Plan: | Huis- en tuinboulevard Gardenz |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1883.huistuinboulevard-VO01 |
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Begin 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte vastgesteld. De structuurvisie bevat een concrete, bondige actualisatie van het mobiliteits- en ruimtelijke ordeningsbeleid. Dit nieuwe beleid heeft onder meer de Nota Mobiliteit, de Nota Ruimte en de Structuurvisie Randstad 2040 vervangen. De structuurvisie heeft betrekking op:
Bij deze aanpak hanteert het Rijk een filosofie die uitgaat van vertrouwen, heldere verantwoordelijkheden, eenvoudige regels en een selectieve rijksbetrokkenheid. Zo laat het Rijk de verantwoordelijkheid voor de afstemming tussen verstedelijking en groene ruimte op regionale schaal over aan provincies. Daarmee wordt bijvoorbeeld het aantal regimes in het landschaps- en natuurdomein fors ingeperkt.
Het Rijk is verantwoordelijk voor een goed systeem van de ruimtelijke ordening. Een van de belangen van het Rijk is dan ook het hanteren van een zorgvuldige afweging en transparante besluitvorming bij alle ruimtelijke plannen.
Integrale planvorming en besluitvorming moet op elk schaalniveau mogelijk zijn. De bestaande en toekomstige belangen dienen goed afgewogen te worden. In regio's waar krimp optreedt, is het belangrijk de leefbaarheid te waarborgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het herstructureren van verstedelijking. De ruimte moet zorgvuldig worden benut.
Om zorgvuldig ruimtegebruik te bevorderen, neemt het Rijk enkel nog een 'ladder' voor duurzame verstedelijking op (gebaseerd op de 'SER-ladder'). Dit is verankerd in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).
De ladder werkt met de volgende opeenvolgende stappen:
De ontwikkeling voorziet in de regionale vraag. Omdat het een bestaande perifere detailhandelslocatie betreft, is de toetsing aan de SER-ladder niet aan de orde. De locatie voorziet in een regionale behoefte. Het plangebied is de enige locatie binnen de regio dat gericht is op perifere detailhandel in de genoemde branches. Het voorliggende bestemmingsplan is in lijn met de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte.
Besluit algemene regels ruimtelijke ordening
De inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 heeft gevolgen voor de doorwerking van het nationale ruimtelijke beleid. Totdat de Wro in werking was getreden, werd het geldende rijksbeleid vastgelegd in Planologische Kernbeslissingen (PKB's). Sinds 1 juli 2008 zijn deze documenten alleen nog bindend voor het rijk en niet meer voor andere overheden. Het rijk kiest ervoor om het deel van het ruimtelijk beleid dat bedoeld is bindend te zijn voor andere overheden, ook onder de Wro te borgen. De Wro geeft daarvoor het Rijk de beschikking over het instrument Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) is de AMvB die het inhoudelijke beleidskader van de rijksoverheid vormt voor bestemmingsplannen. Dat betekent dat het Barro regels geeft over bestemmingen, het gebruik van gronden en zich primair richt tot de gemeente. Daarnaast kan het Barro aan de gemeente opdragen om in de toelichting bij een bestemmingsplan bepaalde zaken uitdrukkelijk te motiveren.
Deze algemene regels bewerkstelligen dat nationale ruimtelijke belangen doorwerken tot op lokaal niveau.
Op 30 december 2011 is de eerste tranche van het Barro in werking getreden. Deze eerste tranche van het Barro bevat een vertaling van het geldende planologische beleid dat bedoeld was om op lokaal niveau: in bestemmingsplannen te worden verwerkt. De vastgestelde onderdelen van het Barro Ruimte hebben betrekking op ondermeer het kustfundament, de grote rivieren, de ecologische hoofdstructuur en het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR).
Op 1 oktober 2012 is de tweede deel van het Barro in werking getreden. Dit deel vormt een vertaling van nieuw ruimtelijk beleid van het Rijk, dat eerder is vastgelegd in o.a. de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte en de MIRT-agenda's.
Dit deel van het Barro bevat regels voor onder meer radarverstoringsgebieden, militaire terreinen, het vereenvoudigde regime van de ecologische hoofdstructuur, reserveringsgebieden voor nieuwe hoofdwegen en spoorlijnen en reserveringsgebieden voor uitbreiding van enkele bestaande hoofdwegen.
Het plangebied ligt niet in een gebied dat in het Barro is aangewezen voor de bovenstaande doeleinden. Vanuit het Barro zijn er dan ook geen bindende regels die gevolgen hebben voor het onderhavige bestemmingsplan. In het Barro zijn geen regels gesteld die relevant zijn voor het plan.