Type plan: projectbesluit
Naam van het plan: Ootmarsum, Tennisbanen TCO
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.OOTPBTENNISBAAN-0401

2.3 Gemeentelijk beleid

 
Structuurvisie
In de structuurvisie voor Ootmarsum wordt ten aanzien van uitbreidingsmogelijkheden voor het sportcomplex ’n Toolslag aangegeven dat omliggende gronden mogelijk ingezet kunnen worden.
Met betrekking tot de nieuwe tennisaccommodatie voor TCO kan gesteld worden dat er nauwelijks tot geen sprake is van uitbreiding van sportcomplex 'n Toolslag. Het tenniscomplex wordt namelijk gerealiseerd op het huidige pupillenveld.  
 
Archeologie
Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) in werking getreden. Dit is een herziening van de Monumentenwet 1988. Met deze herziening zijn de belangrijkste bevoegdheden aangaande de archeologie bij de gemeente neergelegd. De gemeente dient er voor te zorgen dat de archeologische waarden en verwachtingen bekend zijn en in de ruimtelijke inrichting worden meegewogen.
Bij elke voorgenomen activiteit om de bodem te verstoren in een gebied met archeologische waarde of verwachting moet in een zo vroeg mogelijk stadium worden bepaald of een nader onderzoek noodzakelijk is.
De gemeente Dinkelland heeft in dat verband gemeentelijk archeologiebeleid ontwikkeld en op 27 mei 2008 vastgesteld  In dat beleid zijn vrijstellingen opgenomen van de plicht tot het doen van een onderzoek. Deze vrijstelling zijn hierna weergegeven.
  1. vrijstelling van de onderzoeksverplichting bij bodemingrepen dieper dan 40 cm voor plangebieden met een omvang kleiner dan 2500 m2 waarbinnen gebied met een hoge archeologische verwachting valt;
  2. idem voor plangebieden met een omvang kleiner dan 5000 m2 in gebieden waarbinnen gebied met een middelmatige archeologische verwachting valt;
  3. algemene vrijstelling voor plangebieden of ingrepen met een lage archeologische verwachting;
  4. algemene vrijstelling voor delen van verwachtings- of bufferzones die als verstoord op de verwachtingskaart zijn aangegeven.
  5. aan elke vrijstelling wordt de voorwaarde verbonden dat tijdens (bouw)werkzaamheden (amateur)archeologen in de gelegenheid worden gesteld om waarnemingen te verrichten en dat gelegenheid wordt geboden om archeologisch (nood)onderzoek toe te staan.  
Op de verwachtingswaardenkaart, waarvan een fragment hierna in een afbeelding is weergeven, heeft het grootste gedeelte van de betrokken grond de aanduiding 'beekdalen en overige laagten'.
 
Verwachtingswaardenkaart gemeente Dinkelland
 
Binnen de aanduiding 'beekdalen en laagten' is de verwachting laag voor archeologische resten uit alle perioden. Het gaat hierbij om hoofdzakelijk archeologische resten die in verband staan met beekdalgebonden activiteiten, zoals bruggen, voordes, watermolens etc. en mogelijk archeologische resten, bijvoorbeeld afvaldumps, die in verband staan met bewoning op nabij gelegen, hoge gronden. Verder diverse categorieën losse vondsten.
 
Het beleidsadvies voor deze aanduiding luidt als volgt:
"Vrijstelling kan verleend worden voor het doen van een archeologisch onderzoek bij bodemingrepen dieper dan 40 cm met uitzondering van gebieden met een lage verwachting binnen plangebieden met meerdere verwachtingszone, en plangebied met een lage verwachting die grenzen aan terreinen met waardevolle archeologische resten."
 
Het uitvoeren van archeologisch onderzoek is niet noodzakelijk. Mochten er tijdens het uitvoeren van de civiele werkzaamheden archeologische resten aangetroffen worden, geldt een meldingsplicht bij het bevoegd gezag (de gemeente Dinkelland) volgens de Monumentenwet 1988, art. 53 en 54.