Type plan: projectbesluit
Naam van het plan: Nature's Pride (Honderdlandl fase 2) te Maasdijk
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.gba00000035-ONHE

4.8 Cultuurhistorische aspecten

Beleid
 
In 1992 is het Verdrag van Malta tot stand gekomen. Doelstelling van het verdrag is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen. 
 
De Cultuur Historische Hoofdstructuur Zuid-Holland, regio Delfland en Schieland (Provincie Zuid-Holland 2003) laat zien dat het projectgebied is gesitueerd in een gebied met een redelijke tot (zeer) grote kans op archeologische sporen. Belangrijke archeologische waarden zijn in het verleden door grondverbetering en het afgraven van oud duin inmiddels verloren gegaan. In de belangenafweging die aan het afwijken van het bestemmingsplan "Westmade" ten grondslag ligt, wordt het belang van archeologisch erfgoed overeenkomstig het doel van het Verdrag van Malta meegewogen.  
 
Plangebied
 
Het plangebied van Nature’s Pride ligt op Afzettingen behorende tot de formatie van Naaldwijk, Laagpakket van Walcheren. Het betreft hier oude geulafzettingen die zich gedurende de IJzertijd hebben afgezet (voorheen Duinkerke 0) behorende tot het invloedsgebied van de Gantel en Maas, Deze afzettingen zijn afgedekt door dekafzettingen uit latere fasen Romeinse Tijd, Vroege en Late Middeleeuwen.
 
Historische informatie:
Op de historische kaart is percelering zichtbaar binnen het plangebied, echter geen bebouwing.
 
Afbeelding 1. Het plangebied geprojecteerd op de historische kaart van Kruikius uit 1712
 
Archeologische verwachting
 
De geulafzettingen van Duinkerke 0 zijn vanaf de IJzertijd geschikt geweest voor bewoning, uit alle daaropvolgende periodes kunnen er bewoningssporen verwacht worden. De kans dat er in de Nieuwe Tijd bewoning heeft gestaan is zeer klein. Op grofweg 1 kilometer ten zuiden van deze vindplaats is een woonplaats gevonden uit de overgang van de Vroege naar Late Middeleeuwen. Het betrof hier de resten van een rechthoekige terp, met daarnaast gelegen een Middeleeuws huis met erfafscheidingen, waterput en aanverwante sporen.
 
Op basis van deze verwachtingen zijn deze afzettingen in het beleid van de Gemeente Westland aangewezen als ‘
Archeologisch Onderzoeksgebied A
’. (zie afbeelding 2). Voor deze gebieden gelden dat indien verstoringen dieper reiken dan 50 cm beneden maaiveld en meer dan 1000 m2 betreffen.  
 
Afbeelding 2. Het plangebied geprojecteerd op de beleidsadvieskaart van de Gemeente Westland
 
Onderzoekseisen
 
Gezien de omvang van de gecombineerde kavels (52,000 m2) dient er een
inventariserend veldonderzoek
plaats te vinden. Normaliter zou dit middels boringen kunnen plaatsvinden. Het plangebied valt echter in een uitzonderingszone. Gezien de geologische situatie zullen eventuele vindplaatsen waarschijnlijk niet middels booronderzoek kunnen worden gedetecteerd zoals is aangetoond in soortgelijke geologische zones. Er zijn derhalve
proefsleuven
vereist om het gebied goed te kunnen onderzoeken. Hierbij dient een 5% sample van het plangebied genomen te worden (in dit geval 2600 m2 totale oppervlakte). Effectief betekent dit dat er in totaal een lengte van 1300 meter proefsleuf met een breedte van 2 m dienen te worden aangelegd verspreid over het onderzoeksgebied. De specifieke eisen dienen te worden vastgelegd in een Programma van Eisen opgesteld conform de KNA 3.2.
 
Plan van aanpak
 
Op 14 juni 2012 is een plan van aanpak Archeologisch vooronderzoek, bureau- en inventariserend veldonderzoek aangeleverd (opgesteld door RAAP West-Nederland). 
 
Conclusie
 
Het voorgestelde plan van aanpak is akkoord bevonden door de gemeentelijke archeoloog. De werkzaamheden kunnen dus volgens dit plan uitgevoerd worden.