Type plan: projectbesluit
Naam van het plan: Nature's Pride (Honderdlandl fase 2) te Maasdijk
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.gba00000035-ONHE

4.4 Externe veiligheid

Beleid en normstelling
 
Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:
  • bedrijven waar activiteiten plaatsvinden die gevolgen hebben voor de externe veiligheid;
  • vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoor, water of door buisleidingen.  
Voor zowel bedrijvigheid als vervoer van gevaarlijke stoffen zijn twee aspecten van belang, te weten het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon dodelijk wordt getroffen door een ongeval, indien de persoon zich onafgebroken (dat wil zeggen 24 uur per dag gedurende het hele jaar) en onbeschermd op een bepaalde plaats zou bevinden. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting dan wel infrastructuur.
 
Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als direct gevolg van een ongeval waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. De norm voor het GR is een oriëntatiewaarde. Het bevoegd gezag heeft een verantwoordingsplicht als het GR toeneemt en/of de oriëntatiewaarde overschrijdt.
 
Vervoer van gevaarlijke stoffen
 
In de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (RVGS) is het externe veiligheidsbeleid voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over water en (spoor)wegen opgenomen. Op basis van de circulaire is voor bestaande situaties de grenswaarde voor het PR ter plaatse van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten 10-5 per jaar en de streefwaarde 10-6 per jaar. In nieuwe situaties is de grenswaarde voor het PR ter plaatse van kwetsbare objecten 10-6 per jaar; voor beperkt kwetsbare objecten in nieuwe situaties geldt een richtwaarde van 10-6 per jaar. Op basis van de circulaire geldt bij een overschrijding van de oriëntatiewaarde voor het GR of een toename van het GR een verantwoordingsplicht. Deze verantwoordingsplicht geldt zowel in bestaande als in nieuwe situaties. De circulaire vermeldt dat op een afstand van 200 m vanaf het tracé in principe geen beperkingen hoeven te worden gesteld aan het ruimtegebruik. Wel kan de verantwoordingsplicht voor het GR nog buiten deze 200 m strekken.
 
Vooruitlopend op de vaststelling van het Besluit Transportroutes Externe Veiligheid is de circulaire per 1 januari 2010 gewijzigd. Met deze wijziging zijn de veiligheidsafstanden en plasbrand-aandachtsgebieden uit het Basisnet Wegen en Basisnet Water opgenomen in de circulaire.
 
Besluit externe veiligheid buisleidingen
 
Per 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen in werking getreden. In dat besluit wordt aangesloten bij de risicobenadering uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) zodat ook voor buisleidingen normen voor het PR en het GR gelden. Op advies van de minister wordt bij de toetsing van externe veiligheidsrisico's van buisleidingen al enkele jaren rekening gehouden met deze risicobenadering.
 
Uit de provinciale risicokaart (www.risicokaart.nl) blijkt dat in de omgeving van het plangebied risicovolle activiteiten aanwezig zijn.
 
Risicovolle inrichting
Het bedrijf Gebr. Van Staalduinen b.v. op het adres Honderdland 220 is een risicovolle inrichting. Binnen dit bedrijf vindt opslag van gevaarlijke stoffen plaats. De PR 10-6 risicocontour van deze inrichting is 80 m. Het invloedsgebied van het groepsrisico is 520 m. Het plangebied ligt op circa 600 m van deze inrichting, dit is buiten de risicocontouren. De inrichting staat de beoogde ontwikkeling dan ook niet in de weg.
 
Risicobronnen in de omgeving van het plangebied (rode kader is globale ligging plangebied) bron: risicokaart.nl
 
Onderzoek
 
Vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen
 
Ten oosten van het plangebied, op circa 15 m afstand, vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats over de rijksweg A20 (wegvak Z122, afrit N223 Maasdijk – afrit 6 Maasdijk). Uit de provinciale risicokaart blijkt dat de PR 10-6 risicocontour van de weg niet buiten de weg gelegen is en daardoor geen belemmering vormt voor de verplaatsing van het bedrijf Nature’s Pride. Uit het nog in ontwikkeling zijnde Basisnet Weg 1.0 blijkt dat het groepsrisico van de A20 in de huidige situatie minder dan 0,1 maal de oriënterende waarde bedraagt. Het invloedsgebied van het groepsrisico ligt op 200 m vanaf de weg. Het plangebied ligt dus buiten de PR 10-6 risicocontour, maar binnen het invloedsgebied van het groepsrisico. Als gevolg van de beoogde ontwikkeling zal het groepsrisico mogelijk in enige mate toenemen. Deze toename van het groepsrisico is aan het eind van de paragraaf verantwoord.
 
Vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen
 
Evenwijdig aan de A20 is een buisleiding gelegen. Door deze buisleiding vindt ook vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Het gaat hierbij om de K1-olieleiding (411041) van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Deze buisleiding heeft een uitwendige diameter van 5,98 inch en een maximale werkdruk van 95 bar. De PR 10-6 risicocontour ligt op 10 m afstand van de leiding en het invloedsgebied van de leiding is 27 m. Het plangebied ligt op circa 15 m vanaf de leiding, dus buiten de PR 10-6 risicocontour, maar binnen het invloedsgebied. Bij K1-leidingen is er geen sprake van een groepsrisico als er minder dan 255 mensen per hectare aanwezig zijn. Bij het nieuw op te richten pand van Nature’s Pride zal het aantal personen van 255 niet gehaald worden. Voor deze leiding is in de huidige en toekomstige situatie het groepsrisico dus verwaarloosbaar. De buisleiding staat de vaststelling van voorliggende bestemmingsplan dan ook niet in de weg.
 
Verantwoording groepsrisico
 
Het plangebied ligt binnen het invloedsgebied van het groepsrisico van de A20. De verantwoording van het groepsrisico is hieronder opgenomen. Voor de A20 zijn er verschillende ongevalscenario’s. De effectafstanden voor deze ongevalscenario’s die de Veiligheidsregio hanteert zijn in onderstaande tabel opgenomen:
 
 
Gelet op de afstand tot het plangebied (15 m) zijn alle scenario’s van toepassing. Het maatgevende scenario wordt bepaald door een ongeluk met een tankwagen met LPG of propaan. Daarbij kan een zogenaamde BLEVE1 ontstaan. Binnen het invloedsgebied en de effectafstanden van de rijksweg liggen voornamelijk bedrijven, kassen en wegen. Het aantal woningen binnen deze invloedsgebieden is beperkt. Ter plaatse van bedrijven en kassen is over het algemeen sprake van een lage personendichtheid (in vergelijking met bijvoorbeeld woningen). Tevens verblijven de aanwezige personen hier in de regel slechts gedurende een gedeelte van de dag. Daarom zal in de huidige situatie geen sprake zijn van een overschrijding van de oriëntatiewaarde. Dit blijkt ook uit het Basisnet Weg 1.0, hierin staat aangegeven dat voor de rijksweg A20 het groepsrisico niet wordt overschreden (het groepsrisico bedraagt minder dan 0,1 maal de oriënterende waarde). Door de beoogde ontwikkeling zal de personendichtheid in het plangebied mogelijk zeer beperkt toenemen. De ontwikkeling bestaat namelijk uit de verplaatsing van het bedrijf Nature’s Pride van de Honderdland 70 naar de Oudedijk over een afstand van circa 550 m. Dit bedrijf wordt gekwalificeerd als een beperkt kwetsbaar object. Door de vergroting van het bedrijf zullen tijdens delen van de dag mogelijk meer personen aanwezig zijn. Het gaat hierbij echter om personen die goed zelfredzaam zijn. Ter plaatse van het bedrijf zijn geen verminderd zelfredzame personen aanwezig. Tevens bevinden de meeste personen die werkzaam zijn bij Nature’s Pride zich binnen in het pand. Bij een BLEVE geeft het pand op het moment van de explosie bescherming tegen de hitte. Hierdoor zullen meer personen zo’n ramp overleven. In het kader van de overlegreactie zal advies worden gevraagd aan de regionale brandweer en de veiligheidsregio over de bestrijdbaarheid en bereikbaarheid van het plangebied en de zelfredzaamheid van de personen in het plangebied.
 
Conclusie
 
Geconcludeerd wordt dat het plan voldoet aan het beleid en de normstelling ten aanzien van externe veiligheid. Het aspect externe veiligheid staat de uitvoering van het plan niet in de weg.