke Ruimtelijke Structuurvisie (MRSV) 2025 vastgesteld. De MRSV is de gemeentelijke visie op de maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling tot het jaar 2025.
De MRSV integreert het beleid vanuit verschillende beleidssectoren tot een logisch en samenhangend geheel. De MRSV biedt een beleidslijn op hoofdlijnen vanuit de gedachte dat de gemeente zich niet (meer) tot in detail met alles gaat bemoeien. Voor zaken en activiteiten waar de gemeente de komende jaren nog wel een duidelijke verantwoordelijkheid heeft of wil hebben, moet aanvullend beleid worden ontwikkeld. Voor dit aanvullende beleid geldt de MRSV als basis. De MRSV is in lijn gebracht met de beleidsdoelen van het Rijk en de provincie. Zo zijn de ‘gebiedsprofielen’ van de provincie gebruikt als basis voor de ruimtelijke structuur. Op regionale schaal zijn de beleidsdoelen van Holland Rijnland in deze MRSV geïntegreerd. Ook is gekeken naar de verschillende beleidsdoelen van de voormalige gemeenten Alkemade en Jacobswoude. De gemeente maakt in de MSRV vijf strategische keuzes:
- geen nieuwe woningbouwplannen; wel afronding huidige projecten en versterken bestaande woonmilieus.
- delen verantwoordelijkheid; de gemeente neemt niet meer zelf initiatief, maar faciliteert.
- verschil tussen groei- en groenkernen; het behoud van voorzieningen is ondergeschikt aan de kwaliteit van (samen)leven. Bundelen van voorzieningen en woningaanbod enkel in de groeikernen. Dit versterkt de levensvatbaarheid van die voorzieningen.
- ruimtelijke kwaliteit staat voorop; economische ontwikkelingen worden gestimuleerd langs de hoofdverkeersaders en langs de intensievere recreatieve routes. Daarmee worden de waardevolle landschappen beschermd.
- ontwikkeling door beheer; de focus komt steeds meer te liggen op de ontwikkeling van kleinschalige herstructureringen binnen de bestaande woonomgeving.
Planspecifiek
Het plangebied ligt net buiten de kern van Woubrugge. Het plangebied is onderdeel van landschapstypologie Droogmakerij. Er zijn vanuit de MRSV geen bijzondere aandachtspunten aan de orde. Derhalve kan geconcludeerd worden dat het initiatief niet in strijd is met de Maatschappelijke Ruimtelijke Structuurvisie.
3.4.2 Welstandsnota
Op 6 september 2010 heeft de gemeenteraad van Kaag en Braassem een nieuwe welstandsnota vastgesteld. De welstandsnota bevat de basisvoorwaarden waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst zullen worden en het legt voor bepaalde gebieden beoordelingskaders vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er zijn criteria benoemd die bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. De gemeentelijke welstandsnota richt zich daarmee op bestaande karakteristieken.
In het welstandsbeleid heeft de initiatiefnemer veel vrijheid. Dit betekent dat er in principe geen welstandstoets wordt gedaan, met uitzondering van de monumenten en beschermde dorpsgezichten. Uitgangspunt voor het welstandsbeleid is dat de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en gebieden beschermd worden. Alle bouwwerken aan- of bij (het perceel van) een monument of in een beschermd dorpsgezicht zijn vergunningsplichtig. Deze vergunningsplichtige gebieden zijn weergegeven op de welstandskaart.
Planspecifiek
Het plangebied is gelegen in welstandsluw gebied en is geen onderdeel van een beschermd dorpsgezicht. Ook behoren de panden op het perceel niet tot de gemeentelijke- of rijksmonumenten. Een nadere toetsing aan het welstandsbeleid is dan ook niet nodig. Uiteraard zal bij de verdere uitwerkingen wel aandacht zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing. De nieuwe loods zal vooral een passend agrarisch karakter krijgen.
3.4.3 Landschapsontwikkelingsplan Rijn- en Veenstreek
De gemeente Kaag en Braassem heeft samen met de gemeenten Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop en Rijnwoude een Regionaal Landschaps Ontwikkelings Plan (
LOP) opgesteld. Het
LOP vormt een beleidskader voor het behoud van bestaande landschappelijke kwaliteiten, volgens het principe: “wees zuinig op de karakteristieke landschappen en waarborg de kwaliteit ervan voor de toekomst”.
In het kader van het
LOP zijn de kwaliteiten en de samenhang van de landschappelijke eenheden, waaronder de droogmakerijen, onderzocht. Daarbij wordt opgemerkt dat medegebruik van het landelijk gebied gewenst wordt, bijvoorbeeld in de vorm van woningbouw, bedrijfsterreinen en recreatie. Het
LOP biedt de mogelijkheid om dit medegebruik in te passen in het landschap.
Planspecifiek
Het plangebied is onderdeel van de Droogmakerijen, zonder bijzondere aandachtspunten in het LOP. Ten aanzien van de Oudendijkseweg wordt aangegeven dat het ontwikkelen van wegbeplanting aan de orde is.
In het Schetsboek behorende bij het LOP wordt voor wat betreft de lintbebouwing in de droogmakerijen uitgegaan van erven als 'groene eilanden' in de openheid. Bij de verdere uitwerkingen in bouw- en inrichtingsplannen is, zoals blijkt uit de positionering van de nieuwe loods en uit de schets van de terreinindeling (zie
toelichting paragraaf 2.2), rekening gehouden met dit uitgangspunt. Het plan past daarmee binnen de intenties van het landschapsontwikkelingsplan.
4.1 Milieueffectrapportage
De milieueffectrapportage (m.e.r.) is een hulpmiddel om bij diverse procedures het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming te geven. Een m.e.r. is verplicht bij de voorbereiding van plannen en besluiten van de overheid over initiatieven en activiteiten van publieke en private partijen die belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben. De m.e.r. is wettelijk verankerd in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer. Naast de Wet milieubeheer is het Besluit m.e.r. belangrijk om te kunnen bepalen of bij de voorbereiding van een plan of een besluit de m.e.r.-procedure moet worden doorlopen. Bij toetsing aan het Besluit m.e.r. zijn er vier mogelijkheden:
- het plan of besluit is direct m.e.r.- plichtig;
- het plan of besluit bevat activiteiten uit kolom 1 van onderdeel D, en ligt boven de (indicatieve) drempelwaarden, zoals beschreven in kolom 2 ‘gevallen’, van onderdeel D. Het besluit moet eerst worden beoordeeld om na te gaan of er sprake is van m.e.r.-plicht: het besluit is dan m.e.r.- beoordelingsplichtig. Voor een plan in kolom 3 ‘plannen’ geldt geen m.e.r-beoordelingsplicht, maar direct een (plan-)m.e.r.-plicht;
- het plan of besluit bevat wel de activiteiten uit kolom 1, maar ligt beneden de drempelwaarden, zoals beschreven in kolom 2 ‘gevallen’, van onderdeel D: er dient in overleg met de aanvrager van het bijbehorende plan of besluit beoordeeld te worden of er aanleiding is voor het uitvoeren van een m.e.r.-beoordeling (als sprake is van een besluit) of het direct uitvoeren van een m.e.r. (als sprake is van een plan). Deze keuze wordt uiteindelijk in het bijbehorende plan of besluit gemotiveerd;
- de activiteit(en) of het betreffende plan en/of besluit worden niet genoemd in het Besluit m.e.r.: er geldt geen m.e.r.- (beoordelings)plicht.
