direct naar inhoud van 2.1 Ontstaangeschiedenis
Plan: Geerdshof
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.WEEPBGEERDSHOF-0401

2.1 Ontstaangeschiedenis

Op historisch kaartmateriaal is zichtbaar dat de locatie in 1832 nog ver buiten de bebouwde kom van Weerselo is gelegen en bestond uit bouwland, met direct ten westen een boerenerf. De in de omgeving aanwezige boerenerven werden allen ontsloten via paadjes richting de destijds reeds bestaande Haarstraat in het zuidzuidoosten. De Nijstadweg en andere van de huidige nabijgelegen wegen waren er nog niet.

Deze situatie was in 1935 nog nauwelijks veranderd. Wel is op kaartmateriaal uit de eerste helft van de twintigste eeuw zichtbaar dat de locatie deel uitmaakt van een kleine verhoging in het landschap, waarschijnlijk een es. Op een kaart uit 1954 is zichtbaar dat Weerselo nog nauwelijks gegroeid is en dat er rond en ten zuiden van het besluitgebied veel kleinschalige (agrarische) bebouwing is ontstaan, zie ook figuur 2.1. Deze verzameling gebouwen is, ook al eerder, aangeduid als 'Nijstad'.

Figuur 2.1: kaart uit 1954, met blauw omcirkeld het besluitgebied
afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEPBGEERDSHOF-0401_0004.png"

In de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw is Weerselo uitgebreid tot aan de Legtenbergerstraat, Voortmorsstraat, Weerselerveldweg en Gunnerstraat. Ook heeft de Nijstadweg in die tijd zijn huidige vorm gekregen. In de jaren 80 van de vorige eeuw is de wijk ten westen van het besluitgebied gerealiseerd. Het gebied ten zuidoosten is onveranderd gebleven.