4.4 Externe veiligheid
Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico’s die ontstaan voor de omgeving bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen, zoals vuurwerk, LPG en munitie. Sinds een aantal jaren is er wetgeving over ‘externe veiligheid’ om de burger niet onnodig aan te hoge risico’s bloot te stellen.
Risicovolle inrichtingen
Op risicovolle inrichtingen is het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) van toepassing. Op grond van het Bevi geldt een grenswaarde van 10-6 ten aanzien van het plaatsgebonden risico (PR). Ten aanzien van beperkt kwetsbare objecten geldt deze norm als een richtwaarde. Ten aanzien van het groepsrisico (GR), geldt een oriënterende waarde en een verantwoordingsplicht.
De dichtstbijzijnde risicovolle inrichting betreft Tankstation Hoogendijk VOF op het adres Holtwijkerstraat 3 en is gelegen op ruim 200 meter afstand van het plangebied, zie onderstaande afbeelding. De vergunde doorzet van het tankstation is <500 m3 per jaar. De zone van het vulpunt (25 meter), de afleverzuil (15 meter) en de opslagtank (25 meter) en het plaatsgebonden risico is van toepassing op dit bestemmingsplan. Voor het groepsrisico geldt een strook van 150 meter van de locatie waar het vulpunt is gesitueerd.
Geconcludeerd kan worden dat er geen sprake is van een relevant groepsrisico.
Uitsnede Risicokaart met de afstand van het plangebied tot de dichtstbijzijnde risicovolle inrichting zichtbaar
Vervoer van gevaarlijke stoffen
Ten aanzien van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en het water, geldt vooralsnog de Circulaire Risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen. Op grond van deze circulaire geldt een grenswaarde ten opzichte van het PR en een oriënterende waarde voor het GR.
Op dit moment werkt het rijk aan het vaststellen van het zogenaamde Basisnet, waarmee langs bepaalde hoofdtransportroutes ruimte wordt gereserveerd teneinde externe veiligheidsrisico’s te beperken.
Uit het beleidsdocument over externe veiligheid in de gemeente blijkt dat het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de gemeente plaatsvindt over de weg. Hierbij bestaan geen risicovolle aandachts- of knelpunten.
Gevaarlijke stoffen door buisleidingen
In geval van aardgastransportleidingen en vervoer van brandbare vloeistoffen door buisleidingen gelden de zoneringsafstanden uit de Circulaire ‘Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen’ en de Circulaire ‘’Brandbare Vloeistoffen uit de K1-, K2- en K3-categorie’’. Er geldt zowel een toetsingsafstand waarbinnen de wenselijkheid van ruimtelijke ontwikkelingen moet worden afgewogen, als een bebouwingsafstand waarbinnen de realisatie van kwetsbare objecten niet is toegestaan.
Overigens wordt op het moment van schrijven het Besluit externe veiligheid buisleidingen voorbereid waarin de normen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen vergelijkbaar worden met de normen uit het Bevi. Tot aan de vaststelling van het besluit blijven de circulaires van toepassing.
In de omgeving van Weerselo zijn geen buisleidingen waarmee rekening gehouden moet worden.