Sinds 16 mei 2017 geldt er een directe werking van het Europees recht. Daarom is per 7 juli 2017 het gewijzigde Besluit m.e.r. in werking getreden. In de gewijzigde Besluit m.e.r. staat de nieuwe procedure voor de vormvrije m.e.r.-beoordeling. Voor elke aanvraag, waarbij een vormvrije m.e.r.-beoordeling aan de orde is, moet:
- door de initiatiefnemer een aanmeldingsnotitie worden opgesteld;
- het bevoegd gezag binnen 6 weken een m.e.r.-beoordelingsbesluit nemen. Dit besluit hoeft niet in de Staatscourant gepubliceerd te worden;
- de initiatiefnemer het (vormvrije) m.e.r.-beoordelingsbesluit bij de vergunningaanvraag voegen (Artikel 7.28 Wet milieubeheer).
De artikelen 7.16 tot en met 7.20a Wm zijn in de nieuwe wetgeving voor alle in het Besluit m.e.r. genoemde activiteiten van de D-lijst van toepassing.
Planspecifiek
Uit toetsing aan het Besluit m.e.r. volgt dat het besluit tot vaststelling van voorliggend ruimtelijk plan valt onder mogelijkheid c. Het besluit bevat namelijk wel een activiteit uit kolom 1 (de aanleg, wijziging of uitbreiding van een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de bouw van winkelcentra of parkeerterreinen), maar er wordt niet voldaan aan de gegeven drempelwaarde van:
1°. een oppervlakte van 100 hectare of meer;
2°. een aaneengesloten gebied en 2000 of meer woningen omvat; of
3°. een bedrijfsvloeroppervlakte van 200.000 m² of meer.
Omdat het in dit geval slechts om de realisering van een loods van 560 m² gaat, is een m.e.r.-beoordeling niet vereist en kan volstaan worden met een vormvrije m.e.r.-beoordeling. Deze vormvrije m.e.r.-beoordeling kan tot twee conclusies leiden:
- belangrijke nadelige milieugevolgen zijn uitgesloten: er is geen m.e.r.(-beoordeling) noodzakelijk;
- belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zijn niet uitgesloten: er moet toch een m.e.r.-beoordeling plaatsvinden of er kan direct worden gekozen voor een m.e.r.
In het kader van de voorgenomen ontwikkeling zijn de belangrijkste milieuaspecten waaronder bodem, luchtkwaliteit, geluid, externe veiligheid en ecologie in beeld gebracht in hoofdstuk 4 van het voorliggende bestemmingsplan. Tezamen met de overige hoofdstukken vormen deze paragrafen de zogenaamde aanmeldingsnotitie in het kader van het Besluit m.e.r.. Geconcludeerd wordt dat er geen sprake is van een ontwikkeling die een forse invloed heeft op het milieu. Belangrijke milieugevolgen kunnen worden uitgesloten. De huidige onderzoeken geven voldoende inzicht in de milieugevolgen om een gewogen besluit omtrent dit bestemmingsplan en een eventueel op te stellen m.e.r. te nemen. Het opstellen van een milieueffectrapportage zal geen verder inzicht verschaffen op de relevante milieuaspecten.
Het bevoegd gezag kan op basis van deze plantoelichting een besluit nemen over de uitkomst van de m.e.r.-beoordeling, of er al dan niet een m.e.r. nodig is en publiceert dit in een m.e.r.- beoordelingsbesluit. Het besluit dat geen m.e.r. uitgevoerd hoeft te worden, hoeft niet gepubliceerd te worden in de Staatscourant. Het besluit met onderbouwing waarom geen m.e.r. is opgesteld wordt als bijlage bij het ontwerp bestemmingsplan gevoegd. Er is geen sprake van een aparte bezwaar- en beroepsprocedure bij de beslissing over de m.e.r.-plicht. Bezwaar en beroep is alleen mogelijk tegelijkertijd met de procedure voor het bestemmingsplan.
Op basis van deze plantoelichting, welke gezien kan worden als aanmeldingsnotitie, kan geconcludeerd worden dat een m.e.r.-beoordeling niet vereist is. Volstaan wordt met een vormvrije m.e.r.-beoordeling, waarin wordt voorzien middels voorliggend hoofdstuk.
4.2 Bodem en asbest
Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening moet worden aangetoond dat de kwaliteit van de bodem en het grondwater in het plangebied in overeenstemming zijn met het beoogde gebruik. Dit is geregeld in de Wet Bodembescherming. Ontwikkelingen kunnen pas plaatsvinden als de bodem waarop deze ontwikkelingen plaatsvinden geschikt is of geschikt is gemaakt voor het beoogde doel.
Bij een bestemmingswijziging is een bodemonderzoek slechts noodzakelijk, indien de bestemmingswijziging tevens een wijziging naar een strenger bodemgebruik inhoudt. Bij een bestemmingswijziging die een gelijkblijvend of minder streng bodemgebruik oplevert, is de bodemkwaliteit in het kader van de bestemmingswijziging niet relevant en is bodemonderzoek niet noodzakelijk.
Planspecifiek
Bodem
In 2008 zijn de kassen verwijderd.
In april 2009 is een partijkeuring uitgevoerd conform Besluit Bodemkwaliteit ter plaatse van het plangebied (zie
bijlagen bij toelichting, bijlage 1). Het doel van het onderzoek was het vaststellen van de milieuhygienische kwaliteit van de af te voeren grond. De partij grond omvat 600 m³ en betreft een in situ partij humeuze zandige klei met een bijmenging van glas. Geconstateerd is dat in de grond de concentraties lood, zink en PAK de achtergrondwaarden hebben overschreden. Er is geen asbestverdacht materiaal aangetroffen. Geconcludeerd is dat de glashoudende grond wordt ingedeeld in de bodemkwaliteitsklasse wonen en de grond in aanmerking komt voor hergebruik binnen gebieden met bodemfunctieklassen wonen en industrie.
Na de partijkeuring is in 2009 de glashoudende grond afgevoerd en is ter plaatse zwarte grond aangebracht. Ook de stookinstallatie en olietank zijn daarbij op de vereiste wijze verwijderd.
Verder is in de nieuwe situatie, waarbij een agrarische glastuinbouwbestemming naar een bedrijfsbestemming (hoveniersbedrijf) wordt omgezet, sprake van een vergelijkbaar bodemgebruik en wordt geen gevoelige functie toegevoegd, waardoor verkennend bodemonderzoek voor de locatie achterwege kan blijven. Om deze redenen vormt de bodemkwaliteit geen belemmering voor de voorgenomen functiewijziging.
