direct naar inhoud van 6.2 Juridische planopzet
Plan: Gammelkerbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.DEUBPGAMMELKERB-0401

6.2 Juridische planopzet

6.2.1 Inleiding

Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen: de toelichting, de regels en de verbeelding. Hieronder worden de verbeelding en de regels toegelicht.

6.2.2 Verbeelding

De plankaart vormt in veel gevallen de logisch toegang naar (digitale) bestemmingsplaninformatie. Een duidelijke en eenduidige opzet is daarom van groot belang.

De plankaart bevat alleen die zaken die juridisch relevant zijn. Datgene dat op de plankaart staat vermeld, is derhalve ook terug te vinden in de regels. Dit uitgangspunt wordt gehanteerd om de kaart zo rustig en leesbaar mogelijk te houden.

De topografische basis voor de bestemmingsplankaart wordt gevormd door de meest actuele Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN/GBK) aangevuld met kadastrale gegevens.

6.2.3 Regels

De regels van dit bestemmingsplan zijn opgezet volgens de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) en bestaan uit de volgende onderdelen:

  • inleidende regels;
  • bestemmingsregels;
  • algemene regels;
  • overgangs- en slotregels.

Inleidende regels
De inleidende regels bestaan uit de volgende bepalingen:
Artikel 1: Begripsbepalingen
Artikel 2: Wijze van meten

In artikel 1 worden omschrijvingen gegeven van belangrijke, in de regels voorkomende begrippen. Door het opnemen van deze omschrijvingen kunnen interpretatieverschillen worden voorkomen. In artikel 2 wordt op vergelijkbare wijze een omschrijving gegeven van de wijze waarop in de regels voorkomende maten dienen te worden gemeten.

Bestemmingsregels
Elke bestemming wordt afzonderlijk in een bestemmingsbepaling opgenomen. De opbouw van een bestemmingsbepaling komt in deze paragraaf aan de orde, waarbij per bestemmingsonderdeel een korte toelichting wordt gegeven. Een bestemmingsbepaling word als volgt opgebouwd:

  • bestemmingsomschrijving;
  • bouwregels;
  • nadere eisen;
  • ontheffing van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • ontheffing van de gebruiksregels;
  • aanlegvergunning;
  • sloopvergunning;
  • wijzigingsbevoegdheid.


De bestemmingsomschrijving en de bouwregels komen in ieder artikel voor. De overige onderdelen zijn opgenomen indien deze voor de betreffende bestemming relevant zijn.

Artikel 3 Agrarisch - 1

De bestemming Agrarisch - 1' betreft de gronden van de huidige beekloop van de Gammelkerbeek. Daar waar de beek zijn functie verliest krijgen de gronden weer een agrarsiche bestemming.

De gronden rond de nieuwe beek hebben ook de bestemming Agrarisch - 1 met daarbij de aanduiding dat boom- en sierteelt langs de beek is uitgesloten.

Artikel 4 Bos en Natuur

De bestemming Bos en Natuur betreft de bestaande gebieden met een ecologische functie, namelijk de bestaande natuurgebieden (zoals aangegeven in de omgevingsvisie) en de gebieden die reeds in eigendom zijn en aangewezen als nieuwe natuur. Het behoud, herstel en ontwikkeling van de

waarden van deze gebieden staan voorop.

Artikel 5 Groen

Ter plaatse van de kruising van het fietspad met de Saterlostraat hebben de percelen links en rechts van deze weg de bestemming Groen gekregen.

Artikel 6 Verkeer

De belangrijkste wegen hebben de bestemming Verkeer gekregen.

Artikel 7 Verkeer - Fiets- en voetpaden

Het nieuwe fietspad welke ten zuiden van de nieuwe beekloop wordt aangelegd heeft een aparte bestemming gekregen.

Artikel 8 Water - 2

Deze bestemming is gelegd op de Gammelkerbeek en de waterloop ten zuiden van de Gammelkerbeek.

Artikel 9 Leiding - Brandstof

Deze dubbelbestemming heeft betrekking op een hoofdgastransportleiding. De regeling voorziet in de aanwezigheid van deze functie en in de bescherming ervan door middel van een veiligheidszone op de kaart. Binnen de op de kaart aangegeven strook mogen geen gebouwen en bouwwerken worden gebouwd, anders dan ten behoeve van de leidingen. Voor werkzaamheden die schadelijk kunnen zijn voor de leiding, is een Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

Artikel 10 Leiding - Water

Deze dubbelbestemming heeft betrekking op een waterleiding. Binnen de op de kaart aangegeven strook mogen geen gebouwen en bouwwerken worden gebouwd, anders dan ten behoeve van de leidingen. Voor werkzaamheden die schadelijk kunnen zijn voor de leiding, is een Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

Artikel 11 Waarde - Archeologie De gronden zijn bestemd voor het behoud en de bescherming van de gebieden met hoge en zeer hoge archeologische waarden. Bij een ingreep in de bodem groter dan 100 m2 en dieper dan 40 cm moet archeologisch advies worden ingewonnen. Aan de Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden wordt de eis gekoppeld om werkzaamheden te verrichten conform het Programma van Eisen.

Artikel 12 Waarde - Ecologie

In de dubbelbestemming Waarde - Ecologie staat de begrenzing van de EHS opgenomen. Voor dit gebied geldt het nee-tenzij beleid van de EHS.

Artikel 13 Waarde - Essen

De dubbelbestemming Waarde - Essen is opgenomen voor delen van het landschap waar het behoud en de bescherming van de archeologisch en cultuurhistorisch waardevolle essen en steilranden met bijbehorende beplanting voorop staat.

Artikel 14 Waarde - Landschap

De dubbelbestemming Waarde - Landschap is opgenomen voor delen van het landschap waar het behoud, het herstel en de ontwikkeling van waardevolle landschapselementen voorop staat.

Algemene regels
De algemene regels bevatten de volgende onderdelen:

Artikel 15 Anti-dubbeltelregel
Het is niet ondenkbaar dat gronden bij meerdere bouwaanvragen in aanmerking worden genomen, zodat onbedoeld meer bebouwing ontstaat dan met het plan wordt beoogd. De anti-dubbeltelregeling (conform tekst Bro) voorkomt dit.

Artikel 16 Algemene gebruiksregels
De algemene gebruiksregels geven aan welke vormen van gebruik (in elk geval) verboden worden, dit in aanvulling op de diverse specifieke gebruiksregels in de bestemmingen. Een algemeen gebruiksverbod ontbreekt, aangezien de Wro en de Woningwet hierin reeds voorzien.

Artikel 17 Algemene afwijkingsregels
Deze regels beogen het plan enige flexibiliteit mee te geven. Het betreft veel voorkomende gewenste afwijkingen, die op alle bestemmingen van toepassing zijn.

Artikel 18 Algemene wijzigingsregels
Dit artikel bevat enkele wijzigingsbevoegdheden. Deze bevoegdheden zijn reeds hiervoor uitgebreider besproken.

Artikel 19 Algemene procedureregels
In dit artikel is bepaald welke procedure van toepassing is voor afwijkingen van de bouwregels en de gebruiksregels, namelijk afdeling 3.4. Awb, met een tweetal uitzonderingen. De procedure voor wijzigingsbesluiten staat vermeld in de Wro en hoeft derhalve niet in het plan te worden opgenomen.

Artikel 20 Overige regels
Dit artikel bevat regels inzake de verwijzing naar andere regelgeving en (het behoud van) de status van bedrijfs- en dienstwoningen.

Overgangs- en slotregels
Dit hoofdstuk bevat het overgangsrecht (conform tekst Bro) en de citeertitel van het plan.