direct naar inhoud van 4.2 Geluid
Plan: Weerselo Bisschopstraat 13a en 13b
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.WEEBPBISSCHSTR13AB-0401

4.2 Geluid

4.2.1 Wettelijk kader

De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen ten aanzien van de geluidsbelasting van geluidsgevoelige functies. De functie 'wonen' is aan te merken als een geluidsgevoelige functie.

Op basis van artikel 77 van de Wet geluidhinder (Wgh) dient bij vaststelling of herziening van een bestemmingsplan of vaststelling van een Wro-procedure een akoestisch onderzoek te worden ingesteld. Het akoestisch onderzoek bepaalt de geluidsbelasting aan de gevel van de geluidsgevoelige bestemming die vanwege de weg wordt ondervonden.

Het akoestisch onderzoek is uitgevoerd door Buijvoets Bouw- en geluidsadvisering uit Oldenzaal. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 1 van deze toelichting.

4.2.2 Geluidsbelasting

Bij het berekenen van de geluidbelasting wordt rekening gehouden met een prognose van de verkeersgegevens voor een weekdag in de toekomstige situatie over 10 jaar (2020). De weg- en verkeersgegevens zijn afkomstig van de gemeente Dinkelland zoals in de onderstaande tabel weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEBPBISSCHSTR13AB-0401_0015.png"

Berekend is de invallende geluidbelasting LDEN bij de geplande woningen, dat is de gemiddelde geluidbelasting van de dag, avond en nachtperiode. De geluidbelasting is berekend conform het gestelde in het “Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006” ex art 110d van de wet geluidhinder. Toetsing van de geluidbelasting aan de grenswaarden gebeurt volgens de Wgh per weg. Alvorens de geluidbelasting te toetsen aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB mag de berekende waarde op grond van art. 110g van de Wet geluidhinder worden verminderd (i.v.m. het stiller worden van motorvoertuigen) met :

  • 5 dB voor wegen met een wettelijke maximum snelheid tot 70 km/uur.

In de onderstaande tabel is de geluidbelasting LDEN opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEBPBISSCHSTR13AB-0401_0016.png"

Onder de genoemde uitgangspunten wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB door wegverkeerslawaai op de Bisschopstraat met maximaal 8 dB overschreden.

4.2.3 Maatregelen en reductie geluidsbelasting

Maatregelen om de geluidbelasting te reduceren worden onderzocht in de volgorde bronmaatregelen en overdrachtsmaatregelen.

4.2.3.1 Bronmaatregelen

Er zijn vergevorderde plannen voor een rondweg waardoor de intensiteit op de Bisschopstraat zal halveren en het percentage vrachtverkeer lager komt te liggen. De verwachting is dat de geluidbelasting t.o.v. de berekende waarde circa 4 dB lager zal liggen. Omdat het definitieve besluit nog niet is gevallen en de invloed op de verkeersintensiteiten nog niet exact bekend is, is op verzoek van de gemeente met de opgegeven cijfers gerekend.

Het geluid door een voertuig wordt veroorzaakt door motor- en bandengeluid. In de loop der jaren zijn voertuigen, met name vrachtwagens veel stiller geworden, daar is in de rekenmethode al rekening mee gehouden. De verwachting is dat voertuigen in de toekomst nog stiller worden. Door toepassing van de zogenaamde tijdelijke aftrek wordt daar rekening mee gehouden. De initiatiefnemer van het bouwplan ten behoeve waarvan dit akoestisch onderzoek wordt uitgevoerd heeft geen invloed op het reduceren van het motor- en bandengeluid aan het voertuig.
Wel is het mogelijk een reductie te krijgen op het bandengeluid door aanpassing van het wegdektype. Naarmate de snelheid groter is kan de reductie door stiller asfalt toenemen. Bij toepassing van zeer stil asfalt neemt de belasting met circa 4 dB af ten opzichte van dicht asfalt beton (DAB).

Het is mede gezien de hoge kosten, niet realistisch een deel van het wegdek te vervangen voor de bouw van 2 nieuwe woningen.

4.2.3.2 Overdrachtsmaatregelen

Overdrachtsmaatregelen (geluidschermen, wallen) langs de weg(en) zijn niet reëel en/of effectief. Voor voldoende effect moet een scherm over een grote lengte zijn aangebracht en met voldoende hoogte. Bovendien is een scherm uit stedenbouwkundig oogpunt niet gewenst en zijn de kosten onevenredig hoog.

4.2.3.3 Maatregelen aan de gevels

Wanneer een hogere grenswaarde wordt verleend zijn maatregelen aan de gevels noodzakelijk. De vereiste geluidwering bedraagt maximaal 28 dB voor de belaste voorgevels zoals in tabel II aangegeven. Tot een geluidwering van ca 28-29 dB kan met normale dubbele HR++ beglazing in de belaste gevels worden volstaan. Wanneer wordt gekozen voor een natuurlijke toevoer via openingen in de geluidbelaste gevel zijn suskasten noodzakelijk. De suskasten komen dan i.p.v. normale roosters. De meerkosten voor de suskasten in het plan beperken zich tot ca € 1000,- excl. BTW er van uitgaande dat zo veel mogelijk via de minder belaste zijgevels en geluidluwe achtergevel wordt geventileerd.

4.2.3.4 Conclusie maatregelen

Ook wanneer in plaats van DAB zeer stil asfalt wordt toegepast is nog sprake van een te hoge geluidbelasting en zijn geluidwerende maatregelen aan de gevels noodzakelijk. De maatregelen die voor de woningen getroffen dienen te worden om aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen, ontmoeten overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, landschappelijke of financiële aard. De ontheffingsgrond is :

  • door de gekozen situering een open plaats tussen aanwezige bebouwing opvullen.

De woningen hebben aan de achterzijde tenminste één geluidluwe gevel, een voorwaarde uit het geluidbeleid. In alle gevallen waarin ontheffing wordt verleend, worden eisen gesteld aan het binnenniveau en de indeling van de woning. De binnenwaarde, waaraan bij het realiseren van de nieuwe woning zal moeten worden voldaan, bedraagt 33 dB. Na dat het definitieve ontwerp gereed is kunnen de noodzakelijke geluidwerende maatregelen worden vastgesteld. Wanneer tegen die tijd een besluit is gevallen over de rondweg en de aangepaste verkeerscijfers bekend zijn kan alsnog rekening worden gehouden met een lagere belasting ten aanzien van de gevelmaatregelen.