Asbest
Op het perceel bevindt zich een te verwijderen schuur. Deze is door Sanitas Milieukundig Adviesbureau B.V. nader onderzocht op de aanwezigheid van asbest (zie
bijlagen bij toelichting, bijlage 2). Het aanwezige asbest zal op de geëigende wijze worden verwijderd en afgevoerd. Daarmee vormt ook het aspect asbest geen belemmering meer voor de voorgenomen ontwikkeling.
De bestaande schuur
4.3 Luchtkwaliteit
In de Wet Milieubeheer gaat paragraaf 5.2 over luchtkwaliteit. Deze paragraaf vervangt het Besluit Luchtkwaliteit 2005 en staat ook wel bekend als de ‘Wet luchtkwaliteit’. De Wet luchtkwaliteit introduceert het onderscheid tussen 'kleine' en 'grote' projecten. Kleine projecten dragen 'niet in betekenende mate' (NIBM) bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Een paar honderd grote projecten dragen juist wel 'in betekenende mate' bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Het gaat hierbij vooral om bedrijventerreinen en infrastructuur (wegen).
Wat het begrip 'in betekenende mate' precies inhoudt, staat in een de algemene maatregel van bestuur ‘Niet in betekenende mate bijdragen’ (Besluit NIBM). Op hoofdlijnen komt het erop neer dat 'grote' projecten die jaarlijks meer dan 3 % bijdragen aan de jaargemiddelde norm voor fijnstof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) (1,2 µg/m³) een 'betekenend' negatief effect hebben op de luchtkwaliteit. 'Kleine' projecten die minder dan 3 % bijdragen, kunnen doorgaan zonder toetsing. Dat betekent bijvoorbeeld dat lokale overheden een woonwijk van minder dan 1.500 woningen niet hoeven te toetsen aan de normen voor luchtkwaliteit. Deze kwantitatieve vertaling naar verschillende functies is neergelegd in de 'Regeling niet in betekenende mate bijdragen'.
Een belangrijk onderdeel voor de verbetering van de luchtkwaliteit is het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Binnen dit NSL, dat sinds 1 augustus 2009 in werking is, werken het Rijk, de provincies en gemeenten samen om de Europese eisen voor luchtkwaliteit te realiseren.
Vanaf 1 januari 2015 geldt er ook een grenswaarde voor een kleinere fractie van fijnstof namelijk PM2,5. De grenswaarde voor PM2,5 bedraagt 25 µg/m³. Gezien het grote verschil tussen de grenswaarde en de achtergrondconcentratie zullen overschrijdingen van deze grenswaarde niet vaak voorkomen. Het blijkt dat als de grenswaarde voor PM10 niet wordt overschreden, er geen overschrijding van de grenswaarde voor PM2,5 zal zijn. Het is de verwachting dat door het schoner worden van de autotechniek de concentratie van met name stikstofdioxide in de toekomst nog verder afneemt.
Planspecifiek
Aangezien in het plangebied geen woningen worden toegevoegd en de (bedrijfs-)activiteiten van een vergelijkbare intensiteit blijven, vormt het aspect luchtkwaliteit geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van de voorgenomen ontwikkeling.
4.4 Geluid
De mate waarin het geluid, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh). De kern van de wet is dat geluidsgevoelige objecten worden beschermd tegen geluidhinder uit de omgeving. In de Wgh worden de volgende objecten beschermd (artikel 1 Wgh):
- woningen;
- geluidsgevoelige terreinen (bij algemene maatregel van bestuur als zodanig aangewezen terrein dat vanwege de bestemming of het gebruik daarvan bijzondere bescherming tegen geluid behoeft);
- andere geluidsgevoelige gebouwen (bij algemene maatregel van bestuur als zodanig aangewezen gebouw dat vanwege de bestemming of het gebruik daarvan bijzondere bescherming tegen geluid behoeft, niet zijnde een woning).
Het beschermen van deze geluidsgevoelige objecten gebeurt aan de hand van vastgestelde zoneringen. De belangrijkste geluidsbronnen die in de Wet geluidhinder worden geregeld zijn: industrielawaai, wegverkeerslawaai en spoorweglawaai. Verder gaat deze wet onder meer ook in op geluidwerende voorzieningen en geluidbelastingkaarten en actieplannen.
Planspecifiek
Het initiatief doet zich voor binnen de geluidszones van de Kerkweg (N446) en de Oudendijkseweg. Het betreft hier evenwel een bestaande situatie, waardoor geen nadere toetsing aan de Wet geluidhinder aan de orde is. In de omgeving van het plangebied zijn geen gezoneerde industrieterreinen of spoorwegen gelegen. Geconcludeerd kan worden dat er geen belemmeringen zijn wat betreft geluid.
4.5 Milieuzonering
Het aspect bedrijven en milieuzonering gaat in op de invloed die bedrijven kunnen hebben op hun omgeving. Deze invloed is afhankelijk van de afstand tussen een gevoelige bestemming en de bedrijvigheid. Milieugevoelige bestemmingen zijn gebouwen en terreinen die naar hun aard bestemd zijn voor het verblijf van personen gedurende de dag of nacht of een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld woningen). Daarnaast kunnen ook landelijke gebieden en/of andere landschappen belangrijk zijn bij een zonering tot andere, minder gevoelige, functies zoals bedrijven.
Bij een ruimtelijke ontwikkeling kan sprake zijn van reeds aanwezige bedrijvigheid en van nieuwe bedrijvigheid. Milieuzonering zorgt er voor dat nieuwe bedrijven een juiste plek in de nabijheid van de gevoelige functie krijgen en dat de (nieuwe) gevoelige functie op een verantwoorde afstand van bedrijven komen te staan. Doel hiervan is het waarborgen van de veiligheid en het garanderen van de continuïteit van de bedrijven als ook een goed klimaat voor de gevoelige functie.
Milieuzonering beperkt zich tot milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie zoals: geluid, geur, gevaar en stof. De mate waarin de milieuaspecten gelden en waaraan de milieucontour wordt vastgesteld, is voor elk type bedrijvigheid verschillend. De 'Vereniging van Nederlandse Gemeenten' (VNG) geeft sinds 1986 de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' uit. In deze publicatie is een lijst opgenomen, met daarin de minimale richtafstanden tussen een gevoelige bestemming en bedrijven. Indien van deze richtafstanden afgeweken wordt dient een nadere motivatie gegeven te worden waarom dat wordt gedaan. Onderstaand het verband tussen de afstand en de milieucategorie:
| richtafstand rustige woonwijk en rustig buitengebied | |
1 | 10 m | 0 m |
2 | 30 m | 10 m |
3.1 | 50 m | 30 m |
3.2 | 100 m | 50 m |
4.1 | 200 m | 100 m |
4.2 | 300 m | 200 m |
De richtafstanden gaan uit van gemiddeld moderne bedrijven. Indien bekend is welke activiteiten concreet worden beoogd, dan kan gemotiveerd worden uitgegaan van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting (in plaats van de richtafstanden). Benadrukt moet worden dat de richtafstanden zijn afgestemd op het omgevingstype rustige woonwijk (of een vergelijkbaar omgevingstype) en dat de richtafstanden bij een omgevingstype gemengd gebied (een gebied met een matige tot sterke functiemenging) met 1 stap kunnen worden verlaagd zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.
