direct naar inhoud van 5.3 Planregels
Plan: Huis- en tuinboulevard Gardenz
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1883.huistuinboulevard-VO01

5.3 Planregels

Planregels zijn nodig om het gebruik van de gronden, de toegelaten bebouwing en het gebruik van de bebouwing binnen het plangebied te regelen. De planregels zijn onder te verdelen in:

  • a. Inleidende regels;
  • b. Bestemmingsregels;
  • c. Algemene regels;
  • d. Overgangs- en slotregels;

Ad a) Inleidende regels

De inleidende regels zijn van algemene aard en betreffen de 'begrippen en de 'wijze van meten'.

o Artikel 1: begrippen

Hierin worden de in de planregels voorkomende begrippen omschreven en wordt de interpretatie van de diverse begrippen vastgelegd, zodat duidelijk wordt wat onder de begrippen wordt verstaan.

o Artikel 2: wijze van meten

Hierin wordt aangegeven hoe de in het plan voorkomende maten dienen te worden bepaald.

Ad b) bestemmingsregels

De bestemmingsregels betreffen de bepalingen die de materiële inhoud (gebruiksdoel) van de op de verbeelding aangegeven bestemmingen weergeven:

o Artikel 3: Agrarisch

De gronden voor de bestemming 'Agrarisch' zijn bestemd voor agrarisch grondgebruik en voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding. Hiervoor geldt dat er uitsluitend andere bouwwerken met een maximale bouwhoogte van 2 meter mogen worden opgericht.

o Artikel 4: Detailhandel

Deze bestemming geldt voor het grootste deel van het plangebied. De gronden zijn bestemd voor de vestiging van bedrijven binnen de branches woninginrichting, tuincentra en bouwmarkten. Zelfstandige kantoorvestigingen en bedrijfswoningen zijn hier niet toegestaan. Ondergeschikte horeca is in deze bestemming wel toegestaan, waarbij de ondergeschikte horeca direct in verband moet zijn met de andere ter plaatse toegestane hoofdactiviteiten (niet zijnde horeca).

De hoogte van hoogspanningsmasten mogen in deze bestemming maximaal 30 meter bedragen. Middels een omgevingsvergunning mag afgeweken worden van een maximale hoogte van een bouwlaag indien de ruimtelijke kwaliteit en het stedenbouwkundige beeld niet onevenredig nadelig (kunnen) worden beïnvloed.

o Artikel 5: Groen

De gronden voor de bestemming 'Groen' zijn bestemd voor groenvoorzieningen, langzaamverkeersvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Hiervoor geldt dat er uitsluitend andere bouwwerken met een maximale bouwhoogte van 2 meter mogen worden opgericht.

o Artikel 6: Verkeer

De gronden voor de bestemming 'Verkeer' zijn bestemd voor wegen en straten, opstelstroken en voet- en fietspaden. Hiervoor geldt dat er uitsluitend andere bouwwerken met een maximale bouwhoogte van 10 meter mogen worden opgericht.

o Artikel 7: Leiding - Hoogspanningsverbinding

Deze dubbelbestemming is naast de daar voorkomende bestemmingen mede toegekend aan de aanleg, instandhouding en bescherming van een hoogspannigsverbinding. Binnen deze bestemming mogen uitsluitend andere bouwwerken worden opgericht met een bouwhoogte van maximaal 25 meter.

Binnen deze zones is een omgevingsvergunning vereist voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde en van werkzaamheden. In deze bestemming is een omgevingsvergunning vereist voor bijvoorbeeld het aanbrengen van hoogopgaande beplanting of bomen, aanbrengen van bovengrondse constructies, installaties of apparatuur hoger dan 2,5 meter. Werken en werkzaamheden die normaal onderhoud betreffen, zijn niet van toepassing op dit verbod voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde en van werkzaamheden.

o Artikel 8: Waarde - Archeologie 2

Gemeente Sittard-Geleen heeft een eigen archeologiebeleid. In dit beleid kiest de gemeente voor verschillende waarden. Voor dit bestemmingsplan geldt waarde archeologie 2.

De dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie is naast de daar voorkomende bestemmingen mede toegekend aan de bescherming van archeologische waarden in de bodem. In dit artikel wordt geregeld wanneer een archeologisch onderzoek vereist is en worden maatregelen ter bescherming van eventuele waarden voorgeschreven.

De bescherming van de archeologische waarden is bovengeschikt aan die van de leidingen. Wanneer de dubbelbestemming Waarde Archeologie samenvalt met de dubbelbestemming Leiding, gaan de bepalingen van de dubbelbestemming Waarde Archeologie voor.

Ad c) algemene regels

De algemene regels zijn aanvullingen op de genoemde bestemmingen en hebben betrekking op:

o Artikel 9: anti-dubbeltelbepaling

Deze bepaling is erop gericht om grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog uitvoering kan worden gegeven, niet dubbel te kunnen laten tellen, waardoor er onbedoeld meer woningen gerealiseerd kunnen worden.

o Artikel 10: algemene gebruiksregels

De algemene gebruiksregels regelen welke vormen van gebruik van onbebouwde gronden respectievelijk bouwwerken in ieder geval moeten worden aangemerkt als een verboden gebruik, zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening respectievelijk de Woningwet.

o Artikel 11: algemene afwijkingsregels

Behalve de specifieke afwijkingsregels, opgenomen binnen de bestemmingsregels, kent het plan ook een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden. Deze bevoegdheden hebben als doel om flexibel te kunnen inspelen op afwijkingen en overschrijdingen van beperkte aard of omvang.

o Artikel 13: algemene wijzigingsregels

De algemene wijzigingsbevoegdheden hebben als doel het bestemmingsplan van flexibiliteit te voorzien. Via gedeeltelijke planwijziging, zoals bedoeld in artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening, kan worden besloten tot wijziging van het plan, zonder dat daarvoor een normale (integrale) herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk is.

Ad d) overgangs- en slotregels

De overgangs- en slotregels zijn aanvullingen op de genoemde bestemmingen en hebben betrekking op:

o Artikel 14: overgangsrecht bouwwerken en gebruik

In dit artikel is vastgelegd dat bouwwerken die op het moment van ter visielegging van het ontwerpplan bestaan (of die kunnen worden gebouwd op grond van het bepaalde in of krachtens de Woningwet), mogen blijven bestaan, ook al is er strijd met de bebouwingsregels.

Ook ligt in dit artikel vast dat het gebruik van gronden en opstallen dat afwijkt van de planregels op het moment waarop het plan rechtskracht verkrijgt, mag worden voortgezet.

o Artikel 15: slotbepaling. Deze bepaling omvat de officiële citeertitel van de planregels.