direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Weerselo Bisschopstraat 13a en 13b
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.WEEBPBISSCHSTR13AB-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Weerselo
3.3.1.1 Algemeen

De gemeente Dinkelland is een groene, landelijke gemeente, die veel mooie plekken kent. Zowel de bewoners als de recreanten genieten van de rust en de ruimte. Er wordt gestreefd naar het behoud en de ontwikkeling van de ruimtelijke, economische en sociale kwaliteit van de gemeente. Centraal daarbij staan de leefbaarheid voor de inwoners en bezoekers van de gemeente, werkgelegenheid en de natuurlijke, landschappelijke, cultuurhistorische kwaliteiten. Kortom, een duurzaam en hoogwaardig gebied voor wonen, werken en recreëren.

Met name voor de kern Weerselo zijn de ambities hoog. De opgave voor Weerselo is geformuleerd in de Toekomstvisie Weerselo en doorvertaald in de Structuurvisie Weerselo. De ambities voor 2020 zijn:

  • groeien naar circa 4.000 inwoners;
  • een herkenbare verzorgingskern;
  • inpassing in het landschap;
  • evenwichtige ruimtelijke hoofdstructuur;
  • hoogwaardige inrichting;
  • logische wegenstructuur;
  • gezellig en multifunctioneel dorpshart;
  • bedrijven die passen bij Weerselo;
  • ’t Stift respecteren en benutten.

In de structuurvisie worden enkele hoofdkeuzen gemaakt m.b.t. de ontwikkelingsrichting voor de kern Weerselo. Op de keuzes die direct, danwel indirect betrekking hebben op het plangebied zal hieronder nader worden ingegaan.

3.3.1.2 Radialen als structuurdragers

In de structuurvisie wordt gekozen voor het benadrukken van de bestaande radialen. De radialen moeten omgevormd worden tot groene, dorpse lanen. De (doorgaande) verkeersstructuur van de Bisschopstraat doorsnijdt deze structuur. Met de aanleg van een nieuwe rondweg verdwijnt het doorgaand verkeer op de Bisschopstraat. Dit biedt de kans deze weg te transformeren tot een nieuwe radiaal. Beoogd wordt om het profiel en de inrichting van de Bisschopstraat te wijzigen, waardoor meer het idee van een dorpslint ontstaat dan van een doorgaande provinciale verbindingsweg. Een smaller profiel, meer groen en een betere oversteekbaarheid passen bij de toekomstige functie van deze weg.

3.3.1.3 Groene wiggen en bebouwde scherven

De gemeente concentreert de groeiwens van de kern Weerselo voor nieuwe woningen voornamelijk rondom de huidige kern. Het motto “riant wonen in het groen” komt vooral hier tot uitdrukking. Er wordt voor gekozen om woningen te realiseren in kleinere eenheden. Rondom deze kleinere eenheden liggen groene ruimten die de relatie leggen tussen dorp en landschap; het vormen wiggen. De groene wiggen vormen de groene ruimte voor de bewoners. De nieuwe scherven voor woningbouw zijn geprojecteerd in het gebied tussen de huidige kern en de nieuwe rondweg.

In onderstaande figuur is te zien dat de Bisschopstraat ter hoogte van het plangebied is aangewezen als een inbreidingslocatie voor de kern Weerselo. Hier is woningbouw mogelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEBPBISSCHSTR13AB-0401_0013.png"

Figuur 3.7. Kaartbeeld inbreidingslocaties Weerselo (Bron: Gemeente Dinkelland)

De bouw van twee vrijstaande woningen is, aangezien de ontwikkellocatie wordt gezien als een inbreidingslocatie voor de kern Weerselo, in overeenstemming met de gemeentelijke structuurvisie voor de kern.

3.3.2 Woonvisie 2009-2020, Dinkelland: 'het Twentse wonen'

De op 8 september 2009 door de gemeenteraad vastgestelde “Woonvisie 2009-2020 voorziet in de behoefte aan een geactualiseerde woonvisie, waarin de verschillende visies en ambities zijn vertaald in een woningbouwprogramma voor de 3 verzorgingskernen en overige woonkernen voor een periode tot 2020. De woonvisie dient tevens als onderbouwing voor de groeitaakstelling van de kern Weerselo, die afwijkt van het provinciaal ruimtelijk beleid.