Het belang van milieuzonering wordt steeds groter aangezien functiemenging steeds vaker voorkomt. Hierbij is het motto: 'scheiden waar het moet, mengen waar het kan'. Het scheiden van milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen dient twee doelen:
- het reeds in het ruimtelijk spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij gevoelige bestemmingen;
- het bieden van voldoende zekerheid aan de milieubelastende activiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) zodat zij de activiteiten duurzaam, en binnen aanvaardbare voorwaarden, kunnen uitoefenen.
PlanspecifiekIn de omgeving van het plangebied bevinden zich voornamelijk bedrijfsgebouwen, een begraafplaats en een enkele woning. Daardoor kan de locatie worden getypeerd als gemengd gebied en mag de relevante richtafstand, met uitzondering van gevaar, met één afstandsstap worden verlaagd.
Effecten op de omgeving
De voorgenomen ontwikkeling betreft de realisatie van een hoveniersbedrijf met een loods van 560 m². Een hoveniersbedrijf van meer dan 500 m² betreft volgens de VNG-brochure bedrijven en milieuzonering een categorie 3.1 bedrijf (SBI 2008: 016, nummer 3). Daarmee heeft het initiatief een richtafstand van 10 meter voor het aspect geur en 30 meter voor het aspect geluid. De aspecten stof en gevaar kennen een richtafstand van 0 meter in gemengd gebied bij een dergelijke ontwikkeling.
De meest nabijgelegen woning van een derde betreft de woning gelegen op Oudendijkseweg 5. Deze woning ligt op circa 26 meter vanaf de perceelsgrens van het plangebied. Er wordt voldaan aan de richtafstanden voor de aspecten geur, stof en gevaar. Er wordt niet voldaan aan de richtafstand voor het aspect geluid. Het voorste deel van het plangebied betreft het parkeerterrein voor personeel dat aan de oostzijde wordt begrensd door een groenstrook. De meest nabijgelegen relevante geluidemissie is afkomstig van het parkeerterrein. De grens van het parkeerterrein ligt op circa 30 meter waardoor aan de richtafstand wordt voldaan. De andere onderdelen van het terrein (zoals de inrit/uitrit en de loods) liggen op meer dan 30 meter. Hierdoor is sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat bij de woning Oudendijkseweg 5 en wordt het toekomstige hoveniersbedrijf niet belemmerd.
Op Kerkweg 58 is een begraafplaats gesitueerd. Een begraafplaats kan beoordeeld worden als een geluidgevoelige functie. De afstand tot de begraafplaats is circa 19 meter vanaf de perceelsgrens van het plangebied. Uit de terreinindeling van het plangebied blijkt de inrit/uitrit het meest nabijgelegen onderdeel dat relevante geluidemissie kan veroorzaken. De inrit/uitrit komt op circa 32 meter van de begraafplaats waardoor ook hier geen knelpunt ontstaat voor het aspect bedrijven en milieuzonering.
Andere gevoelige objecten liggen ruim buiten de invloedssfeer van het plangebied.
Geurbelasting vanuit de omgeving
Op het perceel wordt de huidige bedrijfswoning weer in gebruik genomen ten behoeve van de bedrijfsvoering van het hoveniersbedrijf. Deze bedrijfswoning ligt in de buurt van de intensieve veehouderij aan de Oudendijkseweg 4 en ondervindt een geurbelasting als gevolg van deze veehouderij van 5,2 ouE/m³. De geurbelasting is lager dan de norm (8 ouE/m³) voor geurgevoelige objecten buiten de bebouwde kom in het landelijk gebied. Geconcludeerd kan worden dat er sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
Conclusie
Op basis van het voorgaande wordt geconcludeerd dat het aspect Bedrijven en milieuzonering geen belemmering vormt voor het bestemmingsplan. Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning dient een melding op grond van het Activiteitenbesluit te worden gedaan bij
http://aimonline.nl aangezien de voorgenomen ontwikkeling een bedrijf betreft waarop de Wet milieubeheer van toepassing is. Bij de melding moet tevens een plattegrond worden toegevoegd met daarop de functie van de verschillende onderdelen en milieurelevante objecten.
4.6 Geur
De Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) vormt sinds 1 januari 2007 het nieuwe beoordelingskader bij milieuvergunningen en ruimtelijke plannen. In tegenstelling tot eerdere regelgeving houdt de Wgv, naast de beleving, de omvang van de bron en de ruimtelijke scheiding, ook rekening met de meteorologische omstandigheden. Ook biedt de Wgv de mogelijkheid maatwerk te leveren voor de plaatselijke omstandigheden. Hiervoor moet een gemeente of een regio een gebiedsvisie opstellen.
Verordening geurhinder en veehouderij Kaag en Braassem 2012
De gemeente Kaag en Braassem heeft voor haar grondgebied de Verordening geurhinder en veehouderij Kaag en Braassem (2012) opgesteld op grond van artikel 6 van de Wet geurhinder en veehouderij. In deze verordening is rekening gehouden met de voorwaarden uit artikel 8 van de Wet geurhinder en veehouderij. In de verordening is bepaald dat bij de omzetting van een bedrijfswoning naar een burgerwoning of bij de uitbreiding van een bestaand bedrijf een richtafstand van 50 meter kan worden aangehouden in de bebouwde kom en een richtafstand van 25 meter buiten de bebouwde kom wat betreft het aspect geurhinder. Voorwaarde hierbij is dat de afstand tussen de veehouderij en het geurgevoelige object niet kleiner wordt.
Planspecifiek
Zoals in voorgaande paragraaf is weergegeven geldt hier voor geur een richtafstand van 10 meter in gemengd gebied. De richtafstand van de ontwikkeling overschrijdt de minimale richtafstand uit de verordening niet waardoor er wordt voldaan aan de plaatselijke verordening van Kaag en Braassem. Dit geldt ook voor de bestaande bedrijfswoning in het plangebied. De geurbelasting van de intensieve veehouderij blijft binnen de norm waardoor er sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
Het aspect geur vormt derhalve geen belemmering voor het voorliggende bestemmingsplan.
4.7 Ecologie
Bij ruimtelijke ingrepen dient rekening te worden gehouden met de natuurwaarden ter plaatse. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gebiedsbescherming en soortenbescherming. Ter bescherming van de natuurwaarden is per 1 januari 2017 de Wet natuurbescherming (Wnb) van toepassing. Deze wet vervangt de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en faunawet. Doel van de Wet natuurbescherming is drieledig:
- bescherming van de biodiversiteit in Nederland;
- decentralisatie van verantwoordelijkheden;
- vereenvoudiging van regels.
