Plan: | Stiftstraat 6 Weerselo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.WEEBPSTIFTSTRAAT6-0401 |
Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden.
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.
In deze paragraaf worden de gemaakte keuzes nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.
Agrarisch - Cultuurgrond en water
De gronden met de bestemming “Agrarisch - cultuurgrond en water” liggen op de gronden waarbij gestreefd wordt naar het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de natuurlijke en landschappelijke waarden van de gronden. Een meandering en verlegging van de waterloop is binnen deze bestemming mogelijk. De natuurlijk en landschappelijke waarden die liggen binnen de agrarische bestemming worden beschermd door middel van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. De gronden ten zuiden van de toekomstige waterloop hebben de bestemming "Agrarisch - Cultuurgrond en water" gekregen in verband met het onderhoudspad van het Waterschap Regge en Dinkel (met een breedte van 5 meter).
De bestemming 'Tuin' wordt gehanteerd voor delen van woonpercelen die uit stedenbouwkundige overwegingen in beginsel van (erf)bebouwing dienen te worden gevrijwaard. Om het onbebouwde karakter van voortuinen, bepalende zijtuinen te beschermen, is daarvoor de afzonderlijke bestemming ‘Tuin’ opgenomen. Bebouwing is binnen de bestemming ‘Tuin’ niet toegestaan.
Water
De waterloop in het plangebied met een functie voor de afwatering is onder de bestemming “Water” gebracht.
De woonhuizen zijn onder de bestemming 'Wonen' gebracht. De bouwregels van de bestaande panden met deze bestemming zijn in beginsel op het bestaande bebouwingsbeeld afgestemd.
Zowel de hoofdgebouwen als de bijbehorende bouwwerken dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. Bijbehorende bouwwerken zijn als zodanig aangeduid op de verbeelding. De nokhoogte, goothoogte en dakhelling van de hoofdgebouwen zijn op de digitale verbeelding vastgelegd. De oppervlakte van de woningen wordt bepaald door de aanduiding 'maximum oppervlakte' op de digitale verbeelding. De maatvoering van hoofdgebouwen en bijbehorende bouwwerken moet voldoen aan de eisen die op de digitale verbeelding in het bouwvlak zijn gesteld. Voor de nieuwe woningen is een aanduiding “maximum aantal wooneenheden” opgenomen, die bepaalt dat het maximum aantal wooneenheden 2 mag bedragen.
De bebouwingsregelingen ten aanzien van hoofdgebouwen en bijbehorende bouwwerken zijn strikt en bedoeld om het (monumentale) bebouwingsbeeld in stand te houden.
Binnen de bestemming wordt in combinatie met het wonen ruimte geboden voor een aan-huis-verbonden beroep, dan wel aan een kleinschalige bedrijfsmatige activiteit. Het gaat om kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten die in ruimtelijk functioneel opzicht ondergeschikt zijn aan de woonfunctie en daardoor verantwoord zijn in woongebieden. Hierbij kan zowel gedacht worden aan de klassieke “vrije” beroepen (arts, advocaat, notaris e.d.) als ook de overige beroepsmatige (makelaar, accountant e.d.) en kleinschalig bedrijfsmatige activiteiten (kapper, schoonheidsspecialist). Om de ruimtelijke uitstraling van de activiteit in de hand te kunnen houden en te voorkomen dat beroeps- of bedrijfsactiviteiten het woonkarakter van een gebied gaan domineren, zijn criteria gehanteerd die het ondergeschikte karakter van de activiteit ten opzichte van de woonfunctie waarborgen. Mede omwille van de handhaafbaarheid is de regeling duidelijk afgebakend tot een bepaalde oppervlakte. Aan huis verbonden beroepen (zoals arts, advocaat, notaris ) worden bij recht toegestaan. Kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten worden middels afwijking toegestaan.
Waarde - Beschermd dorpsgezicht
Het gemeentelijk beleid heeft als doel om de cultuurhistorische en ruimtelijke kenmerken in het plangebied te beschermen en zo mogelijk te versterken. Dit beschermende beleid ligt vast in het aanwijzen van het Stift Weerselo tot Beschermd Dorpsgezicht en het aanwijzen van enkele panden tot rijksmonument. Het beschermende beleid ten aanzien van de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden wordt in het onderhavige plan vormgegeven door het opnemen van een dubbelbestemming “Waarde - Be-schermd dorpsgezicht”. Monumenten worden in ieder geval al beschermd door de Monumentenwet.
De regeling zoals opgenomen in de dubbelbestemming “Waarde - Beschermd dorpsgezicht” richt zich dan ook op het behoud van de overige kenmerken van het gebied, zoals de dakvorm van de gebouwen, de structuur van de bouwwerken in relatie tot de openbare ruimte, de structuurbepalende functie van het groen, het materiaalgebruik (type verharding, erfafscheidingen, etc.).
Gestreefd wordt naar handhaving en versterking van cultuurhistorische en structurele groenelementen, verspreid staande waardevolle bomen en groenbegeleidingen langs wegen en straten. De waardevolle boombeplanting zal mede worden beschermd door de gemeentelijke Kapverordening. Voor het slopen van karakteristieke panden, het vellen en rooien van bomen en struiken, het verwijderen van erfafscheidingen, het wijzigen van de bodemstructuur en het wijzigen van de aanwezige c.q. het aanleggen van bestrating of verharding is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden vereist.