Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kleine Achterweg 18 Naaldwijk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.pbp00000001-vast

2.1 Beleidskader


2.1.1 Rijksbeleid

In het bestemmingsplan is afstemming met het volgende algemene ruimtelijk beleid van het rijk gezocht.
 
Structuurvisie(s) van het rijk
Het rijk heeft nog geen structuurvisie(s) vastgesteld als bedoeld in artikel 2.3 van de Wet ruimtelijke ordening. Volgens het overgangsrecht van deze wet blijven de beleidsnota’s die zijn vastgesteld middels de procedure van planologische kernbeslissing van kracht voor de duur zoals in het oude recht was voorgeschreven.
 
Nota Ruimte
De Nota Ruimte verwoordt de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen voor de komende decennia. Het kabinet zet daarbij in op dynamisch, en op ontwikkeling gericht ruimtelijk beleid en een heldere verdeling van verantwoordelijkheden tussen rijk en decentrale overheden. De Nota Ruimte bevat niet alleen de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid voor Nederland als geheel, maar ook voor een aantal specifieke gebieden. De nota fungeert tevens als het ruimtelijke kader voor alle ruimtelijke investeringen van het rijk en de andere overheden.
In de Nota Ruimte zijn onderdelen van de tekst aangemerkt als planologische kernbeslissing (p.k.b.). Het rijk kan bepaalde onderdelen van een planologische kernbeslissing aanmerken als concrete beleidsbeslissing. Provincies en gemeenten dienen bij het opstellen van hun streekplannen en bestemmingsplannen die onderdelen van de p.k.b. in acht te nemen. Het landelijk gebied ten zuiden van het plangebied is onderdeel van de in de Nota Ruimte aangewezen p.k.b. Greenport Westland. Het rijksbeleid is erop gericht de ruimtelijke ontwikkeling van deze greenport (intensieve glastuinbouw) zodanig te sturen, dat hun functie als greenport ook op lange termijn blijft behouden en/of wordt versterkt.

2.1.2 Provinciaal beleid

Interim beleid Provincie Zuid-Holland
  
Op 24 juni 2009 hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland het 'Interimbeleid Wro' vastgesteld. Met de vaststelling van het Interimbeleid Wro geeft de provincie Zuid Holland aan hoe de provincie vanaf de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening tot aan de vaststelling van de nieuwe provinciale structuurvisie omgaat met haar bestaande ruimtelijke beleid. De nieuwe wet is in werking getreden op 1 juli 2008, de vaststelling van de nieuwe structuurvisie is voorzien medio 2010.
 
Het Interimbeleid Wro houdt in dat, met uitzondering van twee aanpassingen van het streekplan, voorafgaand aan de vaststelling van de nieuwe provinciale structuurvisie er geen nieuw beleid wordt vastgesteld. Het bestaand ruimtelijk beleid – zoals opgenomen in vigerende bestemmingsplannen en de nota Regels voor Ruimte – wordt dan ook onverminderd aangemerkt als beleid van provinciaal belang.
 
Streekplan Zuid-Holland West
In het Streekplan Zuid-Holland West is het plangebied aangeduid als stads- en dorpsgebied. Dit binnen de rode contour gelegen gebied bestaat uit een aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie wonen, waarin ook gebiedsdelen voorkomen met (soms grootschalige) kantoorconcentraties, winkelvoorzieningen, horeca en andere stedelijke voorzieningen.
 
Door de Provincie Zuid-Holland is de “Nota Regels voor Ruimte” vastgesteld. Deze nota vormt naast de streekplannen het beoordelingskader voor gemeentelijk ruimtelijke plannen. Voor wat betreft het beleidskader voor wonen vormt, naast het locatiebeleid in de streekplannen, de provinciale woonvisie het beleidskader.
 
Structuurvisie(s) van de provincie
In de op 28 april 2009 ter inzage gelegde ontwerp provinciale structuurvisie heeft het plangebied de aanduiding 'Dorpsgebied' verkregen.

2.1.3 Regionaal beleid

In het door het Algemeen bestuur Stadsgewest Haaglanden op 16 april 2008 vastgestelde Regionaal Structuurplan Haaglanden (RSH) is voor het betrokken gebiedsdeel de aanduiding “Verdichten binnen bestaand stedelijk gebied" opgenomen. Volgens de RSH gaat het hierbij om bestaand of in aanleg zijnde (i.c. in aanleg vanaf ca. 1996) aaneengesloten bebouwd gebied, waarin voornamelijk woningbouw voorkomt; tevens zones met veel verspreide bebouwing (zoals bebouwingslinten en villaparken). De aanwezige potenties voor verdichting, vernieuwing en herstructurering dienen zoveel mogelijk te worden benut, onder handhaving van karakter- en structuurbepalende niet-bebouwde ruimten en met inachtneming van de cultuurhistorische waarden.

2.1.4 Gemeentelijk beleid

Visie Greenport Westland
Door de gemeente Westland is de Greenportvisie ontwikkeld. De Visie Greenport Westland 2020 schetst het ruimtelijk kader voor toekomstige ontwikkelingen op hoofdlijnen in de gemeente en daarbuiten in woord en beeld. Op de plankaart is het plangebied aangegeven als uitleglocatie voor woningbouw.
 
Een groot deel van de woningbouwproductie dient opgevangen te worden binnen de bestaande ruimtelijke mogelijkheden. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de rode contouren van het Streekplan, want verdichting van de kernen door het toevoegen van woningen gaat steeds belangrijker worden. De verdichting komt mede voort uit het vergroten van het draagvlak voor het voorzieningenniveau en het behouden van duurzaam glas in het buitengebied.

2.1.5 Conclusie

Gelet op het voorgaande kan worden geconcludeerd dat het beoogde woonhuis past binnen het beleid van hogere overheden.