Gebiedsbescherming
Wat betreft de gebiedsbescherming richt de Wet natuurbescherming zich op de bescherming van Natura 2000-gebieden. Per Natura 2000-gebied zijn (instandhoudings)doelen (voor soorten en vegetatietypen) opgesteld. Iedereen die vermoedt of kan weten dat zijn handelen of nalaten, gelet op de instandhoudingdoelen, nadelige gevolgen voor een Natura 2000-gebied kan hebben, is verplicht deze handelingen achterwege te laten of te beperken.
Naast de bescherming vanuit de Wet natuurbescherming is in het kader van gebiedsbescherming het Natuurnetwerk Nederland (NNN) van belang. Het NNN en vormt een samenhangend netwerk van belangrijke natuurgebieden in Nederland en omvatten bestaande natuurgebieden, nieuwe natuurgebieden en ecologische verbindingszones. Het NNN draagt bij aan het bereiken van de hoofddoelstelling van het Nederlandse natuurbeleid, namelijk: 'Natuur en landschap behouden, versterken en ontwikkelen, als bijdrage aan een leefbaar Nederland en een duurzame samenleving'. Hiertoe zijn de volgende uitgangspunten van belang:
- vergroten: het areaal natuur uitbreiden en zorgen voor grotere aaneengesloten gebieden;
- verbinden: natuurgebieden zoveel mogelijk met elkaar verbinden;
- verbeteren: de omgeving zo beïnvloeden dat in natuurgebieden een zo hoog mogelijke natuurkwaliteit haalbaar is.
Soortenbescherming
De Wet natuurbescherming is gericht op het bereiken of herstellen van een gunstige staat van instandhouding van beschermde soorten. Op basis van de wet zijn activiteiten die schadelijk zijn voor beschermde dier- en plantsoorten verboden. Waar de voormalige Flora- en faunawet echter uitging van drie beschermingsniveaus, verdeelt de Wet natuurbescherming beschermde soorten in twee groepen:
- strikt beschermde soorten waaronder soorten uit de Vogel- en Habitatrichtlijn;
- andere soorten, bijvoorbeeld uit de Rode Lijst.
Ten opzichte van de Flora- en faunawet zijn circa 200 soorten (vooral vaatplanten en vissen) niet langer beschermd en zijn enkele bedreigde soorten (met name bepaalde vlinders en vaatplannen) toegevoegd. Daarnaast geldt voor iedereen in Nederland altijd, dus ook los van het voorliggende beoogde ruimtelijke project, dat de zorgplicht nageleefd moet worden bij het verrichten van werkzaamheden. Voor menig soort geldt dat indien deze zorgplicht nagekomen wordt een bepaald beoogd project uitvoerbaar is.
Planspecifiek
Er is door Blom Ecologie B.V. een oriënterend onderzoek naar beschermde flora en fauna uitgevoerd (zie
bijlagen bij toelichting, bijlage 3). Geconcludeerd wordt dat in het plangebied en/of in de directe omgeving geen beschermde diersoorten van de Wet natuurbescherming voor komen. Ook maakt de planlocatie geen onderdeel uit van een Natura2000-gebied (De Wilck op een afstand van 6,7 km), Wetland, Nationaal Park of Natuurnetwerk Nederland (op een afstand van 1,1 km). Gelet op de aard van de werkzaamheden en de afstand tot Natura2000-gebieden is van externe werking geen sprake. Ten aanzien van het Natuurnetwerk Nederland geldt dat externe werking geen
toetsingskader is.
Verder heeft het plangebied aannemelijk geen essentiële betekenis voor soorten die behoren tot het beschermingsregime habitatrichtlijnsoorten, vogelrichtlijnsoorten of nationaal beschermde soorten. Foeragerende en migrerende vleermuizen kunnen mogelijk de locatie betreden en passeren. Gedurende de werkzaamheden is het daarnaast mogelijk dat rugstreeppad de locatie bevolkt. De locatie en omgeving ervan kan incidenteel worden betreden door algemene amfibieën en zoogdieren. Tenslotte zijn op de planlocatie geschikte nestlocaties voor algemene broedvogels aanwezig. Het voorgaande vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan, al dienen bij de uitvoering, uit een oogpunt van algemene zorgplicht, eventueel maatregelen getroffen te worden om effecten te voorkomen. De te treffen maatregelen zijn:
- Tijdens de werkzaamheden moet voorzichtig worden gehandeld met alle voorkomende flora en fauna (Zorgplicht).
- Wanneer ondanks zorgvuldig handelen, onderzoek en advies schade lijkt te ontstaan voor beschermde flora en fauna, dient direct contact opgenomen te worden met een ter zake deskundige.
- Alle aanwezige vegetatie of bodemmateriaal (takken, stronken) gefaseerd verwijderen. Dit om bodembewonende dieren de kans te geven in de nabijgelegen omgeving een ander leefgebied te benutten.
- Er wordt gelegenheid gegeven aan dieren, die tijdens de werkzaamheden worden gevonden, zich te verplaatsen naar een schuilplaats buiten het bereik van de werkzaamheden.
- De planlocatie tijdens de werkzaamheden en in de nieuwe situatie bij voorkeur minimaal verlichten en een vleermuisvriendelijke verlichtingswijze toepassen (amberkleurig licht, lichtbundel nederwaarts, geconvergeerde lichtbundel) en de werkzaamheden in de periode april-oktober tussen zonsopgang en zonsondergang uitvoeren (buiten schemerperiodes).
- Het terrein ongeschikt houden voor rugstreeppadden (bijv. voorkomen ontstaan puinhopen, egaliseren terrein e.d.) en/of ontoegankelijk gemaakt voor de soort gedurende de bouwwerkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van schermen van stevig plastic of worteldoek van 50 centimeter hoog en minimaal 10 centimeter ingegraven in de grond. De voorzieningen die getroffen zijn om het gebied ontoegankelijk te maken moeten zodanig geplaatst en beheerd worden dat ze hun functie ten allen tijden kunnen vervullen.
- De werkzaamheden opstarten/uitvoeren buiten het broedseizoen (medio maart t/m medio juli). Indien de werkzaamheden in het broedseizoen worden uitgevoerd dient voor de aanvang door een ter zake deskundig gecontroleerd te worden of er broedvogels aanwezig zijn. E.e.a. op aanwijzing van deskundige.
Ten aanzien van stikstofdepositie wordt in de rapportage opgemerkt dat de beleidsvoering en beoordeling sinds 1 januari 2017 gedecentraliseerd is van de overheid naar de provincie. Ondanks dat er geen effecten verwacht worden, kan het door de provincie wenselijk geacht worden om een Aerius berekening uit te laten voeren. In reactie daar op wordt opgemerkt dat, gelet op het feit dat het een omzetting van een glastuinbouwbedrijf naar een hoveniersbedrijf betreft, er feitelijk geen verandering van de situatie optreedt. De ruimtelijke effecten van de beide bedrijfsvormen zijn vergelijkbaar, waardoor het initiatief past binnen het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).
