Plan: | Schiltstraat 12 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.OMSBPMUSEUMTS-0401 |
Het in dit hoofdstuk beschreven ontwerp is van Architectenbureau Ronald de Baas en Leferink architecten BNA BV en dateert van 24 februari 2010. De sfeerbeelden in de figuren 3.2, 3.3, 3.5 en 3.6 zijn van een eerdere datum en geven een goed beeld van de beoogde situatie, al is de verschijningsvorm van de entree inmiddels aangepast (de bovenste van de twee lagen is vervangen door een kap die van de voorzijde eveneens transparant is).
Figuur 3.1: plattegrond van de begane grond
Het plan bestaat uit een museum (met filmzaal) voor het tentoonstellen van kunst, een museumwinkel, een museumtuin, een brasserie, appartementen en grondgebonden woningen (met woon/werkfunktie), zie ook figuur 3.1. Het gebouw heeft een multifunctioneel karakter en biedt tevens een platform voor andere kunstenaars.
Aan de Schiltstraat bevinden zich het museum (deels één laag, deels een tweede laag onder kap) en op de hoek met de Kapelstraat de brasserie (begane grond, ca 120 m2 exclusief toiletgroep) met erboven twee lagen met elk één appartement van circa 125 vierkante meter. De gevel van het museum maakt deels een sprong naar voren. In dit deel van het gebouw bevinden zich op de begane grond de museumwinkel (ca 175 m2) en op de verdieping de filmzaal (ca 85 m2). Achter de winkel (en de entree) bevinden zich de museumzalen (in totaal over twee lagen ruim 600 m2). In de hoofdzaal zullen over twee verdiepingen permanent werken van Ton Schulten zelf worden getoond, in de themazaal is er een wisselende tentoonstelling van anderen. Het museumgebouw is ongeveer 35 meter diep en daarachter bevindt zich de vrij toegankelijke museumtuin.
Figuur 3.2: gevelbeelden
De entree van het museum is centraal gelegen aan het Schiltplein, in het verlengde van de Grotestraat. De entree van de brasserie bevindt zich in het midden van dat betreffende gebouwdeel. De gebouwdelen waarin deze entrees zich bevinden zijn onderkelderd, de rest van het museum is niet onderkelderd. De boven de brasserie gelegen appartementen worden met een trap en lift vanaf de Kapelstraat ontsloten.
Deze ontsluiting vormt de overgang naar de zes grondgebonden woningen (met woon/werkfunktie). Vijf woningen staan in rijverband, haaks op de Kapelstraat en met een knik in de rooilijn. De zesde ligt iets terug met de lengte parallel aan de Kapelstraat, waarmee het plan aan die zijde wordt afgerond. Deze zesde woning heeft een zadeldak, de andere woningen hebben een plat dak. Zie ook figuur 3.3. De woningen hebben geen/beperkte voortuin, een achtertuin van ruim 30 vierkante meter en in de meeste gevallen wisselend voor of achter een dakterras.
Zeventig procent van het terrein zal na realisatie van dit plan bebouwd zijn, tot maximaal 14 meter hoog.
Figuur 3.3: 3D-gevelbeelden hoek Kapelstraat-Schiltstraat en hoek achterzijde Kapelstraat