Van de ramptypes die verband houden met externe veiligheid zijn met name ongevallen met brandbare/explosieve of giftige stoffen van belang. Deze ongevallen kunnen nader worden onderscheiden in ongevallen met betrekking tot:
- inrichtingen
- vervoer gevaarlijke stoffen door buisleidingen
- vervoer gevaarlijke stoffen over weg, spoor en water.
Op de risicokaart Overijssel zijn de risicovolle inrichtingen, buisleidingen en wegen voor transport van gevaarlijke stoffen weergegeven. Het volgende fragment van de risicokaart laat zien dat in de nabijheid van de aan te leggen tenniscomplex een buisleiding ligt. Op deze leiding wordt onder het kopje buisleidingen teruggekomen.
Fragment risicokaart Overijssel, binnen de blauwe omlijning ligt het projectgebied
Inrichtingen
De risico’s waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld door activiteiten met gevaarlijke stoffen in inrichtingen dienen tot een aanvaardbaar minimum te worden beperkt. Daartoe zijn in het besluit externe veiligheid inrichtingen (hierna Bevi) regels gesteld. Bij het toekennen van bepaalde bestemmingen dient onderzocht te worden:
- of voldoende afstand in acht wordt genomen tussen (beperkt) kwetsbare objecten enerzijds en risicovolle inrichtingen anderzijds in verband met het plaatsgebonden risico;
- of (beperkt) kwetsbare objecten liggen binnen in het invloedsgebied van risicovolle inrichtingen en zo ja, wat de bijdrage is aan het groepsrisico.
Voor het plangebied zijn geen inrichtingen relevant.
Op het kaartfragment zijn twee buisleidingen te zien. De buisleiding die rechtdoor loopt richting het noorden is van de Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM). Via emailbericht van 22 juli 2010 is door een medewerker van de NAM aangegeven dat deze leiding niet meer in gebruik is en deel is verwijderd. Van de zijde van de NAM worden dan ook geen bezwaren gezien tegen de beoogde realisatie van het tenniscomplex.
De andere buisleiding die ter hoogte van het parkeerterrein naar links afbuigt is van de N.V. Nederlandse Gasunie. Bij brief van 6 oktober 2010 heeft de N.V. Nederlandse Gasunie gereageerd op de beoogde aanleg van het tenniscomplex.
Het volgende is gebaseerd op het nieuwe externe veiligheidsbeleid van het ministerie van Vrom, zoals dat is vastgelegd in het op 1 januari 2011 in werking getreden Besluit externe veiligheid buisleidingen. Uit dit besluit zijn artikel 6, vierde lid en artikel 21 niet in werking getreden. De inwerkingtreding van die artikelen vindt plaats op respectievelijk 1 juli 2013 en 1 juli 2011.
Deze nieuwe regeling vervangt de circulaire "Zonering langs hoge druk aardgastransportleidingen" uit 1984.
Plaatsgebonden risicocontour
In verband met de planontwikkeling is gekeken naar het plaatsgebonden risico. Hieruit is gebleken dat de PR 10-6 risicocontour op de leiding ligt. Hieruit blijkt tevens dat zich geen kwetsbare objecten bevinden binnen deze contour. Dit betekent dat het plaatsgebonden risico geen belemmering vormt voor realisatie van het plan.
Groepsrisico
Onderstaande informatie betreft het groepsrisico. De genoemde afstanden kunnen gebruikt worden bij de verantwoording van het groepsrisico bij de verdere planontwikkeling.
- leiding: N-531-91-KR-003, 40 bar/4 inch (volgens informatie op de risicokaart Overijssel (N-531-91-KR-006)
- de 1% letaliteitsgrens (9,8kW/m2 contour) van deze leiding ligt op 45 meter. De planontwikkeling vindt derhalve plaats binnen de invloedssfeer van deze leiding (letaliteit is het percentage gevallen met dodelijke afloop bij bepaalde ziekten, vergiftigingen of rampen).
- de 100% letaliteitsgrens (35 kW/m2 contour) ligt op 35 meter van de leiding. Binnen dit gebied is geen sprake van een toename van het groepsrisico.
De kantine, kleedruimte en oefenkooi liggen op meer dan 45 m van de buisleiding. De concentratie van personen vindt dus buiten het invloedsgebied van de buisleiding plaats. Voor zover het parkeren binnen de invloedssfeer van de buisleiding plaatsvindt wordt gesteld dat de bezoekers van het tenniscomplex en de voetbalvereniging uitstappen en naar het betreffende clubgebouw gaan. Bij het verlaten van de sportcomplexen is het instappen en wegrijden. Het verblijf binnen het invloedsgebied van de buisleiding is daardoor zeer kort.
Fragment risicokaart Overijssel met 1% letaliteitsgrens
De activiteiten en het verblijf van personen vinden plaats buiten de 1% letaliteitsgrens van de betreffende buisleiding. Slechts het bij in- en uitstappen van auto's verblijven personen kort binnen de invloedssfeer van de buisleiding. Dit geldt zowel voor bezoekers van het nieuwe tenniscomplex als voor bezoekers van de voetbalvereniging. Dit wordt aanvaardbaar geacht.
Vervoer gevaarlijke stoffen over weg, water of spoor
In de Nota Vervoer stoffen (2005) wordt een Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen aangekondigd,, dat naar verwachting in 2009 wordt voorzien van een wettelijke basis.
In de directe omgeving van het projectgebied zijn geen wegen aangewezen waarover transporten van gevaarlijke stoffen mogen plaatsvinden.
De onderhavige locatie vormt ook geen (mogelijk) aandachtspunt voor het groepsrisico. Vanuit het oogpunt van externe veiligheid is de planontwikkeling aanvaardbaar.