Het aspect ecologie vormt dan ook geen belemmering voor de uitvoering van het voorliggende bestemmingsplan.
4.8 Water
De waterhuishouding is van groot belang binnen de ruimtelijke ordening. Door verstandig om te gaan met het water kan verdroging en wateroverlast (waaronder ook risico van overstromingen e.d.) voorkomen worden en de kwaliteit van het water hoog gehouden worden.
Op Rijksniveau en Europees niveau zijn de laatste jaren veel plannen en wetten gemaakt met betrekking tot water. De belangrijkste hiervan zijn het Waterbeleid voor de 21e eeuw, de Waterwet en het Nationaal Waterplan.
Waterbeleid voor de 21e eeuw
De Commissie Waterbeheer 21e eeuw heeft in augustus 2000 advies uitgebracht over het toekomstige waterbeleid in Nederland. De adviezen van de commissie staan in het rapport ‘Anders omgaan met water, Waterbeleid voor de 21e eeuw’ (WB21). De kern van het rapport WB21 is dat water de ruimte moet krijgen, voordat het die ruimte zelf neemt. In het Waterbeleid voor de 21e eeuw worden twee principes (drietrapsstrategieën) voor duurzaam waterbeheer geïntroduceerd:
- vasthouden, bergen en afvoeren: dit houdt in dat overtollig water zoveel mogelijk bovenstrooms wordt vastgehouden in de bodem en in het oppervlaktewater. Vervolgens wordt zo nodig het water tijdelijk geborgen in bergingsgebieden en pas als vasthouden en bergen te weinig opleveren wordt het water afgevoerd.
- schoonhouden, scheiden en zuiveren: hier gaat het erom dat het water zoveel mogelijk schoon wordt gehouden. Vervolgens worden schoon en vuil water zoveel mogelijk gescheiden en als laatste komt het zuiveren van verontreinigd water aan bod.
WaterwetCentraal in de Waterwet staat een integraal waterbeheer op basis van de ‘watersysteembenadering’. Deze benadering gaat uit van het geheel van relaties binnen watersystemen. Denk hierbij aan de relaties tussen waterkwaliteit, -kwantiteit, oppervlakte- en grondwater, maar ook aan de samenhang tussen water, grondgebruik en watergebruikers. Het doel van de Waterwet is het integreren van acht bestaande wetten voor waterbeheer. Door middel van één watervergunning regelt de wet het beheer van oppervlaktewater en grondwater en de juridische implementatie van Europese richtlijnen, waaronder de Kaderrichtlijn Water. Via de Waterwet gelden verschillende algemene regels. Niet alles is onder algemene regels te vangen en daarom is er de integrale watervergunning. In deze integrale watervergunning zijn zes vergunningen uit eerdere wetten (inclusief keurvergunning) opgegaan in één aparte watervergunning.
Nationaal Waterplan
Op basis van de Waterwet is het Nationaal Waterplan vastgesteld door het kabinet. Het Nationaal Waterplan geeft op hoofdlijnen aan welk beleid het Rijk in de periode 2009 - 2015 voert om te komen tot een duurzaam waterbeheer. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstromingen, beschikbaarheid van voldoende en schoon water en de diverse vormen van gebruik van water. Het geeft maatregelen die in de periode 2009 - 2015 genomen moeten worden om Nederland ook voor toekomstige generaties veilig en leefbaar te houden en de kansen die water biedt te benutten.
Waterbeheerplan
Voor de planperiode 2010 - 2015 is het Waterbeheerplan (WBP) van Hoogheemraadschap van Rijnland van toepassing. In dit plan geeft Rijnland aan wat haar ambities voor de komende planperiode zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen Het WBP legt meer dan voorheen accent op uitvoering.
De drie hoofddoelen zijn veiligheid tegen overstromingen, voldoende water en gezond water. Wat betreft veiligheid is cruciaal dat de waterkeringen voldoende hoog en stevig zijn én blijven en dat rekening wordt gehouden met mogelijk toekomstige dijkverbeteringen. Wat betreft voldoende water gaat het erom het complete watersysteem goed in te richten, goed te beheren en goed te onderhouden. Daarbij wil het hoogheemraadschap dat het watersysteem op orde en toekomstvast wordt gemaakt, rekening houdend met klimaatverandering. Immers, de verandering van het klimaat leidt naar verwachting tot meer lokale en heviger buien, perioden van langdurige droogte en zeespiegelrijzing.
Keur en beleidsregels 2015
De 'Keur en Beleidsregels' maken het mogelijk dat het hoogheemraadschap haar taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels (gebod- en verbodsbepalingen) voor:
- Waterkeringen (onder andere duinen, dijken en kaden),
- Watergangen (onder andere kanalen, rivieren, sloten, beken),
- Andere waterstaatswerken (o.a. bruggen, duikers, stuwen, sluizen en gemalen).
De Keur bevat verbodsbepalingen voor werken en werkzaamheden in of bij de bovengenoemde waterstaatswerken. Er kan een ontheffing worden aangevraagd om een bepaalde activiteit wel te mogen uitvoeren. Als Rijnland daarin toestemt, dan wordt dat geregeld in een Watervergunning op grond van de Keur. De Keur is daarmee een belangrijk middel om via vergunningverlening en handhaving het watersysteem op orde te houden of te krijgen. In de Beleidsregels, die bij de Keur horen, is het beleid van Rijnland nader uitgewerkt. De meest actuele versie betreffen de Keur Rijnland 2015 en de Uitvoeringsregels Keur 2015.
Indien de toename aan verharding minder bedraagt dan 500 m², dan geldt alleen de algemene zorgplicht. Indien de toename meer bedraagt (t/m 5.000 m²) is in de regels opgenomen dat het oppervlak van het ter compensatie aan te leggen water, minimaal 15 % moet bedragen van het oppervlak van de toename aan verharding. Indien nieuwe compensatie moet worden gerealiseerd, moet deze voorafgaand aan het aanbrengen van de verharding zijn gerealiseerd, of gelijktijdig met het aanbrengen van de verharding worden gerealiseerd.
Planspecifiek
In de thans bestaande situatie zijn een schuur en een bedrijfswoning aanwezig en is het perceel aan de straatzijde deels verhard. In de nieuwe situatie wordt de schuur vervangen door een grotere loods, wordt de bedrijfswoning gehandhaafd en worden verhardingen aangebracht voor de ontsluiting, de opslag en het parkeren. In totaal wordt thans ongeveer 1.500 m² aan bebouwing en verhardingen toegevoegd. Ten opzichte van de eerder bestaande en van de planologische situatie, is evenwel sprake van een aanzienlijke afname van de bebouwde/verharde oppervlakte. Vooruitlopend op deze ontwikkeling, zijn in 2008 namelijk ongeveer 3.150 m² aan glasopstanden verwijderd. Om die reden wordt het niet nodig geacht om watercompensatie te realiseren. Bovendien worden de bestaande sloten gehandhaafd.
