Plan: | N223 Westerlee-Maasdijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1783.OBP00000010-VAST |
Wegontwerp
Het ontwerp voor de aan te leggen verkeersinfrastructuur3 bestaat uit een nieuw turboverkeersplein Westerlee en een turboverkeersplein Maasdijk inclusief aansluiting van bedrijventerrein Honderdland. Het 'einde' van de N20 komt door aanleg van het turboverkeersplein Westerlee ongeveer 150 m zuidelijker te liggen.
Beide verkeerspleinen worden 4-taks rotondes die met verkeerslichten worden geregeld. Het landbouwverkeer en (brom)fietsverkeer zal zich op een parallelstructuur afwikkelen. Via enkele tunnels wordt de koppeling tussen de omliggende gebieden gewaarborgd. De Maasdijk-Zuid (N220) wordt losgekoppeld en is niet langer aangesloten op de N223. De parallel aan de Maasdijk gelegen ontsluitingsweg van het bedrijventerrein Honderdland vervangt de verbinding. Het bestemmingsverkeer van de Maasdijk-Zuid kan de N223 bereiken via de rotonde waarmee de Pettendijk en de Lange Kruisweg op de TweedeOntsluitingsweg Hoek van Holland aansluiten.
Uit het oogpunt van de bescherming van het eigendomsrecht, is ervoor gekozen om woningen en bedrijfspanden zoveel mogelijk te ontzien en de doorsnijding van percelen te minimaliseren. Dit heeft ertoe geleid dat voor de situering van de nieuwe wegverbinding tussen Westerlee en de Maasdijk gekozen is voor de kavelstrook direct achter de kavelstrook langs de Oranjesluisweg. De lintbebouwing langs de Oranjesluisweg blijft dan voor een groot deel gespaard.
Samen met het tweede belangrijke uitgangspunt, dat stelt dat de positionering van de rotondes wordt bepaald vanuit de aslijnen van de toeleidende wegen en van daaruit verder worden opgebouwd, zijn hiermee de belangrijkste voorwaarden geschapen voor het ontwerp.
Het wegontwerp, en tevens de grens van het plangebied, sluit aan op de Tweede Ontsluitingsweg Hoek van Holland vanaf de Maasdijk richting Hoek van Holland. Het gedeelte in de gemeente Rotterdam is reeds gerealiseerd en het gedeelte langs de Pettendijk wordt in 2011 opgeleverd.
Wegprofiel
Voor het wegprofiel is de categorisering van de weg van groot belang. De nieuwe wegverbinding valt in de categorie gebiedsontsluitingsweg type I met 2x2 rijstroken buiten de bebouwde kom, waarvoor een ontwerp- en maximumsnelheid van 80 km/h geldt. De categorieovergang van autosnelweg naar gebiedsontsluitingsweg ligt, net als in de huidige situatie, ter plaatse van Westerlee, al verschuift het knooppunt wel 150 m zuidwaarts. Ter plaatse van het turboverkeersplein kan de categorieovergang voldoende duidelijk worden gemaakt. Voor de erftoegangswegen buiten de bebouwde kom geldt een ontwerp- en maximumsnelheid van 60 km/h.
Langzaam verkeer en bestemmingsverkeer
Fietsverkeer
Uitgangspunt is dat doorsneden fietsverbindingen ongelijkvloers de hoofdinfrastructuur zullen kruisen. Dit betekent dat het fietsverkeer via tunnels wordt afgewikkeld en niet gelijkvloers kruist met het gemotoriseerde verkeer. Hierdoor ontstaat tevens ruimte in de verkeerslichtenregeling voor het gemotoriseerde verkeer en beperkt de kans op (slachtoffer)ongevallen.
Zo wordt de Galgeweg vanuit de richting 's-Gravenzande met een tunnel direct ten westen van het knooppunt Westerlee verbonden met het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Honderdland. Van deze tunnel maakt ook het lokale bestemmingsverkeer en het openbaar vervoer gebruik.
