Type plan: omgevingsvergunning
Naam van het plan: Poeldijkseweg/Wenpad nabij 25 te Poeldijk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.abp00000013g02-VA01

Toelichting

1 Bijlage RO behorende bij besluit omgevingsvergunning
Bijlage B Het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan
(grote buitenplanse afwijking)
  
Inleiding
De aanvraag heeft betrekking op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1 lid 1 onder c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. De omgevingsvergunning kan op grond van artikel 2.12, lid 1, onder a Wabo slechts worden verleend met toepassing van de in het bestemmingsplan opgenomen regels inzake afwijking, in de bij het Besluit omgevingsrecht (Bor) aangewezen gevallen of indien de activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en de motivering van het besluit een goede ruimtelijke onderbouwing bevat.
 
Toetsing 
De activiteit is getoetst aan de bestemmingsplannen 'Glastuinbouwgebied Westland’ en ‘Holle Watering’ op de volgende aspecten.
 
Bestemmingen
In het bestemmingsplan ‘Glastuinbouwgebied Westland’ valt het plan op gronden met de bestemmingen “Agrarisch – Glastuinbouw”, “Bedrijf”, “Water”, “Wonen”, “Waarde – Archeologie” en “Waterstaat – Waterkering”. In het bestemmingsplan ‘Holle Watering’ valt het plan op gronden met de bestemming “Uit te werken woondoeleinden met bijbehorende voorzieningen”.
 
Gebruiksregels
Voor het overgrote deel komt het gebruik overeen met de bestemmingsomschrijvingen van het bestemmingsplan “Glastuinbouwgebied – Glastuinbouw”. De strijdigheden die er zijn bevatten het vallen van de fietstunnel (verkeersbestemming) in de bestemmingen “Agrarisch - Glastuinbouw” en “Wonen”. Door de verbreding van de watergang zal ook een deel komen te vallen op de agrarische bestemming. Door het verplaatsen van het trafohokje zal dit perceel kunnen worden toegevoegd aan de bestemming “Wonen”. Wat betreft het deel van het plan wat valt in het bestemmingsplan de “Holle Watering” is de strijdigheid de uit te werken woongebied bestemming.
 
Bouwregels
Wanneer de gronden omgezet zijn zal de activiteit voor het vervangen van een brug incl. aanleggen verdiept fietspad, voldoen aan de bouwregels van beide bestemmingsplannen.
 
Mogelijkheid tot afwijken
Voor de activiteit zijn in het bestemmingsplan geen regels opgenomen inzake afwijkingen en de activiteit is geen geval zoals genoemd in het Bor, bijlage II, artikel 4. Wel kan voor de activiteit worden afgeweken van de in het bestemmingsplan gegeven regels met toepassing van artikel 2.12, lid 1, onder a, sub 3 Wabo indien de activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en de motivering van het besluit een goede ruimtelijke onderbouwing bevat.
 
In artikel 2.27 lid 1 Wabo is aangegeven dat in de in het Bor aangewezen categorieën gevallen een omgevingsvergunning niet wordt verleend dan nadat een daarbij aangewezen bestuursorgaan heeft verklaard dat het daartegen geen bedenkingen heeft. Artikel 6.5, lid 1 van het Bor bepaalt dat de omgevingsvergunning niet wordt verleend dan nadat de gemeenteraad heeft verklaard dat hij daartegen geen bedenkingen heeft. Ingevolge het tweede lid van dat artikel kan de verklaring slechts worden geweigerd in het belang van een goede ruimtelijke ordening. Het derde lid van genoemd artikel geeft aan dat de gemeenteraad categorieën gevallen kan aanwijzen waarin een verklaring niet is vereist. Het ingediende project valt binnen een door de raad op 15 februari 2011 aangewezen categorie. Het betreft een geval genoemd in bijlage I bij dit raadsbesluit onder B 5. Een verklaring van geen bedenkingen is dan ook niet vereist.
 
Wijzigingsbevoegheid
Voor de activiteit zijn in het bestemmingsplan “Holle Watering” wel wijzigingsbevoegdheden ex artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening opgenomen. De activiteit voldoet wel aan de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid. Er wordt geen gebruik gemaakt van deze wijzigingsbevoegdheid omdat er in het bestemmingsplan ‘Glastuinbouwgebied Westland’ geen wijzigingsbevoegdheid is opgenomen om de activiteit mogelijk te maken.
 
Overwegingen 
In 2003 is er een Convenant Westlandse Zoom opgesteld en ondertekend door:
• Gemeente Den Haag;
• Gemeente Monster, later gemeente Westland;
• Gemeente Wateringen, later gemeente Westland;
• Regionaal openbaar lichaam stadsgewest Haaglanden;
• Provincie Zuid-Holland.
 
In de structuurvisie Westlandse Zoom is het opwaarderen van de langzaamverkeer routes een belangrijk onderdeel. Op kaart 9 van de Structuurvisie Westlandse Zoom d.d. 19 juni 2002 is de kruising van de toekomstige fietsverbinding vanaf de Wateringseweg/Poeldijkseweg (N464a) en de toekomstige fietsverbinding langs de Holle Watering opgenomen als aandachtspunt. Zie uitsnede van de kaart hieronder, het aandachtspunt is met een pijl aangegeven.
 
 
 
Op pagina 29 staat: ‘In het belang van de verkeersveiligheid is het noodzakelijk om bij de kruisingen met de drie belangrijkste verkeersaders in het gebied (te weten de Wateringseweg, Nieuweweg en Haagweg) het liefst ongelijkvloerse oversteken te maken. Het verminderen van de doorgaande functie van de Wateringseweg kan het knelpunt van de kruising met langzaam verkeer aanzienlijk verminderen’.
 
De kruising bij de Wateringseweg/Poeldijkseweg wordt in de toekomst dus aangepakt, waarbij een ongelijkvloerse kruising wordt gerealiseerd. Hierdoor ontstaat de gewenste doorgaande fietsroute. De provincie heeft na een inventarisatie geconstateerd dat kunstwerk Haasjesheul aan vervanging toe is. Deze vervanging wordt nu gecombineerd met de aanleg van de ongelijkvloerse kruising, zodat de toekomstige fietsverbinding zonder verdere ingrepen aan de Wateringseweg/Poeldijkseweg en het kunstwerk Haasjesheul gerealiseerd kan worden.
 
Conclusie 
Gelet op het bovenstaande en het bepaalde in artikel 2.12, lid 1, onder a, sub 3 Wabo, kan de omgevingsvergunning voor deze activiteit worden verleend.
  
Voorschriften
De volgende voorschriften zijn aan deze vergunning verbonden:
 
Vanwege de aanpassingen aan de brug en werkzaamheden in de kernzone van een waterkering, dient voor deze ontwikkeling een watervergunning procedure te worden doorlopen. In de watervergunning dient het waterbelang te worden geborgd voordat de ontwikkeling kan worden uitgevoerd.