3.4.1.1 Algemeen
De gemeente Dinkelland is een groene, landelijke gemeente, die veel mooie plekken kent. Zowel de bewoners als de recreanten genieten van de rust en de ruimte. Er wordt gestreefd naar het behoud en de ontwikkeling van de ruimtelijke, economische en sociale kwaliteit van de gemeente. Centraal daarbij staan de leefbaarheid voor de inwoners en bezoekers van de gemeente, werkgelegenheid en de natuurlijke, landschappelijke, cultuurhistorische kwaliteiten. Kortom, een duurzaam en hoogwaardig gebied voor wonen, werken en recreëren.
Met name voor de kern Weerselo zijn de ambities hoog. De opgave voor Weerselo is geformuleerd in de Toekomstvisie Weerselo en doorvertaald in de Structuurvisie Weerselo. De ambities voor 2020 zijn:
- groeien naar circa 4.000 inwoners;
- een herkenbare verzorgingskern;
- inpassing in het landschap;
- evenwichtige ruimtelijke hoofdstructuur;
- hoogwaardige inrichting;
- logische wegenstructuur;
- gezellig en multifunctioneel dorpshart;
- bedrijven die passen bij Weerselo;
- ’t Stift respecteren en benutten.
In de structuurvisie worden enkele hoofdkeuzen gemaakt met betrekking tot de ontwikkelingsrichting voor de kern Weerselo. Op de keuzes die direct, danwel indirect betrekking hebben op het plangebied zal hieronder nader worden ingegaan.
3.4.1.2 Radialen als structuurdragers
In de structuurvisie wordt gekozen voor het benadrukken van de bestaande radialen. De radialen moeten omgevormd worden tot groene, dorpse lanen. De (doorgaande) verkeersstructuur van de Bisschopstraat doorsnijdt deze structuur. Met de aanleg van een nieuwe rondweg verdwijnt het doorgaand verkeer op de Bisschopstraat. Dit biedt de kans deze weg te transformeren tot een nieuwe radiaal. Beoogd wordt om het profiel en de inrichting van de Bisschopstraat te wijzigen, waardoor meer het idee van een dorpslint ontstaat dan van een doorgaande provinciale verbindingsweg. Een smaller profiel, meer groen en een betere oversteekbaarheid passen bij de toekomstige functie van deze weg.
3.4.2 Woonvisie 2009-2020 (2009)
In de Woonvisie 2009 - 2020 (september 2009) wordt het volgende toekomstbeeld voor de gemeente Dinkelland geschetst: 'Dinkelland is in 2020 een aantrekkelijke agrarisch-toeristische gemeente met drie verzorgingskernen (Denekamp, Ootmarsum en Weerselo) en zes woonkernen. Alle kernen hebben een diversiteit aan groene woonmilieus. In de verzorgingskernen wil de gemeente onder meer de grotere gemeenschapsvoorzieningen en woningen voor ouderen concentreren.'
Uit de provinciale prognose ten aanzien van de woningmarkt blijkt dat de woningbehoefte in Dinkelland voor de periode 2009 - 2020 960 woningen bedraagt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de behoefte aan nieuwbouw voor 75-plussers (260 woningen) en van overige doelgroepen (700 woningen).
Naast de behoefte aan nieuwbouwwoningen voor senioren, bestaat er een behoefte aan het ‘opplussen’ van 260 bestaande woningen tot seniorenwoning. Dit omdat ouderen liever in hun eigen woning blijven wonen dan verhuizen.
Aanvullend op de provinciale prognose voor de woningmarkt, heeft de gemeente eigen onderzoek laten verrichten. Hieruit is gebleken dat de gemiddelde woningbezetting in Dinkelland sneller daalt dan de provinciale prognose aangeeft. Oorzaken hiervan zijn het meerekenen en oplossen van inwoonsituaties en het inlopen van het woningtekort uit het verleden. De gemeentelijke prognose voor de woningmarkt komt hierdoor uit op in totaal 1590 woningen tot 2020.