Verder is voorzien in drie tunnels voor langzaam verkeer: een tunnel onder de Burgemeester Elsenweg (N213) die de Galgeweg met de Leeweg/Burgemeester Van Doornlaan verbindt, een tunnel onder de Maasdijk en de Tweede Ontsluitingsweg Hoek van Holland die de Oranjesluisweg met de parallelweg van de Maasdijk verbindt en een tunnel onder de Tweede Ontsluitingsweg Hoek van Holland die de parallelweg van de Maasdijk ten noorden en ten zuiden van de ontsluitingsweg verbindt.
Het fietsverkeer en autoverkeer worden op deze verbinding zoveel mogelijk fysiek gescheiden afgewikkeld. Dat gebeurd niet alleen vanuit oogpunt van verkeersveiligheid, maar ook om het door langzaam verkeer te overwinnen hoogteverschil beperkt te houden. Immers, autoverkeer vergt een grotere vrije doorgangshoogte dan het langzaam verkeer.
De bestaande en nieuwe situatie zijn getoetst aan de hand van de zogenaamde omrijfactoren, conform de landelijke richtlijnen in CROW-publicatie 230, Ontwerpwijzer fietsverkeer. Ten opzichte van de huidige situatie wijzigen de omrijfactoren niet.
Ten behoeve van de glastuinbouwbedrijven bij Blauwhek wordt een tijdelijke weg aangelegd op een agrarisch perceel. De Blauwhek ontsluit namelijk niet meer op de Oranjesluisweg door de aanleg van de nieuwe weg. Om verkeershinderlijke danwel onveilige situaties te voorkomen worden verkeersmaatregelen genomen. Bij de aanleg van het bedrijventerrein Honderdland zal de tijdelijke weg vervangen worden door een nog te ontwerpen ontsluitingsweg die aansluit op de rotonde ter plaatse van de Maasdijk.
Bestemmingsverkeer
Uitwisseling van bestemmingsverkeer tussen de noord- en zuidzijde van het deel van de N223 tussen de Maasdijk en Westerlee is mogelijk via een tunnel direct ten westen van het turboverkeersplein Westerlee.
De bestaande Maasdijk zal niet worden afgesloten, maar autoluw gemaakt worden en aangesloten op de bestaande Pettendijk, die ter hoogte van de Lange Kruisweg met een rotonde op de nieuwe Tweede Ontsluitingsweg Hoek van Holland aantakt. De huidige verbindingen van en naar het dorp Maasdijk en de parallelweg blijven in takt. De fietsroutes worden in noordelijke richting ongelijkvloers onder de Tweede Ontsluitingsweg en onder de Maasdijk Noord doorgevoerd via een langzaamverkeerstunnel. Voor de fietsers, waaronder veel schoolgaande jeugd, wordt de verbinding met het dorp Maasdijk veiliger.
Het gebied Groeneweg, Oranjesluisweg, St. Jorispad en de Galgeweg wordt niet afgesloten, maar autoluw gemaakt, volgens vigerend beleid van provincie Zuid-Holland en gemeente Westland.
Geluidswerende voorzieningen
De aanleg van de nieuwe verbindingsweg heeft overschrijdingen van de geluidsnorm tot gevolg. Dit zal worden opgelost door de toepassing van geluidsschermen en/of geluidsreducerend asfalt.
Langs de Burgemeester Elsenweg en de nieuwe N213 dienen geluidsschermen te worden gerealiseerd om de toekomstige geluidsbelastingen te reduceren en daarmee de geluidstoename zoveel mogelijk te beperken. De hoogte van de geluidsschermen is afhankelijk van de toepassing van geluidsreducerend asfalt.
Voor enkele bestaande wegen zoals de Oranjesluisweg, de Galgeweg en de Maasdijk (zuidelijk deel) geldt dat door de wijzigingen het verkeer zal afnemen. Hierdoor zal voor/op deze wegen de geluidssituatie verbeteren.