In het kader van de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Vogel- en Habitatrichtlijn is er ten behoeve van het project een Eco-effectenscan uitgevoerd (Ecoeffectscan Langestraat 31-41 te 's-Gravenzande, Aqua Terranova, kenmerk: 211323/AQT301 FF/TG, datum 19 januari 2012). De Eco-effectenscan heeft als doel de ecologische waarden van de projectlocatie te bepalen aan de hand van inventarisatie en verkregen informatie. Met de Eco-effectenscan wordt nagegaan of er op de planlocatie planten en / of dieren voorkomen of verwacht worden die:
- bedreigd zijn;
- op een zogenaamde “Rode lijst” voorkomen;
- anderszins beschermd zijn in het kader van de Flora- en faunawet.
Uit het onderzoek blijkt dat het plangebied niet ligt- of grenst aan een beschermd natuurgebied van natura 2000 of de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hoewel het project niet ligt binnen een zone waarop het gemeentelijk natuurbeleid van toepassing is, komen binnen het projectgebied ingevolge de Flora- en faunawet beschermde soort of soortgroepen voor.
Op de projectlokatie en directe omgeving zijn geen gierzwaluw en huismus waargenomen en worden hier ook niet verwacht.
Ingevolge de Flora- en faunawet is het verboden om broedvogels te verontrusten. Deze vogels zijn ingevolge de voormelde wet beschermd. Voor verstoring van broedvogels wordt geen ontheffing verleend voor activiteiten van ruimtelijke ontwikkeling