In de Woonvisie is met name Weerselo aangemerkt als ‘groeikern’. De ambitie is uitgesproken om deze kern te laten uitgroeien tot woonverzorgingskern met minimaal 4.000 inwoners. Daarmee wordt Weerselo de derde verzorgingskern in de gemeente met alle bijbehorende voorzieningen. De groei van de kern Weerselo dient zowel de vitaliteit van Weerselo zelf als die van de gehele gemeente. Deze taakstelling kan worden gehaald door woningzoekenden een aantrekkelijke woning en woonomgeving aan te bieden. Het streven is om in Weerselo 470 nieuwbouwwoningen tot 2020 te realiseren. Dit aantal is als volgt bepaald:
• eigen woningbehoefte: 140 woningen bestaande uit:
- 110 woningen voor de opvang van de groei van de eigen woningbehoefte;
- 30 verzorgd-wonen-woningen ten behoeve van ouderen en zorgbehoevenden uit Rossum, Deurningen en Saasveld die aangewezen zijn op de verzorgingskern Weerselo.
• extra streefaantal: 330 woningen bestaande uit:
- 280 woningen ten behoeve van overige doelgroepen;
- 50 woningen ten behoeve van kwetsbare groepen uit de regio (huisvesting gehandicapten, statushouders, et cetera).
De groei van Weerselo wordt jaarlijks gemonitord. De monitorcijfers kunnen aanleiding zijn om het beleid ten aanzien van de groei bij te stellen.
De bouw van drie vrijstaande woningen past binnen de gemeentelijke woonvisie.
3.4.3 Welstandsnota (2004)
Het gemeentelijk welstandsbeleid is vastgelegd in de Welstandsnota gemeente Dinkelland (mei 2004). De welstandsnota bevat de welstandscriteria waaraan bouwaanvragen getoetst worden. Afhankelijk van de waarde van een gebied en de gemeentelijke ambitie, zijn de criteria meer of minder streng. De welstandsnota onderscheid drie niveaus van welstandstoezicht:
- BASIS-niveau van welstand;
- PLUS-niveau van welstand;
- BIJZONDER-niveau van welstand.
Het plangebied valt onder 'Jong ontginningslint; H4'. In de jonge ontginningslinten met een mix van seriële en individuele bouw hanteert de gemeente een BASIS-niveau van welstand. Vanwege het diffuse beeld en het individuele karakter van de ontwerpen, kan een set met basiscriteria volstaan. Hierbij worden gebouwen en bouwwerken niet op detailniveau beoordeeld.
Onderhavig ruimtelijk initiatief, de bouw van drie vrijstaande woningen, zal moeten voldoen aan de eisen zoals gesteld in de welstandsnota van de gemeente Dinkelland. Dit zal tezijnertijd getoetst worden door de welstandscommissie.
De gemeente stelt aan het plan nog een aantal aanvullende eisen, deze zijn opgenomen in
bijlage 1.
3.4.4 Beleidsnota inbreidingslocaties (okt. 2010)
De gemeente Dinkelland wordt regelmatig geconfronteerd met aanvragen voor het bouwen van woningen op inbreidingslocaties. Om strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur te voorkomen is de Beleidsnota Inbreidingslocaties opgesteld ter beoordeling van deze aanvragen.
In het kader van deze beleidsnota is er sprake van een inbreidingslocatie wanneer de locatie helemaal is omsloten door bestaand stedelijk gebied (met uitzondering van een uitbreidingslocatie in ontwikkeling) of als de locatie aan minstens drie zijden begrensd wordt door bestaand stedelijk gebied dat geen agrarische of natuurfunctie heeft.
Uit de structuurvisie Weerselo blijkt dat het onderhavige plangebied niet als een inbreidingslocatie, maar als een deel van een bebouwingsscherf moet worden gezien. Deze beleidsnota is voor dit plan dan ook niet van toepassing.