De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel om aan te tonen dat het bestemmingsplan maatschappelijk draagvlak heeft.
Artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) schrijft voor dat het bestuursorgaan, dat belast is met de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg pleegt met instanties, zoals gemeenten, waterschappen, provinciale diensten en Rijk, die betrokken zijn bij de zorg voor ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.
De provincie Overijssel heeft een lijst opgesteld van categorieën bestemmingsplannen en projectbesluiten van lokale aard waarvoor vooroverleg niet noodzakelijk is. Het plan valt onder categorie A onder 1, waardoor vooroverleg niet nodig is.
De toenmalig minister van het voormalige ministerie van VROM, dr. Jacqueline Cramer, heeft op 26 mei 2009 aan alle Nederlandse gemeenten een brief gezonden met betrekking tot overleg over gemeentelijke ruimtelijke plannen in het kader van de Wro. Hierin is aangegeven dat vooroverleg met het Rijk plaats dient te vinden in die gevallen waarin één of meerdere benoemde nationale belangen aan de orde zijn. In de bijlage van de brief is een lijst nationale belangen opgenomen waarover vooroverleg tussen Rijk en gemeente plaats dient te vinden. Deze hebben betrekking op de volgende vier categorieën: netwerken en steden, water en groene ruimte, energie en op specifiek genoemde Planologische Kernbeslissingen (PKB's). Voorliggend plan heeft geen betrekking op de in de bijlage van de brief genoemde nationale belangen. Vooroverleg tussen gemeente en de Rijksdiensten is dus niet vereist.
Op 28 augustus 2012 is een digitale watertoets uitgevoerd, zie bijlage 4. De conclusie van die digitale toets is dat het waterschap Regge en Dinkel een positief advies geeft. Hiermee is voldaan aan het verplichte vooroverleg.
In het kader van artikel 3.8 Wro heeft het bestemmingsplan voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. Deze periode liep van 11 januari tot 22 februari 2013. Daarbinnen was het voor een ieder mogelijk om mondeling of schriftelijk een zienswijze in te dienen. Er zijn binnen deze periode 2 zienswijzen ingediend. De zienswijzen en gemeentelijke reactie zijn opgenomen in de 'Reactienota zienswijzen ontwerp-bestemmingsplan Abdijweg ongenummerd 3 vrijstaande woningen' welke is opgenomen in bijlage 6 bij deze toelichting. De zienswijzen leiden niet tot aanpassingen in het bestemmingsplan.