De hemelwaterafvoer vindt plaats via infiltratie in de bodem en het oppervlaktewater. Op het noordelijke deel van het bedrijfserf ter hoogte van de nieuwe loods wordt een halfopen verharding toegepast. Het deel aansluitend aan de nieuwe loods, waar ook gemanoeuvreerd wordt met voertuigen, wordt voorzien van een gesloten verharding. Daarin wordt een systeem voor het afvangen van afvalwater (ten gevolge van het reinigen van het materieel) geïntegreerd. Het afvalwater wordt vervolgens gereinigd en afgevoerd via het riool.
4.9.1 Cultuurhistorie
Goede ruimtelijke ordening betekent dat er een integrale afweging plaatsvindt van alle belangen die effect hebben op de kwaliteit van de ruimte. Een van die belangen is de cultuurhistorie. Het bestemmingsplan is een belangrijk instrument om cultuurhistorische waarden in een gebied te beschermen.
Per 1 januari 2012 is in het kader van de modernisering van de monumentenzorg (MOMO) in het Besluit ruimtelijke ordening van het rijk opgenomen dat gemeenten bij het maken van bestemmingsplannen rekening moeten houden met cultuurhistorische waarden.
Planspecifiek
Uit de Welstandskaart blijkt dat in het plangebied en de directe omgeving geen specifieke cultuurhistorische waarden aanwezig zijn. Nader cultuurhistorisch onderzoek is niet noodzakelijk.
4.9.2 Archeologie
In 1992 is in Valletta (Malta) het Europees Verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed (Verdrag van Malta) ondertekend. Het Verdrag van Malta voorziet in bescherming van het Europees archeologisch erfgoed onder meer door de risico's op aantasting van dit erfgoed te beperken. Per 1 juli 2016 is de Erfgoedwet ingegaan totdat de Omgevingswet in werking treedt. De Erfgoedwet bundelt bestaande wet- en regelgeving voor behoud en beheer van het cultureel erfgoed in Nederland. Onder andere de Monumentenwet is hierin opgegaan. Op basis van de Erfgoedwet zijn mogelijke (toevals)vondsten bij het verrichten van werkzaamheden in de bodem altijd beschermd. Artikel 5.10 lid 1 van de Erfgoedwet stelt namelijk: 'Degene die anders dan bij het verrichten van opgravingen een vondst doet waarvan hij weet dan wel redelijkerwijs moet vermoeden dat het een archeologische vondst betreft, meldt dit zo spoedig mogelijk bij Onze Minister'.
Gemeentelijk archeologiebeleid
De gemeenteraad van de gemeente Kaag en Braassem heeft op 23 mei 2011 de Archeologische Verwachtings- en Beleidsadvieskaart vastgesteld. In dit beleid is de verwachting en archeologische bescherming in kaart gebracht en onderbouwd.
Planspecifiek
Uit de archeologische beleidskaart blijkt dat het plangebied is gelegen in een gebied met een lage archeologische verwachting. Daarbij geldt dat archeologisch onderzoek niet verplicht is en er dus geen belemmeringen zijn. Daarbij zijn de gronden voorheen reeds in gebruik geweest voor een glastuinbouwbedrijf.
Indien bij de werkzaamheden onverhoopt toch archeologische vondsten (zogenaamde toevalsvondsten) worden aangetroffen is men conform artikel 53 van de Monumentenwet 1988 verplicht deze te melden bij het bevoegd gezag.
4.10 Externe veiligheid
Sommige activiteiten brengen risico's op zware ongevallen met mogelijk grote gevolgen voor de omgeving met zich mee. Externe veiligheid richt zich op het beheersen van deze risico's. Het gaat daarbij om onder meer de productie, opslag, transport en het gebruik van gevaarlijke stoffen. Dergelijke activiteiten kunnen een beperking opleggen aan de omgeving. Door voldoende afstand tot de risicovolle activiteiten aan te houden kan voldaan worden aan de normen. Aan de andere kant is de ruimte schaars en het rijksbeleid erop gericht de schaarse ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Het ruimtelijk beleid en het externe veiligheidsbeleid moeten dus goed worden afgestemd. De wetgeving rond externe veiligheid richt zich op de volgende risico’s:
- risicovolle (Bevi-)inrichtingen;
- vervoer gevaarlijke stoffen door buisleidingen;
- vervoer gevaarlijke stoffen over weg, water of spoor.
Daarnaast wordt er in de wetgeving onderscheid gemaakt tussen de begrippen kwetsbaar en beperkt kwetsbaar en plaatsgebonden risico en groepsrisico.
Voor de beoordeling of in de omgeving van het plangebied risicovolle inrichtingen en/of transportroutes gevaarlijke stoffen aanwezig zijn is de risicokaart geraadpleegd. Hieruit blijkt dat er geen risicovolle inrichtingen of transportroutes voor gevaarlijk stoffen in of in de directe nabijheid (binnen een straal van 1.500 m) van het plangebied voorkomen.
Hiermee vormt het aspect externe veiligheid geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van de voorgenomen ontwikkelingen.
4.11 Verkeer en parkeren
Onderdeel van een goede ruimtelijke ordening is het effect van een beoogd nieuwe project op de verkeersstructuur en het parkeren in en rondom het plangebied.
Voor het maken van een inschatting van de hoeveelheid autoverkeer dat wordt gegenereerd bij ruimtelijke ontwikkelingen en de benodigde hoeveelheid parkeren, zijn kencijfers ontwikkeld. Het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte (CROW) geeft in publicatie 317 'Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie' deze kencijfers. In de richtlijnen wordt onderscheid gemaakt op basis van de functie van de ontwikkeling (wonen, bedrijf, etc.) en op basis van de locatiekenmerken. Zodoende kan bij ruimtelijke ontwikkelingen voor vrijwel elke locatie een goed beeld worden verkregen wat de totale verkeersaantrekkende werking en de parkeerbehoefte zullen zijn.
Planspecifiek
Voorliggend plan voorziet in de herstructurering van een voormalig glastuinbouwbedrijf naar een hoveniersbedrijf, waarbij in de huidige situatie één bedrijfswoning aanwezig is en blijft. De voorgenomen activiteiten leiden niet tot een wezenlijk andere verkeerssituatie dan die ten tijden van het glastuinbouwbedrijf. Om die reden is de bestaande ontsluiting via de Oudendijkseweg toereikend. Daarbij is de gemeente voornemens deze weg aan te passen, in samenhang met een reconstructie van de kruising met de Kerkweg (N446). De Dorpsraad is positief gestemd over deze plannen, die overigens vooral verband houden met de bereikbaarheid van de tegenover gelegen kwekerij (VDE Plant). Onderhavig perceel zal daar dan ook van profiteren, maar is er niet van afhankelijk.