In de Woonvisie is voor Weerselo een streefgroei behoefte aan woningen opgenomen. De ambitie is om van Weerselo, naast Ootmarsum en Denekamp, de derde grote verzorgingskern in de gemeente te maken. Om die ambitie te verwezenlijken moeten er in de periode tot 2020 470 woningen worden gebouwd volgens het concept 'riant wonen in het groen'.

De ambitie voor 470 woningen is als volgt bepaald:

Eigen woningbehoefte: 140 woningen

  • 110 woningen opvang groei eigen woningbehoefte;
  • 30 verzorgd wonen woningen t.b.v. ouderen en zorgbehoevenden uit Rossum, Deurningen en Saasveld die aangewezen zijn op de verzorgingskern Weerselo.

Extra streefaantal: 330 woningen

  • 280 woningen t.b.v. overige doelgroepen;
  • 50 woningen ten behoeve van kwetsbare groepen (huisvesting gehandicapten, statushouders etc. uit de regio).

De bouw van twee vrijstaande woningen die op een verantwoorde manier 'groen' worden ingepast door middel van een inrichtingsschets past binnen de gemeentelijke woonvisie.

3.3.3 Welstandsnota

Het plangebied valt in de welstandsnota in het gebied 'Jong ontginningsdorp'. Dit komt overeen met 'de laag van het agrarisch cultuurlandschap' zoals de Omgevingsvisie Overijssel 2009 die kent. In figuur 3.8. is een uitsnede van de welstandskaart behorende bij de welstandnota van de gemeente Dinkelland opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEBPBISSCHSTR13AB-0401_0014.png"

Figuur 3.8. Uitsnede van de welstandskaart: 'Jong ontginningsdorp' (Bron: Gemeente Dinkelland)

Het landschap van het 'jonge ontginningsdorp' is ontstaan door ontginning van de uitgestrekte heidevelden op de arme, deels natte zandgronden. Men treft dit type aan in delen van Dinkelland. Het zijn jonge cultuurlandschappen die na opkomst van de kunstmest in snel tempo zijn ontgonnen. Kenmerkend zijn de rationele verkaveling en de situering van bebouwing en groenstructuren langs de rechte wegen.

De bebouwing in het landschap van het 'jonge ontginningsdorp' is kleinschalig van aard en voornamelijk gesitueerd op de kop van de kavel, aan de weg. Hier en daar staat in het lint (voormalige) agrarische bebouwing. Het gaat hier dan om historische boerderijen. De bebouwing is divers, maar heeft een duidelijke richting. Opvallend is de woonbebouwing met een expressionistische architectuurstijl aan de Bisschopstraat en de Legtenbergerstraat. De woonbebouwing is in de jaren '20/30 in het lint gebouwd. Deze bebouwing vormde als het ware de eerste uitbreiding van de kern rondom de R.K. kerk.

In de jonge ontginningslinten met een mix van seriële en individuele bouw hanteert de gemeente een basis niveau van welstand. Bij het basis niveau van welstand wordt de toets door welstandstoezicht beperkt tot die aspecten die te maken hebben met de situering van het bouwwerk (rooilijn, zijdelingse afstand, oriëntatie), de hoofdvormen van het bouwwerk (bouwmassa, bouwhoogte, kapvorm en kaprichting), de schaal en geleding van het gebouw, het overwegende materiaalgebruik en de gebruikte kleurtoon. De toets is vooral gericht op het gebouw als geheel in relatie tot zijn omgeving. Het welstandstoezicht is in deze gebieden beperkt tot het handhaven van de basiskwaliteiten.

Naast de basiscriteria gelden voor het 'jonge ontginningsdorp' nog aparte criteria waarop getoetst zal worden. Deze criteria bestaan uit harde randvoorwaarden (aanvullend op de basiscriteria) en aanbevelingen.

Onderhavig ruimtelijk initiatief, de bouw van twee vrijstaande woningen, zal moeten voldoen aan de eisen zoals gesteld in de welstandsnota van de gemeente Dinkelland. Dit zal tezijnertijd getoetst worden door de welstandscommissie.

3.3.4 Conclusie toetsing aan gemeentelijk beleid

Geconcludeerd wordt dat de in dit plan besloten ruimtelijke ontwikkeling in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid zoals verwoord in de 'Structuurvisie Weerselo' en de 'Woonvisie 2009-2020, Dinkelland: het Twentse wonen'.

De te bouwen woningen moeten nog worden getoetst aan de criteria voortkomend uit de gemeentelijke welstandsnota.