Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Abdijweg ongenummerd 3 vrijstaande woningen
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.weebpabdijwegdood-0401

2.1 Weerselo

Weerselo ligt in het westen van de gemeente Dinkelland. Weerselo is na Denekamp en Ootmarsum de grootste kern van de gemeente. Weerselo heeft een centrum- en verzorgingsfunctie voor Rossum, Deurningen en Saasveld. Op 1 januari 2010 woonden er 3.010 mensen.
 
Luchtfoto van Weerselo en omgeving, met blauw gemarkeerd het plangebied
   

2.1.1 Ontstaansgeschiedenis

De eerste keer dat Weerselo in de geschiedbronnen verschijnt, is in 1142. In die tijd stond er een kerk op de plaats die we nu kennen als Het Stift. In die tijd werd de kerk van Weerselo met al haar goederen aan ridder Hugo van Buren geschonken. Aanvankelijk was het een Benedictijner dubbelklooster, dus voor mannen en vrouwen. Vanaf 1282 bleven alleen de vrouwen in Weerselo over. Na de reformatie ontwikkelde de abdij zich tot een stift voor adellijke dames, terwijl de bij het stift horende kerk na 1626 bedehuis van de Hervormde Gemeente werd. In 1811 ontstond de gemeente Weerselo door opdeling van het stadgericht en het richterambt Oldenzaal in de gemeenten Losser, Oldenzaal en Weerselo. De voormalige gemeente Weerselo is, zoals de meeste gemeenten in het voormalige Drostambt Twente, ontstaan uit de samenvoeging van de plaatselijke oude marken. De meeste markegronden in Weerselo werden verdeeld in het jaar 1860. 
 
Nadat in het begin van de 19e eeuw op een kilometer ten zuidoosten van  Het Stift een kleine rooms-katholieke kerk werd gebouwd, kwam daar een nieuwe nederzetting tot ontwikkeling: Nijstad genaamd. Dit vormt het centrum van het huidige dorp Weerselo. Doordat de groei van de oude nederzetting vervolgens stagneerde, heeft Het Stift tot op heden zijn oorspronkelijke karakter behouden. Langs de verbindingsweg tussen de samenstellende delen van het dorp Weerselo ontstond lintbebouwing. Deze vorm van bebouwing was aanvankelijk ook kenmerkend in Nijstad, waar de eerste bewoning zich aan een viertal wegen rond de rooms-katholieke kerk concentreerde. Duidelijke kernvorming trad in Weerselo pas op na de Tweede Wereldoorlog. Vlakbij de rooms-katholieke kerk werd in 1955 het nieuwe gemeentehuis van Weerselo in gebruik genomen.
 
Landbouw en veeteelt zijn altijd de voornaamste middelen van bestaan geweest in Weerselo. Met het groeien van de bevolking deden handwerklieden hun intrede in de gemeenschap. Het dorp werden uitgebreid met nieuwe woonkernen. Met de komst van de dorpskernen heeft ook de industrie zijn intrede gedaan.

2.1.2 Huidige ruimtelijke en functionele structuur

De kern Weerselo is gelegen in het zuidwestelijk deel van de gemeente. Het dorp ligt te midden van bossen, beken en weiden. In de directe omgeving van de kern zijn vele typische Twentse boerderijen gevestigd. Ten westen van Weerselo ligt de toeristische trekpleister Het Stift. Het Stift is een oud en beschermd dorpsgezicht, ontstaan in de 12e eeuw. Ten zuiden van de kern Weerselo is bedrijventerrein Echelpoel gelegen. Het betreft een gemengd bedrijventerrein bedoeld voor de opvang van plaatselijk verzorgende bedrijven. Zoals in paragraaf 2.1.1 is beschreven ligt de eerste bebouwing hoofdzakelijk rondom de kerk en langs de weglinten.
 
De eerste uitbreidingen van de kern hebben plaatsgevonden aan de westzijde van de Legtenbergerstraat en ten noorden van de Gunnerstraat. Deze woongebieden bestaan hoofdzakelijk uit stroken- en blokverkaveling. Deze uitbreiding van de kern vond plaats in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Rond de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw is de kern verder uitgebreid in oostelijke richting. Dit woongebied is gebouwd vanuit de forumgedachte en bestaat uit vele woonerven door zijn kronkelige wegen structuur. Van begin jaren 90 van de vorige eeuw vindt uitbreiding plaats in noordelijke richting in het nieuwe woongebied ‘Reestman’. Het woongebied Reestman bestaat uit individuele bouw. Weerselo heeft een groene uitstraling. Er zijn diverse groengebieden die in en direct rondom de kern liggen. Aan de rand van het centrumgebied ligt een groot park met ernaast een bejaardencentrum. In het dorp zijn diverse voorzieningen aanwezig. In het centrum van Weerselo zijn een supermarkt en diverse winkels en horecavoorzieningen aanwezig.
 
Buiten het centrum is verder een bouwmarkt en een tuincentrum aanwezig. Ook zijn er in Weerselo veel maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Zo is er een school, een kerk, een bibliotheek, een bejaardentehuis, een woonzorgcentrum, een politiebureau, een brandweerkazerne, een fysiotherapeut en diverse huisartsen. Ten aanzien van sportvoorzieningen is er in het dorp een sportcomplex aanwezig met een sporthal, fitnesscentrum en een aantal buitentennisbanen. Verder is er een ijsbaan. Zowel de bevolking van Weerselo zelf als de omliggende dorpen maken gebruik van deze voorzieningen. Voor een uitgebreider winkelaanbod en overige voorzieningen is het dorp afhankelijk van omliggende kernen. In het centrumgebied en in het overige deel van het dorp is ook een aantal bedrijven gevestigd. Op een aantal plaatsen wordt de woonfunctie gecombineerd met een aan-huis-verbonden-beroep, met detailhandel of een bedrijfsfunctie.