Ten aanzien van het parkeren voor het hoveniersbedrijf wordt het volgende opgemerkt. Het gaat uitsluitend om parkeren voor het personeel en voor de bedrijfswoning. Afhankelijk van het seizoen zijn er 7 tot 10 personen werkzaam bij het hoveniersbedrijf. Voor de bedrijfswoning wordt uitgegaan van een behoefte van 2 parkeerplaatsen. Daarmee bedraagt de totale, feitelijke behoefte ten hoogste 12 parkeerplaatsen. In de voorstellen voor de terreininrichting (zie
toelichting paragraaf 2.2) is voorzien in een parkeerterrein voor ongeveer 15 auto's, waarmee sprake is van voldoende ruimte voor parkeren op eigen terrein.
Het aspect verkeer en parkeren is daarmee geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het plan.
5 Juridische planbeschrijving
5.1 Algemeen
Voor het bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
5.2 Toelichting
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan. Tot slot maken eventuele bijlagen bij de toelichting onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.
5.3 Verbeelding
Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven met daarbij andere bepalingen als gebiedsaanduidingen, bouwaanduidingen, bouwvlakken etc.. Voor de analoge verbeelding is gebruik gemaakt van een digitale ondergrond (Grootschalige Basiskaart en/of kadastrale kaart).
5.4 Planregels
Voor de planregels is de gestandaardiseerde opbouw uit de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 gebruikt. De planregels zijn hierbij onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels voor het hele plangebied. Hoofdstuk 2 geeft de bestemmingsregels; deze komen in de volgende paragraaf nader aan de orde. Hoofdstuk 3 geeft vervolgens de algemene regels waaronder (mogelijke) flexibiliteitsbepalingen in de vorm van wijzigings- en afwijkingsbevoegdheden. In dit derde hoofdstuk kunnen belangrijke algemene bepalingen zijn opgenomen die van invloed zijn op het bepaalde in hoofdstuk 2. Ten slotte regelt Hoofdstuk 4 de overgangs- en slotbepalingen.
De regels van een bestemming kennen een standaardopbouw en worden als volgt benoemd:
- Bestemmingsomschrijving (in elk bestemmingsplan);
- Bouwregels (bestemmingsplanafhankelijk);
- Nadere eisen (bestemmingsplanafhankelijk);
- Afwijken van de bouwregels (bestemmingsplanafhankelijk);
- Specifieke gebruiksregels (bestemmingsplanafhankelijk);
- Afwijken van de gebruiksregels (bestemmingsplanafhankelijk);
- Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (bestemmingsplanafhankelijk).
5.5 Wijze van bestemmen
Voorliggend bestemmingsplan bevat één bestemming; de bestemming 'Bedrijf'. In de regels is opgenomen dat uitsluitend een hoveniersbedrijf is toegelaten, inclusief een bedrijfswoning. Middels bouwvlakken op de verbeelding is aangegeven waar de bedrijfsbebouwing mag worden gerealiseerd. De bestaande bedrijfswoning is als zodanig aangeduid. Zoals gebruikelijk in de gemeente, zijn binnen de bedrijfsbestemming ondergeschikte kantooractiviteiten toegelaten. Ook zijn de benodigde parkeervoorzieningen en buitenopslag van tuin- en bestratingsmaterialen geregeld. Dat geldt ook voor groenvoorzieningen, zoals die nodig zijn voor de benodigde landschappelijke inpassing.
Verder worden de binnen de gemeente Kaag en Braassem gebruikelijke bouw- en gebruiksmogelijkheden geboden.
Middels een Voorwaardelijke verplichting Parkeren in
artikel 8 lid 2.1 is veiliggesteld dat voorzien wordt in voldoende parkeergelegenheid, ook bij toekomstige veranderingen.
6 Economische uitvoerbaarheid
Bij de voorbereiding van een ruimtelijke plan dient, op grond van artikel 3.1.6 lid 1, sub f van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), onderzoek plaats te vinden naar de (economische) uitvoerbaarheid van het plan. In principe dient bij vaststelling van een ruimtelijk besluit tevens een exploitatieplan vastgesteld te worden om verhaal van plankosten zeker te stellen. Op basis van 'afdeling 6.4 grondexploitatie', artikel 6.12, lid 2 van de Wro kan de gemeenteraad bij het besluit tot vaststelling van een ruimtelijk plan echter besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien:
- het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is;
- het bepalen van een tijdvak of fasering als bedoeld in artikel 6.13, eerste lid, onder c, 4°, onderscheidenlijk 5°, niet noodzakelijk is;
- het stellen van eisen, regels, of een uitwerking van regels als bedoeld in artikel 6.13, tweede lid, onderscheidenlijk b, c of d, niet noodzakelijk is.
Planspecifiek
De kosten voor de bestemmingsplanwijziging worden, waar nodig, door middel van leges op de initiatiefnemer verhaald. Daarnaast zijn er voor de gemeente geen kosten verbonden aan dit initiatief. Bovendien is voor dit project een planschadeovereenkomst afgesloten tussen de gemeente en de initiatiefnemer. Het ruimtelijke plan is hierdoor financieel uitvoerbaar.
7 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
7.1 Algemeen
Bij de voorbereiding van een (voor)ontwerp bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6 lid 1 Wro sub c overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt overleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van rijk en provincie die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan, in overleg, afgezien worden van dit overleg.
Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door de Raad wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld. Is er wel beroep ingesteld dan treedt het bestemmingsplan ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
7.2 Participatie
De initiatiefnemer heeft, zoals afgesproken in het kader van het principeverzoek, de omgeving geïnformeerd over het voorliggende initiatief. Op 24 juni 2017 had een eerste kennismaking met de vier directe buren plaats en is de positieve houding van de gemeente ten aanzien van het principeverzoek toegelicht. Op 29 augustus 2017 heeft de initiatiefnemer nog een keer gesproken met twee buren, waarbij ook de eerste schetsplannen voor het onderhavige perceel zijn getoond en toegelicht.
Vervolgens zijn op 25 oktober 2017 de betreffende buren opnieuw schriftelijk benaderd, met een brief met bijlagen waarin de beoogde terreinindeling en referentiebeelden zijn weergegeven. Het verzoek daarbij was om mondeling danwel schriftelijk te reageren.
Naar aanleiding daarvan is er op 30 oktober 2017 een gesprek geweest met de eigenaren van de aangrenzende agrarische percelen. Een aandachtspunt is de schaduwwerking van de beoogde groensingel. Door initiatiefnemer is verwoord dat de singel verband houdt met de benodigde landschappelijke inpassing volgens het principe van groene eilanden in de openheid. Bovendien wordt, in verband met het beheer en onderhoud van de sloot, enige afstand tot de perceelsgrens aangehouden.
7.3 Overleg
Ter voldoening van het bepaalde in artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is het ontwerpbestemmingsplan op 16 april 2018 toegezonden worden aan Provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap van Rijnland. Provincie Zuid-Holland heeft op 17 april 2018 te kennen gegeven dat er geen sprake is van strijdigheid met de Verordening Ruimte en dat zij kunnen instemmen met het plan. Het Hoogheemraadschap heeft niet gereageerd, zodat aangenomen wordt dat zij eveneens instemmen met het plan.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 19 april 2018 t/m 30 mei 2018 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingebracht.